Decembermoorden in Amsterdam herdacht

22

PARAMARIBO/AMSTERDAM, 8 dec – De Decembermoorden zijn donderdagavond in de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam herdacht. Bij de plaquette met daarop de namen van de slachtoffers werden bloemen gelegd, daarna volgde een herdenkingsdienst in de kerk. Het is dit jaar 29 jaar geleden dat 15 Surinamers op het terrein van Fort Zeelandia in Paramaribo werden gedood. Toenmalig legerleider en huidig president van Suriname Desi Bouterse wordt daar met 24 andere verdachten verantwoordelijk voor gehouden.

Het proces tegen onder meer Bouterse begon in 2007. Nu, vier jaar later, zit er nog altijd weinig schot in de zaak. Advocaat Gerard Spong, oud-adviseur van de Surinaamse regering over de Decembermoorden, durft niet te voorspellen wanneer het tot een strafeis zal komen meldt het ANP. ,,Het wachten is tot alle getuigen op zitting zijn gehoord, maar er zijn maar twee zittingsdagen per maand”, aldus Spong. Mocht het al tot een veroordeling komen, dan kan Bouterse zich beroepen op presidentiële immuniteit.

In Suriname herdachten nabestaanden het bloedbad met toespraken en een bloemenhulde bij het nationaal monument Bastion Veere, genoemd naar de plek binnen het fort waar de mannen waren gedood.


Bekijk ook:


22 REACTIES

 1. Misschien wordt het nu ook tijd de genocide op onze voorouders te herdenken. Dat waren er heel wat meer dan 15. De daders schijnen te wonen in een stinkend, naar koeienstront ruikend polderlandje aan de Noordzee.


  Maak melding

 2. Met eindeloos diep respect voor deze 15 doden ontkomen wij er niet aan om ook een dag te prikken om die 120 dode jonge militairen te gedenken.

  Meest voor de hand liggend is de eerste dag van van die gecreerde binnenlandse oorlog.

  Wellicht wordt het een juli dag.

  Die vuile oorlog ving op een juli dag in 1986 aan met medeneming van 16 jonge soldiers bij de post Stolkertsijver.

  Ik zie die ene gewezen gewondenverzorger nog regelmatig aan de waterkant alwaar hij rond loopt te dolen.

  Ik zal hem een keer vragen of hij ook in aanmerking komt voor die maandelijkse resocialisatie uitkering van SRD200,00.


  Maak melding

 3. We hebben een aantal zieken geesten hier op dit net figuren die aan de kant staan van een meedogenloze massamoordenaars.
  Figuren die misdaad belonen het de hoogste baan in het land.8 dec zal die moordenaars tot hun dood achtervolgen.Wij die normen en waarden hebben zullen deze 15 vrijheidsstrijders altijd blijven herinneren.anna_s en paramanpinto het recht wint het altijd van onrecht.


  Maak melding

 4. Niemand heeft het recht een ander van het leven te beroven,de famillies van de overledenen wil ik sterkte toewezen,maar wat als het anders was gelopen zou dat gerechtvaardigd zijn ik denk niet dat men gek was tentijden van dit gebeuren,er zit toch meer achter als ik het van de andere kan mag geloven waren zij niet met een plan te smeden om het land vooruit te helpen maar om een bloedbad aan terichten .Het is duidelijk wie plan maak om mij tevermoorden en ik erachterkomt zal het moeten bezuren
  zo simpel is het,jammer dat het zo gegaan is
  STRE BE FOE STRE WIE NO SA FREDE GADO DE WIE VESIE MANG


  Maak melding

 5. We hebben een aantal zieken geesten hier op dit net figuren die aan de kant staan van een meedogenloze massamoordenaars.
  Figuren die misdaad belonen het de hoogste baan in het land.8 dec zal die moordenaars tot hun dood achtervolgen.Wij die normen en waarden hebben zullen deze 15 vrijheidsstrijders altijd blijven herinneren.anna_s en paramanpinto het recht wint het altijd van onrecht.

  WikkiLeaks

  Als hier 1 geschifte rondloopt ben jij dat wel.


  Maak melding

 6. In de middeleeuwen was het oog om oog, tand om tand. barbarij. heden ten dagen heb je een rechtssysteem die bepaald wat voor straf hoor bij een misdaad of wetsovertreding.De uitkomst van dit proces zal bepalend zijn voor de verder toekomst van suriname.


  Maak melding

 7. mensen die het voor de moordenaars opnemen en zich uitten als figuren z.a.o.a. anna-z, gebeurt op den duur iets met hun. Kijk maar terug; er zijn legio voorbeelden.God zet het ze betaald .


