‘Racistische taal Cruijff tegen Davids’

26

Edgar Davids heeft gisteren gezegd dat er racisme is in de Raad van Commissarissen bij Ajax. Hij lijkt daarmee te suggereren dat Johan Cruijff zich daaraan schuldig heeft gemaakt. Volgens Arno Vermeulen, chef voetbal en commentator bij de NOS, zou Cruijff tijdens een vergadering van de Raad van Commissarissen van Ajax in augustus tegen Davids hebben gezegd: ‘Je zit hier alleen maar omdat je zwart bent’. RvC-voorzitter Steven ten Have heeft dit gisteren bevestigd.

“Soms gaan mensen over de schreef. Tot het racistische aan toe”, zei Edgar Davids na afloop van de langdurige ledenraadsvergadering gisteren bij Ajax. “Ook in de RvC. Ik schrok er wel van”, vervolgde Davis tegenover de NOS.

Door het ‘kamp-Cruijff’ werd Davids afgelopen dagen achterbaks genoemd, omdat hij buiten medeweten van de legendarische clubheld Louis van Gaal voor de functie van directeur zou hebben benaderd. “Iedereen weet dat ik recht door zee ben”, zegt Davids. “Ik praat vaak met Van Gaal over voetbal”. Maar hij ontzenuwde de stelling dat hij degene was die Louis van Gaal voor de functie van algemeen directeur heeft benaderd. Die stap zou RvC-voorzitter Ten Have hebben gezet.

26 REACTIES

 1. In de Amerika’s , waagden populaire schrijvers het om president te worden; Vargas LLosa (Peru), Ruben Blades (Panama). In Frankrijk populaire acteurs Brigitte Bardot. In Nederland is Ajax van Cruijf vanwege een schare supporters. Hij kan de KNVB overnemen als icoon. Populisme in de sport, en in de politiek (Wilders) is in de mode, maar brengt ons naar de afgrond. Maak maar een populaire zanger gezagvoerder in een boeing 747 van de KLM en het wordt een dodenrit. Management rekent af met populisme. Het voetbalbedrijf ook.


  Maak melding

 2. Als Cruyff werkelijk racistische taal gebezigd heeft, dan moet Edgar het aan zijn laars lappen, wie denkt Cruyff wel dat hij is? Een omhoog gevallen proleet uit Betondorp die nog nooit behoorlijk ABN heeft leren spreken en bovendien blij mag zijn dat zijn eerste bypass operatie zijn miezerig, alleen om voetbal, draaiende leventje verlengd heeft.

  Met Edgar heb ik echter geen medelijden, een Surinamer die in Nederland woont en geen mogelijkheid heeft om in Suriname een behoorlijk leven te leiden, daarvoor kan ik nog begrip opbrengen dat hij die @#$% van de Nederlanders slikt, Edgar kan in Suriname een leven als een koning leiden, hij kan een voorbeeld nemen aan zijn districtgenote Letia Vriesde, die is samen met haar Nederlandse man in Suriname komen wonen en ze hebben vast niet zoveel last van racisme, Surinamers zijn in dat opzicht namelijk minder bekrompen als Nederlanders. Edgar wil die @#$% van de Nederlanders zelf slikken, hij heeft aardig verdiend aan het voetbal in Europa, wordt het niet eens een keertje tijd dat hij ook een bijdrage komt leveren aan het op een hoger peil brengen van het voetbal in Coronie, desnoods als vrijwillige trainer van de jeugd aldaar?
  Voor het geld hoeft hij immers niet te doen.


  Maak melding

 3. Is geheel uit z`n contkst gehaald, Cruijf staat niet bekend alszijnde rascist bij de mensen die hem al jaren goed kennen, er is veel haat/nijd en jalouzie, het is iets wat gespeeld heeft ergens mei van dit jaar, dus waarom toen niet naar buiten gebracht????
  Hopelijk neemt het journaille niet alles maar klakkeloos over uit andere kranten/ media zonder eerst na te gaan wat er precies speelt, zo krijg je onnodige onrust en `gedoe`
  .
  grt,
  w`man


  Maak melding

 4. Valt tegen zo een opmerking van een wereldvoetballer dit soort opmerking is voor club als ajax ook onwaardig daar “zwarten” deze club wereldfaam heeft bezorgd.


  Maak melding

 5. Racistische taal van cruijf.

  is dat niet de nieuwe wind die in Nederland aan het waaien is, het alles mogen zeggen zonder rekening te houden oftewel het wilderrisme.

  Hier op waterkant heeft ene henk Molenaar het Wilderrisme onbeschaamd gepropageerd, “liever 10x Wilders” zei hij letterlijk.

  Ik heb begrepen dat Bryan Roy inmiddels heeft verklaard dat hij zwarter is dan Edgar Davids.

