Nierdialyse haast onverzadigbare markt in Suriname

3

PARAMARIBO, 30 nov – Nierdialyse lijkt een onverzadigbare marktactiviteit te worden. Nu al wordt per jaar zo’n dertig miljoen Surinaamse dollar besteed aan het nierspoelen. Het aantal dialyseplaatsen blijft groeien. Een gezonde ontwikkeling is het geenszins, oordelen autoriteiten.

“Men heeft geen idee wat het allemaal kost”, zegt Martelise Eersel, topfunctionaris op het ministerie van Volksgezondheid. Recent nog vielen parlementariërs haast steil achterover toen ze de bedragen hoorden. Zulke reacties zijn typerend. Er zijn maar weinigen die door hebben hoe ernstig nierfalen ingrijpt in het individuele en maatschappelijke leven. “Een patiënt aan de spoelmachine kost jaarlijks ruim zestigduizend Surinaamse dollar (ongeveer vijftienduizend euro)”, zegt Glenn Uiterloo.

Medicamenten en ziekenhuisopname zijn er dan nog niet bij. Het nieuwe dialysecentrum waar hij de leiding heeft, is nog maar een aanvulling. Het centrum hoort bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en biedt dertig spoelplekken. Er wordt rekening mee gehouden dat het uitgroeit, want de vraag houdt aan. En hoe gek het ook lijkt, Uiterloo is er niet blij mee: “We kunnen niet door blijven gaan. We moeten de epidemie keren en investeren in preventie.”

Bekijk ook:


3 REACTIES

 1. Misschien handig als mensen niet steil actherover vallen maar naar de oorzaken kijken van het disfunctioneren van de nieren van veel surinamers. Volgensmij hoef je hier namelijk geen diepgravend onderzoek naar te doen. Kijk maar even naar het eet en leefpatroon. In Nederland hebben ook relatief veel surinamers nierproblemen. En dat komt voornamelijk door de voeding !


  Maak melding

 2. Het komt óók, door dagelijks te veel eten van zout.Als je drie plakjes brood eet,dan zit je al aan je maximale hoeveelheid zout wat een mens dagelijks kan hebben.Derest wat je naar binnen krijgt, is te veel én ongezond.

  Als je op je jonge jaren te veel zout hebt gegeten,dan krijg je gegarandeert op oudere leeftijd last van je organen. Lees de laatste consumentengids. Onthoud goed: Te veel Zout in ons dagelijks maaltijd is ziekelijk en dodelijk !

  Doe jullie allemaal,je voordeel ,met dit informatie.

  Groet,ram ram, goeda hafies,(Veel wijsheid !)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.