Hoefdraad: economie Suriname moet stabiel blijven

15

PARAMARIBO, 21 nov – De economie moet koste wat kost stabiel blijven. Dit stelt governor Gilmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname, CBvS. Het stabiel houden is zowat het voornaamste doel van het beleid de komende jaren. Aan het begin van het jaar mag er dan wat onrust zijn geweest, het gaat nu veel beter met Suriname. De periode van op- en neergang moet voorgoed voorbij zijn.

Dat slaat dan op de afgelopen jaren en zelfs decennia. Periodes dus van hyperinflatie, gigantische publieke schulden en niet al te strakke begrotings- en monetaire politiek. “We moeten nooit meer terug naar de boom en bust tijden”, zei Hoefdraad bij de afsluiting van de regionale bankiersvergadering. Hetzelfde zou moeten gelden voor de andere landen in het Caribisch gebied. Om dit te garanderen, zal vooral het bankwezen zijn rol moeten vervullen.

Dit komt neer op richting geven aan de economische ontwikkeling. Voor de centrale banken gaat dit dubbel op, vooral met het oog op de crises in de wereld. “Centrale banken dienen onze landen te beschermen tegen de calamiteiten die bepaalde landen momenteel in hun greep houden”, aldus Hoefdraad. Onder meer moeten vooral productieve sectoren genoeg financiële speelruimte krijgen. Ook oprichting van een spaarfonds als appeltje voor de dorst, behoort tot de strategische stappen.

Bekijk ook:


15 REACTIES

 1. “De economie moet koste wat kost stabiel blijven. Dit stelt governor Gilmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname, CBvS”

  En dat staat in Uw goede handen en dat van de huidige superregering Bouterse/Ameerali.

  Zoals velen hadden gehoopt gaat het nu inderdaad veel beter met Suriname, de koersen zijn stabiel en gaan niet als een jojo, de CBVS hoeft niet meer met dollars
  bij te springen om de koersen stabiel te houden zoals front dat deed en dan nog pochen dat de economie stabiel was.

  Nu kunnen wij voortvarend te werk gaan om Suriname duurzaam te ontwikkelen.

  Al die hooligans, anachisten en negativisten ten spijt Suriname is op de goede weg en het kan alleen maar beter gaan.


  Maak melding

 2. Wat wijlen Telting en Front na 2005 hebben kunnen waarmaken wordt door deze regering ongedaan gemaakt. Kapitaalvlucht, devaluatie en megaschulden liggen in het verschiet. Nu al voelen vele investeerders en ondernemingen de dreiging bij het overmaken van vreemde valuta voor hun aankopen. Straks verwordt het als in tachtig. met vergunning en al bij de bank om aan te horen kom morgen, kom over een week, kom over een maand. Reden, er is geen vreemde valuta meer. Alleen bij hoge uitzondering, voor ministers en regeringsgezinden. Back to the eigthies. De schaarste komt terug.


  Maak melding

 3. heer hoefdraad,,

  draag de banken in sme op om spaar-rekeningen te openen voor alle suris met een gegarandeerd rente van miximaal 10 % rente per jaar,,

  dan prikkel je alle suris om hun reserve geld naar de bank te brengen en niet voor onnodige dingen te gebruiken..dus eigen reserve opbouwen..

  waarom 10 %,omdat de rente die de bank zelf berekend aan het volk meer dan 12 % is op jaar basis en dat maakt de economie dood letterlijk,want niemand kan dat opbrengen..

  verder moet het tenstrengste verboden strafbaar gesteld worden middels een wetgeving,dat z.g.n.de mony makers geld schieters zowel bij de privë als notaris meer dan 12 % rente berekenen net zoals bij de bank..

  zolang dit niet geburt zul je de uitbuiters niet uitroeien..

  verder moeten allelei kosten die de bank in rekening brengt afgeschaft worden..b.v. de z.g.n. commissies of proviesies en de administratie kosrten die over de hele wereld éénmalig is,maar in sme tot de dood doorloopt..


