Consequenties

13

Iwan BraveDoor Iwan Brave – De parade van de ‘gewapende machten’ werd afgelopen Srefidensi verschoven naar einde van de middag, vanwege de felle zon. Boze tongen beweren dat het president Bouterse helemaal niet te doen was om de manschappen, maar dat hij er zelf niet meer zo goed tegen kan. Kortom, een smoesje om eigen best wil. Nou, dan heeft hij het geweten; de regen kwam met bakken naar beneden.

Alsof de weergoden sarcastisch hadden bedacht: o, dus jij vindt de zon te fel, dan zullen we je lekker afblussen. Mijn moeder belde me vanuit het Onafhankelijkheidsplein en zei optimistisch: “God spoelt Suriname schoon!” Een kennis had de dag ervoor juist gemopperd over het besluit de parade niet ’s morgens maar ‘s middags te houden. “Ik hou van mijn tradities; mij zien ze niet.” Alsof ze de bui al had zien hangen. Maar dat had Bouterse als doorgewinterde ‘militair’ eigenlijk ook gemoeten. Immers, in november begint het steevast te regenen rond vijven. Hoe zonnig de dag ook is begonnen, dan komt dreigend vanuit de oceaan een onheilspellend grijze deken over Paramaribo heen.

Persoonlijk vind ik het een raar argument dat militairen, die ons land moeten verdedigen, niet even twee uurtjes de brandende zon kunnen trotseren. Ik zie al de vijand – oprukkend vanuit het reeds bezette Tigrigebied – binnen komen vallen en dat ‘onze jongens’ zeggen: “Landgenoten, heb geduld; als de zon milder is zullen we de tegenaanval inzetten.” Met zo’n leger verlies je geheid de oorlog. Dat vond ik nou juist zo intrigerend aan de parade: dat eens per jaar militairen de genadeloze zon trotseren. Goede oefening. Eigenlijk heeft opperbevelhebber Bouterse, die zo prat op zijn leger gaat, de landverdedigers gedegradeerd tot watjes. Je zou bijna die boze tongen willen geloven.

Maar goed. Toen Bouterse zo live op televisie, druipend in de stromende regen en zonder paraplu, de gewapende machten inspecteerde, symboliseerde dat wel een man die de consequenties van zijn eigen beslissingen ondergaat. Niet verwonderlijk dat hij applaus oogstte, ook al kwam dat vooral van sentimentele NDP’ers. Tegelijk deed het theatrale beeld me denken aan die kolderieke Lambiek uit Suske en Wiske, die maar nooit zijn flaters wil toegeven. Het was natuurlijk ook gewoon een nat pak halen.

Bouterse zit nu een jaar en een kwartaal aan als president. Toen van de week de IDB besloot aan Suriname 300 miljoen dollars te lenen voor het Strategisch Plan 2011-2015, ging een gevoel van goed nieuws door me heen. Dit kan Venetiaan niet langer geheel op zijn conto schrijven. Als na ruim een jaar regering-Bouterse de IDB dit besluit neemt, dan gaat er een positief signaal vanuit. En net wat een ondernemer tegen me zei: “Ere wie ere toekomt.” Hetzelfde gevoel van goed nieuws ging door me heen, toen bericht werd dat de regering weer haar rekeningen kan betalen. Ook daarover was de ondernemer te spreken. “Beter dan onder Venetiaan. Toen duurde het máánden. Nu wordt keurig maandelijks betaald, op de cent af.”

Toch ontkom ik met de IDB-lening ook niet aan de vergelijking met die 500 miljoen gulden aan verdragsmiddelen waarmee Nederland destijds de militaire machtsgreep sanctioneerde. De rest is geschiedenis. Hopelijk herhaalt die zich niet. De nog steeds broze economie is goeddeels een erfenis van de coup en van marionet Wijdenbosch. Wellicht is Bouterse daarom nu bereid de consequenties daarvan te dragen door middel van prudent monetair beleid. Het is nog te vroeg om te juichen, maar bemoedigend is het wel. Een stabiele munt is het halve werk. Houden zo.

