Oppositie: Centrale Bank Suriname te machtig

6

PARAMARIBO, 23 nov – De oppositie blijft erbij dat de Centrale Bank van Suriname, CBvS, te ruim bevoegd is in de nieuwe bankwet. Een gevoel van onbehagen overheerst, argumenten van minister Adelien Wijnerman van Financiën ten spijt. Toch is kamerbreed gestemd voor het wetsvoorstel Toezicht Bank- & Kredietwezen.

Weliswaar stemde de oppositie slechts voor een deel van het voorstel. “De wet is niet volmaakt, maar het is iets waar we mee kunnen leven”, zei Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) aan het eind van de debatten. Twee onderdelen bleken onverteerbaar. Zo is de centrale bank voortaan de enige instantie die vergunningen verstrekt voor banken. In de oude wet hielp het ministerie van Handel & Industrie meebepalen. Dat is nu komen weg te vallen.

Ook de delen waar de onschendbaarheid van de bank en diens functionarissen zijn geregeld, vallen zwaar. Aanvankelijk gingen de bevoegdheden nog verder. Na protest van parlementariërs, besloot de regering aanpassingen te plegen. Zo zijn in de Raad van Beroep ook de ministers van Handel & Industrie en Financiën opgenomen. Eerder was beroep tegen een besluit van de bank alleen mogelijk bij de bank zelf. Dat ging zelfs de coalitie te ver.

Bekijk ook:


6 REACTIES

 1. Transparante monopoly!

  Wanneer geld bewaakt wordt door een monopoly, hoe transparant danook, geeft dat macht en kan het leiden tot corruptie.

  In dit geval wil de Centrale Bank een positie innemen in Suriname die oproept tot onschendbare kleptomanie. Wanneer personeel van een bank, hoe hoog ook in funktie een onschendbare positie bekleden, kunt u wachten op ellende.

  Van een dictatoriale bank hoor ik voor het eerst en Suriname is ook het eerste land waar dat kan. Transparante monopoly met onschendbare krachten? Hou op!


  Maak melding

 2. De 80.000srd die wordt betaald aan Hoefje is in opdracht van baas. vroeg of laat geeft baas opdracht om 12 nullen aan toe te voegen, vanwegedevaluatie alle zimbabwaanse style. Hahahahahaha. Oemoe zegt een domme aanhangers, gi mi wang bredi pindadokoe nanga wang grun soft, hoemeni. Ahhhhh, disi blede nanga phindhkhasie aah grun sof, aah disie musoe opai aah 80.000srd. Saaannnnnggggg.


  Maak melding

 3. “Na protest van parlementariërs, besloot de regering aanpassingen te plegen. Zo zijn in de Raad van Beroep ook de ministers van Handel & Industrie en Financiën opgenomen. Eerder was beroep tegen een besluit van de bank alleen mogelijk bij de bank zelf. Dat ging zelfs de coalitie te ver. ”

  Goed zo, we kunnen niet de macht bij een enkele instelling plaatsen, op zich logisch.

  Maar goed Suriname is en blijft een dictatuur volgens gekke wikileak en malle determinist.


  Maak melding

 4. Hoefdraad ziet de bui al hangen en dekt zichzelf in tegen aansprakelijkheid. Net als DDBheeft hij nog getracht om een situatie te scheppen waarin hij zelf zijn eigen rechter is maar die is gelukkig (slechts voor een klein deel) tegengehouden.

  Begrijpelijk dat een aantal parlementariers naar het buitenland waren. Dan kunnen ze straks zeggen dat zij niet voor hebben gestemd. Dat het zgn. niet hun schuld is. Somo veranderd niet, net zo min als Baas. En hoofdraad kijkt de kunstjes snel af.

  Als straks weer sprake blijkt van wanbeleid en meer dan is natuurlijk weer niemand schuldig laat staan strafbaar.


  Maak melding

 5. Als de president geen verantwoording wil afleggen in het parlement dan spreek je over een verkapte vorm van dictatuur een democratie zonder parlement is geen democratie.Bouterse heeft geen respect voor de gekozen volksvertegenwoordigers.Je hebt de regering en die commissies van Bouterse een soort staat in een staat hij heeft zijn eigen privé leger onder leiding van zijn zoon.Afu Sensie hoelang ga jij zo door om het kwaad en onrecht te verdedigen mi boy.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.