Mindshift

45

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Ashna Kanhai benoemd en beëdigd tot ambassadeur in India. Ashna, dochter van Irvin, advocaat van de duivel, die het ‘8 decemberproces’ zo potsierlijk mogelijk loopt te rekken ten faveure van president Bouterse, hoofdverdachte maar altijd grote afwezige in het proces. Wat een inteeltbenoeming. En dan verwijt Bouterse zijn coalitiegenoten dat ze niet in staat zijn een bepaalde ‘mindshift’ te maken.

Wat is dan die mindshift? vraag je je in gemoede af. Leuke meid hoor die Ashna en ongetwijfeld een verdienstelijke strafpleiter; zo vader zo dochter. Maar wat hebben in godsnaam haar capaciteiten als strafpleiter te maken met een diplomatieke topfunctie in India? Wat hebben wij, puur zakelijk bekeken, in godsnaam in India te zoeken? Hier is duidelijk sprake van een snoeppost. Net als de ambassadepost in Jakarta, die is vergeven aan Amina Pardi, levenspartner van Paul Somohardjo. Lekker jaren eng etnisch snoepen op rekening van de toch al uitgeknepen Surinaamse belastingbetaler.

En laat me meteen er achteraan gooien: een Surinaamse ambassade in Ghana zou eveneens vergooid geld zijn. Alleen maar omwille van cultureel emotionele symboliek. Als klein land moet Suriname spaarzaam zijn en is een ambassade pas interessant als je significant economisch of personenverkeer hebt met dat land. Of als je echt visiebeleid erop loslaat. Dan hebben we het niet over dat clihépraatje dat India een afzetmarkt van ruim één miljard zielen vertegenwoordigt. Dat zijn van die ‘potentie’-verhalen waarvan we al dertien in een dozijn hebben. Ik vrees dat Suriname eerder overspoeld zal worden met vele malen goedkopere producten uit India. Zoals we nu overspoeld worden met inferieure Chinese en Braziliaanse makelij. Suriname doet er beter aan eerst zelf binnenlandse productie goed op gang te krijgen.

Het feit alleen al dat je de vrouw van je coalitiegenoot bombardeert tot ambassadeur en nu de dochter van je vrijpleiter, zegt genoeg over hoe weinig serieus we onze kansen moeten zien op die miljardenmarkten. We gaan er hooguit ons handje ophouden voor een beperkte ‘creditline’. Niet langer bedelen bij de voormalige kolonisator maar elders. Mooie mindshift. Geloof me: wij mogen dan zogenaamd een ‘culturele band’ met die landen hebben, maar andersom ervaren zij het beslist niet zo. En ach, wat zegt ‘diaspora’ in een globaliserende wereld.

Eveneens verspild geld is de peperdure ambassade in Parijs– toe maar; nabij Champs Élysées met uitzicht op de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe. Omdat we zogenoemd “meer op hebben met Frankrijk dan met Nederland”, wordt mindgeschift beweerd. En wel vanwege de ruim 500 kilometer grens met Frans-Guyana. Dus zijn we ‘buurland van Frankrijk’. Tuurlijk. Ben blij dat ik niet in Suriname ben opgegroeid, anders zou ik deze BS ook nog voor zoete koek slikken. Ik zie al die Fransen zich wenkbrauwfronsend afvragen: “Sûrinaim, jamais entendu parler, où est-ce?” Ik hoef dit natuurlijk niet te vertalen, neem ik aan, aangezien we zoveel meer met Frankrijk op hebben.

Suriname verbreedt zijn scope, heet het. Ik heb echt te doen met al die mensen die geloven dat we onder Bouterse daadwerkelijk een mindshift ondergaan en dat we ons bevrijden van onze enge koloniale oriëntatie. Al die Surinamers die daar aan de Noordzee zo fel ageren tegen Zwarte Piet, ondergaan een vergelijkbare (des)illusie. ‘Zwarte Piet is racisme’; klinkt niet echt bevrijd. Bovendien een onware stelling. Zwarte Piet is folklore. Heerlijke pepernoten, veel cadeautjes, gebonk op de deur en dat je hart vol verwachting klopt of het allemaal in die ene schoen past. Maak je niet druk; hoe harder je schreeuwt, des te meer je jezelf identificeert met Zwarte Piet en als zodanig etaleert.

Snoepposten en Zwarte Piet: wij Surinamers zijn kampioen in het verkwisten van kapitaal en kostbare energie. Ik ontving van mijn neef via email een ‘petitie tegen Zwarte Pieten-viering’. Ik mailde terug: “Hebben jullie niets beter te doen? Kom Suriname opbouwen.” Met al zijn hebi’s. Maar ja, dat vergt een echte mindshift.

Iwan Brave

Bekijk ook:


45 REACTIES

 1. Dynamisch verwoord, prima.
  Paramanipinto en de rest van de kudde beweren dat de NDP niet etnisch is, en denkt.
  De benoeming van deze nodeloze ambassade spreek jullie bewering tegen.


