Pink Ribbon Suriname bastion tegen borstkanker

6

PARAMARIBO, 17 nov – Pink Ribbon Suriname moet een waar bastion worden in de strijd tegen borstkanker. Zakenvrouw en media-icoon Karin Refos wil zich de komende tijd ervoor inzetten. Alle lokale initiatieven bundelen voor dat ene doel: mensen bewuster maken. Daar schort het nogal aan.

De meeste Surinamers weten niet eens hoe bedreigend de ziekte is. “Toen ik behandeld werd, zeiden mijn artsen dat borstkanker doodsoorzaak nummer één is bij vrouwen in Suriname”, zegt Refos. Dat was een ware onthulling. Het trieste is dat het helemaal niet zo hoort te zijn. Borstkanker, “CA voor sommigen of a takru siki (die akelige ziekte, red.), wordt niet eens kanker genoemd. Een Surinaamse branche van Pink Ribbon zou een radicale ommekeer kunnen betekenen.

Pink Ribbon Suriname zal ook echt worden opgericht, en wel op acht maart, de dag van de vrouw. Een campagne de komende maanden moet de inleiding vormen. Dat gebeurt in samenwerking met vrouwenorganisaties en ngo’s die gezondheid promoten. “We gaan borstkanker branden. Zodat in elk geval op elke drie Surinamers één weet wat borstkanker is, hoe je ertegen te beschermen en we ons niet hoeven te schamen”, aldus Refos. Het totale project zal 100 duizend euro bedragen, waarvan de Nederlandse ambassade nu de eerste fase heeft gefinancierd.

Bekijk ook:


6 REACTIES

 1. Beste mevr.K.Refos,

  Mijn complimenten voor dir bijzonder initiatief. In Suriname leven wij nog ik een taboesfeer m.b.t dit aspect. Mensen durven zich niet te uiten hierover. Ik denk dat ik ze enigzins wel snap. Maarmet dit initiatief denk ik dat zij meer durf zullen hebben om dit aan te geven. Ik wil de organisatie heel graag ondersteuning. Ben ook betrokken binnen de zorgverlening.Het onderdeel psycho-sociale begeleding is van essentieel belang.
  Met vriendelijke groet,
  Hariette Molijn.
  Met vriendelijke groet,


  Maak melding

 2. Prima initiatief!

  Maar Pink Ribbon Nederland is gisteren in opspraak geraakt. Weet niet zeker of de gegevens van Nieuwsuur kloppen maar mevr. Trustfull heeft de beschuldigingen tegen gesproken. Waar vuur is, is er waarschijnlijk rook.

  Pink Ribbon Suriname dient transparant te zijn en op papier aangeven welke doelen men faciliteert, wie ontvangt welk salaris, wat zijn de declaratiemogelijkheden en is er niemand vrijwillig? Vooral het aantal mensen in dienst van deze stichting met hun funktie inclusief salaris dient te worden vastgelegd.

  Er zijn al genoeg Goede Doelen Organisaties waarvan de directeur en secretaresse een te riant salaris hebben.

  Wees transparant en help borstkanker te bestrijden. Mijn zegen heb je.


  Maak melding

 3. Dankzij onderzoeks journalisten uit NL weten we inmiddels dat er bij Pink Ribbon wel heel erg veel geld aan de strijkstok blijft hangen. Geef het geld leiver aan een ander goed doel of het ziekenhuis.

  Het KWF in NL heeft inmiddels om die redenenen de band met Pink Ribbon verbroken.


  Maak melding

 4. Goed initiatief maar door de verkeerde persoon genomen in Suriname, is deze vrouw van een organisatie of gaat ze op solo tour, Pink Ribbon is nu inderdaad in opspraak zij hebben 600 duizend euro geincasseerd en in besteed 100 duizen euro, In Suriname volgt ook een onderzoek.
  Karin Refos is ook niet van de zuivere koffie kan ze nog aangeven wat ze met die 300000 USD heeft gedaan bestemd voor de ‘City of smiles’ en nu op internationaal gebied frauderen, laat ze haar bezittingen komen verklaren, voor mij een ordinaire dief!


  Maak melding

 5. Het doel is goed,fijn dat u zich ook wilt inzetten mw Molijn (waarom bent u, inspecteur, trouwens degene die COVAB-geslaagden toespreekt, daarvoor hebben ze toch de bij het examen betrokken directeur en docenten?)

  Echter Ansje, je haalt een interessant punt aan over de financiele verantwoording.


  Maak melding

 6. Leuk initiatief. Ik had nl de zelfde droom, jammer genoeg is mw. Refos me voor geweest. Ik wil graag in contact met haar komen, omdat ik het project graag wil steunen. In mijn werk kom ik dagelijks in contact met vrouwen met borst kanker. Graag reactie hierop.

  gr. Salita


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.