Suriname rekent zich rijk met ongerept regenwoud

12

PARAMARIBO/DURBAN, 5 dec – Suriname verwacht eindelijk de beloning te krijgen voor decennialang duurzaam bosbeheer. De delegatie in Durban, Zuid-Afrika, is optimistisch over de uitkomst van de klimaatonderhandelingen daar. “Suriname staat een behoorlijke beloning te wachten”, zegt presidentieel onderhandelaar John Goedschalk.

Als de tekenen niet bedriegen komt er geld vrij voor behoud van natuurgebieden. “Het lijkt erop dat dit het jaar is waarin het REDD+ mechanisme eindelijk bewaarheid wordt”, zegt Goedschalk tegenover de Ware Tijd. Het mechanisme moet vermindering bevorderen van broeikasgasuitstoot door ontbossing en bosdegradatie in ontwikkelingslanden. Durban moet het sluitstuk worden van jarenlange touwtrekkerij over invoering van het mechanisme.

Vooral de industrielanden zijn er voorstander van dat landen worden beloond die hun bossen herstellen. Suriname viel dus steeds buiten de boot. Voorstanders van REDD+ denken dat ontbossing en klimaatverandering tegelijk kunnen worden aangepakt. Nu lijkt het mechanisme er eindelijk aan te komen. “Als het gebeurt, kunnen we uitkijken naar een behoorlijke beloning voor het duurzame bosbeheer dat we reeds jaren voeren”, aldus Goedschalk.

Bekijk ook:


12 REACTIES

 1. De voorgaande regeringen inclusief Bouterse sliepen al die jaren.Brazilie krijgt miljarden van de wereld organisaties voor natuur behoud.Suriname heeft tot nu toe geen cent gevraagd of gekregen .Maar bouterse moet oppassen met de chinezen ,want die zijn gehaaid op hout enz,


  Maak melding

 2. Beloning!

  Een beloning is op zijn plaats. De grootste industrielanden,vooral in Europa, zijn rijk geworden door hun land te ontbossen en te bewerken. In Europa is alleen in het zuiden van Polen nog een natuurlijk stukje oerwoud over. De rest is kunst.

  Maar reken je nog niet rijk meneer Koeti. Al heel lang wordt er gesteggeld op de klimaat onderhandelingen over dit item. Wacht maar tot je het op de bankrekening ziet want de wereld zit momenteel in een financiele crisis.
  En vraag aan de regering om ons binnenland niet weg te doen voor allerlei natte dromen.
  Vraag ze ook om kwik te verbieden en de goudkoorts in te dammen. Dat is pas een beloning waard.


  Maak melding

 3. VIRAGO 535

  Tropical paradise,maandag

  Duurzaam behoud van het regenwoud draagt bij aan de zuurstof productie.
  Met een Journalistieke gasmasker overleven is de kunst.


  Maak melding

 4. Al jaren hoor ik dat we ongerepte bossen hebben.Maar of dat heden nog waar is?Intussen hebben Musa en Berjaja al in huisgehouden.De goudzoekers rooien er maar op los!En dan praten we niet van de grote concessie houders die alles kaal kappen.Het zou mij niet verwonderen dat het lage waterstand van het stuwmeer mede veroorzaakt wordt door ongebreidelde houtkap.
  Onze huidige minister van ATM heeft zelf bij aantreden gezegd dat hij niet zal schromen om de bossen te kappen.Als de rijke landen dit te horen krijgen,kan Sur.naar het geld fluiten.

  Cobie.


  Maak melding

 5. Geweldig nieuws!

  Alleen moet Suriname nu serieus bezig zijn met duurzaam bosbeheer.
  En dus heel goed nadenken of de weg dwars door het land richting Brazilië wel door moet gaan.
  Het achterland ontsluiten om houttransporten richting Paramaribo ( zeehaven ?!?) mogelijk te maken, vraagt om moeilijkheden.
  Het zal des te makkelijker zijn om via deze weg allerlei “zijwegen” te gaan bewandelen ( en soms kan dit letterlijk genomen worden!) om illegale houtkap mogelijk te maken!
  De enige die er profijt van heeft is China, aangezen zij het zijn die hout nodig hebben, het zelf niet genoeg hebben en een land zoekt dat het “goedkoop” kan leveren; hout voor asfalt!.
  Men doet voorkomen dat het toch wel een heel mooi gebaar is: China zorgt voor een betere infrastructuur, terwijl dit voor hun project onontbeerlijk is! Het levert trouwens ook geen arbeidsplaatsen op, aangezien ze hun eigen arbeiders erbij leveren.
  En Suriname laat zich voor de zoveelste keer blij maken met een sigaar uit eigen doos.

  Maar zoals ik deze reactie begon: het is geweldig nieuws als Suriname dit heel serieus gaat nemen. En kijk maar naar Guyana en diens samenwerking met Noorwegen!
  Uiteindelijk is iedereen hierbij een winnaar.


  Maak melding

 6. Hosanna! God is met ons! Suriname is opgedragen aan God.
  Maar waarom rampaneren ze dan het land? Waarom zijn ze zo corrupt?
  kijken jullie eens op Google earth naar Suriname. Dan kun je zien wat de bauxiet industrie heeft gedaan met het land. En zo kun je de illegale houtkap zijn en de goudvelden.
  Hosanna! wat zijn ze duurzaam bezig. Na hun de zondvloed.

  Een vervuiler als de Goslar laten ze liggen.


  Maak melding

 7. Om geld toegestopt te krijgen voor natuurbehoud zijn strenge regels en voorwaarden aan verbonden. Als Sur daaraan voldoet of kan voldoen moeten we maar afwachten. En ja Brazilie krijgt veel geld voo het Amazonewoud, want ze laten geen goudzoekers meer toe , die zitten nu allemaal in Suriname.


  Maak melding

 8. Ondertussen creperen vele oliedomme aanhangers van deze marionettenregering die dankzij verraders als lon en somo een onzekere tijd te regeren heeft, Dus zweef teki, nu kan het nog en ook als de megaschulden er komen. Wie worden rijker. Baas en co, Lon en co, Somo en co, Alle parasieten en co. de oliedomme stommelingen die krijsten lon for pres, des for pres. Hihahahahahoooo, Na mofinawang, e pina moro leki jaren tachtig, Gevolg bereidt u maar voor op de komende misdaadgolf in Suri_ Babwe.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.