Miljoenenhulp voor Suriname’s bananenindustrie

12

PARAMARIBO/BRUSSEL, 2 dec – Suriname’s bananenindustrie krijgt ruim vijftien miljoen euro van de Europese Unie. Het Europees parlement heeft besloten een hulppakket goed te keuren voor de ACP-groep van ex-kolonies. Bananenbedrijf SBBS komt in aanmerking voor het Surinaamse aandeel.

De totale hulp voor de ex-kolonies is honderd en negentig miljoen euro. Dat geld is bestemd voor de tien ACP-landen die bananen produceren. Suriname is blij met het uiteindelijke verloop van de toch wel moeizame onderhandelingen. “De zaak zat muurvast. Suriname heeft samen met landen als Kameroen, Ghana en Jamaica een actieve lobby opgezet”, zegt parlementariër Rabindernath Parmessar (MC/NDP). De lobby heeft zwaar ingezet op het lospeuteren van de hulp.

Die zou eigenlijk al twee jaar terug beschikbaar moeten komen. Volgens Parmessar is er tot het laatste moment nog gelobbyd bij Europarlementariërs en was niet goed te voorspellen wat de uitkomst zou zijn. “Het waren zeer frustrerende momenten.” Het geld voor SBBS gaat naar modernisering en efficiëntieverhoging. De overheid en de EU hebben daar al ruim dertig miljoen euro aan besteed. Het staatsbedrijf moet op den duur worden geprivatiseerd.

Bekijk ook:


12 REACTIES

 1. Wat zegt dit bericht over keizer bigi smoel?
  Laten ze het betalen uit die miljarden uit China ze moeten niets van die blanken hebben met hun grote waffel, maar nu houden ze hun hand op voor hulp.


  Maak melding

 2. Privatisering brengt regeringen tot de bedelstaf en ellende,als je voldoende geld in Staatskas heb dan kan je aan privatisering denken.
  Ik zou de boel Nazionaliseren.


  Maak melding

 3. De een na andere injectie is toegediend aan deze sector, zonder duurzametekenen van leven.

  Is het de bedoeling dat Suriname tegen beter weten in een bananen repuvbliek wordt?


  Maak melding

 4. Nee, Paraman, Suriname IS al een bananenrepubliek, dank zij het mismanagement van de zo door jou bejubelde regering!!! Er moeten Haitianen aan te pas komen om de zaak de oogsten. Jouw volk is gewoon te lui om dst te doen. En privatiseren? Laat me niet lachen! Op dit moment gaat het, dank zij BUITENLANDS management, nog redelijk goed met de bananensector. Wee je gebee als er Surinamer aan te pas kom. Dan kan ik je verzekeren dat ook deze sector naar de klote gaat. En nu weer bedelen om de sector in stand te houden. Het is en blijft hetzelfde liedje.


  Maak melding

 5. Beetje gelijk!

  Parraman heeft in deze een beetje gelijk. Zeker wanneer hij stelt dat er al vele tientallen miljoenen in dit bedrijf gestopt zijn. EU-geld en geld uit de Staatskas.
  Maar het geld lekt weg! Het lekt weg naar onbegrijpelijke uitgaven en mismoedigend beleid. PRIVATISEREN DIE HAP!

  Bijn alle halve Staatsbedrijven leiden verlies en moeten door de Staat en of EU opgepompt worden. Neem de SLM, de Waterleidingmij, het oeroude OGEM energie-bedrijf, het Postkantoor en vele anderen. Allemaal stuk voor stuk verliesdraaiende halve Staatsinstanties wat de burger alleen maar geld kost.

  De EU zit momenteel zelf in grote financiele problemen. Deze 15 miljoen is daar peanuts bij, maar over 5 jaar moet SBBS weer met hetzelfde bedrag opgepomt worden door de EU.
  Water naar zee dragen of bananen voor de Aap bewaren.
  Het beleid bij de halve Staatsbedrijven is gebasseerd op vriendjespolitiek en een ruime mate afwezige deskundigheid. Bij SBBS weet ik het zo nog niet. Ik ben niet in bananen gespecialiseerd.

  Dat er geen luie Surinamers in deze sector willen werken is echt waar; en dat de Haitianen worden onderbetaald is ook waar.
  Wanneer gaat er een halve Staatsbedrijf echt winst maken (behalve Staatsolie)? Wanneer?


