Halve bekentenis in strafproces Decembermoorden

27

PARAMARIBO, 29 nov – Tijdens het strafproces rond de Decembermoorden heeft zich een rariteit voorgedaan. Een verdachte heeft bekend, ten minste een deel van de aanklacht. Iwan Dijksteel, voormalig lijfwacht van Desi Bouterse, gaf toe gevangenen te hebben opgehaald. Daar houdt het bij op.

De gewelddadige dood van de latere slachtoffers moet op naam van anderen worden geschreven. “Ik heb niet op de mensen geschoten, waarom zou ik”, zei Dijksteel tegenover de Krijgsraad. Hij had André Kamperveen en Fred Derby wel opgehaald. Dat deed hij samen met Ruben Roozendaal van de Groep van Zestien (coupplegers van 1980, red.) en andere militairen. Kamperveen werd later vermoord en Derby uiteindelijk vrijgelaten. Dat hij deel uitmaakte van het vuurpeloton, ontkent Dijksteel.

Eerder had verdachte Onno Flohr, ex-lijfwacht van toenmalig chef-staf Roy Horb, het tegengestelde beweerd. Dijksteel zou hebben geschoten. Ook ex-militair Sammy Monsels verklaarde dit. Volgens Dijksteel hebben de heren zich vergist. Een andere verdachte, Stephen Dendoe, ontkende in alle toonaarden. Het voormalig lid van de Groep van Zestien blijft erbij niet in het Fort Zeelandia te zijn geweest ten tijde van de moorden.. Flohr en Monsels zeggen van wel.

Bekijk ook:


27 REACTIES

 1. Ik vraag mij af waarom er geen gebruik wordt gemaakt van een waarheidsdetector zoals deze in USA wordt ingezet. Als de heren de waarheid spreken moeten zij daar geen bezwaar tegen hebben want dan spreekt dit juist in hun voordeel. Maar kennelijk willen zij zo een test niet ondergaan bang dat ze zijn dat de waareheid boven tafel komt.
  Deze heren zijn het leven niet waardig omdat zij ondanks getuigen stellig overtuigd zijn van hun mening en dat dit de enige waarheid is.
  Zijn ze soms bang voor hun koppie koppie


  Maak melding

 2. 16 kleine kleutertjes!

  Ze leven nog; en hoe? In weelde en met het recht om te jokken of te liegen. Spelen met de gevoelens van nabestaanden moet eigenlijk een apparte straf worden.
  Want heb je voor de moorden 20 jaar opgelegd gekregen, dan komen er nog 5 jaar bij voor treiteren, liegen en jokkebrokken. So be it!

  Het proces van de Eeuw duurt al Eeuwen en zal nog Eeuwen duren. Daadkracht ontbreekt.


  Maak melding

 3. De vloek die sinds dec 1982 over dit land is gebracht door deze brute beesten van moordenaars, die geen greintje respect hebben voor een mensenleven zal al degenen die op de beesten van moordenaars hebben gestemd zevenmaal erger ervaren worden dan de rest van dit volk. De misdaad en het moreel verval zullen zulke gruwelijk vormen aannemen als nooit tevoren in dit land. Wat men nu ervaart is slechts pas het begin. Alle gebeden aan de Schepper door aanhangers van onberechte mensenrechten schenders ten spijt. De valse profeet zijn voorspellingen zijn vals gebleken toen hij twee warlords aan GOD opdroeg. Daarnaast laat hij zich betalen voor het ware evangelie, een ware handel, waarbij manipulerend wordt bedreigt…u besteelt God als u Hem ( Stefanus) de tienden niet geeft. Wee alle aanhangers van di di bri. die zich voordoet als een lichtende engel. Aan de boom herkent men de vruchten. En een wolf blijft zijn aard behouden in schapedracht.


  Maak melding

 4. De opdrachtgever mag zich President noemen, en daar zijn ze heel erg trots op in suriname een massamoordenaar mag zich president noemen.
  Voor degene die het niet weten deze gasten waande zich god in Suriname ze hebben in de jaren 80, 90 alles gedaan wat god heeft verboden, moorden verkrachtingen en nu weten ze het niet meer anderen hebben zogenaamd het geloof gevonden.het zijn allemaal een stelletje leugenaars, bedriegers en landverraders.


