Suriname blijft bij zakelijke band met Nederland

21

PARAMARIBO, 17 nov – “In de relatie met Nederland gaat het niet om vrienden, maar om zakelijke banden.” Dit zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken, Buza. Uitspraken in het Nederlandse parlement maken dan ook weinig indruk. Suriname houdt zijn buitenlandse koers aan. Voor Nederland is een zekere plek ingeruimd.

Die ruimte is meer afgestemd op wat Suriname zelf nodig heeft. “Nederland zal er altijd zijn. We willen de beste relaties met het Nederlandse bedrijfsleven. We gaan er vanuit dat het bedrijfsleven van Nederland enorme ervaring en kapitaal heeft”, zegt Lackin tegenover ATV. Suriname kan daar goed gebruik van maken. Het beleid wordt er ook op gericht. Nederlandse bedrijven zijn het laatste jaar dan ook vaker benaderd. Ook de Surinaamse diaspora telt mee.

De aanwezigheid van zoveel Surinamers daar is van strategische waarde. De afschaffing van de visumplicht moet dit benadrukken. Voor Paramaribo is het dus een uitgemaakte zaak, er moet gekapt worden met wat voorbij is. “Suriname heeft zich in het verleden te veel laten leiden door emoties. Als Den Haag een eigen focus heeft, is dat een aangelegenheid van Nederland. Maar dat houdt ons niet af van de eigen gekozen weg”, aldus Lackin.

Bekijk ook:


21 REACTIES

 1. Dit is de typische vorm van de NDP arrogantie,als je Nederland niet nodig hebt zeg ze dat ze hun biezen moeten pakken, en dat ze moeten stopen met het financieren van hulpprojecten ten behoeve van de samenleving. dan zullen wij zien hoelang deze criminele regering die lackin vertegenwoordigd nog aan de macht zal blijven. Lacking vergeet niet dat Suriname meer afhankelijk is van Nederland dan omgekeerd, die grote smoel van Lacking zal op het boterham van de samenleving komen, want hij en zijn criminele bende hebben hun schaapjes al op het droge.


  Maak melding

 2. Duidelijke taal van de Minister. Niets aan toe te voegen. nederland doet zijn ding en Suriname het zijne. We hebben nooit op een lijn gezeten en zullen dat blijkbaar ook nooit zijn.

  Dan liever nog veel meer van het onderstaande, laat de politiek van Nederland voor wat het is.

  ————–

  Suriname en Nederland willen handelsbetrekkingen versterken 15-11-2011
  November 16th, 2011 | No Comments | Lokaal Nieuws

  Suriname en Nederland willen handelsbetrekkingen versterken
  Suriname en Nederland hebben de wens uitgesproken de onderlinge handelsbetrekkingen te versterken. Door middel van de Strategische Exportconferentie, die vandaag georganiseerd werd in de KKF Beurshal, willen de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) en het Nederlandse Centrum voor Bevordering van Importlanden (CBI) nagaan hoe deze relatie tussen de beide landen door middel van handel zou kunnen worden versterkt. Deze conferentie geeft een eerste aanzet voor de ontwikkeling van sectorale exportstrategieën voor toerisme, visserij, agrocultuur en andere sectoren.
  Voor toerisme en visserij zijn er volop kansen in Europa, ook buiten Nederland. Voor de agroindustrie blijkt in Caricomverband een duidelijk exportpotentieel aanwezig te zijn. Het doel van de conferentie was om alle relevante partijen te betrekken in een gedachtenwisseling over een integrale, sectorale exportontwikkeling. Hans Klunder, directeur van het CBI, deelde mee, dat de CBI een kennisorganisatie is, die betrokkenheid biedt bij de Europese markt. Klunger legde verder uit hoe het initiatief ontstond om deze conferentie te beleggen. Hij zei, dat door de knelpunten, die de visserijsector in Suriname ondervindt, het verzoek gedaan werd om iets aan deze kwestie te doen. Volgens de voorzitter van KKF, Narpath Bissumbhar, is één van de doelstellingen van de KKF het stimuleren en bevorderen van economische aandachtsgebieden voor Suriname. Het ondernemerschap staat voor de KKF centraal en zij moet daarom de overlevingsgroei van markten bevorderen en professionaliseren. Bissumbhar zette voorts uiteen, dat het CBI een instituut is, dat niet bekend is in Suriname, maar deze instelling opereert al decennialang met ons land. Het steeds weer verbeteren van het klimaat voor het bedrijfsleven is van essentieel belang. Daarom is het tijd voor verandering door met behulp van samenwerking met andere actoren in zee te gaan.
  Robert Petri, waarnemend ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden, had het in zijn spreekbeurt over de bijzondere relatie, die Suriname en Nederland met elkaar hebben.
  Daarbij delen beide landen een gezamenlijke geschiedenis en taal. De zakelijke betrekkingen tussen de twee landen moeten er in resulteren, dat de kansen op de wederzijdse markten benut worden. Investeren is daarom een risico, dat genomen moet worden en moet de betrokkenheid van het bedrijfsleven altijd aanwezig zijn.
  De voordelen, die Nederland en Suriname hebben is, dat Nederland een belangrijke handelspartner is voor Suriname, want Suriname exporteert groenten en rijst naar Nederland.Tevens is de overdracht van kennis tussen de twee landen ook een voordeel. Daarentegen bestaan er knelpunten, die een gemeenschappelijke toegang tot de Europese markt door de hoge eisen belemmeren. Om deze redenen moet de conferentie de behoeften van het Surinaamse bedrijfsleven in kaart brengen, maar ook de belemmeringen, die exporterende ondernemingen ondervinden. Op basis van die inventarisatie kunnen gerichte plannen worden ontwikkeld voor een strategische verbetering van de exportpositie. Als laatste onderdeel van de conferentie wordt de gelegenheid geboden om volop van gedachten te wisselen met de experts van CBI. De conferentie werd gehouden onder auspiciën van het CBI in samenwerking met de KKF.


