Suriname rekent op geld China voor huizen, snelweg

29

PARAMARIBO, 22 nov – Suriname rekent erop dat China de bouw voorfinanciert van duizend woningen. Ook een nieuwe snelweg moet uit de samenwerkingsrelatie met aannemer Dalian te wrikken zijn. Minister Ramon Abrahams van Openbare Werken verwacht rond begin 2012 een nieuwe samenwerkingsovereenkomst gereed te hebben.

Het wordt dan Dalian 4, als aansluiting op de eerdere drie overeenkomsten. Die zorgden het afgelopen decennium voor duizenden kilometers aan nieuwe asfaltlagen. Het laatste project was onder de regering Venetiaan. Het omvat het asfalteren van ruim tweehonderd kilometer aan wegen. Daar valt onder de verharding onder van de weg naar Atjonie. “Zodra dit project af is gaan we over op Dalian 4”, zegt Abrahams. Hij heeft al gesproken gevoerd met vertegenwoordigers van Dalian.

Het bedrijf gaat zelf op zoek naar het geld. De verwachting is dat de Chinese ExIm Bank een lening verschaft. Voor de woningen en de snelweg is ruim honderd miljoen dollar nodig. De constructie voorkomt dat de overheidsbegroting of eigen reserves worden aangesproken. In het district Wanica zal een ziekenhuis worden opgezet met Chinees geld. Dat is een schenking. Er zijn ook plannen voor een fruit- en groetenverwerkingsfabriek. Dat is een particulier project.

Bekijk ook:


29 REACTIES

 1. Goed zo, Suriname en Surinamers geen tijd te verliezen. het land moet daadwerkelijk nu duurzaam ontwikkeld gaan worden. Dahlian heeft alle spullen en werknemers in Suriname.
  Zo’n bedrijf mogen we nooit meer uit Suriname laten vertrekken.

  Onderstaand is een ander van vertrouwen die de huidige Superregering krijgt. De negativisten ten spijt, Suriname zit op de goede sppor, front ontwrichting en sabotage zal deze goedlopende trein nooit kunnen laten ontsporen.

  Let wel onderstaande gaat om 20112015, Deze Superregering zal nu ook verder plannen nl periode 2015-2020 en daarna verder. Front en Fronters nooit meer.

  ———————–

  22 Nov, 07:30

  (Bron: IDB) De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) heeft de Country Strategy 2011-2015 met de Republiek Suriname goedgekeurd. In dit vijfjarenplan staan de strategieën van Suriname om de publieke sector te moderniseren, de economie te diversifiëren en zich te verzekeren van voldoende bescherming en toekomstige investeringen in menselijk kapitaal. De IDB verwacht dat de kredietverlening in deze periode ongeveer US$ 300 miljoen zal zijn.

  “Dit is een unieke kans om de IDB-ondersteuning aan de ontwikkeling van het land te intensiveren en dat als de belangrijkste multilaterale partner die bereid en in staat is de technische en financiële steun te bieden voor de hervormingen en investeringsplannen van de regering van Suriname”, zei IDB-vertegenwoordiger in Suriname, Marco Nicola. Het vorig vijfjarig plan was goed voor US$ 103 miljoen.

  Nauwe samenwerking
  De nieuwe Country Strategy is het resultaat van de nauwe samenwerking met de autoriteiten om de prioriteitsgebieden landbouw, energie, onderwijs, de financiële sector ontwikkeling, openbare investeringsmanagement, sociale bescherming en transport te ondersteunen. Bovendien zal de IDB data generatie ondersteunen om beleidsvorming en toewijzing van middelen te vergemakkelijken.

  De gesprekken met de regering van Suriname voor eventuele extra kredietverlening om de sectoren water- en sanitaire voorzieningen, rampen risicobeheer, fiscale administratie, gezondheidszorg, private sector ontwikkeling en natuurlijke hulpbronnen en milieubeheer te versterken, zullen worden voortgezet.


  Maak melding

 2. Er wordt een ziekenhuis in het district Wanica opgezet met Chinees geld, en dat is dan een schenking. Wel een schenking zoals men dat placht te noemen; een sigaar uit eigen doos. Want je moet nogal grof geld verdienen aan die deals wil je je kunnen permiteren om “gratis” een ziekenhuis te kunnen bouwen.


