Nieuwe huizen bij herdenking slachting Moiwana

12

PARAMARIBO, 29 nov – In het Marrondorp Moiwana, in Marowijne, worden zeven en twintig nieuwe woningen overgedragen op de dag dat de massaslachting wordt herdacht. Het is vijf en twintig jaar geleden dat negen en dertig burgers werden doodgeschoten door militairen. Woningen werden kapot geschoten tijdens een missie tegen het Jungle Commando.

De woningbouw is dan ook een opdracht van het Inter-Amerikaanse Hof voor Mensenrechten in Costa Rica. De staat is veroordeeld tot het betalen van het materiële herstel. Ook staat er een monument met de namen van de slachtoffers “Dit was de wens van de nabestaanden”, zegt Kenneth Lo A Njoe, voorzitter van de stichting die toeziet op het herstel. Er is ook een financiële compensatie uitgekeerd. Een strafproces tegen de verantwoordelijken moet nog komen.

Het hof heeft ook dat bevolen. Op negen en twintig november 1986 vielen onder meer kinderen, zwangere vrouwen en bejaarden ten prooi aan het vuurwapengeweld. Volgens het leger waren de militairen op zoek naar rebellen. Die zouden zich ophouden in het dorp. Achteraf bleek daar niets van te kloppen. De gevallenen worden herdacht met een plechtigheid, waar ook regeringsfunctionarissen voor zijn uitgenodigd.

Bekijk ook:


12 REACTIES

 1. Gerechtigheid overwint altijd de ongerechtigheid. Kijken we naar deze les uit het verleden dan lijkt het alsof men nog veel moet leren in dit land. Zonder veroordeling was het zeker niet zover gekomen, vooral met deze gekozen onberechte mensenrechtenschenders die denken hun straffen te kunnen ontlopen. !000% zal het hun niet lukken, ook geen gebeden van misleide aanhangers wiens werken boos zijn gebleken. Zie de wandel en handel van deze zgn nationalisten die deze regering hebben gevormd. Rovers en boeven.


  Maak melding

 2. Feit!

  De Staat is veroordeeld, dat is een feit. Een feit dat vaststaat en niet zo lang heeft geduurd als het beoordelen van de plegers van deze misdaad.
  Suriname is mede door deze misdaad en de moorden op 8 december nooit meer een mooi en gezegend land geweest. Vandaag de dag wordt Suriname aan God geschonken. Raar!


  Maak melding

 3. Wat ik misdadig en opvallend vindt is dat de naam van die Beest die dit alles heeft veroorzaakt bewust wordt weggelaten.
  Beste landgenoten de man die zich president van onze mooie en prachtige land Suriname noemt is persoonlijk verantwoordelijk voor deze Bloedbad.De zelfde Beest die op 25 nov 2011 stond te bidden en zei dat hij Suriname aan de almachtige opdraagt is vandaag muisstil en dat zal op 8 december 2011 ook gebeuren. Hij rept met geen enkele woord over de slachtoffers en de nabestaande van zijn misdadige militaire regime.Surinamers open jou ogen want de man die nu mooi weer speelt is een meedogenloze massamoordenaar.


  Maak melding

 4. Dit plaatst DDB en een aantal van zijn bij de moordpartij betrokken personen voor een groot probleem. Gaan ze wel dan is dit respectloos maar als president, etc kan hij het ook niet zomaar negeren.

  We zullen straks wel horen dat hij weer naar Cuba moest voor onderzoek.


  Maak melding

 5. Wat belet de landverraders en Oranje-welgezinden om hun meester en regering te vragen om de gekluisde documenten vrij te geven aan het publiek ???
  Bang voor de waarheid ???
  Staat het orkestreren en het doen plegen van een staatsgreep in een bevriend-land niet gelijk aan ” INTERNATIONAAL TERRORISME” ???
  Een mening die niet gebasseerd is op een objectieve waarneming/beleving en vloeit voort uit de koker van Den-Haag .
  Jullie mening is al eeuwen bekend en gevormd door de makers in Den-Haag .
  Wij hebben niks aan een gekanaliseerde mening
  Daar zitten de spin-dokters en zij bepalen en contoleren de spinnen-web !!!
  Ai mi ta , jullie bewust-zijn(?)worden nog steeds misleid door jullie meester/regering of anders gezegd ; jullie zijn net als paarden met enorme oogkleppen .
  Dit geldt niet voor Sribi-leek want hij is een muildier en het enige wat hij maar hoeft te doen is enkel maar ” BALKEN ” !!!
  Enfin ,

  THE TRUTH WILL SET YOU FREE
  BUT BE FORE IT DOES
  IT WILL MAKE YOU ANGRY !!!

  Sranan lobi na soso lobi
  Sranan mi lobi yu
  Stre de’f stre
  Sranan sa wini !!!


  Maak melding

 6. Jij bent niet objectief mi boi, jij bent een hele grote leugenaar en bedrieger. waarom heb jij het niet over de rol van Bouterse de man die bekend heeft dat zonder de hulp van kolonel valk de staatsgreep niet was gelukt.Een landverrader is iemand die met behulp van het buitenland de democratie in zijn land naar de klote schiet. Sempa Jij bent geestelijk ziek .
  Het is niet nederland die verantwoordelijk is voor die massaslachting te moiwana, het is niet nederland die verantwoordelijk is voor 8 dec 1982. Sempa is een kruising tussen een varken en een ezel.


  Maak melding

 7. Sribi-leek/DU-bieltje ,
  Uit jouw posting(?)geef jij zelf volledig en volmondig toe dat het een feit is omtrent de daadwerkelijke aanwezigheid van Ollandse expertise .
  Maar toch snap/begrijp jij het nog niet .
  Ooit gehoord van , oorzaak en gevolg ???
  Wakker worden sribi-leek !!!

  Remember that whatever does not grow will die
  Try to look on de bright side and embrace change !!!
  Yes , you can !!!
  Ik zal altijd mijn best doen om geduldig en liefde-vol te zijn/blijven , hoort bij het opvoeden !!!
  O ja , niet teveel snoepen vanavond , denkt aan jouw suiker-gehalte !!!
  Krakti nanga Soso Lobi .

  Sranan Lobi na Soso Lobi
  Republiek Suriname Voorwaarts
  Voorwaarts richting het geluk en de overwinning
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding

 8. Onderstaande zegt het gedrocht sieki wiki

  “Het is niet nederland die verantwoordelijk is voor die massaslachting te moiwana, het is niet nederland die verantwoordelijk is voor 8 dec 1982.”

  Gemanipuleerde zieke beesten als wikileak kan je niets kwalijk nemen, dit soort uitschot is allang blij dat ie ademt.

  Misschien kan dit beest ons vertellen hoe die wapens in Marowijne terecht zijn gekomen, wie Brunswijk tot Robinhood had gebombardeerd.

  Wbt 8 dec, hetzelfde toch, de doden zaten samen te spannen met Nederland om te tegencoupen maar werden zelf gecoupt. 800 tot 1000 Surinaamse doden in de coup van deze mensen zou acceptabel zijn. Ja die gekluisde documenten zouden meer kunnen vertellen.


  Maak melding

 9. @sempa

  In NL blijven ze in elk geval veilig in de kluis. In SME worden rapporten die wel vrijgegeven moeten worden door de criminelen gewoon uit de kluis van de CBvS verwijderd. Je weet wel.


  Maak melding

 10. Nr.10 neusi ,
  Maar waarom moet het gekluisd worden ?
  Simpele vraag !!!
  Schept niet op voor jouw kluizen , hahahahaha

  Stre de’f stre
  Wi no sa frede
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.