Strafproces rond Decembermoorden wordt gestript

26

PARAMARIBO, 9 dec – Het strafproces rond de Decembermoorden wordt ontdaan van belangrijke voorzieningen. Dit zegt nabestaande Soenil Oemrawsingh. De veiligheidsmaatregelen worden steeds armer. Ook andere voorzieningen zijn weg. Van minister Martin Misiedjan van Justitie & Politie wordt correctie verwacht.

Eigenlijk spreekt dat voor zich. “We kennen de minister als mensenrechtenadvocaat. We vragen dat de voorzieningen die een vlotte, rechtvaardige rechtsgang garanderen, bewerkstelligd worden”, zegt Oemrawsingh. Ook de voorlichting rond het proces zou minstens weer op het oude niveau moeten komen. Vanaf de aanvang was het gewoonte dat jurist Marjorie Sanches de pers verslag deed. Dit gebeurde met eenvoudig taalgebruik.

Sanches is nu op het ministerie tewerkgesteld. De arts die bij elke zitting aanwezig was, is er ook niet meer. Dat er één nodig is, blijkt uit de veelheid aan gezondheidsklachten tijdens zittingen. Zowel getuigen als verdachten hebben wel eens problemen. Het komt zelfs voor dat zittingen worden onderbroken, omdat een verdachte zich niet goed voelt. “Ook vinden we dat rechters vrijgemaakt moeten worden voor een vlotter verloop”, aldus Oemrawsingh.

Bekijk ook:


26 REACTIES

 1. Het allesbeste natuurlijk is dit hele proces te schrappen. Het kost Suriname teveel geld en wijzer zullen we er niet van worden. Het proces is belangrijker voor het huichelachtige Calimerostan dan dat het wat toevoegt aan ontwikkeling en verzoening in Suriname. Elke revolutie eist slachtoffers en in het geval van Suriname waren het er gelukkig zeer weinig. Natuurlijk is elk slachtoffer er één teveel. Een stichting om de revolutie jaarlijks op de dam te herdenken lijkt me een beter idee. Nederland zal dat prachtig vinden.


  Maak melding

 2. Een samenleving die verkeerd in de morele staat van ontbinding reageert als de reactie op nummer 1.
  In een land waar alles te koop is krijg je dit soort onmenselijke reactie, zelfs de ziel van sommige kan je kopen in Suriname.
  anna_z doden die vallen tijdens een vuurgevecht is heel wat anders dan mensen uit hun huis halen martelen en op beestachtige manier afslachten.Bij sommige slachtoffers is zelfs hun lid afgesneden. Bouterse sleep Suriname mee in zijn moreel verval.


  Maak melding

 3. Beste anna_z.
  Ik neem aan dat je met calimerostan Nederland bedoelt? Dan moet ik je toch even corrigeren. Calimero is een heel lief onschuldig kuikentje dat niemand kwaad doet.
  Misschien moet je suriname zo noemen.
  Groet
  Sjaan


  Maak melding

 4. Hoe oprecht is deze Soeniel, wanneer hij blijkbaar uit pure naieviteit voorbij gaat aan die minimaal eenhonderdentwintig doden ten andere zijde? Hebben die dan geen nabestaanden. Het recht is recht maar niet rechtlijnig?


  Maak melding

 5. anna_z : Het allesbeste natuurlijk is dit hele proces te schrappen. Het kost Suriname teveel geld en wijzer zullen we er niet van worden”

  Ach Anna_Z, dat er 15 Surinamers aan flarden zijn geschoten door mensen die nu deel uit maken van de regering maakt jou natuurlijk niks uit.
  We doen in Suriname gewoon alsof er op 8 december niets is gebeurd. Volgens jou kost elke revolutie slachtoffers……en deze 15 slachtoffers en hun familie hadden gewoon pech. Gewoon zand erover…

  Ik walg van types zoals jij die bij elke wissewasje de termen ‘ex slavendrijvers’ ophaalt bij gebrek aan argumenten en de grootste moordpartij in Suriname op onschuldige burgers af doet als ‘bedrijfsongeval’.

  Waar zijn jou verstand en bovenal je moraal.

  Wat is er mis mee om via dit proces de waarheid aan het licht te brengen. Jou president WEIGERT te veschijnen voor een Surinaamse rechtbank.

  En probeer nu eens een reactie te geven zonder het woord ” slavernij en/of kolonisator’.

  Dat gaat je waarschijnlijk net lukken.

  En Sempa, Parapinto, Ttheo Afu Sensie en nog meer van die oerdomme NDP’s waarschijnlijk ook niet.


  Maak melding

 6. In plaats die kleingeestige figuren hier op dit net de vrijheid van meningsuiting gebruiken om misdaad , massamoord , genocide onderdrukking, dictatuur te verwerpen, misbruiken die schapenkoppen de vrijheid van meningsuiting om misdaad tegen de menselijkheid te verheerlijken.
  Hoe laag kan je nog zakken??


  Maak melding

 7. @ anna_z

  Als een directe familielied van jouw vermoord was geweest door de bevelhebber van toen dan zou je anders piepen.
  Laten we aub geen afrikaanse toestanden legitimeren in in ons geliefd Suriname.


  Maak melding

 8. Schrappen die sooi, mijn idee!

  We moeten natuurlijk at all cost voorkomen dat zo een ernstige aangelegenheid belachlijk wordt gemaakt met meer dan acht maal zoveel doden ten andere zijde.