  Maak melding

 3. Hoeveel geld is Suriname China nu verschuldigd? Zometeen is er sprake van een bankkroete Suriname.
  dat zijn ze al v.w.b. intellect en kunde en de braindrain gaat dagelijks verder


  Maak melding

 4. Maar ondertussen scoort Suriname eveneens effe USD 300 miljoen van de IDB om haar economie te versterken en ook om orde op zaken te krijgen binnen het totale ´s lands apparaat.

  Wat zijn deze jongens toch goed bezig !!

  Suriname heeft naar mijn weten nimmer en nooit zo´n ontwikkelings boost meegemaakt !

  Alleen proberen enkelen van de oude garde die ook deelnemen aan deze coalitie, de zaak te frustreren. Ze kunnen niet meer als van ouds hun gang gaan want Ome D e waktie deng, dus traineren en saboteren ze bewust de huidige ontwikkelingen.

  Anyway, laat het Chinees geld ook maar binnenstromen, zodat onze burgers eindelijk bevrijd kunnen worden van al die prasie oso´s en hopelijk ook van hun prasie oso denkwijze !


  Maak melding

 5. Prima!

  Dalian doet goede zaken. Ze werken keihard en dag en nacht heb ik met eigen ogen gezien.
  Onderweg van Atjonie naar Paramaribo kan je deze Chinezen zien werken aan de weg. Muskieten en slangen trotserend doen ze hun werk.
  Gaat Dalian de huizen ook bouwen of komen er aanbestedingen? Er zijn bouwbedrijven in SU genoeg om die klus te klaren, desnoods in samenwerking met Dalian.

  Wel zal deze regering zelf de lening terug moeten betalen door ergens langs de weg tol te heffen. Zo moeilijk is het toch niet?


  Maak melding

 6. zonder de gele ras zijn wij HEDEN nergens!!!

  Bonaparte Napoleon,..

  De dag dat de gele ras ontwaakt zal de wereld beven onder haar grondvesten

  Suriname meent te hebben in deze….EEN STATUS APARTE… 🙂


  Maak melding

 7. IDB leent Suriname US$.300 miljoen
  Tuesday 22 November
  PARAMARIBO – De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) heeft het Strategisch Plan 2011-2015 van regering Bouterse goedgekeurd en heeft besloten Suriname US$.300 miljoen te lenen om economische projecten uit te voeren. Dit geld zal gebruikt worden om het overheidsapparaat te reformeren, de economie te diversificeren en het beschermen van het menselijk kapitaal.

  Marco Nicola, IDB vertegenwoordiger in Suriname, zegt dat Suriname goed gescoord heeft. Dit bedrag is driemaal hoger dan het laatste bedrag, 100 miljoen US$, dat de bank bereid is te lenen. Hij stelt vast, dat er ook investeringen gedaan zullen worden in de landbouw, energie, onderwijs, transport en sociale zekerheid voor de gemeenschap. De IDB zal de regering begeleiden en adviseren gedurende het hele proces.

  Dit komt bovenop de samenwerking met de chinezen . De tegenstanders gaan nu huilen, ha ha !!! De oppervlakte waar goud voorkomt in Suriname is 24000 vierkante-kilometer . Dat is bijna net zo groot als heel Nederland . De tegenstanders van deze regering kunnen het maar niet begrijpen hoe rijk Suriname is . Verder deel ik jullie mede , dat volgend jaar de diamant business begint. Tevens kan ook kopermijnen worden geopend of mangaan en nikkel . Suriname gaat echt goed .


  Maak melding

 8. Hallo beste surinamers is het ooit voorgekomen dat een chinees gratis geeft zelfs als je 1 cent te kort komt zegt de chinees kom terug als weer geld heb. Dus bouwen jullie geen luchtkastelen voor onze arme surinamers. De surinamers zijn al jaren voor de gek gehouden door de nederlanders, daarna door VHP/NPS en nu ook door de NDP.
  Beste regering de surinamers hebben het al moeilijk genoeg dus gun hun een beetje rust .De tijd van indianen verhalen zijn wij al voorbij.