  Maak melding

 3. Dat is MANNEN TAAL Lackin….Nu alleen nog de ruimte van Nederland danig verkleinen. Ook wij Surinamers met een Nederlands paspoort habben niet de illusie dat Nederland ons belang dient, Nederland dient alleen het belang van witte Nederlanders. Maar daar moeten hele stammen redi Moesoes nog achter komen.


  Maak melding

 4. Suriname en Nederland willen handelsbetrekkingen versterken
  Suriname en Nederland hebben de wens uitgesproken de onderlinge handelsbetrekkingen te versterken. Door middel van de Strategische Exportconferentie, die vandaag georganiseerd werd in de KKF Beurshal, willen de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) en het Nederlandse Centrum voor Bevordering van Importlanden (CBI) nagaan hoe deze relatie tussen de beide landen door middel van handel zou kunnen worden versterkt. Deze conferentie geeft een eerste aanzet voor de ontwikkeling van sectorale exportstrategieën voor toerisme, visserij, agrocultuur en andere sectoren.
  Voor toerisme en visserij zijn er volop kansen in Europa, ook buiten Nederland. Voor de agroindustrie blijkt in Caricomverband een duidelijk exportpotentieel aanwezig te zijn. Het doel van de conferentie was om alle relevante partijen te betrekken in een gedachtenwisseling over een integrale, sectorale exportontwikkeling. Hans Klunder, directeur van het CBI, deelde mee, dat de CBI een kennisorganisatie is, die betrokkenheid biedt bij de Europese markt. Klunger legde verder uit hoe het initiatief ontstond om deze conferentie te beleggen. Hij zei, dat door de knelpunten, die de visserijsector in Suriname ondervindt, het verzoek gedaan werd om iets aan deze kwestie te doen. Volgens de voorzitter van KKF, Narpath Bissumbhar, is één van de doelstellingen van de KKF het stimuleren en bevorderen van economische aandachtsgebieden voor Suriname. Het ondernemerschap staat voor de KKF centraal en zij moet daarom de overlevingsgroei van markten bevorderen en professionaliseren. Bissumbhar zette voorts uiteen, dat het CBI een instituut is, dat niet bekend is in Suriname, maar deze instelling opereert al decennialang met ons land. Het steeds weer verbeteren van het klimaat voor het bedrijfsleven is van essentieel belang. Daarom is het tijd voor verandering door met behulp van samenwerking met andere actoren in zee te gaan.
  Robert Petri, waarnemend ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden, had het in zijn spreekbeurt over de bijzondere relatie, die Suriname en Nederland met elkaar hebben.
  Daarbij delen beide landen een gezamenlijke geschiedenis en taal. De zakelijke betrekkingen tussen de twee landen moeten er in resulteren, dat de kansen op de wederzijdse markten benut worden. Investeren is daarom een risico, dat genomen moet worden en moet de betrokkenheid van het bedrijfsleven altijd aanwezig zijn.
  De voordelen, die Nederland en Suriname hebben is, dat Nederland een belangrijke handelspartner is voor Suriname, want Suriname exporteert groenten en rijst naar Nederland.Tevens is de overdracht van kennis tussen de twee landen ook een voordeel. Daarentegen bestaan er knelpunten, die een gemeenschappelijke toegang tot de Europese markt door de hoge eisen belemmeren. Om deze redenen moet de conferentie de behoeften van het Surinaamse bedrijfsleven in kaart brengen, maar ook de belemmeringen, die exporterende ondernemingen ondervinden. Op basis van die inventarisatie kunnen gerichte plannen worden ontwikkeld voor een strategische verbetering van de exportpositie. Als laatste onderdeel van de conferentie wordt de gelegenheid geboden om volop van gedachten te wisselen met de experts van CBI. De conferentie werd gehouden onder auspiciën van het CBI in samenwerking met de KKF.


