Ongewilde sterilisatie HIV-moeders in Suriname

10

PARAMARIBO, 1 dec – In Suriname worden met HIV besmette vrouwen gesteriliseerd zonder hun uitdrukkelijke toestemming. Dit zegt voorzitter Ethel Pengel van stichting Double Positive. Gynaecologen plegen de ingreep in verschillende ziekenhuizen. Zoals bij zoveel andere onmenselijkheid, hebben de plegers de beste bedoelingen.

Het heet dat de virusoverdracht van moeder op kind wordt voorkomen. De ingreep is vooral bij vrouwen die in aanmerking komen voor de keizersnee. “En ik merk ook dat het op vrouwen van een bepaalde bevolkingsgroep is uitgevoerd”, zegt Pengel tegenover de Ware Tijd. Er schijnt te worden ingespeeld op een zekere communicatieruis. “Het was beter dat men deze vrouwen verder had ingelicht totdat ze snapten dat ze niet door moeten gaan met kinderen krijgen.”

Het vergrijp wordt niet met zoveel woorden bevestigd door moederbegeleider Suze Holband. Zij is door meerdere moeders met HIV getipt: “U gaat meer klachten horen.” Volgens Firoz Abdoel Wahid van het Nationaal Aids Programma, is de overheid tegen onvrijwillige sterilisatie. “Er zijn andere manieren om de moeder te helpen overdracht te voorkomen.” Maar of er ook opgetreden zal worden? Moeders die Holband begeleidt, schijnen intussen niets te vrezen te hebben. “Ik zit er met mijn neus bovenop.”

Bekijk ook:


10 REACTIES

 1. Als dit bericht waar is, is het het zoveelste Surinaamse schandaal van schending van mensenrechten en vrouwenonderdrukking, waarmee mevrouw Pengel toch écht naar het internationale gerechtshof moet stappen!
  En als het niet waar is, moeten Surinaamse journalisten hun huiswerk overdoen!


  Maak melding

 2. VIRAGO 535

  STATEMENT:

  Voorkomen is beter dan vrijwillige sterilisatie .
  De mens beschikt over de vrijheid om over morele kwesties zijn eigen mening en wil te hebben.
  De besmette moeder helpen door vrijwillige begeleiding en mischien ook sterilisatie kan overdracht van moeder op kind voorkomen.
  Vandaag is ook dag van de leerkrachten.


  Maak melding

 3. Bij sommige veelplegers die al vaker te horen hebben gekregen en dus wetende dat zij hiv besmet zijn en keer op keer maar zwanger raken is het wel noodzakelijk om zulke behandeling te ondergaan ook zonder toestemming van betrokkene.Ten eerste zij besmetten het ongeboren kind en daaarmee de rest van hun leven,want er is nog steeds geen medicijn die het hiv doet verbannen,wel stoppen maar nog steeds niet verbannen.Dus wat mij betreft zijn deze veelplegers gewoon medeverantwoord.Net zoals een crimineeel die voor zijn daden gestraft moeten worden.


  Maak melding

 4. Virago 535:

  Jou statement slaat de plank mis!
  Mocht je goed gelezen hebben, dan gaat het hier om ON-vrijwillige sterilisatie!!!!!!
  Effe wat anders he?


  Maak melding

 5. Ik ben seropositief sinds mijn 18de en ben nu 36. Mijn zoon (5) heeft een ontwikkelingsachterstand. Je ziet een jongen die heel klein is praat alsof hij 3 is. Na de geboorte heeft ie 6 weken lang medicijnen gekregen. in de medische literatuur heb ik studies gevonden waaruit het blijkt dat nevirapine, azt en 3tc tasten de hersens en de spieren aan. Nu is mijn kind wel hiv-negatief maar de prijs is leven als een plant. Ik ga die dokters voor de rechter slepen en laten boeten voor de ernstige schade dat ze aan mijn kind hebben veroorzaakt.