  Maak melding

 9. Ik hoop dat de rechters zich niet laten intimideren en de ruggen recht houden.Want niemand mag met moorden wegkomen.Als dat gebeurd,kunnen we de tent sluiten.Dan zijn we niet ver van een Somalie.Daar kan een ieder alles doen zonder gestraft te worden.En is daar ook niemand veilig.

  Cobie.


  Maak melding

 10. Beste mensen! Ik trek me het lot aan van alle onschuldige slachtoffers ter wereld. De onschuldige doden in Irak, Afghanistan, Palestina, etc etc. Ik vind dat deze daders zwaar gestraft moeten worden. Het is waar dat de dekolonisatie van Suriname slachtoffers heeft geeist. De verdeel en heers politiek van de voormalige kolonisator heeft geleid tot doden bij een gemanipuleerde broedertwist. Suriname los zien van slavernij, genocide en kolonisatie is helaas onmogelijk. Dat zijn tenslotte de ingredienten die hebben geleid tot moord, verkrachting en genocide op ons volk. Willen we werkelijk vrij zijn dan zullen we ons moeten losmaken van manipulatie uit Calimerostan en vooral afrekenen met de hardnekkige mentale slaverij.


  Maak melding

 11. @sjaan

  Calimero is inderdaad een heel lief klein kuikentje. Maar ook kleine lieve kuikentjes worden hebberige uit de kluiten gewassen onplezierige kippen. In Calimerostan vinden ze kleine zwarte baby’s ook vaak heel lief.


  Maak melding

 12. anna_z

  Je reactie geeft aan dat het door neus geplaatste opmerking volkomen terecht is.
  Dis laat je nakijken kennelijk teveel witte meel gesnoven


  Maak melding

 13. VIRAGO 535

  Correct gedrag verwacht van Justitie en Politie.

  Van doktoren hoef je geen hulp te verwachten:

  mijn overbuurman pandy is doktor:
  Ongeluk vlak voor z’n poli:NOOIT KWAM IE naar buiten om zijn medische eed te voldoen.Dus van daar geen hulp verwachten…..


  Maak melding

 14. Ik merk dat men heel veel moeite heeft met andersdenkenden. Het grappige is dat het wel de lieden zijn die zich overmatig democratisch noemen. Meningen zijn geen feiten en dat niet kunnen begrijpen is wel heel erg armoedig. Schelden bij gebrek aan argumenten en daardoor een toevlucht zoeken tot ordinaire straattaal schijnt bij het anonieme internet te horen. Daar hoef ik me dus nooit druk om te maken. Maar te veel off-topic raken lijkt mij ook geen goed idee. Ik vind het proces tegen Bouterse zonde van alle moeite en tijd. Suriname heeft niets aan nog meer verdeeldheid. De wet van oorzaak en gevolg geldt ook voor Suriname.


  Maak melding

 15. @sjaan

  Beste sjaan,

  Het Nederlands klinkt erg boerig en blinkt nu niet bepaald uit in schoonheid. Helaas zijn wij Surinamers voorlopig nog veroordeeld tot het gebruik van deze vreselijk horkerig klinkende boerentaal.

  Ik snap dus volkomen dat je het niet goed begreep. Maar, schaam je niet, het ligt niet aan jou.

  Ik zal het eens nog een keer proberen. De gemiddelde Nederlander zal bij het zien van een donker kindje onmiddelijk reageren met “O, wat zien ze er schattig uit”. Hoewel dat vaak vriendelijk lijkt is dat in werkelijkheid natuurlijk niet zo. Wat of dat kind nu na twintig jaar succesvol is of niet, ze worden dan plotseling niet meer zo leuk gevonden. Dat mechanisme op zich zou een discussie waard kunnen zijn. Maar, laten we het simpel houden.

  Op mij zou je zeker geen label politiek correct kunnen plakken, maar haten en schelden ligt mij niet zo.


  Maak melding

 16. Hallo Anna,
  Je hebt blijkbaar kwetsuren opgelopen en dat is spijtig.
  De gedachten die je hier deelt zijn zeker niet doorsnee maar wel generaliserend. Er zijn nu eenmaal goede en slechte mensen. Dit is niet land gebonden.!
  Probeer je strijd wat positiever te voeren.
  Groet


  Maak melding

 17. @Sjaan
  Ik ben inderdaad ooit uigegleden over een bananenschil. Zou ik daardoor die vreselijke kwetsuur hebben opgelopen? Ik weet in ieder geval zeker dat jij een goed mens bent!
  Soso lobi!!!!


  Maak melding

 18. anna is gefrustreerd.
  meningen zijn geen feiten dat klopt helemaal, maar ik vraag mij zelf af of anna dat wel snapt.anna ik heb jou nooit kunnen betrappen op het weergeven van de feiten alles wat jij hier schrijft zijn wandelgang praatje valse aannames en retoriek.over anders denkende gesproken als iemand mij komt vertellen dat Hitler goed was of de slavernij terecht was dan ben jij in mij ogen inhumaan, zelfde geld voor figuren zoals jou anna die de slager van bastion veere hier met hand en tand verdedigd en zelf trots is op die massamoordenaar die zelf kinderen en zwangere vrouwen niet heeft bespaard, dan ben je als individu heel erg laag gezakt anna.
  anna heb jij wel van het stockholmsyndroom gehoord.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.