  Maak melding

 8. Het wordt met de dag duidelijker, wie er liegt en wie de waarheid spreekt.

  Het verkiezen van de quasi verdachte tot President van de onafhankelijke republiek Suriname loochenstraft in elk geval alles wat deze azijnpissers hier en daar zitten te brouwen.

  Stree de f stree, wi no sa frede. Dat hebben wij trouwens al bewezen.

  Wij zijn zelfs voor de duivel niet bang.


  Maak melding

 9. Nr.04 Sribi-leek/Du-bieltje ,
  Heden , anno 2011 , 62 jaar na dato , heeft Olland pas het left (na lang ontkennen en procederen )schuld te bekennen en excuses aangeboden voor de massaslachting op honderden onschuldige en weerloze javaanse bevolking van Bun Karno’s Republiek Indonesie .
  Sribi-leek ,plaats jouw gemanipuleerde aantijgingen naast bovenstaande historisch gepleegde oorlogs-misdaad door de ex-kolonisator, dan zal je merken hoe jouw verwerpelijke en walgelijke beschuldingen verbleken .

  Wij ,Surinaamse Patriotten , moeten altijd hard om lachen wanneer Olland de Republiek Suriname beticht van het schenden van de rechten van de mens en mensheid .
  Wees gerust , mijn persoon zal geen beroep doen op de achteruitkijkspiegel .
  Dat is toch de wereld op zijn kop , vind jij dat ook niet ???

  HET IS DECEMBER 2011 ,TIJD VOOR BEZINNING !!!

  O ja ,had een van jullie de vraag nog kunnen stellen omtrent het vrij geven van de gekluisde documenten ???

  De afwezigheid van wijlen Willem Oltmans , DE JOURNALIST ,is voelbaar en merkbaar !!!

  Stre de’f stre
  Wi no sa frede
  Republiek Suriname Voorwaarts
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding

 10. @WikkiLeaks
  Mijn vrijheidsstrijders heten Baron, Boni ,Kodjo, mentor en Bouterse. Die hebben alles gedaan om de bezetter het leven zuur te maken. Redimusu’s zijn in mijn ogen geen vrijheidsstrijders. Maar, het staat je vrij er anders over te denken. Misschien kun je de Nederlanders er toe bewegen de genocide gepleegd in Indonesie, Suriname, De Antillen en Zuid Afrika jaarlijks te herdenken. Revolutie’s zijn geen theekransjes en we moeten het gebeurde in Suriname ook niet groter maken dan het is. Het gespeelde spel van Calimerostan was wel groter. De antwoorden liggen achter slot en grendel. Het meest zinnige is de sleutel te bemachtigen. Die zal je in Suriname zeker niet vinden.


  Maak melding

 11. 1980 ,Staatsgreep werd gepleegd
  De surinaamse grondwet werd buiten werking gezet
  De toenmalige president van de Republiek Suriname (leest;Ollandse gouverneur), wijlen Ferrier tekende voor accoord
  Het staat van beleg werd uitgeroepen en dat betekende dat republiek Suriname in staat van oorlog verkeerde
  Republiek Suriname werd geregeerd per dekreet
  Contra-revolutionaire couppogingen werden bijtijds verijdeld
  In december ’82 werd op handen zijnde Ollandse solo-militaire interventie macht ontdekt en stuitte op Braziliaanse bezwaren .
  De Ollandse interventie macht was op dat moment gesignaleerd in Frans Guyana .
  Aan de VS gaf Brazilie de mededeling dat,
  indien een buitenlandse vreemde mogenheid over zouden gaan tot het plegen van een militaire interventie in de Republiek Suriname , de staat Brazilie in het noorden aan de Atlantische Oceaan zal grenzen .
  De reactie van de Brazilianen had de toen –
  malige Franse President ,Mitterand ,min of meer gedwongen tot het nemen van een besluit en dit had geresulteerd tot het repatrieren van de opgestelde/opgebouwde interventie-macht richting thuisbasis in de Antillen .
  Het door Olland geplande en beloofde solo-militaire-interventie kon daardoor geen doorgang meer vinden en de 15 Ollandse loyalisten werden aan hun lot overgelaten door de Noord-Zeese regisseur .
  De 15 helden van Sribi-leek ( a priori werden ze aangewezen tot schaduw-ministers )werden gearresteerd wegens het organiseren en medeplegen van de verwerpelijke staats ondermijnde subversieve activiteiten met het oogmerk om het nationaal gezag om te werpen en de macht over te nemen .
  Mede door het toepassen en conform het oorlogs-wet werden zij schuldig bevonden door het revolutionair tribunaal en terrecht gesteld .
  08 december-daad was en is een patriottische daad .
  Voor meer en overduidelijke informatie hieromtrent , raadpleeg de gekluisde documenten in de archieven te s’Gravehage .