  Maak melding

 5. hahahahaaaaa. Dit is goed voor het proces als die moordenaars elkaar gaan beschuldigen.
  Krijgen ze toch last van hun geweten die in beperkte mate aanwezig is.


  Maak melding

 6. Hebben ze een geweten dan?
  Als je geweten gaat spreken kun je de waarheid niet meer verhullen, deze zal dan altijd boven komen drijven!
  Alleen de almachtige God weet wat er zich heeft afgespeeld, Hij heeft alles gezien en opgetekend!
  Diegene die nu in alle toonaarden zwijgen en de waarheid verhullen zullen door Hem tot de orde worden geroepen.

  De waarheid zal ooit boven komen!
  Prijs de Heer in al Zijn grootheid.


  Maak melding

 7. De gewelddadige dood van de latere slachtoffers moet op naam van anderen worden geschreven. “Ik heb niet op de mensen geschoten, waarom zou ik”, zei Dijksteel.

  Wie is nou verdooooorie verantwoordelijk voor de geweldadige dood van successievelijk 120 (eenhonderdentwintig) jonge militairen??

  Stelletje huichelaars!

  Wie o wie???


  Maak melding

 8. Het was/is een patriottische-daad
  De volgende keer doen wij weer het zelfde !!!
  Voor elk landverrader een kogel !!!
  Gewoon aan flarden schieten en met de meeste overtuiging .
  Nek’s no fout !!!

  Stre de’f stre
  wi no sa frede
  Sranan sa wini !!!


  Maak melding

 9. Wedden dat het onberechte mensenrechten schenders, moordenaar en drugsbonzen niet zal lukken om rust vrede en voorspoed te brengen aan al die oliedomme stommelingen die stemden voor misdadigers. Inzet. 1.000.000.000. Suribabwaanse dollars = 1 Us.


  Maak melding

 10. Zgn. strafproces is illegaal en kost de surinaamse belasting-betalers alleen maar geld .
  Zolang men de documenten die betrekking hebben met Republiek Suriname in de jaren ’80 niet publiekelijk bekent wordt maakt of ter inzage geeft en tevens de verlenging met 20 lange jaren niet opheft ,kan de feitelijke- en juridische waarheden nooit boven water komen !!!
  Als men daadwerkelijk over een eerlijk proces wil praten , kan men de bewuste en gekluisde documenten niet wegdenken !!!
  De documenten zijn van essentieel belang voor de verloop van een eerlijk strafrechtelijk proces .
  Dit geldt niet alleen voor de zgn.plegers maar eerder voor het belang en de ontwikkeling van de ” RECHTS-ORDE in onze geliefd Republiek Suriname !!!

  Kondre-man , wordt het geen tijd om Den-Haag
  te verzoeken voor het vrijgeven van de tastbare-bewijzen/documenten ???

  Wij naderen 08 december , laten jullie niet meer misleiden !!!
  OPO YU JEJE , NO SAKA YU KRA !!!
  DE NAAKTE WAARHEID , NUUUUUU!!!!!!!!!

  Krakti nanga Soso Lobi
  Sranan Sa Wini !!!


  Maak melding

 11. Stel dat dit allemaal achter de rug is, en de verdachten zijn bekent,hoe verder……..Wij zijn hier al zo lang mee bezig,mensen hou toch op met die poppenkast…
  Char.


  Maak melding

 12. Hoeveel heeft deze halve bekentenis waar men zo blij van is de Surinaamse belastingbetaler gekost.

  Enne wat houd deze halve bekentenis precies in dan, ik kan het nergens lezen, of moet het zijn, ik heb die twee heren opgehaald eentje is blijven leven en de andere is gedood.


  Maak melding

 13. VIRAGO 535

  Wat een werkelijke rariteit zou zijn ,is als nederland haar bemoeienis in interne zaken van suriname gedocumenteerd zou aangeven.
  Dijksteel probeert zichzelf eruit te halen(de zon smelt de boter op z’n kop)
  PATROITTISCHE DAAD VAN TOEN DIE NIET VOOR HERHALING VATBAAR IS.
  NICE SEMPA.


  Maak melding

 14. #12. Simpele Sempa.