  Maak melding

 6. @ 5 VIRA. Ik leef absoluut met je mee. Voorbijgaand aan de schuldvraag: Wat geeft jou het recht om de behandelende artsen voor het gerecht te slepen? Zij zijn niet verantwoordelijk voor hetgeen jou is overkomen. De verantwoordelijkheid ligt bij de mensen zelf, niet bij de hulpverlenende artsen cq. hulpverleners. Misschien kun jij er niets aan doen dat jij en jouw zoon seropositief zijn, maar schuif de schuld niet af op mensen die van goede wil zijn en willen helpen.


  Maak melding

 7. @vira

  Je verhaal is vreselijk en in dat opzicht leef ik met je mee. Maar voormij is het vooral een verhaal dat dient om andere potentiele moeders op de gevolgen te wijzen. Als de medicatie die noodzakelijk is om de kinderen van HIV te vrijwaren zulke ernstige bijwerkingen heeft dan moeten zij daarvoor gewaarschuwd worden.

  Dat je een proces wilt aan spannen is vooral een emotionele reactie van teleurstelling waarvoor ik enig begrip kan op brengen. Maar het is niet terecht. De artsen stonden voor de keuze om het kind niet tegen HIV te behandelen met alle ernstige gevolgen van dien of deze medicatie te gebruiken met (nog on-)bekende bij werking. De ouders zijn ongetwijfeld over die keuze gevraagd.

  Het is in en in triest wat gebeurt is maar lijkt mij dat je beter er het beste voor jouw en je kind van kunt maken, hoe zwaar ook. Mocht je nog energie over hebben, please gebruik dit om andere moeders te informeren over de risico’s en gevolgen.

  Sterkte en veel geluk.


  Maak melding

 8. Vol verbazing lees ik hier de reakties v. verschillende personen. Alsof deze dame gevraagd heeft om hiv te krijgen (lijkt mij niet een keus die je maakt, zoiets overkomt je, net zoals kanker of iets anders). En hoezo is er medicatie gegeven als men nog niet eens weet wat de gevolgen / consequenties zijn voor in dit geval het kind / moeder. En hoezo heeft een arts het recht om zonder toestemming iemand te sterilliseren? Lijkt mij sterk dat een arts met je mag doen wat deze gene zelf aanspreekt. Ben ik v.e. andere planeet of zo? En a.u.b. zeg, er is tegenwoordig medicatie waarbij je minder dan 2% kans hebt om een besmet kindje te baren (ik weet niet precies hoe het werkt, maar als je voor de conceptie of tijdens de zwangerschap deze medicatie inneemt). Is het niet een persoonlijke keus of iem. wel / niet een kind op de wereld wil zetten?


  Maak melding

 9. Stof tot nadenken:
  Wie beslist of iem. het moederschap in het leven wil beleven? met alle gevolgen van dien. Als het waar is dat men zelf geen toestemming geeft om te sterilliseren, en een arts doet het toch, vind ik dit persoonlijk vallen onder “nazi-praktijken”. Wat is het volgende: iedereen die longontsteking heeft, maar de longen uit het lijf snijden? Waar legt men de grens. Ik vind dat deze arts(en) berecht moeten worden en flink moeten boeten. Ik dacht dat 1 v/d taken v.e. arts o.a. ook is, dat het welbevinden v. zijn patiënt voorop staat. Sterillisatie zonder persoonlijke toestemming kan levenslange trauma veroorzaken.
  Ps: Vira, sterkte met uw beslissing, welke het ook moge zijn. Goede gezondheid toegewenst voor allen die in deze situatie zitten.


  Maak melding

 10. even een vraagje? met of zonder hiv, als je al gesteriliseerd bent, bestaat er in Suriname de mogelijkheid deze ongedaan te maken en wat zijn de kosten? heeft iemand wel het recht te bepalen wat er met haar lichaam gebeurd? en naar welke instanties kan je stappen om je beklag te doen, als je onrecht is aangedaan? is het dat er steeds met de vinger gewezen word naar mensen met hiv? hoe staat het met degene die ze veroordelen zijn die dan niet de veoorzakers van de problemen die spruiten uit deze chronische aandoening? hebben hiv positieven dan geen recht op een menswaardig bestaan is het al niet erg genoeg dat ze ermee geconfronteerd zijn?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.