  Maak melding

 2. Wikisribi,
  En vooral spreek en geen spreekt jo Ezel jo!

  De gezelligheid van alles is dat geen der criticasters in het land Suriname gerechtigd zijn om te mogen stemmen.

  Stelletje huurlingen van de Nederlandse kroon.


  Maak melding

 3. De Surinaamse ambassade in Parijs zal ooit het schoolvoorbeeld worden van de meest zinloze verspilling van Surinaams belastinggeld.

  Het is werkelijk te genant voor woorden dat er een complete generatie hardwerkende Surinaamse jongeren met ambitie en goede opleiding geen plaats vindt in de Surinaamse maatschappij omdat op belangrijke posten complete nitwits met de juiste familieband of politieke kleur de dienst uitmaken.

  Voor mijn werk ben ik regelmatig in gesprek met zogenaamde ‘beleidsmedewerker en/of adjunct directeuren van toonaangevende instanties. Ik ben dan verbijsterd over de totale onkunde en gebrek aan kennis van zaken. Ik doe dan zaken die ten goede komen aan de Surinaamse gemeenschap en vanzelfsprekend aan mij…..daar ben ik ondernemer voor en geen filantroop

  Dikwijls behoren dit soort types zonder enig benul tot een specifieke bevolkingsgroep en politieke partij. Dat zijn de feiten. Na 10 minuten praten beginnen ze al op hun horloge te kijken en nog net niet te gapen. Ze hebben vaak geen idee waar ik het over heb. Het interesseert ze ook niet. Z
  e zijn altijd te laat voor hun eigen afspraak en zijn daarna de rest van de dag altijd zoek. Waarschijnlijk aan het werk bij hun echte baan. De Surinaamse overheid/belastingbetaler betaal toch wel hun dik verdiende salaris.

  Dan komt altijd het beslissende moment in het gesprek waarop mijn gesprekspartner wakker wordt “What is in it for me? ”

  Dommigheid, onkunde en inteelbenoemingen gepaard met corruptie. Kan het nog erger?

  Open nog maar een nutteloze ambassade in een land waar ze nog nooit van Suriname hebben gehoord. Het is zoals Iwan het zegt: Mensen maken zich druk om zaken als Zwarte Piet maar over zaken die echt belangrijk zijn: corruptie en gebrek aan niveau op het hoogte beleidsniveau door inteeltbenoemingen, daar maakt men zich niet druk om. Tijd voor de ultieme mindshift.


  Maak melding

 4. GOEDKOOP uit landen als India en China maakt dat het rijke westen het armdeel van de bevolking tevreden houden kan!!

  de 17 rijkste land ter wereld heeft alleen een dikke lip a la zwarte piet en heeft al geproefd de hollandse schoorsteen,……

  ….straks ook het achterste van het Le Pen van Frankrijk….

  switie sinterklaas en een kado naar verdienste 🙂 🙂


  Maak melding

 5. Beste Henk Molenaar;

  ik zou graag met je in contact willen komen, aangezien jij wilt investeren in een onderneming in Suriname die zowel jou als de mensen van Suri ten goede komt en ik heb een mooi plan liggen, maar nog geen investeerder.
  Misschien kunnen we via de redactie adressen uitwisselen?
  Niet via dit forum; krijg je allerlei bullshit in je postvak!
  Hoor graag van je.


  Maak melding

 6. Meneer Brave,
  Of het een feit is dat de huidige president van Suriname mensen politiek benoemd, laat ik gaarne in het midden.
  Wat ik wel wil toegeven is dat hij of zijn adviseurs vele stappen vooruit denken.
  Want de BRIC-landen, daar moet Suriname het van hebben. Indonesië, daar moet Suriname het van hebben. Frankrijk ook een goede set.
  Heel het westen gaat op de knieën voor deze BRIC Landen en Indonesië.
  Wij Surinamers moeten af van het idee dat Suriname altijd afhankelijk zal zijn en zaken coûte que coûte moet doen met Holland.
  En Afrika is ook een continent waar je zaken mee moet en kan doen.
  Veel westerse landen geven ontwikkelingshulp aan de Afrikaanse landen, en daarentegen halen ze heel veel grondstoffen weg uit Afrika. Suriname zou de knowhow van deze Afrikaanse landen kunnen gebruiken om te voorkomen dat Suriname slachtoffer wordt van het fenomeen natural resources drain. En onderschat Ghana niet Suriname en de hele faro om kunnen niet tippen aan Ghana’s. BNP.


  Maak melding

 7. Ik ben benieuwd naar de commentaren van de Parapinto’s Mr. Zuid Oost, Sempa Anna_Z, en al die andere Bouterse groupies die waarschijnlijk allemaal uit de NDP ruif eten


  Maak melding

 8. Henk Molenaar
  november 20th, 2011 at 12:43 pm
  Ge wonderen zijn de wereld nog niet uit.
  Ik ben het hartgrondig en volkomen met u eens; had ik nooit gedacht.
  IK ben er van overtuigd dat als je alle regeringen, ambtenaren en bestuurders van de afgelopen jaren op een rijtje zet er 90% in brand gestoken kan worden.(figuurlijk voor een klein deel).
  In de afgelopen jaren heb ik ook verschillende zaken in Suriname opgestart en maak hetzelfde mee. Het maakt geen M*** uit uit welke politieke partij mijn counterpart komt en voor welke ministerie zij werken.
  Ik moet wel zeggen dat het wel verschil maakt of het een man of vrouw is.
  Het percentage corruptelingen bij de mannen ligt veel hoger als bij de vrouwen.