  Je ken niet zonder Olland hé, je hele leven ben je
  afhankelijk van Olland, tot je dood…..schrijf jezelf. Alles moet Olland voor je oplossen.

  So far for your so-called anti-kolonialisme!

  Los je problemen zelf op, want als Nederland de papieren vrijgeeft, dan wordt het duidelijk dat je baas het schoothondje was/is van Nederland.
  Soso sjeng………!!!!

  Soso lobie en krakti jongen.


  Maak melding

 15. mr. Determinist # 3

  In jou Blinde Haat vervloek je onze kinderen en klein kinderen die moe van alle wan beleid en nepotisme, moe van domein grond diefstal, moe van werkeloosheid en uirzichtloosheid, hebben gestemd op de combinatie waarvan zij hopen dat het hen enige verlichting zal brengen.

  In je alles Verblindende Haat wens je het grootste deel van onze jonge generatie toe dat zij 7x de pijn moeten voelen die jij en je lotgenoten hebben ondergaan.
  In je alles vernietigende woede hou je niet eens rekening dat zij haast Geen weet hebben van datgene wat de Haat doet branden in jou.

  Kijk eens in de spiegel en geef je zelf rekenschap……
  anders ben jij straks de grootste massamoordenaar OOIT.


  Maak melding

 16. Tgen elk beter weten in en in flagrante tegenspraak met elk gevole voor menselijke waardigheid blijven idioten als Paraman, Sempa en Afu Sensie hunonzin posten.

  Hopelijk is het proces snel afgelopen, dan is de kans groot dat één of meerdere van hen voorlopig niet meer instaat is WKN te vervuilen.


  Maak melding

 17. Nr.16 Weledele Esmerald ,
  Daar Olland de creator is van het probleem ,nl. ‘het orkestreren van een staatgreep’, lijkt het mijn persoon toch zeer redelijk en oprecht om Olland ter verantwoording te laten roepen of dagvaarden?
  -Zouden er zoveel surinamers en een Ollander dood zijn gegaan als er geen staatsgreep in onze geliefde vaderland was gepleegd ???
  -Staat het orkestreren van een staatsgreep in een bevriende onafhankelijke natie niet gelijk aan internationaal-misdaad,nl. het plegen en doen plegen van internationaal staats-terrorisme en is dat ook niet een grove schending van het Internationaal Volkeren Recht , waarbij het Koninkrijk Der Nederlanden partij van is ???
  Met alle respect , weledele Esmerald ,dit zijn een paar vragen die mijn persoon graag beantwoordt zien worden door een persoon die
  alle deskundigheid in pacht heeft hieromtrent
  Vat het niet op als een persoonlijk aanval
  ,integendeel,zie het als het zoeken naar antwoorden en oplossingen om de huidige probleem /impasse te doorbreken .
  Yes , geeft de documenten vrij en daar uit kunnen onderzoeken verrichten en analyse’s gemaakt worden .
  Dan pas is de tijd daar , om conclusie(‘s) te trekken .
  Meer dan 30 jaar werden/worden voorbarige conclusie’s getrokken vergezeld met tig- valselijke aantijgingen en wordt de bewuste documenten ook nog met 20 lange jaren
  verlengd .
  Openheid en transparantie , nuuuuu !!
  ” WAAAR DE SCHULD IS , VALT HET BIJL VAN HET RECHT ” !!!

  O ja , Sempa is altijd een simpele jongen .
  Simpel en eenvoud(ig),dat siert de surinaamse mens !!!

  Krakti nanga Soso Lobi
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding

 18. #18 Bange stenaf

  De vloek heb je over jezelf afgeroepen.
  God heeft je geschapen naar zijn eigen gelijkenis, maar vooral voorzien van een vrije wil.
  Jij hebt vrijwillig gekozen voor de ondergang goedoe.

  Nu niet huilie huilie komen doen.
  Wie niet horen wil, moet voelen.


  Maak melding

 19. Nr.17 sribi-leek/DU-bieltje ,
  ” WAAR DE SCHULD IS , VALT HET BIJL VAN HET RECHT ” !!!
  Ik durf te wedden dat jij het niet snapt !!!
  Go lon lon , maar zorgt ervoor dat jij eerst de nodige pillen inneemt .
  Neen , zetpillen moet je oraal innemen .
  Dom ding , klinkt ook als jouw eigen deurbel !!!