  Hetzelfde gedrag hebben we hier ook mogen aanschouwen.

  Henk Molenaar die iedereen en alles wat Surinaams is beledigd zich racistisch uit en Esmerald die langs komt fietsen om ons te vertellen dat henk in feite van Suriname houd.

  Zolang er sellouts als Roy en Esmerald rondlopen hoeven de Henkie’s en Cruijf niets te vrezen, ze mogen zich racistisch uitten, het zal altijd gebagatalliseerd worden door de sellouts.

  Ook nu weer is er niets aan de hand.


  Maak melding

 6. Cruijf heeft verwoord wat het grootste deel van de Nederlanders denken (als een zwarte ergens aan meedoed zal hij wel alleen vanwegze zijn kleur daarbij zijn)

  Ik zou Cruijf willen vragen of hij ooit bij het bepalen van zijn opstelling wel eens een voetballer erin heeft gezet, alleen maar vanwege diens kleur (of uiterlijk of geloof etc etc)

  Niet verwacht dat Cruijf zich op die manier zou uiten, maar ja aan de andere kant ook weer wel, want hij is een blanke/Nederlander.


  Maak melding

 7. Cruijff vergelijk ik soms met een dictator, ze willen alle touwtjes in handen hebben iedereen moet naar hun pijpen dansen.Toen hem werd gevraagd om trainer van het Nederlandse elftal te worden wou hij zijn eigen staf plus zijn eigen sponsor meenemen. Bij ajax wil hij precies het zelfde doen, als ik ajax was had ik hem de deur gewezen. iedereen weet wie cruijff naar binnen haalt, haalt ook problemen naar binnen. dat laatste beetje respect wat ik voor cruijff had is met deze uitspraak helemaal verdwenen.Bryan roy moet helemaal zijn muil houden want je kiest iemand om zijn kwaliteiten en niet om zijn kleur Bryan. Edgar is geschoolder dan cruijff en bryan roy bij elkaar. Ik hoor niemand tegen Jaap stam zeggen dat hij naar Ajax is gehaald omdat hij blank is, hij is erbij gehaald omdat hij een goede verdedigers was.
  Bryan en van gaal hebben nog oude vete, van gaal vond hem niet goed genoeg voor Ajax en dat steek bryan nog steeds, omdat hij geen deel uitmaakte van de Ajax die internationaal veel prijzen heeft gepakt onder van gaal.Het verbaast mij dat in een land als Nederland iedereen het in zijn broek doet wanneer de naam Johan cruijff valt, een land met duizend meningen.van bommel had cruijff een keer tegen gesproken in een interview hij daarom nooit opgeroepen door Marco van basten, deze zelfde van basten is nu niet meer zo close met dictator cruijff.


  Maak melding

 8. Hier is puur een Hollandse kwestie aan de hand.

  Jullie zoeken het onder mekaar maar uit hoor jongens.

  Chruyf waant zich Pele, maar heeft waarschijnlijk nooit gehoord van Donasimento!


  Maak melding

 9. Ba Anansi
  Edgar davids komt niet naar Suriname omdat hij daar het blanke vlees moet ontberen.
  Geef mij maar de gekleurde vleessoorten want die zien er beter uit en zijn zoeter.

  Even alle grapjes aan een kant:
  Niet bemoeien tussen voetballers het komt altijd wel goed. Al wordt je dood geschopt onderling komt het wel goed


  Maak melding

 10. Het is -nogmaals- uit z`n contekst gehaald, het gaat nl. slecht bij de jeugd selectie, er is veel uitval van voornamelijk allochtonen jeugd. vandaar de opmerking, is dus geen rascistische opmerking

  grt.
  w`man


  Maak melding

 11. Wil niet vervelend overkomen maar iedereen die verstand van voetballen heeft en ook tevens verder kijkt dan zijn/haar neus lang is, kan duidelijk waarnemen dat het beleid bij ajax veranderd is.

  De reden dat men Davids aangesteld heeft is niet zomaar geweest maar om de leegloop van “…..” tegen te gaan. Louis van Gaal maakte geen onderscheid als je goed bent wordt je opgesteld in de selectie. Maar hij hield van discipline en met discipline heeft hij goede resultaten geboekt.

  Ene Co Adriaanse maakte een paar deccenia’s terug opmerking dat ajax haar cultuur moet behouden. Hiermee wil ik aangeven dat men het “rood/witte kleur” ook zo graag wilt houden mag niet teveel aan gekleurd worden.
  Denk er goed over na wat ik hier betoog.