  Maak melding

 9. november 20th, 2011 at 4:03 pm
  Henk Molenaar
  Het spreekt voor zich dat ik het absoluut niet eens ben over het zwarte piet gedeelte van dhr. Brave.
  Ook voor dingen die minder belangrijk lijken moet je je in kunnen en willen zetten.
  In het leven gaat het niet ‘all about the money’; bepaalde principes zijn geen luxe.
  Met alle respect; over sommige dingen zoals deze kan je vaak voor een groot deel meepraten als je zelf BEWUST en zwart bent.
  Het gaat in deze over emoties en die kan je alleen echt voelen als het je in je ziel raakt.
  Kijk maar naar de joden wat ze allemaal meegemaakt hebben.
  Zelfs bij de jongste generaties liggen sommige zaken nog heel erg gevoelig terwijl zij het niet hebben meegemaakt.
  Ik heb er zelf niet zo’n last van maar ik vind het wel de moeite waard om er wat aan te willen doen en niet langs de zijlijn te blijven staan.
  In mijn bedrijf mag wel het Sinterklaasfeest gevierd worden, omdat het een feest is, maar ik wil dat pietengedoe absoluut niet in mijn toko.
  FEEST EN VOORAL EEN KINDERFEEST IS ALTIJD EEN BINDMIDDEL.
  Het gaat vaak om de nuance!!!!!!!
  Kinderen zien geen kleur en het is aan ons volwassenen om ze daarin goed te begeleiden.
  In het onderhavige geval vind ik dat wij ons niet als volwassenen gedragen en ook niet het juiste voorbeeld geven door rationeel hiermee om te gaan.
  Met of zonder piet hebben de kinderen net zoveel lol.
  In dit concept is het een feest dat ons deelt ipv dat het ons bindt.
  Ik hoop dat u de grootheid hebt om mocht u het inzien dat ook aan te geven.


  Maak melding

 10. beste Lodewijck,
  Suriname zou van de Afrikaanse landen kunnen leren dat militairen,dictaturen geen enkele vooruitgang bieden.Met Ghana gaat goed na die dictatoriale periode.Surinamers moeten leren om de goede dingen te kopieren en niet de slechte.
  Over adviseurs gesproken de twee adviseurs van Bouterse Alibux en Wijdenbosch zijn twee schurken die de staat Suriname voor miljoenen hebben opgelicht. Ik zelf denkt dat nederland suriname meer te bieden heeft dan Frankrijk,mijn conclusie is dat Bouterse te incompetent is om suriname tot ontwikkeling te brengen zijn bloederige en criminele verleden zullen hem altijd in de weg staan.


  Maak melding

 11. YOU GO Iwan , way to go : tell it like it is .
  De vinger op de zere plek leggen zal weer eens als een daad van vijandschap uitgelegd worden .
  So be it !


  Maak melding

 12. Kennedy: Don’t ask what your country can do for you, ask what you can do for your country.
  In geval van Suriname constateer ik dat men het liefst uit rancune schrijft. De zaken en feiten verdraaien of verfraaien is men een meester in. Het is hun dagelijkse eten als het ware. Men is op de koop toe bereid reputatie en dergelijke op het spel te zetten ten behoeve van de leugen. Feitelijkheden aanhalen om eens serieus te worden genomen, lappen ze aan hun laars. Aan de ene kant is het begrijpelijk. Men is bevreesd voor de haat die hen ter plekke her en der – in Suriname of in Nederland – door de autoriteiten – wettige macht, erkend gezag – te wachten staat, neemt men het zekere voor het onzekere. Maakt niet uit, middels leugen en/of bedrog hun toekomst “veilig” stellen is prioriteit nummer een (1). Het zijn allemaal slechterikken en bovenal bangerikken. Hebben deze zelfde lui het vaak over democratie en vrijheid van meningsuiting. Door deze valse houding te etaleren, onderkennen deze personen dat de zo gepropageerde democratie en vrijheid van meningsuiting, als een farce wordt ervaren en in feite een vertoning is die niets om het lijf heeft. Een ieder voelt zich op een of andere manier gegijzeld in hun omgeving. Vandaar het povere en kinderlijke schrijven dagelijks met name op deze site. Dat Bouterse de juriste Kanhai benoemd als ambassadeur voor Suriname in India is geen vreemde zaak. Het ligt eerder in de lijn der verwachhting. Als hij (Bouterse) bijvoorbeeld de dochter van Fred Kruisland benoemd had was er kennelijk ook kritiek geweest. Dat Suriname z’n heil zoekt buiten Nederland om is in lijn die van tevoren is bepaald door deze regering. Het is een consistente lijn waar het tenminste gaat om deze benoeming. Het zijn de landen in opkomst en zeer hoog ontwikkeld. Er moet een band ooit worden gestart. Elk land popelt om met China een band te hebben. Op een andere manier zou men ook mooie sier kunnen maken naar Nederland toe, maar niet langs deze goedkope weg. Dus Iwan Brave maak geen misbruik van jou schrijftalent en wees minstens objectief. Dan doe je iets waardevols. Er is genoeg waardeloze kritiek, bestemd voor de prullenbak. Een land opbouwen doe je gezamenlijk. Suriname is niet van een Bouterse of wie dan ook. Blijf bij je positieven. Besodemieter jou mensen, in het bijzonder de jeugd niet, die , mag ik er vanuit gaan, jou colums ook lezen. Witte voetjes maken dien je over te laten aan povere lui. Door zulk inferieur schrijven sla je een pover figuur. Don’t ask what your country can do for you, ask what you can do for your country.