  Maak melding

 5. Volkomen juist ,de bilaterale betrekking onderhouden op basis van “puurzakelijkheid”!!
  “Vrienden – zijn ” kan nog altijd , maar dat mag Olland zelf bepalen ,het is een interne aangelegenheid !!!
  Zonder enige vorm van twijfel zou het zeer bevordelijk en realiseerbaar kunnen zijn , voor het streven naar het “Vrienden-Zijn” met Republiek Suriname , indien de Ollandse regering het besluit neemt tot het openbaren/publiekelijk tentoonstellen van de gekluisde historische documenten van de jaren 80 !!!
  Naar mijn inziens zou dit , indien Olland oprecht handelt , een nieuw begin met ” een schone lei ” kunnen zijn/betekenen voor een hechtere- en warme bilaterale-relatie , mede doordat ” wederzijds respect ” centraal staat .
  Dat is wat de wederzijdse samenlevingen hard nodig hebben en in hun dromen blijven koesteren !!!
  Dinky na tori , a de tranga fanodu !!!

  Krakti nanga Soso Lobi
  Sranan sa wini !!!


  Maak melding

 6. Niemand in dit land kan meer rekenen op deze regering die aan alle kanten aan het rammelen is. Kijken we naar de huidige ontwikkelingen met Pae, maar ook met Lon, dan houden vele rechtgeaarde Surinamers hun harten vast voor wat er komen gaat, en over de hoofden van de oliedomme aanhangers zal uitbarsten. Het is een en al een zieke regering van top tot teen vol van leugen en misleiding. Wie geloven dat onberechte moordenaars,drugsbonzen vrede en voorspoed zullen brengen zullen het spoedig weten, wat zijn we oliedomme dwazen geweest om te geloven en te stemmen op deze misleiders. De parasieten wrijven gretig in hun handen.


  Maak melding

 7. goed zo Lackin. Je maakt één foutje: niet vast houden aan het Nederlandse bedrijfsleven, maar ook met hun kappen! Het bedrijfsleven van China, India, Brazilië en Indonesië leveren tegen minder dan de helft van de Nederlandse kosten! Kijk als voorbeeld maar naar de wegenbouw door de chinezen in Suriname.


  Maak melding

 8. lakin,,

  de enige band die jullie nastreven is de ,,financïele band,,stuur het geld maar op en ,,wij suris,, bepalen wat wij ermee doen verder geen gelul….

  dat is dat ding .het verschil..

  schaamte loze bende bij elkaar..


  Maak melding

 9. Denkt Mr. grote mond Lackin dat de NL overheid er anders over denkt da?
  Wat een gewauwel weer van die man. Het lijkt wel of hij in militaire termen denkt. “De aanwezigheid van zoveel Surinamers daar is van strategische waarde” zegt al genoeg. De Surinamers in NL zijn kennelijk niet gewoon mensen , maar dienen een strategisch doel, welke dat dan ook mag zijn, voor de Surinaamse overheid. Moeten de Surinamers in de diaspora zich nu erg gevleid voelen?

  Ik zou het in ieder gevakl niet zijn.

  Gr maar weer en hopen maar dat het snel weer een beetje de goede kant op gaat met Suriname.


  Maak melding

 10. Ai boi sommige Suri’s blijven maar vastklampen aan het idee van Holland als hun meester:

  #9 Redi musu Marcel was dat niet ook de enige financiele band die NL altijd heeft nagestreefd, jo hypocriet 🙂

  #10 Polderman als je de huidige koers van Suriname kwalificeert als ‘grote mond’ van Lackin, dan zegt dat des te meer over de saka fasi/slavementality die je er nog op nahoudt jegens je geliefde bakra’s.


  Maak melding

 11. Polderman zegt ” Moeten de Surinamers in de diaspora zich nu erg gevleid voelen?
  Ik zou het in ieder gevakl niet zijn.”

  Waarom denken witte mensen dat ze als spreekbuis moeten fungeren van Surinamers.

  Komt het misschien omdat de zwakzinnige Surinamers die vaak hier op waterkant negatief reageren elk zelfrespect en waardigheid kwijt zijn waardoor de witte man denkt alles te kunnen permiteren.