  Maak melding

 4. als jij een beetje terug geeft Oh DADA DESI zoals beloofd tijdens UWER ocer geblaat “wat moet ik met zoveel salaris”… als Cowboy Lonnie gratis werkt voor de samenleving,..heeft gestolen teveel goud en oerwoud en heel veel >>je weet wel<< met een pas voor minvermogenden,..als allle ratten die zich MINISTER noemen,.als alle AMBTENAREN die zich ten dienste stelt van/voor het volk maar eerst tjuku pas dan,…..als al deze figuren opgeruimd zijn door de RATTENVERDELGER van HAMELEN,..dan is SURINAME zo rijk dat zij in staat is om ook SURINEDS te voeden (WW)en is Sinterklaas zwart…

  pieppiep..pieppiep pieppppp toen ging de wekker af,..snik


  Maak melding

 5. China betaalt verwerkingsunit Suriname
  dinsdag, 22 november 2011 04:11

  Paramaribo – De Chinese overheid gaat de bouw van een groente- en fruitverwerkingsfabriek in Wanica financieren. In ruil daarvoor moet Suriname ervoor zorgen dat de eindproducten van de verwerkingsunit worden afgezet op de Chinese markt. De export moet de Chinese bevolking, die grotendeels nog in armoede leeft, toegang geven tot meer voedsel. De fabriek komt in …

  handen van de private sector. De Chinese overheid is nog in onderhandeling met de Surinaamse regering over de totstandkoming van het verwerkingsbedrijf.

  China heeft de toezegging tot volledige financiering gedaan, toen een delegatie van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) een op bezoek was in dat land. Voor Suriname lonkt een grote afzet. De behoefte aan eindproducten uit groente en fruit is groot in China.

  “Wij zullen niet alleen pepers exporteren, maar ook eindproducten als chutney en pepersaus”, zegt LVV-directeur Gerrit Breinburg. Er is gekozen voor vestiging in het district Wanica, omdat daar de meeste agrarische producten vandaan komen. Breinburg zegt dat er voor een multifunctionele verwerkingsunit is gekozen, omdat zowel groente als fruit aan een bepaald seizoen is verbonden.

  Om de fabriek draaiende te houden, zullen er particuliere aandeelhouders komen. De overheid wil niet verantwoordelijk zijn voor het productieproces en zegt daarom slechts de randvoorwaarden te zullen creëren.


  Maak melding

 6. The prophet!

  Huh, hoezo stabiel?
  Was dat niet een (anti-slogan) van de ndp-groupies:”wij willen geen Stabiliteit, maar vooruitgang”.

  Hoefie, het land was economisch stabiel, maar ik neem je niet kwalijk, je bent een
  Buitenlander, een redi-musoe; ken je niet weten!

  Of is dit een voorzichtige inleiding van wat komen gaat.


  Maak melding

 7. Beset Afu Sensie,

  Wat ben ik toch blij voor je, dat het zo geweldig gaat met Suriname. Ik merk er bij mijn familie niet veel van, maar die zitten welleicht in het “verkeerde” kamp.

  Je probeert trouwens wel over te komen als iemand die graag iets wil zijn, maar gezien je taalgebruik, met name aan het eind van je verhaal laat zien dat het niet echt zo is.

  Gr. Polderman


  Maak melding

 8. TTeo,afu sensie
  hebben jullie nog meer van die verhaaltjes??
  Broodjeaapverhalen. we zijn meer als een jaar verder en jullie criminele regering heeft niets gedaan voor de bevolking alleen voor hun zelf familie leden , vrienden en de bekende jaknikkers.


  Maak melding

 9. Polderman op 8 zegt

  ” Ik merk er bij mijn familie niet veel van, maar die zitten welleicht in het “verkeerde” kamp.”

  Polderman ze zitten niet in het verkeerde kamp. Ze zitten gewoon niets te doen, die luie donders, als ze nou een baan zouden zoeken ipv. van euro’s bietsen, zou wellicht helpen.

  Trouwens ik wil niet graag iets zijn hoor, dat ben ik al, waarom doe jij alle moeite om niets te zijn.


  Maak melding

 10. Eerst zou de economie al na het aantreden naar de filistijnen gaan. Isolatie lag in het verschiet al in de eerste dagen. 1 jaar later niets.

  Nou dan is het over twee jaar zei een heldere licht.


  Maak melding

 11. Hhahahhaha ik bezit niet over het vermogen om het te snappen, dit zegt de man die zijn zogenaamde waarheid op leugens, bedrog en gebakken lucht baseert.Ik heb een heel simpele vraag voor jou, wat hebben die jongeren die massaal op die Megabdeleider hebben gestemd tot nu toe gehad van al die beloftes kan jij met feiten en voorbeelden om de oren slaan a.u.b
  Ik vraag jou en die andere om de discussie met feiten en waarheid te voeren sterker nog ik daag jullie uit.Als wij gaan praten over de economie van Suriname dan moeten alle NDP-ers heel stil in een hoekje gaan zitten.


  Maak melding

 12. Suriname is stabiel en wij mensen maken het onstabiel

  Let op Europa gaat kapot wat zij hebben geplant oosten zij nu

  SU moet de rijkdom goed investeren zodat wij leve lang eten aan het volk is


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.