  Maak melding

 13. Zo’n ambassade in Parijs is toch geweldig. Die franse zijn nog beter dan de SME ambtenaren is staat om veel te l.llen en niets te doen. En het racisme is daar zo sterk en wreed dat we de zwarte pieten discussie die ons zo linkt met NL gelijk vergeten. Nee we moeten echt een ambassade in Parijs daar kunnen we veel van leren en we kunnen ons dan eindleijk zacht spiegelen.

  -1- Nepotisme nog erger dan in SME.
  -2- efficientcy en effectiviteit van het ambtenaren apparaat nog minder dan in SME.
  -3- Nog sterker en groter racisme dan in SME
  -4- Een veel grotere potentiele afzet markt voor poeder.


  Maak melding

 14. Henk Molenaar, in het verleden heb ik me wel eens gestoord aan jouw commentaar, maar op hetgeen je zegt op no. 5, daar is geen speld tussen te krijgen, je hebt het nu precies gezegd zoals het is.


  Maak melding

 15. mijn conclusi in dit alles is alleen ons geld vergooien (belasting gelden). frankrijk en ik bedoel dan echt parijs, is een peper dure plaats. daar wat telt is euro en nogmaals euro. het is een toeristenplaats voor mensen met geld. de fransen praten meer over de historie, klagen veel meer dan dat ze werken en meer stakingen ondervind ik hier omdat ze alles gratis willen krijgen. iwan, ga zo door, verkwist ons srd niet aan onbenulligheden. surinamers werken heel hard en dat weet ik van iedereen met enkele uitzonderingen. tang bon en groetjes. switie


  Maak melding

 16. T.R Sleur op 8

  The Truth, The Whole Truth, and Nothing But The Truth. Niets meer aan toe te voegen.

  Die mindshift heeft Brave in ieder geval niet kunnen maken, jammer.

  Alhoewel, met het laatste ben ik wel met hem eens.

  ” Ik mailde terug: “Hebben jullie niets beter te doen? Kom Suriname opbouwen.” Met al zijn hebi’s. “


  Maak melding

 17. Tjeh potie Iwan Brave de selectieve journalist.Had je de vorige regering ook maar gewezen op hun wandaden,dan had ik meer respekt voor je gehad,naar nu blijkt ben je nog steeds aan het huilen dat je FrontStront-regering niet aan de macht is gekomen.


