Indiaas bedrijf biedt Surinamers vijfduizend jobs

20

PARAMARINBO, 7 dec – Het Indiase Food Fats Fertilizer Hydrabad heeft minimaal vijfduizend banen in petto voor werkwillige Surinamers. Volgens investeringsbeheerder Richard Kalloe wil het bedrijf palmolie produceren. De investeringen behelzen zo’n tweehonderd miljoen dollar. Een vergelijking met kaalkapper China Zhong Hen Tai is niet bepaald terecht.

Het Chinese bedrijf wilde palmolie produceren midden in het leefgebied van Marrons. Ook zou eerst het bos ter plekke worden gekapt. Met het geld uit de verkoop van het hout zou dan een bedrijf worden gestart. “Suriname zal verantwoordelijk zijn voor de ontginning van de grond”, zegt Kalloe tegenover de Times of Suriname. Het hout zal lokaal worden verwerkt en verkocht. Er is zo’n veertigduizend hectare nodig. Het is er ook, maar dan in gebied waar geen mensen wonen.

Het betreft gebied in de districten Para, Brokopondo en Sipaliwini. “Intussen zijn de contracten uitgewisseld en ook de milieustudies al uitgevoerd. Het uiteindelijk contract is al rond, op enkele zaken na”, aldus Kalloe. Onder meer moet minister Simon Martosatiman van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer de grond nog beschikbaar stellen. Vertegenwoordigers van het bedrijf worden binnenkort in Suriname verwacht. “Om de finale overeenkomst te tekenen.”

Bekijk ook:


20 REACTIES

 1. Castelen ziet etnische politiek plaatsmaken
  woensdag, 07 december 2011 05:15

  Paramaribo – De voorzitter van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA), Guno Castelen, ziet graag dat de etnische politiekvoering in Suriname plaatsmaakt voor issue-politiek. “De politiek moet meer op basis van issue zijn in plaats van de etnische achtergrond.” Hij geeft aan dat binnen het Nieuw Front al begonnen is met het verbreken van de etnische politiekvoering. Als voorbeeld haalt …

  hij de aanstelling van een marron aan in het bestuur van de VHP. “Politiek moet gevoerd worden op basis van vraagstukken in de samenleving.

  Foto: Voorzitter van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA), Guno Castelen

  Er schuilt veel gevaar in het voeren van etnische politiek”, zegt Castelen. Zo komen etnische partijen tegenover elkaar te staan, wat volgens hem als een tijdbom kan worden gezien. Hij geeft aan dat de rellen van Maripaston ervoor hebben gezorgd, dat de barometer van deze ‘tijdbom’ op een gegeven moment hoog was opgelopen.

  “Nu is het weer rustig, maar het risico is te groot.” De SPA is voorstander van deze strategie en zal ook voor deze manier van denken gaan. “Als we Suriname naar grotere hoogten willen brengen, moeten wij echt afstappen van etnische politiekvoering.” Op de geruchten dat de NDP niet tevreden is over het functioneren van Alice Amafo als minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, geeft Castelen als reactie dat zij te etnisch gericht is en te veel bezig is met het binnenland.

  “Dit is nu juist het gevaar van etnische politiekvoering. Men richt zich vaker op de wensen van de achterban en dat is nou juist het probleem. Als je achterban etnisch is, krijg je gauw verwijten dat je etnisch bezig bent. Zelfs een goed bedoelde actie van de minister kan overkomen als een etnische actie. Als je achterban nationaal georiënteerd is, kun je minder verwijten krijgen”, aldus de voorzitter van de SPA.
  (S.Bissesar)

  Nu zegt Castelen zelf dat de VHP met etnische politiek bezig was , Is het nu duidelijk wat ik bedoelde mensen .

  De investering van india is vanzelfsprkend welkom in Suriname , daarmee kan de hele Surinaamse bevolking profijt van hebben . De Megacombinatie is de garantie voor ontwikkeling van Suriname in een Snel Tempo .