  Maak melding

 12. Dat is het aard van een Ollander !!!
  Racisme is altijd troef in Olland !!!
  Een blanke(witte)Ollander mag alles en daar waar het nodig is , schiet het zgn. vrouwe Justitia hun te hulp en mogen ze ook nog genieten van zwaar bewapende politie-bescherming !!!
  De geblondeerden zijn in de ogen van racistisch Olland , Ollandse grootheden en mogen elk individu beledigen of kwetsen , als de individu (persoon)het maar een niet blanke(witte)Ollander is !!!

  Sribi-leaks en consorten ,
  Telt de bijdrage vaneen zwartinternationaal
  niks meer ???
  Zonder zwarte internationaals was het jouw Oranje nooit en never gelukt om kampioen te worden in ’88 .
  O ja , Weledele intellectuelen , dit ook een vorm van APARTHEID !!!
  henk de Mol , het is jouw moeder-taal !!!
  Hopelijk versta je me deze keer , want mijn ex-onderdrukkers hadden mij niet in het Arische-taal onderwezen !!!

  Sranan Sa wini


  Maak melding

 13. In 1e instantie dacht ik, wat haalt die Cruijf nou uit!
  Als je echter de beelden ziet zoals dat intervieuw onstaan is, dan zie ik een stamelend lid van de R.v.C.
  Blijkt later dat het geplaatst dient te worden in een bepaald kader en dat Davids daar inderdaad is aan toegevoegd om de kleurling in het algemeen extra te vertegenwoordigen en dat dit 4 maanden geleden is gebeurd.
  Als er iets was gezegd dat een onheuse of racistische grondslag zou behelsen, dan wacht je 4 maanden om er stameld iets over te zeggen!
  Als iemand je onheus bejegent ga je dan 4 maanden wachten om daar iets over te zeggen.
  Het lijkt me dat je dan direct daar geen genoegen mee neemt en tevens disiplinaire maatregelen daaromtrent verwacht van je mede leden in de Raad van Bestuur of het wordt nu ten eigen faveure opgedient.


  Maak melding

 14. Bakra e tang bakra.
  Op teletekst zegt Cruijff dat hij geen racist is. Wilders zegt toch ook dat hij geen racist is. Foei toch. Zeggen en doen zij twee.


  Maak melding

 15. Het was juist Cruijf die vond dat er een donkere speler in de RVC moest komen. Dit om het te zorgen dat jong allochtoon talent niet wegloopt. Bij Ajax hadden wilde ze vroeger niet meer dan twee donkere spelers in een elftal. Cruijf zette er dan gewoon 5 tegelijk in. Hij was ook de eerste trainer die een donkere speler naar Barcelona haalde. Dat was een hele cultuurschok daar maar hij deed het toch. Hij wilde dat er meer donker talent in de RvC kwam en wordt hij uitgemaakt voor racist. Edgar heeft gewoon op het verkeerde paard gewed door mee te gaan met de RvC. Die hebben hem voor het karretje gespannen. Nu geeft hij ook toe dat Cruijf geen racist is. Hij had beter eerst kunnen nadenken voordat hij begon te roepen. Hij heeft zichzelf een beetje belachelijk gemaakt, terwijl Cruijf (op voorspraak van Rijkaard en Menzo overigens)wilde dat er meer donkere spelers moesten doorgroeien. Daarom zit hij ook in de RvC en niet vanwege zijn kwaliteiten als bestuurder, dan hadden ze nog wel andere en beter gekwalificeerde managers uit het bedrijfsleven kunnen halen.


  Maak melding

 16. Het verwonderd mij niet dat Cruyff rare uitspraak heeft gedaan tegen Davids.Deze man moet altijd zijn zin krijgen anders is er oorlog.Cruyff is een alleen heerser.Als je het niet eens bent met hem dat ben je tegen hem.Ik vraag mijn zelf af wat Davids in de raad is gaan zitten met Cruyff.Overal waar Cruyff komt wilt hij voor het zeggen hebben.Hij is heilig in Nederland maar heeft nooit een WK of EK gewonnen.Hij heeft ook geen verstand om een bedrijf te runnen.Kortom hij is een domkop.Hij heeft Davids gewoon gebruikt.Al die lul verhalen van Cruyff word ik een beetje ziek van die no 14 van Nederland.Hij denkt zelf dat hij Jezus is.v.Gaal is de man die AJAX gaat redden en niemand anders.


