Surinamer in België opgepakt voor oude moord

6

PARAMARIBO/ANTWERPEN, 3 dec – De politie in Antwerpen (België) heeft onlangs de Surinamer Errol R. S. gearresteerd die werd gezocht voor een twintig jaar oude moord in Paramaribo. Errol R. S. werd in 1993 in Paramaribo veroordeeld tot 20 jaar cel voor de koelbloedige moord op Aniel Soemeer in 1990. Kort na zijn veroordeling ontsnapte hij uit de gevangenis. Hij stond daarna jaren op de ‘most wanted’ lijst van de Surinaamse politie.

R. S. vluchtte naar Nederland en week vervolgens met vrouw en kinderen uit naar Antwerpen, waar hij al 8 jaar zou wonen en werken. Hij slaagde er in om de Belgische nationaliteit te verweven. De zaak kwam in april dit jaar ook al aan het rollen, toen de Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de Vries een zoektocht startte naar ontsnapte Surinaamse criminelen. De Vries kwam daarbij ook op het spoor van R. S. en zocht hem op in Antwerpen.

De website Misdaadreporter meldt dat Suriname vraagt om de uitlevering van Errol R. S. Volgens advocaat Kris Luyckx kan België zijn cliënt echter helemaal niet uitleveren, omdat België geen uitleveringsverdrag heeft met Suriname. “Mijn cliënt is aangehouden op basis van een uitleveringsverdrag uit 1889 met Nederland en de Nederlandse Koloniën, maar Suriname is al lang een onafhankelijke staat, waar België dus geen verdrag mee heeft afgesloten.” (Via Misdaadreporter)

Bekijk ook:


6 REACTIES

 1. Of er een vigerend uitleveringsverdrag met Belgie is, weet ik niet, wel dat er actief gevangenen uitgewisseld worden tussen beide landen. Eind mei waren in Paramaribo drie Belgische politieagenten nadrukkelijk aanwezig. Zij kwamen daar een Belgische gevangene ophalen voor repatriëring naar België zoals zij dat noemden.
  Wat je er ook voor naam aangeeft, het was gewoon een uitlevering.


  Maak melding

 2. Als zijn schuld vast staat en hij zijn gevangenisstraf dreigt te ontlopen dan moeten onze gedachten gaan in de richting van ge-eigende stappen.Ondanks dat er bewijzen zijn in de zaak Veira en zijn er ook verdachten vrijgekomen.Dit brengt mensen op gedachten die eigenlijk in een samenleving niet thuis horen maar door interventie van hogerhand worden wij gedwongen die richting op te gaan.Hopelijk komt het niet zo ver.

  Cobie.


  Maak melding

 3. Klopt dat er een uitleverinsverdrag moet zijn. Maar hij heeft vast een NL paspoort. Als de belgen hem als ongewenst naar NL uitzetten dan kan NL die wel een uitleveringsverdrag heeft hem uit zetten.

  Als hij nog een suirnaams paspoort heeft kan op die gronden uitlevering gevraagd worden.

  Een uitleveringsverdrag heeft als taak om eigen onderdanen (Belgisch paspoort) voldoende rechtsbescherming in het buitenland te bieden. Bv als je protesteert in/tegen Syrie dan kan Syrie wel om uitlevering verzoeken maar een dergelijk iets ins in NL niet strafbaar en daarom kan je niet uitgeleverd worden, zelfs niet als er een verdrag is.


  Maak melding

 4. VIRAGO 535

  Misdaadverslaggever opent KLOPJACHT op surinaamse criminelen

  exotic paradise,saterdag
  Na belichting van de hele geschiedenis rondom de moord op ceciel guman in 1993, door diens zoon robbert. In het misdaadprogramma van Onderzoeksjournalist De Vries werd 9 jaar geeisd tegen robbert.
  Ook de moordenaar die niet uitgeleverd kan worden (errol) moet berecht worden.

  Een moordenaar blijft een moordenaar ,en dankzij the topic van De Vries(ontsnapte Surinaamse criminelen) worden hoppelijk meer berecht.


  Maak melding

 5. Moeten ze in België berechten.Hij mag niet ontsnappen aan zijn straf.Een moordenaar moet berecht worden.Uitlevering mag niet maar daar zijn straf uitzitten wel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.