Kwikgehalte bij Inheemsen Zuid-Suriname hoog

13

PARAMARIBO, 6 dec – Het kwikgehalte in het lichaam van Inheemsen in Zuid-Suriname is abnormaal hoog. Dit meldt het Journal of Environmental and Public Health van uitgever Hindawi. Bij ruim zestig procent van de bewoners van Apetina en Anapayke zijn gevaarlijke hoeveelheden aangetroffen. Er zijn ook gezondheidsklachten.

Zo klaagt ruim tien procent over gevoelloze armen, vingers en tenen. Hoofdpijn en depressiegerelateerde klachten zijn er ook. Volgens D. J. Roesel, specialist Global Health aan de Universiteit van Washington, waren e rook in de dorpen Puleowime and Kawemhakan klachten. Daar had ruim een derde van alle onderzochte personen klachten over hoofdpijn en buien van verdriet of depressie. Die doen zich minstens eens per week voor. In het leefgebied van deze Inheemsen wordt veel aan goudwinning met kwik gedaan.

Bekijk ook:


13 REACTIES

 1. Mother earth says PAY BACK time.

  Dit drama is natuurlijk al een paar jaren aan
  de gang maar wordt nu pas erkent,jammer dat er nog steeds Surinamers rondlopen die alleen maar denken aan: poen,doekoe,money,en tenkoste van alles het moeten hebben met alle gevolgen van dien,maar wie niet luisteren wil moet maar voelen!jammer dat het mulieu ook naar z’n moer gaat héél jammer.


  Maak melding

 2. Ik weet nog dat Chavez ons tijdens de watersnood in het achterland scheepsladingen aan brandstof aanbood.

  El Vene volstond met te zeggen, “wij hebben geen opslagfaciliteiten.

  De schepen vertrokken uiteindelijk zonder de ladingen te lossen.

  Typisch voor onze grootmeester stabiliteit.


  Maak melding

 3. Ik reed laatst richting Brokopondo, toen ik opneens lichtflitsen zag. Ik dacht eerst dat de eerste flitspalen waren geplaatst, maar het bleek een indiaan die naar me knipoogde…..


  Maak melding

 4. Weet jij ook dat Nederland tijdens de overstroming als de kippen bij was om te helpen met hun links helikopter zonder enige voorwaarde vooraf.Chavez is opzoek naar domme krachten als DDB om zijn grootheidswaanzin te helpen uitdragen.


  Maak melding

 5. Docu!

  Weet u de documentaire nog? De docu waarin een heel dorp in Afrika van 700 mensen al lachend en schuimbekkend dood ging?
  Wie weet is het daar in ons binnenland al te laat en wordt er binnenkort een soortgelijke docu in SU gemaakt.


  Maak melding

 6. Deze mensen stemden op endeepee.De toekomst ziet er somber uit voor deze inheemsen. Het verwordt een en al vernietiging van hun woongebieden en de eco. Met onberechte hebzuchtige mensenrechten schenders verwordt dit land als vele afrikaanse landen, waar chaos, anarchie, armoede,geweld, honger, moord, roof, smokkel schering en inslag zijn. Moordenaars hebben ze gewild, moordenaars zijn nu de leiders.


  Maak melding

 7. @Determinist,

  wat een domme reactie want toen Vene aan de macht was heeft hij zijn tien schone vingers voor zijn 2 gesloten ogen gebracht als het om problemen van het land Suriname ging.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.