  Maak melding

 18. Wat een onzinnig verhaal van de heer Brave. Zijn verwijten zijn op de man af en niet gebaseerd op feiten. Een collum hoeft niet perse objectief te zijn, maar ze moet wel gebaseerd zijn op feitelijkheden. Kritiek mag in een collum, maar meneer Brave moet wel met geloofwaardige argumenten komen. Nu ben ik het wel eens met de heer Brave dat er onnodig met geld wordt gesmeten door de regering Bouterse, maar er bestaan al lang diplomatieke betrekkingen met India en Indonesie. Er zijn al jaren ambassades in Delhi en Jakarta gestationeerd.
  Al deccenia lang worden ambassades bemand door leden van de regerende politieke coalitie. Dit is nooit anders geweest. Een ambassade post is een politieke benoeming in Su. Mevrouw Amina Pardi was hiervoor gestationeerd in Nederland en fungeerde als waarnemend ambassadeur. Nu is haar post veranderd van Nederland naar Indonesie. Heer Brave doet alsof Amina vanuit het niets geregeld is. Het minste dat je haar kan toekennen is dat zij al ervaring had in de diplomatie. Het feit dat Kanhai haar vader verving als strafpleiter komt uit het feit dat je in Su. niet de luxe hebt om te mogen kiezen. De schoorsteen moet blijven roken en er moet dus worden gehosselt. Ashna Kanhai is afgestudeerd in het Internationaal recht, zij gaf Internationaal recht aan het Adek en schreef colums in de ware tijd over Internationaal recht. En heeft diverse postdocs. Gedaan in jawel Internationaal Recht. Als er nou iemand in Su. rondloopt die adequaat op de hoogte moet zijn over hoe de wereld m.b.t. het volkerenrecht in elkaar steekt dan is het Ashna Kanhai en het blijkt tot mijn grote teleurstelling dat ik dat niet van de heer Brave kan zeggen. Ik had veel meer kennis van de heer Brave verwacht dan alleen het feit dat hij nu met modder gooit zonder te weten naar wie hij het gooit.
  Als India kenner weet ik dat producten gemaakt in India al lang niet meer goedkope rotzooi is. Soms te dure rotzooi, maar beslist geen dumpprijzen. Indiers zijn financieel economisch veel meer bij de tijd dan hun chinese buren. En prijzen van goud, staal, olie etc. zijn wereldhandelsprijzen. Een kg staal kost in de hele wereld hetzelfde. India kan nooit concurreren met Su. India is ook niet geintereseerd in export naar Su, India is hooguit geintereseerd in investements (geld verstrekkers van Indiers all over the world). Er is een aparte ministerie van Indiers in diaspora zaken, die behartigt belangen van Indiers over de hele wereld, jawel ook de Surinaamse, tot aan de derde soms vierde generatie. Je mag je vestigen in India, je mag handel drijven en grond kopen als je maar kan aantonen dat je voorouders uit India kwamen, veel meer dan wat onze Su. overheid ons te bieden heeft. Alle macro economen zullen het met mij eens zijn dat India een self sufficient (long term sustainable) economy nastreeft en derhalve dus meer naar import neigt dan naar export. Dit in tegenstelling tot China. Kritiek mag, maar je moet wel weten waar je over praat. Suriname mag al blij zijn met de rol van Koeparie aan het BRIC beest. China heeft in 10 jaar meer development in Afrika gebracht dan de blanke man in de afgelopen 200 jaar. Natuurlijk doen ze het niet onbezoldigd, niemand werkt voor gratis. Maar ze doen meer dan door Brave geprezen symbool van Sinterklaas, die slechts strooit met kraaltjes en pepernoten.
  Ik ben bij lange na niet tevreden over het zakencultuur en de bureaucratie in India, maar we moeten als Surinamers niet pretenderen dat wij ook maar met een vingertje kunnen wijzen naar zulke landen. Daar zijn wij veels te futiel en nietszeggend voor in de geo politieke en economische verhoudingen. Hoe eerder we ons dit realiseren, hoe beter we onze startpositie kunnen inschatten. We kunnen niet eens een deuk in een pak boter slaan, dus heer Brave: sakka mie safrie!
  Wat ooit zwarte pieten folklore was, escaleert zo langzamerhand tot een racistische PVV mindset. En heel veel van mijn zwarte Suri mensen denken dat zij bij de blanke VVD elite en achterbuurt PVV elite thuishoren. Want Suris horen er helemaal bij, denken ze, laten wij die marrokanen en andere moslims verstoten. Au kon gie oenoe, ten lange laatste a plei nei plei so! Het wordt alleen maar grimmiger.
  Openbaringen zegt: “wie oren heeft die hore!”


  Maak melding

 19. De ambassade in Frankrijk zien als een nutteloze ambassade is als kijken met oogkleppen op. het is duidelijk dat wanneer Suriname op wil stomen naar meer welvaart ze zich toch op een grotere markt moeten richten dan Nederland. Wat de ambassadeur betreft kan men niet stellen dat een man als Harvey Naarendorp met al zijn ervaring in politieke en ambassadeursfunctie niet bekwaam zou zijn. Dit laatste afgezien van zijn verleden en eventuele betrokkenheid bij de 8 decembergebeurtenissen.
  Anders is dat in het geval met Ashna Kanhai, nog net niet droog achter de oren op een belangrijke post in India? Geen enkele levenservaring, een middelmatige juriste, net moeder geworden met haar gedachten elders. Ik ben iemand die graag objectief naar benoemingen of wat dan ook wil kijken. maar hier zijn maar twee mogelijkheden, vriendjespolitiek en/of vriendjesbeloning.


  Maak melding

 20. Neen , waarom zou en moet Republiek Suriname ambassade’s openen in vreemde landen ?
  In de ogen van Ollandse loyalisten en misleidde surinamers kan de Republiek Suriname een beroep doen op Olland , net zoals voor de REVOLUTIE .
  Re-kolonisatie is het ultieme-doel van Olland !
  De tijd/periode van gekoloniseerd worden , is Passe !!!
  Voor diegene (misleidden) die graag geadopteerd wil worden door Olland , mag voor zich zelf bepalen .
  Mij lijkt het nu het juiste moment want kunnen jullie ook mee doen met sinterklaas en als je zoet ben , mag jij zeker ook op schoot zitten .
  En de rest doet de Sint !!!

