Justitiële samenwerking Suriname-Nederland “goed”

19

PARAMARIBO/DEN HAAG, 12 dec – “Namens de minister van Veiligheid en Justitie kan ik u meedelen dat de strafrechtelijke samenwerking tussen Nederland en Suriname goed verloopt.” Dit stelt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, in een brief aan de Tweede Kamer. Met name de succesvolle aanpak van drugskoeriers spreekt boekdelen.

Het aantal drugsvangsten op de Nederlandse luchthaven Schiphol is “aanmerkelijk” teruggelopen. Dat geldt ook het aantal arrestaties wegens drugsvervoer. Volgens een verslag van de Ware Tijd is Rosenthal er zeer over te spreken. De contacten tussen justitiële autoriteiten en organen verlopen goed. Ook vindt er uitwisseling plaats van deskundigen. Suriname heeft intussen ook informatie verstrekt over gezochte criminelen.

In Nederland loopt een aantal in Suriname veroordeelde personen vrij rond. Twee gevallen nam de Nederlandse justitie over. Wat Nederlanders betreft die in Suriname veroordeeld worden, die kunnen hun straf nog niet thuis uitzitten. Er is wel over gesproken, maar tot formele samenwerking is het nog niet gekomen. “Deze samenwerking kan vorm krijgen zodra Suriname uitvoering geeft aan het voornemen toe te treden tot het Verdrag inzake overbrenging van gevonniste personen van de Raad van Europa”, aldus Rosenthal.

Bekijk ook:


19 REACTIES

 1. Een positief geluid maar de samenwerking kan nog beter vooral van Surinaamse zijde!

  Goede investeringen in Politie en Militaire-Politie met voor de laatste dezelfde bevoegheden toe te kennen als de Politie is een must.

  Een body scan plaatsen op luchthaven Zanderij (JAP) zou een enorme vooruitgang betekenen in de keiharde strijd tegen de drugskoeriers!


  Maak melding

 2. De Amerikanen hebben dat al eerder gezegd.
  Desondanks vond die grapjas van de PVV het tijdens het debat nodig om het tegendeel te beweren. Hij werd toen niet gecorrigeerd door deze minister.


  Maak melding

 3. Die amerikanen hebben nog veel meer gezegd maar dat verzwijgen jullie opdat het niet past in jullie propaganda straatje.
  Wat past in jullie propaganda straatje dat blazen jullie van de hoge toren, maar als het anders om is dan mogen die Amerikanen of die blanken in het algemeen zich niet bemoeien met suriname. Ik weet nog precies wat de woorden van de amerikaanse ambassade in suriname waren toen DDB president werd.


  Maak melding

 4. @Pongosaqoui

  Misschien wel omdat Suriname geen enkele rol van betekenis speelt in de internationale drugshandel. Er zijn een paar kleine visjes die af en toe met wat ingeslikte bolletjes wat aandacht mogen trekken. Maar niet meer dan dat. Frankrijk, Engeland en nog meer Europese landen zien Nederland als narcostaat numero uno. En de VS heeft al lang verklaard dat Suriname internationaal geen enkele rol van betekenis speelt in de drugssmokkel. De propaganda in Calimerostan blijft wel op volle toeren draaien. De haven van Rotterdam en de Nederlandse marineschepen op de Antillen zijn de spil in het grote drugsnetwerk. Niet die paar passagiers-vliegtuigjes met minimale smokkelmogelijkheden. Laat je geen rad voor ogen draaien. Op mij maakt bovenstaand bericht geen enkele indruk.


  Maak melding

 5. De NDP aanhang beseft niet dat deze goede samenwerking het resultaat is van de inzet van Santo. Laten we hopen dat het instand gehouden wordt. Oo het verdrag dat veroordelden hun straf in eigenland mogen uitzitten is een optie waar aan gewerkt moet worden. Dan kan DDB de straf die nog openstaat in Boma uitzitten.


  Maak melding

 6. Anna _Z;Misschien wel omdat Suriname geen enkele rol van betekenis speelt in de internationale drugshandel

  Uit welk ei kom jij eigenlijk?

  HILVERSUM – Steeds meer drugs komen met pakketpost via Schiphol naar Nederland. Veel van die onderschepte verdovende middelen komen uit Suriname. Dat blijkt uit cijfers van de douane die RTL Nieuws zaterdag bekendmaakte.
  De douane onderschepte vorig jaar 40 procent meer pakketten met drugs dan het jaar daarvoor. In 2009 ging het 2158 pakketten, met in totaal 941 kilo verdovende middelen. In 2008 ging het om 1558 pakketten (670 kilo).

  Pakistan heeft ruim 225 kilo cocaïne uit Suriname onderschept. Dit bevestigde het hoofd van de Justitiële dienst in Paramaribo, politiecommissaris Krishna Hussainali-Mathoera vrijdag 22 oktober.

