Suriname heeft te lang gedraald met Petro Caribe

16

PARAMARIBO, 5 dec – “Suriname heeft te lang gedraald met de uitvoering van de Petro Caribe deal.” Dit zegt president Desiré Bouterse. Ontwikkelingskansen zijn gemist. Hij staat voor een compleet andere aanpak. Nog voor kerst vindt de eerste olielevering plaats.

Dat is het directe gevolg van besprekingen in Caracas, Venezuela. De delegatie onder leiding van Bouterse heeft er spijkers met koppen geslagen. Suriname blijkt tot de laatste landen te behoren die voor de overeenkomst gaat. Een land heeft zo miljoenen dolars misgelopen. Volgens Bouterse zullen de details nog doorgenomen worden met Staatsolie. Het bedrijf is geen voorstander van Petro Caribe. De eigen lokale afzet zou er onder kunnen lijden.

Het was ook de reden voor de vorige regering om de boot af te houden. Via Petro Caribe mag olie deels op rekening worden genomen. De schuld mag over vijf en twintig jaar worden uitgesmeerd. Het geld dat zo vrijkomt moet wel in sociale projecten en duurzame ontwikkeling worden gestopt. Er is ook een agrarisch deel waar Suriname binnenkort in wil deelnemen. Dan kunnen grondstoffen goedkoper worden aangeschaft. Ook is financiering mogelijk.

Bekijk ook:


16 REACTIES

 1. Multinationals in Suriname gewaarschuwd
  maandag, 05 december 2011 05:03

  Paramaribo – President Desi Bouterse heeft een scherp signaal naar multinationals in Suriname doen uitgaan om zich ervan bewust te zijn dat te sluiten overeenkomsten onder zijn regering niet in het nadeel van Suriname zullen zijn. Op vragen van journalisten zegt het staatshoofd dat chantage en andere vormen van druk aan de onderhandelingstafel geen zoden aan …

  de dijk zullen leggen voor vooral de mijnbouwbedrijven. Bedrijven die dreigen te vertrekken als er geen overeenkomst komt die hen goed gezind is, zullen van de regering Bouterse-Ameerali met alle genoegen uitgeleide gedaan worden.

  “We hebben in de wereld mensen die dat heel snel kunnen invullen en verdomd snel ook”, zegt Bouterse. Suriname heeft de afgelopen honderd jaar achteraf bekeken niet optimaal geprofiteerd van de bauxietdeals, terwijl momenteel de gouddeal met Iamgold in zijn totaliteit ook niet lekker ligt bij de Staat.

  De goudmultinational en de regering zijn momenteel in onderhandeling over een uitbreidingsovereenkomst. Over de status van de onderhandelingen wordt uit strategische overwegingen door geen van beide partijen detailinformatie verschaft, maar zaak is volgens Bouterse dat zijn kabinet enkele zaken principieel zal stellen met betrekking tot het aandeel van Suriname.

  “Ik ga geen 5% afsluiten. Dan mag Iamgold op zijn hoofd gaan staan. Hij mag bedreigen.” Dit percentage is momenteel niet aan de orde, maar volgens het staatshoofd zal de Staat dit keer wel het been stijf houden. “Dat is honderdduizend procent.”
  (B.Chandralall)

  De volkeren in Zuid-Amerika worden wijs , en zo moet dat !! . De rijkdommen in de grond is van ons Surinamers , waarom zouden wij met weinig genoegen nemen . Wat ruilhandel kan verder geen kwaad .


  Maak melding

 2. Sorry staatsolie, je eigen olie kan en moet je internationaal afzetten daar is er veel vraag naar en de prijzen liggen hoger dan de Petro Caribe olie.

  De winsten uit je internationale verkoop kunnen het land alleen maar ten goede komen.

  Dit is tekenend voor het grote probleem waar Suriname mee te kampen heeft, iedereen denkt in zijn enge eigen belang en niemand in het landsbelang.