  Wij zijn trots op onze enige SRANAN -MAMA!!!
  Wij zijn vastberaden en continueren onze beleid en openen ambassade’s, wanneer en waar wij het nodig achten en hebben geen behoefte om door een ex-kolonisator in het buitenland vertegenwoordigd te worden .
  O ja henk , waarom ga jij naar een land die door een diktator wordt geregeerd ???
  Hou toch de eer aan jezelf , als die hebt .
  Blijft dan toch lekker in jouw koude Ollandse
  kikkkerland .
  O ja , in SU is het goedkoop met jou Euro en op het zwarte-markt nog goedkoper !!!

  Voor de misleidde surinamers in Olland , blijft gezond en ik hoop voor jullie dat jullie nog lang mag leven .
  Rede waarom ik dit zeg is omdat ik graag wil dat jullie het nog mag meemaken dat wanneer de 2e kamer alle essentieele documenten die gekluisd zijn deze tentoonsteld aan het publiek , jullie het gebeuren persoonlijk nog mag/kan beleven .
  Gij zult water zien branden !!!
  En dat wordt dan de laatste tik van jullie reketik !!!
  Met alle respect zeg ik dit tegen jullie ;
  Jullie zijn geen landverraders ,
  maar “MISLEIDDE SURINAMERS” !~!
  A sooooooooooo

  Stre de fu stre
  Wi no sa frede
  Republiek Suriname Voorwaarts
  Sranan Sa Wini
  Het vaderland of de dood !!!


  Maak melding

 21. Beste Iwan, knipoog, you know.

  Vwb die ambassades met al hun wajangpopjes, ach ja, jammer dat die vrouwen zich er voor lenen.

  Maar nu die mindshift, weer zo’n popie jopie, copy/paste IT-achtig woord, van wie iedereen
  denkt te weten wat het betekend, maar de echte betekenis laat zich raaien.
  Valt wss onder de categorie, “het nieuwe denken”, klinkt als “het nieuwe werken”, typical Dutch.

  Stel, het scenario is: the Government is clean.
  Dan is een mindshift een goede zet, in principe wordt bedoeld: de cultuurverandering.
  Een mindshift is broodnodig wil je de beoogde materiële veranderingen implementeren.

  Dan bedoelen ze waarschijnlijk:
  Volk van Suri waar ook ter wereld we gaan het land gezamenlijk opbouwen, alle ideeën zijn welkom.
  Locals de poorten worden opgegooid, we hebben hulp nodig.
  Locals kritiek moet je gebruiken, het is niet persoonlijk.
  Locals, allemaal de teentjes grondig knippen.
  Locals, het werk-tempo wordt opgevoerd, zeven-even is verledentijd.
  Locals de traditionele 3xc, CCC Corruptie, Cash en Connectie is verleden tijd.
  Locals als we mee willen doen met de “grote der aarden” zullen we onze (kraboe)mentaliteit
  moeten veranderen.
  Locals niet iedereen kan op kantoor zitten, we moeten het meer hebben van de productie.
  Locals we gaan het overheidsapparaat grondig reorganiseren, de juiste persoon op de juiste plek.
  Locals de kinderen hebben het recht op een veilig suri en goed onderwijs.
  Locals, Piet krediet werkt niet.

  Dat is in mijn optiek de basis van wat bedoeld wordt met mindshift.
  Je mag zelf kiezen wat nu “under Construction” is.

  Waterkant Piet, krijg ik ook een cadeautje?
  Ik heb mijn wkn-pattas klaar staan, :).


  Maak melding

 22. Op zich is er niets op tegen. Je kunt je alleen afvragen of, om te beginnen niet een adres van een soort handelshuis/cultuurattache in het begin niet goed genoeg is.
  Van daaruit werken om toe groeien naar goede handelsbetrekkingen enz. en dat hoeft dan niet meteen het duurste adres en betaalde mensen te zijn maar goedgemotiveerde mensen die iets voor elkaar willen krijgen voor Suri.


  Maak melding

 23. Inderdaad,Anasie9; het riekt duidelijk naar vriendjes politiek.Bouterse valt bij deze duidelijk door de mand !

  Groet,ram ram,goeda hafies(veel wijsheid)


  Maak melding

 24. Bacco op 25 begint met
  “Wat een onzinnig verhaal van de heer Brave.”

  Wanneer rancune de boventoon voert, mag je onzin verwachten. De columns van Brave komen zelden dichtbij de waarheid. Objectiviteit is al helemaal een taboe voor Brave.

  Ik vraag me inmiddels af als woorden zoals waarheid, eerlijkheid en objectiviteit bij Brave bekend zijn?

  Esmerald heb je echt niets anders te doen dan jezelf hier steeds belachelijk te maken. Hoe krijg je het iedere keer weer voor elkaar.


  Maak melding

 25. #34 halve cent, alias, sosoboto, alias doorie etc etc..
  Het “slimste” jongetje van wkn.

  Wat is er jochie, heb ik weer op je picolet getrapt?
  Bovengenoemde punten zijn herkenbaar hé.

  Deze ambtenaar heeft de opdracht,om dagelijks het net af te struinen, met als doel de criticasters monddood te maken.
  Iedereen die ook maar effe tegensputtert wordt verbaal, op een zeer ordinaire wijze onder handen genomen.