  Maak melding

 9. Roy op 11, weet je wat echt schandalig is? Je reactie.

  Momenteel zitten de bedelaars in de EU. Die gaan China bedelen om geld in hun noodfonds te stoppen. Suriname tekent een samenwerkingsrelatie.

  Ik ga niet vanuit dat ik je het verschil nog moet uitleggen, dat zou ook schandalig zijn.


  Maak melding

 10. Suriname rekent op geld van China. volgens mij is je rijk rekenen op andermans geld nog geen garantie dat je het ook daadwerkelijk krijgt. En kan iemand mij vertellen wat de voorwaarden zijn voor de lening van de IDB? want de ervaring leert dat de IDB net als de IMF keiharde voorwaarden stelt voordat de portemonee opengetrokken wordt. goed bestuur en overheids sanering zijn 2 van de voorwaarden,en sur. voldoet aan geen van beiden.


  Maak melding

 11. @ Milton Fleur
  Anyway, laat het Chinees geld ook maar binnenstromen, zodat onze burgers eindelijk bevrijd kunnen worden van al die prasie oso´s en hopelijk ook van hun prasie oso denkwijze !

  Maar hoe valt het te rijmen dat de chinezen moeten vrezen voor hun bezittingen en bovenal hun leven.
  maripaston en saramaccastraat nog vers in het geheugen dat een hele volksstam de zaak aangreep om, zoals te maripaston, een chinese winkel te plunderen?
  En maar zeggen Suriname stuur die Chinezen weg want ze ontnemen ons het werk, die wij Surinamers niet willen uitvoeren, en ze mogen geen winkels meer in het binnenland opzetten want ze zijn veel goedkoper dan de winkels van de marron.
  Hoe valt dit te rijmen? Hun geld aannemen en met rente terug betalen om jullie arme zielen te redden.
  Dit noemt men in de moderne samenleving hoerig gedrag (geld koopt alles)


  Maak melding

 12. Als een verwend klein kind zit deze regering te wachten op geld dat voor meer dan de helft zal worden misbruikt voor consumtiegoederen, feesten en reizen. Denkt men werkelijk dat de aanbesteding van dit geleend geld land en volk geheel zullen toekomen. Nee hoor. Wel de megaschuldenlast.


  Maak melding

 13. Samenwerkingsrelatie!

  Bij een samenwerkingsrelatie heb je aan de ene kant een gever en aan de andere kant een ontvanger.
  De ontvanger zorgt ervoor dat de middelen worden besteed aan het project.
  De ontvanger zorgt er ook voor dat de geleende middelen worden terug betaald.
  De gever stelt eisen aan de ontvanger. Die eisen en de geleende middelen vormen samen een samenwerkingsrelatie.

  Het is goed om te lenen om je economie op gang te krijgen. Wel dient er voor gezorgd te worden dat de geleende middelen niet in de zakken van politici verdwijnen en dat terugbetaling verzekerd is.

  De weg naar Atjonie heeft net als drie bruggen Suriname open gelegd. De bruggen zijn door anderen betaald en dat mag niet met de nieuwe leningen gebeuren. Wil je schulden maken goed; maar betaal het dan terug en laat dat niet door een opvolger gebeuren.


  Maak melding

 14. Stotterde tttthheo,
  heeft deze regering bewerkstelligd dat Sur.rijk is aan bodemschatten?
  Als een Sur.regering er naar toewerkt om gunstige voorwaarden te scheppen voor vestiging in Suriname van onze in den vreemde wonende ex-landgenoten,dan is er geen enkele lening nodig uit welk land dan ook.Deze mensen nemen kapitaal en kennis mee om Sur voorwaarts te helpen.Want als het Sur.goed gaat,dan vergaat het hun ook goed.Zo als de joden in het verleden suikerriet meenamen om suikerplantages te beplanten en suiker te exporteren.

  Cobie.