  De veeboeren willen geen koeien uit Brazilië en verzinnen de ziekte, want ze denken in hun eigen belang, prijsopdrijving enz. Intussen hebben ze al die jaren nooit hun veestapel kunnen uitbreiden omdat zelf kalfjes werden afgeslacht voor de verkoop.

  Suriname heeft geen tijd te verliezen door naar al deze belangengroepen te luisteren, vooral als ze niet met ideeën komen hoe het land daadwerkelijk te kunnen ontwikkelen of zaken opgelost kunnen worden.


  Maak melding

 3. Ondanks Staatsolie van eigen bodem en toch is benzine duurder dan andere omliggende landen.Suralco heeft suriname al 100 jaar opgelicht en verrijkt zich met bauxiet enz .Ik vraag me af hoe het mogelijk is dat men niet kan onderhandelen in het belang van het volk.


  Maak melding

 4. De propaganda machine van van Bouterse draait op volle toeren.Alles heeft een keerzijde vergeet dat niet, deze criminele moordenaar heeft het niet afgeleerd lijkt alsof hij met de dag erger word maar we noteren dit en zullen over een paar maanden of jaren zien welke draai ze eraan gaan geven als blijkt dat dit de zoveelste gebakken lucht van DDB is. Suriname wacht nog steeds op de start van die duizenden woningen die gebouwd moeten worden.


  Maak melding

 5. Lees ik het goed. Geeft DDB eindelijk ook zelf toe dat hij al die tijd geen f.ck gedaan heeft?? De stukken van de deal waren al ruim voor de verkiezingen bekend dus zijn regering en hij hadden er direct aan kunnen en moeten beginnen.


  Maak melding

 6. Surinamers, topcrimineel Bouterse heeft in de jaren tachtig de suikerproductie in Marienburg kapot gemaakt met zijn deal met Fidel Castro.

  Bij die deal zou Suriname rijst aan Cuba leveren en Cuba suiker aan Suriname.
  Cuba leverde suiker maar vond de Surinaamse rijst te duur en derhalve weigerde zij de rijst.Suiker kwam wel richting Suriname met als gevolg vernietiging van onze suikerproductie en het failliet van Marienburg.

  Bouterse wil kunnen bepalen wat bij Staatsolie gebeurt maar Staatsolie gunt hem die bemoeienis niet, dus broedt meneer de crimineel iets om Staatsolie om zeep te helpen.
  Staatsolie moet niet akkoord gaan met die zogenaamde deal uit Venezuela want dat betekent onherroepelijk de ondergang van Staatolie.
  In deze vraag ik mij af wat belangrijker is voor ons land, de vriendschap van topcrimineel Bouterse en dictator Chaves of het behoud van Suriname’s kroonjuweel Staatsolie.
  Staatsolie is enorm belangrijk voor ons en de komende generatie Surinamers.

  Topcrimineel Bouterse is haatdragend, sinds Staatsolie hem geweigerd heeft een stomme toespraak te houden tijdens een jaarvergadering is hij opzoek naar wraak.

  Zie hier hetzelfde gedrag van moordenaar Bouterse jegens C. Daal in 1982. De bijkomst van Daal op dezelfde dag als die van Bouterse werd tien keer meer bezocht. Bouterse die bezoek had van M Bishop vond dat een belediging toen liet hij (of deed datzelf) Daal vermoorden.

  Surinamers ik zeg dit voor de zoveelste keer deze man, de criminele moordenaar president, denkt alleen maar hoe hij zichzelf buiten de gevangenis kan houden. Suriname mag wat hem betreft kapot gaan.

  Als wij toestaan dat Petro Caribe voet aan wal zet in Suriname zijn wij Staatsolie binnen no time kwijt, die gaat kapot en failliet.

  Stop topcrimineel Bouterse want hij wil Staatsolie laten buigen voor hem vanwege de weigering van Staatsolie hem uit te nodigen.

  Staatsolie mag Marienburg niet volgen.

