Eerste Sranan Tongo dictee deed hersens kraken

6

PARAMARIBO, 18 nov – “Het was niet eenvoudig, het is niet eenvoudig, ik praat al mijn levenlang Sranan Tongo, maar schrijven is een hoofdstuk apart.” Dit zei dichter Djinti kort na het eerste grootdictee Sranan Tongo op Surinaamse bodem. Djinti en tientallen andere prominente Surinamers waren er bij. De spelfouten waren niet van de lucht.

Iedereen bleek zich te hebben stukgebeten op de grote gap. Wie denkt goed Sranan Tongo te kunnen praten, kan het daarom nog niet schrijven. “Zoals met iedere taal”, zegt Eddy van der Hilst, deskundige en oprichter van de Sranan Akademya. Het schrijven zal toch eens eindelijk traditie moeten worden. Van der Hilst kan het weten. Hij las het dictee voor, dat live op tv te zien was. Winnaar werd Paul Tjon Kiem Sang. “Met meer dan tien fouten”, zegt Van der Hilst.

Bekijk ook:


6 REACTIES

 1. Goed voor tussen de Toemakhoemakgebergte, Atlantische-oceaan, Frans- en Brits Guyana.

  Verder kunnen we er niks mee. Voorlopig is het, het Hollands, waar wij defakto ook niet veel mee kunnen uitrichten.


  Maak melding

 2. Ik ken Djinti persoonlijk en ik ben een groot bewonderaar van hem. Djinti is Surinamer in hart en nieren en doet veel voor de Surinaamse kunst. Keep up the good work Djinti.


  Maak melding

 3. Paraman, elke taal is een prachtige uiting van de collectieve wijsheid van de mens en is daarom op zich al belangrijk genoeg om gekoesterd te worden en dat hangt niet af van het aantal sprekers van die taal. Elke taal die uitsterft, is een groot verlies voor de mensheid..

  Is het je als Paraman, afkomstig uit Suriname, nooit opgevallen dat je sommige gedachten of emoties veel beter in het Sranan kunt uiten dan in het Nederlands?


  Maak melding

 4. Anna_z,
  wordt het niet tijd dat je je levenspartner gaat helpen?Die arme man loopt in weer en wind
  kauwgum te venten aan de Schottegatweg.Nabij de verkeerslichten van Biesheuvel.Ga met hem ook staan dan dat je je van daaruit Suri voelt.Een suri als zuidoost.

  Cobie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.