  Maak melding

 6. Dit geld vloeit rechtstreeks in de zakken van de zakkenwassers die aan het bewind zijn. En Als ze ballen hebben weigeren ze dit geld want EU geld is ook Ned. Geld. betaald door de ned belastingbetaler waar ze niets van moeten hebben.het is en blijft en zooitje.


  Maak melding

 7. Zoals gewoonlijk heeft een staatsbedrijf een groot financieel lek omdat allerlei vriendjes geaccomodeerd moeten worden. Het zij met een baan, hetzij met een zinloze en slecht uitgevoerde aanbesteding. ( Is het kantoor van Abrahams al af? Wat waren de uiteindelijke kosten? Hoeveel procent is de overschreiding? )

  Nee zo snel mogelijk privatiseren aan een partij die mee kan spelen op deze moeilijke wereldmarkt.


  Maak melding

 8. Nr.1 sribi-leek/Du-bieltje ,
  Dit berichtje had jouw persoonlijk moeten stimuleren en motiveren om de historie van
  het koloniaal tijdperk onder de loep te nemen !
  Enfin , sribi-leek blijft ff wakker .
  Hypothetisch ;
  De ex-kolonisator(ex-slavendrijver)heeft de herstel-betaling aan de ex-kolonie naar behoren voldaan , geen penny meer en niet minder , conform herstelbetaling slavernij .
  Wat ik graag van jou zou willen vernemen is het volgende ;
  -Hoeveel doekoe zou dat mogen zijn , en dat in Euro’s of US-dollar denkt jij ??
  -Wat zou dan de verhouding kunnen zijn met de nu toegestemde 15 miljoen Euro van de Europese Unie ??
  -Denk jij dan dat de Europese Unie een hulppakketje voor de ACP-groep van ex-kolonies in het leven zou hebben geroepen ??

  Dinky bun tranga !!!
  OPO YU YEYE , NO SAKA YU KRA !!!
  A bun , te so fara in a moro tin !!!

  Tide , Tamara , wi stre go moro fara
  Sranan sa wini !!!


  Maak melding

 9. @bakra bakra

  Het blijft altijd weer grappig te lezen hoe iemand uit een bananenmonarchie een ander land gelijksoortig probeert te labelen. En over lui gesproken? Breek me de bek niet open. Een volk dat te lui is om te werken en anderen 300 jaar het vuile werk laat doen: Dat noem ik pas lui! Vergeet morgen vooral je schoentje niet. Of heb je daar ook een knecht voor nodig?


  Maak melding

 10. Sempa,
  Jij hebt duidelijk last van minderwaardigheidscomplex, als het jou uitkomt mogen wij niet kijken in de achteruit spiegel van nog geen 30 jaren geleden, maar jij kijkt elke dag in die spiegel van honderden jaren geleden.En sterker nog je misbruikt het om de massamoorden, genocide van Bouterse en zijn bende goed te praten. Dan ben jij in mijn ogen heel dip gezakt lager dan laag.
  Wanneer gaan jullie een keer stoppen om de slavernij de schuld te geven voor alles wat fout gaat in jullie leven.


  Maak melding

 11. Landgenoten, volk van suriname.

  Suriname streeft nederland voorbij in zijn economische ontwikkelingen mede dankzij de aanwezigheid van duurzame natuurlijke hulpbronnen. De prijzen van goud, rijst,hout en bauxiet zijn gunstig voor Suriname omdat deze prijzen hoog zijn op de wereldmarkt.Meer ontwikkeling en productie van deze economische hulpmiddelen is gewenst. Nederland en andere europese landen zijn vastgebonden aan de regels en normen van de europese centrale bank en moeten hun begroting op basis van deze vastgestelde regels opmaken. Gevolg is dat Nederland in zijn eigen ontwikkeling wordt geremd en weinig keuze heeft waardoor andere landen hen voorbij streven onder andere Suriname. Suriname voert nu een openminded politiek en beleid zowel nationaal als internationaal. Nooit eerder werd er intensief gebruik gemaakt van de mogelijkheden die Suriname heeft. En deze trend zal zich alleen maar verder ontwikkelen in de toekomst. Import en export vind wel normaal plaats tussen Suriname en Nederland omdat er miljoenen dollars-euro’s op dit gebied tussen de twee landen circuleren. Suriname met zo een kleine bevolking zal in de komende jaren als de mogelijkheden op een brede basis benut worden alleen maar vorderingen maken en een welvarend land in de regio worden waar wij suri`s in Nederland en elders in de wereld alleen maar van zullen opkijken als er geen initiatief van ons uitgaat een stappenplan te maken en ook richting Suriname te gaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.