  Maak melding

 2. Palmolie-productie is destructief.

  De productie van palmolie is dodelijk voor het milieu. In Indonesië kunnen ze er over meepraten. Ten eerste wordt het grondwater vervuild met landbouwgif. De planten zijn zeer gevoeling voor plantenziekten. De planten gebruiken zoveel water dat in de wijde omtrek geen water voorradig zal zijn voor consumptie. Voorts wordt er veel oerwoud gekapt. Rchard Kalloe is in mijn ogen een milieu-crimineel. Hij ziet alleen maar dollartekens.

  In steeds meer landen worden de milieucriminelen geweerd als het om palmolie-productie gaat. Ik hoop dat de overheid en de Marrons inzien dat hun leefgebied vernietigd gaat worden. Alstublieft laat u niet om de tuin leiden, om uw door God gegeven mooie “Tuin van Eden” te laten vernietigen. Zie het belang van de “Tuin van Eden”. Eenmaal vernietigd komt het niet meer terug.


  Maak melding

 3. hhahaahhaha laat mij niet lachen.
  Laat onze bos met rust zoek een plek waar niet zoveel natuur hoeft te wijken.Volgens mijn is dit een NDP sigaar uit hun eigen doos,stelletje oplichters.


  Maak melding

 4. Goetschalk!

  Meneer Goetschalk zei een paar dagen geleden dat Suriname trossen Euro’s gaat ontvangen van de EU voor behoud van ons Surinaams oerwoud. Dat heeft de klimaatconferentie pas geleden beloofd. En wat gaan we nu doen?

  We doen enge dingen in Suriname en weten bij God niet wat we nog meer in de pers lozen.
  De vele plannen zijn te mooi om waar te zijn en te dreigend voor ons binnenland.

  OK, die 5000 banen zijn welkom maar dan in de vorm van een voedselverwerkingsbedrijf die alle overtollige fruit en groente opkoopt en verwerkt in blik, fles of plastic.
  De naam van de investeerder begint met Food en niet met Oil.

  Kappen met bos kappen! Die meneer Goetschalk moet zich nu laten horen en niet zitten dromen over beloofde Euro’s.


  Maak melding

 5. Chinese en Indiaase bedrijven zijn niet welkom in suriname omdat ze het leefgebied van de marrons zullen veranderen in een woestijn.

  Ik denk dat we met ghanese bedrijven in zee moeten gaan, deze mensen lijken op ons en zullen ons gebied met respect behandelen.
  En zoals je weet afrika is the next superpower want afrikanen staan bekend om hun keiharde werkers mentaliteit. Ze zijn in staat om 24 uur te werken zonder te feesten.


  Maak melding

 6. Beste Theo ik weet nog steeds niet waarover je het hebt. klaarblijkelijk weet jij het zelf ook niet. In Suriname bestaat geen enkele polotieke patij die niet op etniciteit is gestoeld.NDP doe de mond vol van heeft is een van de grootste etnische partij. Niet de woorden maar de daden bepalen wat je bent.
  Denk daar eens over na.
  Succes met je overdenking.


  Maak melding

 7. TTHEO op 1,

  Allemaal voelen ze de nattigheid van de NDP in hun nek.

  Dankzij de NDP proberen ze nu te redden wat te redden valt. Surinamers zijn moe van het etnische politiek die deze fronters al die jaren gevoerd hebben.

  1 zwaluw in de lucht maakt nog geen zomer, 1 Marron in het bestuur maakt de VHP nogsteeds geen nationale partij. Zelfs hier maakt die Castelen nog een hele grote denkfout.

  Laat de front partijen (NPS, VHP, SPA en DA91) zich bewijzen en een hele grote partij vormen, met een eenkoppig bestuur, dat zou pas niet etnisch kunnen zijn.

  Ja, we gaan voor ontwikkeling van Suriname en dit soort bedrijven zullen hun weg natuurlijk richting Suriname vinden.

  Het bos zal moeten wijken voor ontwikkeling. Suriname heeft nog genoeg bos over die als de longen van het westen kan blijven fungeren.

  Alleen met een Superregering als deze kunnen dit soort zaken goed en snel opgepakt worden.