  Maak melding

 12. Nr.10 Polderman ,
  Zou het niet aan jouw eigen interpretatie liggen ???
  Misshien bedoelde de Surinaamse minister hiermee de economisch strategisch belang en de ” waarde ” voor de nationale ontwikkeling van onze Republiek Suriname aan gekoppeld .
  En met Surinamers in de diaspora bedoelde hij enkel ,” de waarachtige en oprechte Surinaamse Patriotten ” !!!
  Vind jij het gek dat jij , Poldermann , niet gevleid voelt ???

  Nieuw Portret , Nieuwe Orde , De Nieuwe Weg
  Krakti nanga Soso Lobi

  Republiek Suriname Voorwaarts
  Voorwaarts richting het geluk en de overwinning
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding

 13. deze reactie van Lackin doet mij denken aan een vorige reactie “suriname wil geen geld van …..” en toch schitterend hoe al die NDP idoten mee gaan in die stroming. als nederland zn portomonee morgen opentrekt is deze regering weer de beste vriend van nederland. van nederland en nog een hoop andere landen kunnen wij veel leren en andersom, een vijandige houding kost alleen energie


  Maak melding

 14. Meneer Zuid Oost u vergeet dat Nederland zakelijk een hele hoop banden met Su heeft en beter houden we dat in stand, Su heeft gelijk, wat in hun Surinames voordeel is daarvan moeten ze optimaal gebruik van maken, ik bedoel als we helemaal met Nederland gaan breken breek dan ook gelijk met de taal…. maar zakelijk gezien is het dus een wijs besluit om deze banden aan te houden.


  Maak melding

 15. @ Sempa.
  Het zijn de zelfde woorden van de jaren 80 ze zouden toen ook een nieuwe weg opgaan richting Cuba, Grenada,Libie weet jij dat nog? en weet jij ook wat het allemaal heeft opgeleverd???
  Ik zal jou helpen het heeft alleen maar ellende, achteruitgang,onderdrukking,genocide,oorlog en armoede opgeleverd, zelf onze sterke munt is door wanbeleid van die domme misleider gedevalueerd.Opvallen aan jou is dat jij wel 300 jaar de geschiedenis in gaat om het gelijk aan jou kan te krijgen wanneer het over piet en de sint gaat en over de moorden die zijn gepleegd door jou criminele president, maar wanneer het over de jaren 80 gaat dan lijd je aan geheugenverlies.


  Maak melding

 16. MR. ZUIDOOST je hebt gelijk o.a. China bouwt o.a. wegen in Su tegen de helft of minder dan de prijs van de ned. bedrijven : Chinese garantie; Tot aan de eerstvolgende regenbui,of tot wanneer de eerstvolgende vrachtwagen eroverheen rijd, niet goed, geld weg!!!!


  Maak melding

 17. Nr.17 Sribi-leaks ,
  Indien mijn persoon aan een geheugen-verlies lijdt , wat zou de redenen mogen zijn om de documenten die betrekking hebben met de Republiek Suriname in de jaren ’80 en ’90 niet te openbaren en is het zeer noodzakelijk deze nog met 20 lange jaren te verlengen ???
  WELK BELANG SCHUILT HIER ACHTER ????
  Mij lijkt het een tastbaar bewijs, de documenten zijn van groot belang om achter de waarheid te komen en misschien bevordert dat ook jouw bewust-wording .
  Hopelijk snap jij het deze keer !!!

  Tan bun
  Krakti nanga Soso Lobi

  Stre de’f stre
  Sranan Sa Wini !!!


  Maak melding

 18. Luister stomme rund dat je bent als Nederland niet wil vertellen wat er toen gebeurd laat Bouterse zij deel dan vertellen dan kunnen wij te weten komen wie zich heeft laten misbruiken om Suriname te remmen in zijn ontwikkeling.Sempa weet je, ik wordt moe van gasten zoals al jou.Maar stel nou dat het klopt dat Nederland betrokken is bij de omver werping van de democratisch gekozen regering in Suriname en dat ze Bouterse daarvoor hebben gebruikt hoe kijk jij dan tegen Bouterse is mijn vraag aan jou.Voor mij is het zo klaar als een klontje Bouterse heeft verraad gepleegd en daar staat maar één straf op en dat is de doodstraf.Hij heeft met het buitenland samen gewerkt om de gekozen regering met geweld omver te werpen.


  Maak melding

 19. Relatie Nederland Suriname is netals moeder en kind. Er zijn wel ruzies, maar uiteindelijk blijft de band voor altijd bestaan. Ze zijn wel onafhankelijk, maar blijven verbonden met de taal en cultuur. Natuurlijk gaan de goede mensen lijden onder de slechte, maar uiteindelijk overwint de goede wil om het land op te bouwen en sterk te maken. Dus, leer van gisteren,leef vandaag en droom van morgen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.