  Maak melding

 17. Ik vind het een zeer onsympathieke opmerking van Cruijf; maar had niet anders verwacht. T’is immers een blanke die zoals eeuwen bekend is, met veel gif/haat reageren op gekleurde personen. Waarom zeg ik dit? Omdat het me opvalt dat alleen Davids als enige RvC-lid wordt aangevallen door Cruijf en consorten, terwijl de RvC van Ajax niet uit 1 persoon bestaat. Is onterecht. Dit patroon is heel herkenbaar. Verder richt ik mij tot Ba Anansi: zolang Surinamers het andere Surinamers die uit Nederland komen moeilijk blijven maken, zullen de Euro-Surinamers niet zo gauw terugkeren naar hun land omdat het blanken heel gemakkelijk wordt gemaakt om in Suriname te wonen zonder al teveel bureaucratisch gedoe; terwijl ze (lees: Surinamers in Suriname) het ons heel moeilijk maken om een nieuw leven op te bouwen in Suriname omdat ze veel kritiek hebben op hun eigen volk, terwijl de blanke met alle egards wordt behandeld. Neen, het trekt mij ook niet om in Suriname te komen wonen; heb het wel geprobeerd maar van alle kanten veel tegenwerking ondervonden terwijl mijn blanke partner heel goed werd behandeld doordat veel mensen in Suriname nog een soort van blankenvrees hebben denk ik; kan het niet anders verklaren. Als ik een blanke Nederlander was had ik een veel betere behandeling gekregen in Suriname, terwijl blanken niet de aardigste personen zijn die rondlopen, maar zo zie je maar weer; Surinamers zullen nooit een eenheid vormen omdat ze teveel verdeeld zijn. Blanke gaat voor hun eigen mensen; heb ik zelf meegemaakt in Suriname. Verder worden we gedissed in Suriname, terwijl wij het ecotoerisme op gang brengen in Suriname en een deel van de Surinaamse economie met onze duur verdiende euro’s supporten. Het wordt tijd dat ze ons euro-Surinamers goed gaan behandelen in Suriname.


  Maak melding

 18. Johan Cruyff doet nog meer rare uitspraken maar die man is gewoon een domkop die niemand kunt verstaan.Hij wilt altijd hebben dan zijn wil moet geschiedden en wilt geen tegenspraak.
  Ik geloof Davids dat hij racistische uitspraken heeft gedaan tegen hem.Trouwens de voorzitter van de RVC heeft het ook gezegd dat het zo is en punt uit.Cruyff is een alleen heerser en heeft nog mensen die achter hem aanlopen zoals molenaar,bergkamp,jonk,menzo en Roy die zijn schoot hondjes van johan.


  Maak melding

 19. Sorry, maar over racisme kunnen Surinamers het altijd hebben. Wij zijn de experts opgegroeid in Apartheid land 1. Zie de politiek, zie de scholen, zie de ministeries. Ga maar naar de familie feesten, kijk naar vrienden groepen en verenigingen. Wie mengt nog (niet) in Suriname?


  Maak melding

 20. […] vergadering van de Raad van Commissarissen van Ajax in augustus 2011 tegen Davids hebben gezegd: ‘Je zit hier alleen maar omdat je zwart bent‘.‘Deze zaak is nog niet opgelost. Het voelt slecht omdat in Nederland wordt gedaan alsof er […]


  Maak melding

 21. Groot moet je kunnen praten, groot moet je durven praten.
  En het moet zo kunnen zijn dat je harde taal moet kunnen gebruiken als je aan tafel zit met een kern die bezig is zaken voor elkaar te krijgen. Je moet verstand hebben van staal om het voor elkaar te willen krijgen. Je moet kunnen om niet zo snel gepimpeld te voelen door anderen, want dat moet kunnen. De kunst is om het ook aan tafel te houden is het probleem. Als er een opmerking ongeplaatst is kan e meteen aan tafel vragen om het anders te plaatsen. Net als het voetbal spel zelf. Komt het niet goed aan , doe het nog een keer maar dan anders. Allen zo kan je winnen.
  Als johan een echte rasist is, dan was er niks met voetballen in afrika.. toch?
  Dus laten we het niet erger maken dan het is. Wat we weten is hoe het aan toe gaat als het om beleid maken gaat.. toch. het is geen mietjes die aan tafel zitten. Ze moeten wel kunnen tegen harde taal. En als je dat buitengaan brengen dan kan je het betitelen als klikken ja. Natuurlijk klikken. Ook moeten en weten zij dat wat er daar aan tafel besproken wordt ook binnenhuis gelaten moet worden. Je wilt toch ook daar zitten ten gunste van ajax? Als het zo ordinair aan toe gaat moet je ook ordinair kunnen zijn in je toespraken aan tafel.
  Dat is je tanden ook laten zien tegen over zulke gasten. En als je dat doet dan voel jij je gauw niet bepiepeld hoor.

  Wat rasist? Ik ben zwart ja!! maar toen mijn navelstreng nog vast zat dacht ik niet dat de wereld blank was. Toen in mijn ogen opende lag ik in de armen van een blanke en ik vroeg me af wie de allochtoon was.

  Over harde taal: misschien is johan in de verkeerde kleur geboren, vandaar dat hij niet succes vol is geweest tijdens de WKs.

  Ik ben zwart en sorry voor mijn taal fouten..Black is beautifulllll……..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.