  Maak melding

 15. @ Afu sensie.
  Weet je wat ik onwetend vindt? jou manier van reageren op die propaganda berichten van jou criminele regering. ben jij vergeten hoe hoog dat bedrag was in het begin? China pompt vijf miljard dollar in Suriname.
  Paramaribo, 5 dec 2010-Vanuit China wordt de komende jaren ruim vijf miljard dollar aan investeringen verwacht.Volgens minister Abrahams gaat het geld voornamelijk naar woningbouw en infrastructuur.Twee Chinese bedrijven zullen een reeks projecten uitvoeren.Daar horen een spoorweg en een diepzeehaven bij.Afu sensie met leugens en bedrog kom je er niet, je kan alleen maar op jou bek gaan.


  Maak melding

 16. Het lijkt er op dat DDB deze constructie toepast om op illegale wijze het leningen plafond te omzeilen. Immer zgn leent de overheid niet maar leent Dalian het geld.

  Echter iedereen met een accountancy achtergrond zal zonder meer zeggen dat hier valsheid in ge schrijften gepleegd wordt.
  Als een bedrijf een financial lease voor auto’s heeft dan boeken ze netjes het totaalbedrag als “lening” in de boeken. Meestal ondereen naam als “Voorziening Fin.lease”. Elke accountant weet dan dat hier sprake is van vreemd geld, van een soort lening en het ook als zodanig in de beoordeling de solvabilitiet van het bedrijf meenemen.

  Ik mag hopen dat de wet op het leningen plafond in SME met dit soort boekhoud truukjes rekening heeft gehouden. Zo niet dan loopt het niet goed af.


  Maak melding

 17. Die landen die geld kunnen lenen aan Suriname of ndp en co weten met welke rovers ze te doen hebben. Dus ze weten zich gewaarschuwd, vooral Brazilie, daarom wordt nu reikhalzend begibegi gekeken naar China. Maar maak geen grappen met chinezen, als je niet voldoet aan je betalingsverplichtingen dan nemen ze gewoon het land in bezit. Maar voor ndp en co is norm, na ons de zondvloed. Ma toch zijn we in de toekomst er beter van af met chinezen dan met afrikanen.


  Maak melding

 18. Ballast Nedam heeft met de financieren van de wijdenbosch bruggen laten zien hoe wantrouwig ze waren over Bosje en Bouterse ze hebben een constructie verzonnen om hun geld rechtstreeks van biliton en staatsolie krijgen.uit eindelijk heeft de bevolking wijdenbosch afgestraft dit staat DDB ook te wachten want zijn adviseurs zijn niemand minder dan die twee schurken Alibux en Wijdenbosch.


  Maak melding

 19. goh wat erg zeg,Suriname kan niets anders dan andere landen bedelen en dan praten ze over Nederland zo slecht.Nederland bouwt alles zelf ,vraagt geen hulp van anderen.En kijk Suriname alleen maar een grote mond,wat zouden ze zonder hulp van anderen zijn ???
  Schande Suriname,probeer zelf je problemen op te lossen.Jullie hebben zat geld verdient met drugs en alles.Kom op met dat geld.
  Corrupte overheid meer niet.De mensen worden de dupe van.Alles moet maar van china of india of nederland komen.WAt doen ze er zelf aan bijna niets ??? Ik zeg gewoon de kraan dicht draaien.Ik walg ervan steeds maar hulp vragen aan andere landen.Bija niets kunnen ze zelf doen.


  Maak melding

 20. james,
  nederland is de stortplaats van germany.
  Nederland is de aanhangwagen van germany.
  nederland is de provincie van germany.

  Nederland steelt alles van het buitenland.
  Zelfs Sinterklaas is gestolen.


  Maak melding

 21. Vergeet niet dat wij SURI’S het zelf ook kunnen want als je geld leen kommen de Chinezen Ons zeggen wat wij moeten in jouw teritorium

  Sorry maar het moet afgelopen zijn om achter het NET te

  vissen!!


  Maak melding

 22. Chinezen zijn goed en snel in huizen bouwen en snelwegen. Niet te vergeten wolkenkrabbers. Binnen 10 jaar moet hoe dan ook wolkenkrabbers staan van meer dan 50 verdiepingen en meer dan 5 shoppingsmalls, waar je meer dan paar uur door het overdekte winkelcentrum kan winkelen. Uiteraard met airco’s.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.