  Topcrimineel D Bouterse wil alles in ons land kunnen bepalen, dat moet niet kunnen.

  Nogmaals Suriname is beteraf zonder D Bouterse en zijn criminele bende.


  Maak melding

 7. Bout is een fervent aanhanger van leningen.Het was te verwachten dat hij,nu hij eindelijk naar Caracas mocht,met heel wat schulden zou terug keren.Zij die nog op de lagere school zitten,zullen niet blij zijn dat het geld dat zij nog verdienen moeten door bout al uitgegeven wordt.Nee,bout laat niemand een keus.In het verleden niet en nu ook niet.

  Cobie.


  Maak melding

 8. Politiek analist Jan Gajentaan is van mening dat de politieke en economische koers van president Bouterse steeds radicaler wordt. Hij noemt deze ontwikkeling buitengewoon zorgelijk. “Ik zie in politiek opzicht veel gelijkenissen met de periode 1980 – 1982. Ook toen begon Bouterse aanvankelijk aan een proces van politieke vernieuwing met een brede steun vanuit de bevolking, maar raakte gaandeweg steeds meer onder de invloed van radicale adviseurs”.
  De voormalige ABOP-secretaris en adviseur, vraagt zich af hoe de verschillende coalitiepartners tegen de huidige gang van zaken aankijken. “Wat we hebben gezien in de afgelopen vijftien maanden, is niet een gelijkwaardige samenwerking tussen coalitiepartners die op een constructieve wijze hun regeerakkoord implementeren. Vanaf het begin was het meer een dictaat van één groep, namelijk van de groep adviseurs rondom de president”.
  Volgens Gajentaan komt het radicale karakter van de regering, onder meer tot uiting in het opstellen van allerlei regeringsprogramma’s, die in feite te hoog gegrepen zijn gezien de financiële draagkracht en de uitvoeringscapaciteit van Suriname. Het controleren van ministeries middels politieke commissies, doet hem denken aan de hoogtijdagen van het communisme.
  “In plaats van een paar tandjes terug te schakelen, zoals ieder weldenkend mens zou doen, moet het hele regeringsprogramma toch doorgedramd worden. Dat betekent dat er in de komende jaren een nóg zwaardere wissel getrokken zal worden op de bevolking in de vorm van hogere belastingen, naast het invoeren van BTW en allerlei andere lastenverzwarende maatregelen”.
  “Ook in de buitenlandse politiek is de koers radicaal in plaats van gematigd. De president en de minister van Buitenlandse Zaken lijken zich uit te sloven om de presidenten van de autoritair geleide staten Venezuela en Cuba te behagen, in plaats van aansluiting te zoeken bij de regionale economische grootmachten Brazilië en Argentinië”, aldus Gajentaan.

  mensen oeng tang tekie wat er in de toekomst suriname staat te wachten


  Maak melding

 9. @7 Afro mijn complimenten aan jou want je heb het heel goed gezegd, maaer ben wel bang van dat de domme aanhangers van de massamoordenaar dat niet in gaan zien


  Maak melding

 10. Wikieak het dom geklets op 7 is voor jou consumpte, haal je hart maar op.

  Feit is en bijft dat deze Superregering het beste is wat Suriname is overkomen.

  Jullie negatieve zwartkijkers kunnen en zullen dat NOOIT kunnen veranderen.

  Wie die beter weten en dus zaken in de juiste perspectief kunnen plaatsen, kunnen alleen maar lachen om zieke geesten als jullie.

  Jullie zijn triest en zielig.


  Maak melding

 11. Nice blog right here! Also your web site so much up very fast!

  What web host are you the use of? Can I get your associate link for your host?

  I want my website loaded up as quickly as yours lol


  Maak melding

 12. Can I just say what a comfort to uncover
  somebody who genuinely understands what they’re discussing on the internet. You definitely realize how to bring a problem to light and make it important. More and more people should read this and understand this side of the story. I can’t believe
  you’re not more popular given that you definitely possess the gift.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.