  Suriname voorwaarts


  Maak melding

 8. Nou nou mensen egt ondankbaar.nu krijgen we een investering en zijn we gelijk etnisch bezig denken ze.Surinamers kom op pobeer ook de voordelen van in te zien.n niet elke keer mopperen.Gosuriname forward


  Maak melding

 9. Het moet niemand verwonderen wanneer het gros van die arbeidsplaatsen door hindoestanen zal worden bemand. Duidelijke voorbeelden her en der in dit land, op enkele javanen en doglas na en een eerlijke bosneger die werken in hindoestaande bedrijven. Ook bij chineze supermarkten zijn afrikaanse afstammelingen niet werkzaam. Soso foefoeroe leki deng mang sa deng potie lekie leiders. Hahahahahahaha


  Maak melding

 10. Wanner gaat de pers in Suriname beseffen dat dit soort artiekelen losse flodders zijn en niet horen in serieuze media. het is de met regelmaat dat er zulke artiekelen in de krant verschijnen en later blijkt, dat het alleen maar losse flodders zijn. Degenen die daarop serieus op reageren zijn net zo ziekelijk als de journalisten die dit soort onzin berichten publiceren.

  Jepi de


  Maak melding

 11. Nr.12 Pik ,
  Wat belet jij om de sprookjes van Reinier de Vos , Roodkapje met de boze wolf , Kapitein Haak etc etc te lezen ???
  En wat denk je van SJORS en SIMMI of het verhaal van Ronald aan het stuur ???

  Stre de’f stre
  Wi no sa frede
  SRANAN SA WINI
  HET VADERLAND OF DE DOOD !!!


  Maak melding

 12. Nr.09 Bigi Wan ,
  Zo klinkt sribi-leek zijn deur-bel ook !!!
  DOM DING , DOM DING , DOM DING

  Tide ,Tamara , Wi stre go moro fara
  Stre de’f stre
  Wi no sa frede
  RESPECT nanga SOSO LOBI
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding

 13. Afu Sensie,
  Jullie worden als een stelletje kleuters in de maling genomen door een stelletje recidivisten, moordenaars,oplichters, drugs handelaren.
  Het is toch lachwekkend hoe die schapenkoppen reageren op verhalen die nergens op gebaseerd zijn.Die criminele regering in suriname onder leiding van een massamoordenaar en zijn bende hebben een verleden die iedere mens met een kleine beetje verstand dwingt om kritisch te zijn omdat zei in het verleden hebben bewezen dat ze geen moer van kunnen.We zijn nu een meer dan een jaar verder en je ziet de zelfde patroon als in de jaren 80, dan hoop ik dat de ogen van een aantal Surinamers open gaan in plaats daarvan blijven ze lekker door slapen in hun hangmat.


  Maak melding

 14. BOSR op 6 ik weet niet waar je in Afrika en Ghana geweest bent.maar dar zijn de afrikanen niet veel anders dan in Su. het zit in de genen. ze zitten daar allemaal op een kans van hun leven te wachten om een enkeltje europa te kunnen kopen.tenzij je het over noord afrika of zuid afrika hebt zijn ze op dat continent 1 pot nat.


  Maak melding

 15. Ik weet niet wat jij leest DEWANAND maar google eens palmolie rampen, hier zijn 2 van de honderden waar er palmolie pantage zijn.
  Die banen komen er ook wel na de RAMP
  check deze link:

  http://www.groenportaal.nl/nieuws/200711/vraag_naar_palmolie_veroorzaakt_klimaatramp_indonesi_4491.shtml

  een dit stukje :
  Regenwoud

  De nieuwe palmplantages gaan ten koste van het
  gebruiken veel bestrijdingsmiddelen en kosten veel water.
  De actiegroep vraagt het Europees Parlement een plan van de unie
  te verwerpen waarin staat dat 10 procent van de brandstof uit biobrandstoffen moet
  “Beter is om openbaar vervoer te stimuleren en auto’s zuiniger te maken”,
  zegt campagneleider Adrian Bebb.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.