  Krakti nanga Soso Lobi

  Sranan Sa Wini


  Maak melding

 12. @blaka bakra
  Jouw reactie was van ongekende schoonheid. Een juweeltje van taalkundige complexiteit. Ik heb er minstens twee uur over gedaan om jou ingewikkelde taalconstructies te begrijpen. Gelukkig voor jou is het dan toch gelukt. Het doet mij een deugd jou te melden dat ik op geen enkele manier steun krijg van jouw fascistische calimero ministaatje. Ik woon wel in een prachtig stenen huis en blaka bakras (white trash) kom ik hier nauwelijks tegen. Heb je trouwens ook een zinnige mening over de “decembermoorden”? Graag goed onderbouwd en geen boerige betekenisloze straattaal AUB!


  Maak melding

 13. Beste Anna_Z

  Jouw vrijheidstrijders Bouterse heeft zonder enig bewijs en zonder rechtzaak lukraak Surinamers ( jou landgenoten) kapot gemarteld en kapotgeschoten. ” We moeten het gebeurde in Suriname ook niet groter maken dan het is”

  Vertel dat maar recht in het gezicht van de nabestaande als je daar het leg voor hebt. Maar daar ben je waarschijnlijk te laf voor.


  Maak melding

 14. Vertel dat maar recht in het gezicht van de nabestaande als je daar het leg voor hebt. Maar daar ben je waarschijnlijk te laf voor.

  Maak je niet druk, “Haperen komt eraan om te bevestigen wat jullie in je schild voerden.”

  Alleen jij denkt dat die militairen idioten waren.

  Jullie billen komen stukje bij beetjes bloot.

  Helden zullen verworden tot aardsverraders!


  Maak melding

 15. @Blaka Bakra,
  Sma d na yu oso, sma de na mi oso tu!

  Anna_z get the man!

  Lafaards zijn het stuk voor stuk. Langzaam maar zeker komen zij met de billen bloot.


  Maak melding

 16. @Paraman

  We doen ons best. Het is gewoon nodig de papagaai onzin van die redimusu’s, met argumenten te ontrafelen en te ontzenuwen.

  @Henk Molenaar

  Welke nabestaanden?
  Door de voormalige kolonisator zijn er Slaven en contractarbeiders, Hindustanen en Javanen vermoord. Wie herdenkt die? Wie komt voor ze op? Nu speelt men mooi weer met een mislukt regisseerd machtspelletje vanuit Nederland. Maar, de tijd van verdeel en heers is voorbij. We moeten vooruitkijken.

  Ik betreur elke dode maar we hoeven er geen georkestreerde soap van te maken.


  Maak melding

 17. Met elke posting van types als Anna_Z, Sempa en Paraman krijg ik meer medelijden met Suriname. Ik ga lekker Paramaribo en drink een gemberbier en eet een cassave friet.

  In SU merk ik ook de grote bek van de NDP mensen en de ergenis daarover van de rest van de Surimamers.

  Als ik naar de SU tv kijk,lijkt het wel of ik naar de Oost Duitse tv uit de jaren 70 zit te kijken. Met alle Bouterse propaganda die tig keer wordt herhaald op alle zender onder verantwoordlijkheid van onze Clifton. Wat een grap is deze man.

  Anna_Z, Sempa en Paraman hebben last van het OJ Simpson syndroom. Jullie weten diep in je hart dat Bouterse voor geen meter deugt maar omdat de witman dat roept, gillen julie het tegenovergestelde. Triest.


  Maak melding

 18. anna blijf jij maar lekker dromen met jou argumenten. enige wat jij en de rest van de volgelingen van DDB doen zijn verbanden leggen die feitelijk niet kloppen, voor de aanhangers van massamoordenaar bouterse klinkt het als muziek in de oren want hun kunnen niet verder denken dan hun neus lang is, Wat dit betreft ben ik het eens met Henk molenaar #21. bouterse bespeeld meesterlijk de onderbuik gevoelens van die domme massa hij weet hoe dom zijn volgelingen zijn.anna je hebt hele grote snavel vindt ik, misschien kan jij ons vertellen welke landen in de wereld vooruit zijn gekomen onder een militaire dictatuur, of zogenaamde revolutie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.