Aucaans opperhoofd Matodja Gazon overleden

0

PARAMARIBO, 2 dec – Granman Matodja Gazon van de stam der Aucaners is in Paramaribo overleden. Gazon, het oudste marronopperhoofd van Suriname, is één en negentig geworden. Hij overleed in het ziekenhuis waar hij ruim een week geleden werd opgenomen met gezondheidsklachten. Gazon is eerder dit jaar gekroond tot marronkoning. Het stoffelijk overschot is overgebracht naar zijn residentie te Drietabiki.

Hij leefde er sinds zijn benoeming door de Aucaners in 1966. Da Matodja Gazon gaat de geschiedenis in als de langst zittende granman van alle marronstammen in Suriname. Ongeveer dertig jaar eerder had zijn oom, granman Pai Amatodya, hem aangewezen als assistent. Voor Amatodya overleed koos hij voor zijn neefje als granman. Die vond zichzelf nog te jong en vroeg een andere oom, Akontoe Velantie, om het roer over te nemen.

Gazon stond bekend als man van diplomatie. Zijn kwaliteiten werden vaker op de proef gesteld gedurende een nogal turbulente bestuursperiode. Tot zijn grootste uitdagingen behoort de oorlog tussen het leger en het Jungle Commando van Ronnie Brunswijk. Een aanzienlijk deel van de Aucaners vond dat Gazon de Aucaner Brunswijk moest steunen. Het leger eiste dat Brunswijk de toegang tot het binnenland werd ontzegd. Gazon weigerde partij te kiezen. Hij zou op geen enkele manier meewerken aan het liquideren van landgenoten.

Bekijk ook:


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.