  Vertel, wat schuift het? Hoeveel ssserdeee krijg je…
  Hoe dom moet je niet zijn, om steevast te beweren dat alles koek en ei is?

  Wat is je target om dagelijks je superregering te promoten, want zoals je reeds door hebt, heeft dit geen effect. Er komen steeds meer criticasters erbij en velen volgen zwijgend.

  Als het zo goed gaat, zoals jij continu beweerd, waarom al die verspilde energie en verbale agressie? Zou je niet eens een keer je handen laten wapperen en je land meehelpen opbouwen?

  Het virtuele gedrag dat jij vertoont, getuigd van een gebrekkige eigenwaarde en een zeer grote mate van onzekerheid.


  Maak melding

 26. Dames en heren Afu sensie heeft het waarheid,eerlijkheid en objectiviteit en hij durft het woord rancune in de mondt te nemen.
  geen enkel persoon die een moordenaar,crimineel, dictator en volks misleider aanbid kan met mij over waarheid, eerlijkheid en objectiviteit praten.
  Zoek de beelden op het internet van fort bomika met maurice bishop en Bouterse naast hem en harvey naarendorp dan zie heel duidelijk wat rancune is.Radika en ABC zijn typische vorm van rancune moet ik nog doorgaan mi boi.Wanneer het gaat over anderen hun verleden dan heeft Afu Sensie een hele grote NDP porum, maar wanneer het gaat over DDB zijn misdadige en criminele verleden dan wil hij niet kijken in die spiegel die ik hem iedere keer voorhoudt.Het recht kan je eeuwig verdedigen, onrecht niet.


  Maak melding

 27. Laten we onderstaande bericht vergelijken met die van Brave en zie wie tot die splijtzwammen club behoren.

  En zo hoort het ook, Voor alle duidelijkheid Breeveld is geen NDP’er of MC’er. Gewoon een deskundige waar het gebeurd nl in Suriname.

  ————————
  Breeveld: “Politiek heeft gefaald bevolking uit armoede te halen”

  Geplaatst: 23/11/2011

  Paramaribo – “Ondanks de miljoenen ontwikkelingshulp die uit Nederland kwam, is er geen basis gelegd voor de economische weerbaarheid van ons land en dat kan als een grote misser bij 36 jaar staatkundige onafhankelijk van Suriname gekwalificeerd worden”, zegt politicoloog Hans Breeveld overtuigd. Ongeveer 50 tot 60% van de bevolking leeft als gevolg hiervan decennialang onder de armoedegrens.

  Breeveld vindt dat teveel politici onvoldoende hebben begrepen dat democratie geen grootheid op zichzelf is, maar een instrument om duurzame ontwikkeling te verwerven. Zij moeten ook gaan beseffen dat politici primair worden gekozen om de belangen van het volk te behartigen. “We zijn teveel met elkaar bezig en te weinig bezig om na te gaan hoe wij verenigd onze rechtmatige plaats binnen het internationaal gebeuren kunnen verwerven.” Zoals de politicoloog zegt, is de grote opdracht bij 36 jaar Srefidensi de depolitisering van het ambtenarenapparaat. Door onder meer onterechte benoemingen van loyalisten, partij- of familieleden wordt geld verspild en worden veelbelovende Surinamers gedemotiveerd.

  “Gelukkig zien wij steeds meer lichtpunten wat betreft de depolitisering. Zonder de indruk te willen wekken volledig te zijn, kunnen genoemd worden: het handhaven van SPA-lid John Defares als directeur van de NV Havenbeheer, het kandideren van VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi bij Cicad, Jennifer van Dijk- Silos bij OKB en voor de grondenrechten, Ike Anthonius benoemen als ambassadeur in Cuba en SPA-lid Henzhuys als directielid bij SLM.”

  Breeveld vindt uiteindelijk het beste van die 36 jaren staatkundige onafhankelijkheid dat de Surinaamse bevolking de harmonie en tolerantie ten opzichte van elkaar heeft weten te handhaven. “Dit gebeurde niet dankzij, maar ondanks politici. Politieke leiders, met uitzondering van enkelen, treden te vaak op als splijtzwammen en blijven in kleine enge hokjes denken”, aldus Breeveld. President Desire Bouterse heeft ondertussen herhaaldelijk gezegd dat Surinamers de gelederen moeten sluiten en als natie moeten werken aan de ontwikkeling van Suriname.


  Maak melding

 28. Beste Sempa: ” O ja henk , waarom ga jij naar een land die door een diktator wordt geregeerd ???”

  Je denkt toch niet dat ik mij laat tegenhouden door dhr Bouterse. Ik ben er trouwens al.

  : Het vaderland of de dood !!!

  sempa”

  Ik word zo ontzettend moe van deze onzinkreet. Het zijn meestal de mensen die het hardst om genade smeken ( Kadaddi) die dit soort onzin uitkramen.

  Zo en nu lekker een Parbo pakken.