Nu nog het moreel-ethische. Zoals Bouterse mans de stromende regen als consequentie heeft ondergaan, is het te hopen dat hij zich ook zo zal opstellen als het vonnis van het 8 decemberproces evenmin zonnig zal blijken. Of gewoon excuses aanbieden aan nabestaanden. Dan krijgt hij ook mijn applaus. Vooralsnog: ga zo door!

Iwan Brave

Bekijk ook:


13 REACTIES

 1. Opdoeken!

  Costarica heeft geen leger. En het gaat byzonder goed in het land en niemand valt ze aan. En waarom niet? Omdat ze niet kunnen terugvechten. Oorlog gaat om vechten en winnen of verliezen. De Costaricanen weten dat bij oorlog alleen maar verliezers zijn.

  Met het idee van “als de zon schijnt vechten we niet” kunnen we toch het leger opdoeken en de financien ergens anders in steken? Landbouw? Neen! Ik weet het net als u bijna zeker dat een deel van die IDB 300 miljoen zal gaan naar militaire zaken in plaats van naar de landbouw. Dat noemt men heel mooi een strategisch plan 2011-2015.

  En toch ben ik blij dat we kunnen lenen. Maar minder blij ben ik met het terug kunnen betalen. Want wie gaat dat doen?
  De IDB weet dat Suriname over El Dorado beschikt en zal ten alle tijde een lening verstrekken ook al zou Gadaffi of Sadam Hoesein de president zijn. Dus wat dat betreft hoeven we nog niet te feesten en te applaudiseren. IDB doet het om er zelf beter van te worden.

  En toch hoor ik dat er zwoeng is in het land. Familie en vrienden die met vakantie zijn geweest praten ongegeneerd over de vele villawijken die er ontstaan en de kasten van supermarkten die uit het niets verreizen. Het land is rijk, weet ook de IDB, maar weet het klootjesvolk dat wel? Weet de man van de straat en moesje van Ckonnasi dat ook? Neen!
  Want die mogen niet delen in de rijkdom.
  Weten de jongens die de vele roofmoorden plegen dat we rijk zijn? Neen! Anders roofden ze niet!

  De consequenties van rijk zijn moeten door het hele volk worden gedragen net zoals de consequenties van arm zijn. En juist daarvoor hebben we een nog grotere regenbui of siebiboesie nodig om de zintuigen te openen en te gaan samen delen.
  Met regeringen vanuit de politiek zal Suriname nooit verder komen. Een zaken kabinet is de grote redding voor ons land en zal al het geregel of voortrekkerij op al dan niet etnische gronden voorkomen.
  Dan geeft de IDB wel 600 miljoen.

  En gelooft u het of niet: Het vonnis van 8 december komt pas na de dood van Desi. En wie weet hoe lang nog? De consequenties voor deze moorden zal hij dus niet levend dragen.


  Maak melding

 2. Hhahaahahaha brave je laat mij lachen met jou heel goede column, ik ben benieuwd welke draai die sentimentele NDPers aan jou mooie stuk gaan geven.


  Maak melding

 3. Beste Iwan,

  Prima stukje.
  Ik had gelijk:moeder aarde is boos, dit is maar een voorproefje.

  Winnetou klaagt constant over de “Boze tongen”, maar de “boze tongen” hebben
  het meestal bij het rechte eind.
  Gefeliciteerd met je nieuwste ambassadrice: the touché, crack Queen, de cirkel is compleet.
  Winnetou, belofte maakt schuld, en deze belofte gaat way back, ja hé Momo.
  Hier is je bewijs Iwan, weer een bevestiging dat de “boze tongen” gelijk hebben, als ze beweren dat het “personeel” bestaat uit familie en vrienden.

  Kom op Iwan, één conclusie van 1 ondernemer is geen gedegen onderzoek. Zelfs hier in het 3e rijkste land op aarde betaald de overheid, pas na 3mnd haar rekeningen.

  Excuses…vergeet het maar, Winnetou is nou eenmaal Winnetou, te oud, te moe, te bezopen om te veranderen.

  “When people show you who they are, believe them.”
  Maya Angelou.


