Geld vrij voor Surinaams sociaal programma

14

PARAMARIBO, 11 dec – Suriname krijgt vijftien miljoen dollar te leen voor een splinternieuw sociaal beschermingsprogramma. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, IDB, stelt het geld beschikbaar voor zeker vijftienduizend gezinnen. De ‘keten van armoede’ moet definitief doorbroken worden.

De focus is op het kind. Dit moet de overdracht van armoede van generatie op generatie voorkomen. Ouders krijgen alleen hulp als blijkt dat de kinderen regelmatig de school bezoeken. Ook het immuniseren tegen overdraagbare kinderziektes is een voorwaarde. “Dit zal armoede en kwetsbaarheid van de volgende generatie verminderen”, zegt IDB-deskundige Donna Harris. Het programma is ook gericht op zwangere vrouwen en moeders.

Onder meer zal de efficiëntie bij persoonlijke uitgaven worden verbeterd. De mensen krijgen begeleiding en training. Het uitgangspunt vormen de traditionele sociale programma’s. Die blijken niet effectief genoeg. De hulp, veelal financieel, is niet toereikend. Bovendien is er ook geen sprake van duurzaamheid. Het accent valt te weinig op ontwikkeling van hyet individu. Geen wonder ook dat de doelgroepen afhankelijk blijven.

Bekijk ook:


14 REACTIES

 1. Te leen!te leen!te leen!te leen!te leen!te leen!te leen!te leen!te leen!je hoort niks anders!wie gaat dat allemaal terug betalen?de corrupte rijken rekenen zich rijk.De hoopvolle armen vernemen het,en worden intussen nog armer!wake up Surinam people,stand up for your right!


  Maak melding

 2. Geleend geld!

  Europa is in crisis omdat er te veel geleend is. Landen gaan failliet als ze niet direkt geholpen worden. Men heeft steun gezocht bij China en Brazilie, zonder goed resultaat. De Chinezen en Brzilianen zijn wel goed in respectievelijk handel en voetbal, maar gek zijn ze zeker niet!

  De reageerder op 1 heeft gelijk wanneer hij/zij stelt dat we niets anders horen dan lenen, lenen, nogmaals lenen.

  Deze berichten willen alleen maar vertellen dat de regering Bouterse vertrouwen schept bij buitenlandse geldschieters, meer niet!
  Zo van: zie je wel, ik kan lenen! ik tel mee!
  Maar we moeten stil blijven staan bij de zin: ik kan terug betalen! En daar gaan pas de ogen geopend worden want de geschiedenis heeft ons geleerd dat dat een zwaardere taak is.

  Ik wil persoonlijk zien hoe transparant de uitgave en besteding van deze gelden zal zijn.
  Europese toestanden in het Caribisch gebied. En denk je dat China of Brazilie gaan helpen?
  Ze laten je stikken en verdelen ons land in de Zuidelijke helft voor Brazilie en de Noordelijke helft voor de Chinezen. Er ligt dus een groot gevaar op de loer met al dat geleen.


  Maak melding

 3. President Bouterse benadrukt rol als nieuwe voorzitter van CARICOM
  09-12-2011 | Kabinet van de President
  Na afloop van de 4e CARICOM-Cuba summit werd een korte persconferentie georganiseerd. Degene die aanzaten aan de persconferentietafel waren secretaris-generaal Irwin LaRocque; voorzitter van Caricom, Denzil Douglas en President Bouterse als incoming chair. Prime-minister Douglas lichtte de aangenomen declaratie van Port of Spain toe en ging kort in op de toestand met het Hilton hotel. Caricom heeft zich gezamenlijk uitgesproken tegen het handelen van Amerika door het Hotel op te dragen President Castro van Cuba niet te ontvangen vanwege het geldende handelsembargo tegen Cuba.

  President Bouterse kreeg vervolgens het woord en ging in op de visie die hij heeft voor Caricom vanaf zijn aantreden in januari 2012. President Bouterse kondigde aan dat het werkbezoek van de Secretaris-Generaal aan Suriname aanstaande maandag, 12 december, begint. Onderling zal er dan gesproken worden over het nieuwe pad dat gekozen wordt. Suriname stelt voor dat het functioneren van Caricom wordt geevalueerd, er moeten kortere lijnen zijn en er moet effectiever gewerkt worden. Twee hoofdpunten die President Bouterse gedaan wil krijgen, zijn:

  •betere communicatie; we moeten het nieuws van onze lidstaten ook kunnen ontvangen, niet alleen CNN en Aljazeera
  •betere connecties over land en over zee
  President Bouterse eindigde door te stellen dat Caricom moet laten zien dat er beweging is en business inzit.

  Ontmoeting Surinaamse Gemeenschap in Trinidad & Tobago

  Na de Cuba-Caricom summit had president Bouterse nog een korte ontmoeting met Surinaamse studenten die in Trinidad & Tobago studeren. Met de studenten was ook een vertegenwoordiging van de Surinaamse gemeenschap aanwezig. President Bouterse sprak de aanwezigen kort toe en was blij dat de opkomst zo groot was. Hij stelde eenieder in de gelegenheid een vraag te stellen.

  De studenten vroegen naar hun carrieremogelijkheden in Suriname na het behalen van hun diploma. Ze gaven aan mee te willen werken aan de opbouw van hun land. Daarbij zeiden de 23 aanwezige studenten dat zij op hun Universiteit een Suriname forum hebben. Studenten worden in de gelegenheid gesteld om hun land en cultuur uit te dragen. In hun woord, gericht aan de President, gaven zij aan dat zij hier erg succesvol in zijn. Komend semester willen ze de informatievoorziening over Suriname gaan uitbreiden en ze vroegen om informatie en ondersteuning vanuit Suriname. Vervolgens gaven enkele studenten een kort optreden waarbij ze het lied “Mi kondre tru” ten gehore brachten. Helaas moest de president weer snel vertrekken om terug te vliegen naar Suriname.

