Prijs bananen ongezond voor Surinaamse producent

5

PARAMARIBO, 9 dec – De lage prijs voor bananen op de Europese markt is een strop voor publiek bedrijf SBBS. De snelle prijsdaling in Europa is duidelijk te merken aan de omzetcurve. Het was een superstart aan het begin van het jaar en nu is het bijna aan de grond. Ondanks recordproducties, moest worden aangeklopt bij de regering.

“Om de tegenslagen vanuit het buitenland dit jaar te helpen overbruggen, is de regering ingekomen met een lening”, zegt bestuursvoorzitter Rudy Chin tegenover de Ware Tijd. Het gaat om zeven miljoen Surinaamse dollar (ruim anderhalf miljoen euro). De productie moet sowieso op niveau worden gehouden. Het peil schoot de laatste jaren omhoog, dankzij schenkingen van de EU en de regering. Vorig jaar werd voor het eerst sinds de teloorgang van Surland winst geboekt.

Het management houdt het op optimisme, in elk geval voor de korte termijn. “We halen minimaal dezelfde productie als vorig jaar”, aldus Chin. Met wat geluk verbetert ook de situatie op de Europese markt. Daar is nu sprake van een lagere afname. SBBS heeft twee plantages, in Nickerie en in Saramacca. Het bedrijf biedt ruim tweeduizend banen. Voorganger Surland ging failliet door slecht management en absurde vakbondseisen. Sindsdien wordt privatisering overwogen.

Bekijk ook:


5 REACTIES

 1. Kap er dan maar mee!

  Waarom zullen wij willens en wetens voor de elvendertigste keer gaan in vesteren in een doodgeboren kuiken?

  Of willen we soms een handje vol dieven blijven voedeseren?

  Go ahead!!!!!!


  Maak melding

 2. SRD 100 miljoen voor waterbeheersingsproject
  vrijdag, 09 december 2011 04:34

  Paramaribo – Aan het einde van het eerste kwartaal van volgend jaar zal in Nickerie een project waterbeheersing van start gaan voor de agrarische sector. Dat zegt de voorzitter van de Rice Coordination Unit, Badrisein Sital. Het project kost ruim SRD 100 miljoen en zal worden gefinancierd door de India Creditline. Nadat het project is uitgevoerd, zullen landbouwers gegarandeerd …

  twee seizoenen, ongeacht droog of regenweer, anderhalf jaar kunnen inzaaien en oogsten, zegt Sital. Ook zullen de landbouwers per seizoen 5000 hectare meer kunnen inzaaien.

  Foto: Voorzitter van de Rice Coordination Unit, Badrisein Sital

  Dit betekent dat er per jaar 10.000 hectare extra ingezaaid zal kunnen worden. Tevens kan het waterverbruik met behulp van dit project verminderd worden. “Gemiddeld is er per seizoen per hectare 9000 kuub water nodig. Boeren in Suriname verbruiken 29.000 kuub. Met dit project brengen we het waterverbruik terug naar 15.000 kuub.

  Die 15.000 kuub is nog steeds teveel, maar dan verspillen we in ieder geval minder water.” Sital zegt dat al deze cijfers goed gecalculeerd zijn en op uitvoerbare capaciteit berekend zijn. “Dat betekent dus ook dat de boer zich volledig moet gaan houden aan de richtlijnen van de juiste inzaai en de juiste activiteiten.”

  Elke schakel in het mechanisme, die niet op tijd in actie komt, brengt neveneffecten met zich mee. “Daarom heb je een inzaaischema, dat zich richt op maximaal negen weken. Wij willen vooral strakker gaan werken omdat we continu bezig zijn onze rijstvariëteiten naar een kortere levensduur te brengen. Vroeger waren er rijstvariëteiten met een levensduur van 140 tot 150 dagen. Nu kennen we die van 110 en zelfs van 100 dagen.”
  (S.Bissesar

  Vanuit India wordt steeds meer met deze regering gewerkt , waaarbij beide partijen economische voordeel uit kunnen slepen . Maar zie daar de leden van de VHP die denken alleen maar aan hun eigen soort , niet meer van deze tijd . De voorzitter van de VHP wil nu dankzij uitzichtloosheid om de verkiezing in 2015 te winnen , marrons misbruiken om op de VHP te stemmen . Dus men haalt andere bevolkings-groepen erbij uit nood , maar niet van harte . Dat noem ik een laffe streek Van de vhp . Bij de vhp is en blijft de Afro Surinamers nog altijd een kafri .


  Maak melding

 3. Privatisering!

  Dat is de redding of ondergang van dit bedrijf. Onlans 15 miljoen van de EU gekregen, 1,5 miljoen van de Staat en nog vrezen voor een kleine prijsdaling in de EU?

  Ook minder afname moet men op voorbereid zijn. Men werkt te veel en te dicht tegen de begroting aan. Afzetten in de regio gaat niet want ieder land daar kweekt bananen.

  Bananen komen overal vandaan in Europa aan
  Gisteren betaalde ik nog 70 Eurocent voor 5 mooie bananen. U wil echt niet weten hoeveel bananen door supermarkten in Nederland worden weggedonderd omdat ze over hun houdbaarheidsdatum zijn. De banaan is tegenwoordig de pisang! Privatiseren!


  Maak melding

 4. Blijf optimistisch, investeer nu eerst in manegement en werknemer talenten. Doe een stapje terug, hebt weer overzicht en investeer het geld waar het echt nodig is.


  Maak melding

 5. no 2.
  Als je zonder zonde bent,mag je de eerste steen gooien.

  Kan je ook uitzoeken waar de 400 ton padie van Surland gebleven is?Dat verlies en met het vervoer van verboden spul in de Fyffes schepen heeft voor Surland de neergang bewerkstelligd.Er Sital is altijd de expert voor bout geweest.

  Cobie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.