  Maak melding

 4. Ai Baja wanneer een rancuneuze columnist zich bezig gaat houden met roddel en prietpraat, dan gaat het niveau met rasse schreden omlaag, dit kunnen we met eigen ogen aanschouwen.

  Boze tongen beweren noh.

  “Niet verwonderlijk dat hij applaus oogstte, ook al kwam dat vooral van sentimentele NDP’ers.”

  Het applaus heeft Brave duidelijk kwaad gemaakt met hem natuurlijk vele andere mede-fronters, ze hadden liever een boeg geroep gezien.

  Ja hoor tuurlijk zijn het allemaal sentimentele NDP’ers die applaudiseerden. Het applaus was luid, groots en overduidelijk, mogen al deze mensen NDP’ers zijn kan het alleen betekenen dat NDP in 2015 heel groots de verkiezingen gaat winnen.

  Trouwens een IDB lening gaat gepaard met een goedgekeurde plan ingediend door een regering. Maw het plan die de regering heeft ingediend is goedgekeurd door de professionals van de IDB, ik hecht daar natuurlijk veel meer waarde aan, dan het sentimentele en emotionele dom geklets van racuneuze fronters.

  Suriname voorwaarts.


  Maak melding

 5. Bout kan niet weg komen met allerlei moorden en verdwijningen.Wordt wat moois als ik straks mijn buur de nek omdraai en sorry zeg tegen de gemeenschap en daarmee niet hoeft te brommen.Want de buur dacht anders over de inrichting van de straat en was nodig dat hem definitief het zwijgen werd opgelegd.Mijn wil en alleen mijn wil is het dat moet geschieden.Sarie torie nanga Brave.

  Cobie.


  Maak melding

 6. He Brave lees onderstaande maar, het volledig bericht staat op DWT, je weet toch die serieuse krant, die geen manupilaties, leugens en achterklap toestond en daarom rotte appels hebben bedankt.

  “Bouterse inspecteert troepen in stromende regen
  ‘Ik voelde me trots als militair’
  Paramaribo – “Ik voelde me trots als militair. Het is een prestatie, want het is nog nooit voorgekomen dat een president in de regen loopt tijdens de inspectie, maar het moet kunnen”, reageert een militair na het defilé tegenover de krant. De zichtbaar trotse militair vindt het daarom ook niet vreemd dat het publiek voor de opperbevelhebber applaudiseerde.”


  Maak melding

 7. Ik geloofde mijn ogen niet na het lezen van dit artikel van dhr. Brave.
  Derhalve heb ik het 3X gelezen om me ervan te overtuigen dat er geen boobytraps ergens lagen.
  Zoals gewoonlijk een gedegen stuk; daar kun je dhr. Brave wel voor een boodschap sturen.
  Het leek wel of hij de pen die hiervoor altijd in azijn gedoopt was had ingeruild voor een neutrale.
  Dit biedt de burger hoop.
  Mij benne benieuwd; we zien wel waar het schip strand, want 1 …….. maakt nog geen zomer.


  Maak melding

 8. Hallo Iwan,

  Zie je wat er gebeurt als je info afkomstig is van 1 (één) bron.
  Ik doel daarmee op mijn reactie over de nieuwe Ned. ambassadrice.
  Dit berichtje stond op de ndp-site GFC, nu blijkt dat Dhoekie vind dat het niet klopt.
  Dus ik neem mijn woorden terug, totdat Oom Momo van gedachten verandert.

  Hetzelfde geld voor je ondernemer, geloof nooit 1 bron.
  Lessons learned.

  doegh.


  Maak melding

 9. Vraag die man san blakaman abi…gewoon dom blijven doen als neger.
  Die man….. e taktaki liki law… laat hem desnoods fietsbanden repareren dan doet hij nog wat voor de gemeenschap….maar dom blijven lullen als geschoolde achterlijke neger zal blakaman echt niet ver brengen hoor.
  Dan elkaar met wortel en tak uitroeien


  Maak melding

 10. Afusensi,
  Jou reactie #5 wordt door mij volledig gedragen. De mijne op nummer 3 was zo onfrontisch dat het moest worden verwijderd.

  Een leuk staaltje van censuur.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.