  De Surinaamse politie gaat de autoriteiten in Pakistan om nadere informatie vragen


  Maak melding

 7. @Henk Molenaar
  Je hebt het over hoeveelheden van minder dan 950 kilo per jaar. Waar hebben we het eigenlijk over? Heb jij enig idee wat de echte grote boys per jaar omzetten. Containers in Rotterdam bevatten soms 3000 kg of meer en op Nederlandse marineschepen zijn dergelijke hoeveelheden gevonden. Dat zijn dus hoeveelheden per container en we praten over vele containers per jaar. Ik heb de indruk dat je in een geheel eigen wereldje leeft. Geloof vooral alles wat de mainstream-media je voorschotelt.


  Maak melding

 8. doorlevertrajecten van het IRT tegen Vrij Nederland.

  Ook anderen uit het milieu wijzen op het omslachtige van de operatie. De Hollandse klompenmaffia zou wel gek zijn om helemaal naar Cali en Medellin te gaan om alleen maar hasj te bestellen bij de narcokartels. ‘Die weed, die je hier bijna aan de straatstenen niet kwijtraakte, was vooral bedoeld als afleidingsmanoeuvre. Natuurlijk stopten we ook iets anders in die containers. Zonder enig risico, want we wisten dat onze bestelling probleemloos de douane kon passeren, omdat we sommige douaniers in onze zak hadden.’

  Een bron binnen het justitieapparaat bevestigt desgevraagd dat begin jaren negentig ‘idioot’ grote hoeveelheden Zuid-Amerikaanse marihuana naar Nederland zijn getransporteerd. ‘Er bestaat een foto, gemaakt door de politie, van een terrein waar de ongeopende containers werden gestald, een stash, een soort voorraadschuur. De markt was goed verziekt. Er was veel meer aanbod dan vraag.’

  Een van de criminelen: ‘De meeste weed was gewoon troep, goedkope rotzooi. Het draaide vooral om de tussen de weed verborgen coke, daar kwam de grote winst uit.’

  In België werd de markt op een andere manier overvoerd door Mient K. en zijn partners in crime. Met citroenen, sinaasappels en limoenen uit Zuid-Amerika. Met bootladingen tegelijk via de havens van Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen. De koelhuizen puilden uit.

  De maffia in niet weg , maar gedraagt zich anders , in stil-zwijgen . Toen was het 25000 kilo coke . Hoeveel zal het nu zijn .
  Nederland narcoparadijs . Zelf de politie en justitie deden mee met de invoer van de drugs. Ik vraag mij nog steeds af , hoe het komt dat 25000 kilo coke zomaar kon verdwijnen . Dat zelf door politie en hun criminele samenspanners coke werden ingevoerd in nederland . Wij praten over ongeveer 750 miljoen tot een miljard euro als u begrijpt wat ik bedoel .


  Maak melding

 9. Dit bedoel ik nou met kudde reactie.
  Als het gaat over de massaslachting te moiwana en de afslachting in fort zeelandia dan komen die schapenkoppen met de slavernij, Irak, Indonesie als referentiekader.
  Hebt je het over die tonnen drugs die de afgelopen jaar zijn onderschept uit Suriname komen ze met IRT, containers in Rotterdam, Belgie.één ding is zeker als iemand in de politiek of met een voorbeeld functie in Nederland zich bezig houd met drugs handel of moord hij of zij zijn verdere loopbaan op zijn buik mag schrijven.
  In Suriname worden ze beloond met de hoogste banen in het land, en hun argument is altijd ja maar bij de buren of in andere landen gebeurd het ook.


  Maak melding

 10. Vraagje aan Wikkileaks,

  Wie was verantwoordelijk voor de drugs bij de IRT zaak, als je eerlijk bent dan weet je ook waarom het in de doofpot is gestopt. trouwens Nedeland staat wereldwijd bekend als drugsland nr. twee direct na columbia en ze worden gevolgd door mexico. suriname komt niet in de buurt van dat lijstje. en dat zijn feiten zoek maar op je hoeft mij niet te geloven.


  Maak melding

 11. #17
  Als jij de parlementaire enquetecomissiecommisie hebt gevolgd dan stel mij niet zo een domme vraag, en sterker nog op het internet kan je heel veel informatie vinden wat er toen verkeerd is gegaan. En wat is mis is gegaan met de omstreden opsporingsmethode.
  Bosje laatst was jou baas op bezoek in venezuela met Twee drugs veroordeelde criminelen en een omstreden figuur als Dillip sardjoe daar zwijgen jullie over.Maar ik snap die tactiek van jullie wel als je met feiten om de oren word geslagen verwijzen jullie allemaal naar wat andere fout hebben gedaan maar jullie eigen rotzooi wordt met de mantel der liefde bedekt.veel sterkte met het goed praten van foute en slechten handelingen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.