  Verder werkt Suriname met het IMF en de Wereldbank ter begeleiding van stablisatie en groei van de economie . Surinamers hoeven dan niet te vrezen voor buitensporige leen-gedrag van de regering . U begrijpt toch wat ik bedoel .


  Maak melding

 4. De regering Bouterse doet wat alle voorgaande regeringen hebben nagelaten. Armoedebestrijding had nooit prioriteit bij de oranje redimusu’s uit het pre-revolutionaire tijdperk. De oranje redimusu’s waren er om de belangen te dienen van de multinationals en de aasgieren uit Calimerostan. Gelukkig is de NPS gereduceerd tot een bejaardenclub en de VHP gaat ten onder aan arrogantie en verwarring. Het is geweldig om te zien hoe onze huidige, beste leiders uit de geschiedenis van Suriname, alles doen om de Surinaamse staat om te vormen tot een soepeldraaiend perpetummobile. Bij de vraag hoe dat te financieren kunnen we beter niet naar Europa kijken. Die hebben hun beste tijd gehad en hebben flink op de pof geleefd. Dat betaalt zich nu terug in een economisch instabiel Europa met een munteenheid die ten dode is opgeschreven. Een tijd geleden hoorde ik dat China Suriname zou overnemen. Nu weet iedereen dat Europa de Chinezen smeekt om hulp omdat de europese munt op de rand van de afgrond balanceerd. Suriname is een land, rijk aan grondstoffen en zal elke crises kunnen doorstaan. De armageddon losse flodders van de anti-Surinamers werken dus voornamelijk op mijn lachspieren. Afrika is booming. Suriname is booming. India is booming. China is booming. Brazilie is booming. Maar, in Europa draait men nog steeds zwart wit films uit een roemrijk koloniaal verleden, en de bevolking slikt die lariekoek vanwege overmatige decadentie, als zoete koek.


  Maak melding

 5. Hallo Anna_Z

  Waar woon jij eigenlijk dat jij zo goed verslag kan doen van de armoedebestrijding?

  Ik zit nu een maand in Suriname en schrik van de armoede die ik tegenkom.

  Ben toch benieuwd waar jij die wijsheid vandaan haalt.


  Maak melding

 6. @Henk Molenaar
  De armoede die je ziet is dus precies de armoede die onze regering wil aanpakken. Tsja, het zal wel wat tijd kosten om alle door vorige regeringen veroorzaakte problemen op te lossen. Voedselbanken alla Calimerostan zullen in elk geval niet werken.


  Maak melding

 7. Het ergste van alles is dat de jeugd -de toekomst vanSuriname- worden opgevoed met deze negatieve eigenschap, namelijk dat je alleen vooruit kan komen door ongelimiteerd te lenen. Zonder je daarbij af te vragen of je het ooit terug kan betalen. Dit is een heel slechte ontwikkeling.


  Maak melding

 8. Suriname, schaf dat leger af; kijk naar Costa Rica, het rijkste land van Lat.Amerika.

  Als er toch een leger moet zijn : vraag dan daar een LENING voor aan bij de IDB !!!

  Groet: Linksom.


  Maak melding

 9. Anna_Z.

  Je hebt niet mijn vraag beantwoord waar je woont. Hierdoor is het duidelijk dat je dus niet in SU woont. En toch weet je precies wat er zich in SU afspeelt…..


  Maak melding

 10. @Jacobus
  Het is zondag en dus een vrije dag. Maar, hier komt de definitie van hysterisch. “Als je jezelf niet meer onder controle hebt en heel opgewonden bent” Een hele mond vol zou ik zeggen. Wat is eigenlijk een “zoutwater negerin”? In mijn woordenboek komt het begrip neger en negerin niet voor. Er bestaat toch ook niet zoiets als Negerland. Het woord neger is bedacht door de witte man en is eigenlijk een scheldwoord. Wij die ons los gemaakt hebben van de koloniale indoctrinatie spreken liever over Afrikanoiden. Hopelijk vind je dat ook hysterisch maar dat geeft niet want ik kan wel tegen een stootje. By the way: we spreken ook niet meer over Negroiden. Van dat woord geraak ik nog meer hysterisch!


  Maak melding

 11. @ anna_Zot.
  My brother, my Enemy- Lucky Dube.
  anna_Zot bezit nog die echte prasi oso mentaliteit, je kan dit soort figuren uit de sloot halen maar de sloot uit hun halen blijft een utopie.Steek jou handen in jou eigen Boezem en stop met die onzin over complottheorie neem de goede dingen over van het leven en maak er iets positief van, in plaats van een meedogenloze massamoordenaar te aanbidden die jou land de stenen tijdperk heeft ingetrapt.
  Julian With heeft gelijk als hij stelt dat met de zwarte surinamer het nooit goed komt.


  Maak melding

 12. @0 tot 30% verdwijnen in de zakken van ndpgeboefte zgn. aan lobbywerk, netwerken etc. De oliedomme aanhangers gaan deze lasten moeten dragen. Hel goed voor ze. Straks als de megaschuldenlasten komen, devalueerd de srd naar het niveau van de jaren eind tachtig, toen ndpgeboefte het voor het zeggen hadden. Stlee de foe stlee di di bri na oeng lobi wang…..we K


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.