  Republiek Suriname Voorwaarts
  Voorwaarts richting het geluk en de overwinning
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding

 20. Common Sense!

  Hallo Sempa.
  Wat ik weet, heb ik uit de verhalen die jij en Paraman hier prijsgeven, zo simpel is dat. Ik ben een grote lees-fan van jullie beiden.

  Wat ik niet begrijp is dat jullie constant hameren op “niet in de 8chteruitkijkspiegel” kijken, suri voorwaarts, etc. etc. maar je bent continu bezig met Olland.
  Hetzelfde geval met de criticasters: die mogen van jullie, het absoluut niet hebben over 8dec, want dat is lang, heel lang geleden gebeurt, maar… de stukken moeten worden vrijgegeven.
  Make up your mind, ik wordt er zo moe van.

  Net zo min als het 8dec proces ooit wordt opgelost, net zo min zullen de Nederlanders de stukken vrijgeven, over 30jr hebben ze weer wat anders verzonnen.

  Dit is een pijnlijk gegeven voor beide partijen, en hoogstwaarschijnlijk zullen jij, nog ik, ooit
  de waarheid te weten komen, tenzij de operationele tak, het verhaal verteld…..

  En als er één volk absoluut niet simpel is, dan is het wel het suri-volk; Masters of science in “djaffen”, ze hebben allemaal wel één of andere connectie met baas en zitten allen dicht bij het vuur.

  I rest my case.


  Maak melding

 21. @ esmerald

  Alweer zo een achterlijke reactie van jou.
  De enige die hier huilie huilie doen zijn jij en je compaen die na 30 jaar nog steeds niet de draad willen oppakken en doorgaan.

  Onthou dit “waar er gehakt wordt vallen er spaanders”


  Maak melding

 22. #24 stenafie,jij trekt volle zalen

  Jij bent één van die achterlijke personen die het best vind om een Pedo als buurman te hebben, maakt niet uit hij heeft zijn taakstrafje uitgezeten.
  Als je een dochter hebt zal je haar ook laten trouwen met een verkrachter, maakt niet uit hij hebt zijn straf uitgezeten.
  Je vergeeft maar een eind weg, achterlijk individu.

  We hebben het hier over moord.
  Ik heb geleerd mijn overledenen te herdenken, als is het honderd jr na dato.
  Zo te zien groei jij op voor galg en rad.

  Heb je het al opgezocht hmmm,Gecertificeerd analfabeet!
  Blijkbaar niet anders had je niet zo achter gereageerd.


  Maak melding

 23. Sempa,
  Jou demagogie werkt alleen maar bij die ezels die Bouterse adoreren.
  Niemand heeft het recht om wie dan ook zonder form van proces te executeren.dis is mijn antwoord op jou idioterie en onzinnige geklets dat kant nog wal raakt.


  Maak melding

 24. Nr.25 Esmeralda ,
  Mijn persoon had je hoger ingeschat !!!
  Jouw valselijk en verwerpelijke aantijgingen alszijnde dat wij ” allemaal een en andere connectie met de baas hebben en zitten allen dicht bij het vuur ” , activeerde spontaan mijn lach-spieren !!!
  Nogmaals , indien men over de ” gevolgen van de 08 december-gebeuren ” wil verdiepen of praten lijkt mijn persoon het ondenkbaar om de ” oorzaken die de aanleiding waren tot “, achterwege te laten of bagatelliseren.
  Welk doel dient het overbelichten van de zgn.gevolgen van 08 december en wie of wat zit er hier achter ???
  En een achteruitkijkspiegel kan ook nuttig zijn als een ” referentie-kader” .
  “Masters of science in ” djaffen ” ???
  Weer zo iets die mijn lach-spieren sterk beinvloeden .
  Het surinaamse volk is simpel , eenvoudig en in welke situatie wij ook mogen verkeren ,
  ” wij blijven mensen-kinderen ”

  SRANAN LOBI NA SOSO LOBI
  Republiek Suriname Voorwaarts
  Vootwaarts richting het Geluk en de Overwinning
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.