  Maak melding

 29. Esmerald je bent blijkbaar niet alleen dom maar je hebt ze duidelijk niet allemaal op een rijtje.

  Don’t shoot the messenger, ik concludeer het alleen maar, en veel heb ik niet nodig om die conclusie te trekken, ik hoef je postings maar effe te lezen.

  Ipv van hier iedere keer stom te kletsen zou je wat aan je kennis kunnen doen, het is maar een advies hoor.

  Weet je wat je krijgt nog een kans van me. zou je ons ondersaande kunnen uitleggen wat je precies bedoeld met onderstaande, vooral dit “de beoogde materiële veranderingen implementeren.”

  “Een mindshift is broodnodig wil je de beoogde materiële veranderingen implementeren.”

  Het wordt lachen geblazen, hiero.

  He wikileak dat jij denkt dat de huidige President van Suriname een moordenaar,crimineel, dictator en volks misleider is, komt omdat je zo gek bent als een deur.

  Had je een beetje gezond verstand, zou je weten dat een moordenaar of crimineel vervolgd en berecht wordt door een onafhankelijke rechtbank zonder politieke bemoeienis. Maw er hoort eerst een grondig onderzoek te hebben plaatsgevonden en overduidelijk bewijs hoort er dan te zijn van deze daden dan volgt berechting.

  Jij ziet ze dus duidelijk vliegen, want de huidige President zal door geen enkele rechtbank IN SURINAME berecht worden er is geen bewijs.

  Nederlandse berechting tellen wij oprechte Surinamers niet, totaal onbelangrijk, alleen voor landverraders als jou is dat belangrijk.


  Maak melding

 30. Iwan,

  Een swietie srefiedensie dag toegewenst.
  Ik heb gelezen dat er wordt gebeden op het plein voor de regering.
  Sang datie….
  Ze hebben het nodig baja, mofo yarie is gedoro… en moeder aarde is boos.


  Maak melding

 31. Afu Sensie,
  Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is.
  Beter één vogel in de hand dan tien in de lucht.Democratie is geen grootheid op zichzelf is, maar een instrument…. ik vraag mij zelf af of Bouterse dit wel begrijpt want hij moest niets hebben van democratie hij heeft in de jaren 80 en 90 de bevolking bang gemaakt dat een keuze voor democratie zou betekend kiezen voor Nederland.Het best komisch om te zien hoe sommige een artikel aangrijpen om voordeel daar uit te halen, feit is wel dat suriname slechter op is geworden na die militaire staatsgreep we zijn als bevolking tot op het bot verdeeld.Afu sensie het gaat erom hoe je dit artikel wil interpreteren want als wij het hebben over de armoede vraagstuk,vriendjes politiek, loyalisten op politieke posten vrienden en familie dan scoort deze criminele regering een 10+ Neem de benoeming van Dino,Ingrid B met haar 8000 srd wijdenbosch en alibux als adviseur Clifton limburg als pers chef Abrahams,I. graanoost. Boereveen ga zo maar door mi boy.


  Maak melding

 32. #39 Halve cent, sosoboto, alias doorie etc.

  Laat maar, je bent te “slim” om het te snappen.

  Maar………………………..
  Deze snap je gelukkig wel :
  Het virtuele gedrag dat jij vertoont, getuigd van een gebrekkige eigenwaarde en een zeer grote mate van onzekerheid.”


  Maak melding

 33. Wikileak terwijl jij je afvraagt als de President het begrijpt, weet ik 100% zeker dat jij niets van snapt, zal je ook nooit kunnen daarvoor zitten te veel steekjes los in je bovenkamer.

  Neem bijv. de verdeeldheid onder de Surinamers, dat is precies wat front in stand houd, je weet wel al die etnische partijen met hun etnische eigenbelang.

  Maar niet alleen front hoor, neem mensen als je zelf of Brave, die proberen het at all cost ommwille van front terugkeer in het machtscentrum. Dit zal NOOIT lukken de Surinamers willen het niet meer en hebben inmiddels gekozen voor de enige echte Nationale Partij de NDP waar alle etnische partijen in vertegenwoordigd zijn en die eenheid uitstraalt en propageert.

  Al je het verder wil hebben over armoede vraagstuk,vriendjes politiek, loyalisten op politieke posten vrienden en familie dan zal je die dikke front balk uit je ogen moeten halen.

  Dit is allemaal front verworvenheid,het is nooit anders geweest in Suriname. Ondanks de miljardenhulp die front kreeg van Nederland zijn heel veel Surinamers nogsteeds arm terwijl front partijbonzen, vrienden en familie allemaal rijker zijn geworden, hoe verklaar je dat.

  He minderwaardige esmerald jij bent veels te dom om mij van iets te kunnen beschuldigen, dat weet je toch. Ik neem je verder niet kwalijk hoor want ik weet inmiddels ook dat je niet weet wat die woorden precies betekenen.


  Maak melding

 34. […] Pardi, levenspartner van Paul Somohardjo. Lekker jaren eng etnisch snoepen … Read more on Waterkant Tags: energie, Latest, News, Zakelijk Posted in Geen categorie Inflatie-gelinkte obligaties: […]


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.