Minister: ‘Nederland is met Suriname verweven’

26

PARAMARIBO/DEN HAAG, 16 nov – Nederland wil een zakelijke, maar ook betrokken relatie met Suriname. Dat stelde minister Rosenthal dinsdag in een overleg met de Tweede Kamer. Suriname blijft belangrijk voor Nederland. Er wonen 350.000 mensen met een Surinaamse achtergrond in Nederland, er is een gezamenlijke geschiedenis van drie eeuwen en we spreken dezelfde taal. ‘Nederland is met Suriname verweven.’

Over de Toescheidingsovereenkomst, het verdrag dat bij de onafhankelijkheid zaken als staatsburgerschap en personenvekeer regelde, zei minister Rosenthal dat afspraak afspraak is en dat Suriname zich moet houden aan het verdrag. Nederland wil met Suriname blijven samenwerken op gebieden waar gezamenlijke belangen zijn, zoals personenvervoer en handel. Ook op gebieden als veiligheid, justitie, handel en economie wordt de samenwerking voortgezet.

Met president Bouterse wordt alleen op basis van functionele noodzaak contact gehouden. Bouterse is in Nederland veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf vanwege drugshandel. Bovendien is hij hoofdverdachte in de rechtszaak over de Decembermoorden. Beide zaken bemoeilijken de relatie tussen de twee landen. De Surinaamse regering zal op haar daden worden beoordeeld.

Nederland heeft Suriname bij de onafhankelijkheid een bedrag van 1,6 miljard euro aan hulp toegezegd. Dat geld is bijna uitgegeven; de betrekkingen worden nu anders ingevuld, zei staatssecretaris Knapen. Nederland bouwt de traditionele ontwikkelingsrelatie met Suriname af en werkt aan een bijzondere relatie met het land. Juist omdat die betrokkenheid tussen Nederlanders en Surinamers op maatschappelijk niveau zo groot is, wil hij kijken of het mogelijk is om een nieuwe ‘twinning faciliteit’ op te zetten om die contacten te faciliteren, zei de staatssecretaris.

Maar er blijft nog wel ontwikkelingsgeld beschikbaar voor een aantal specifieke regionale projecten, zoals de Guyana Shield Facility. Dat is gericht op de bescherming van het natuurgebied Guyana Shield dat strekt van Colombia, Venezuela, Brazilië, Guyana, Frans Guyana en Suriname, met circa 25% van het nog resterend tropisch regenwoud in de wereld.

Bekijk ook:


26 REACTIES

 1. En nederland moet jou president niet,dus dat is dan mooi geregeld. en nu hoef jij alleen nog maar zuidoost te verlaten, en je president gezelschap gaan houden dan is iedereen blij.


  Maak melding

 2. nr.1: andersom is ook waar! Lees het stuk maar eens goed. Maar….. gelukkig zijn er nog meer mensen die deze betrekkingen wél willen, zowel in Suriname als in Nederland.
  En als je je daar niet bij hoort vinden, dan is dit ook goed! Maar dan ook Niets!!! aannemen van Nederland!
  Dus als er met Nederlands geld b.v. een brug wordt gefinanciëerd, ga jij lekker omlopen/rijden, toch?


  Maak melding

 3. “Minister: ‘Nederland is met Suriname verweven’”

  Ja ja minister dat merken de Surinamers dagelijks. Ze hoeven maar een visum aan te willen vragen of daadwerkelijk voet aan wal zetten op schiphol, die onmenselijke behandeling is ons alombekend.

  Die verwevenheid en speciale band die graag gepredikt wordt is om zand in de ogen van de SuriNed te strooien, Surinamers merken hier helemaal niets van.


  Maak melding

 4. Beste Mr. Zuidoost,

  Die boodschap was allang bekend. Hebben we u niet voor nodig om dat aan te geven. Bent u trouwens zelf al terug naar Suriname, omdat het daar nu zo goed toeven is, althans volgens de aanhangers van de “beste regering” die Suriname ooit heeft gehad.
  Ik heb het wellicht mis, maar denk het niet. U zit waarschijnlijk nog steeds lekker met uw gat in Nederland, waar het o zo slecht is om te verblijven.

  Gr en veel sterke met het afgeven op het zo beroerde Nederland en ik hoop dat u ooit het licht nog ziet en weer helder kan denken.


  Maak melding

 5. “nederland, begrijp nu dat onze president je niet moet! rot dus op!!”

  Mr. Zuidoost je spreekt voor jezelf, Niet voor alle Surinamers. Om uit te maken of Surinamers in Suriname niets van Nederland moet hebben kan men een referendum houden. Hierin kunnen ze hun wens uitspreken voor of tegen.

  Ik heb gesproken,


  Maak melding

 6. ZuidOost, NoordWest!

  Meneer hierboven op 1 is behoorlijk pissig. Weet niet wat NL hem heeft aangedaan maar weet hij waar hij vandaan komt?
  Hij is net als de overgrootvader van een beroemde in Suriname geboren cabarettier van Ghana afkomstig en is met Nederlandse schepen in de pukkel van zijn overgrootvader
  naar Suriname gebracht. Mag nooit meer gebeuren! Maar dat is zijn geschiedenis.

  De dominantie van de Nederlandse schepen in het ZuidOosten en NoordWesten heeft ertoe geleid dat we zijn wie we zijn. Ik was zonder Nederlands schip nu ergens in de rimboe van West Afrika aan het noten kraken.
  Wie weet? Meneer ZuidOost ook. Maar ja, ken je geschiedenis en koester je verleden is voor sommigen vreemd. `Nederland rot op!`
  Dat zeg je als men je gestraft heeft.

  De straf van Bouterse heeft onze twee landen niet dichter tot elkaar gebracht. Zeker niet!
  Zijn presidentschap staat een mooie, grote samenwerking in de weg en sommigen trachten op niet mis te verstane wijze hun gal te moeten spugen op Nederland. Maar is Nederland schuldig? Bemoeit Nederland zich te veel met Suriname? Sinds president Bouterse niet volgens mij. Nederland probeert na alle fouten de Wet te respecteren
  maar dat verdraagt niet iederen die zich buiten de Wet begeeft.

  Suriname zit vast aan Nederland. Soms aan een ketting maar weer soms aan een streng kouseband.


  Maak melding

 7. Er blijft ontwikkelingsgeld beschikbaar??Nederland zal blijven zoeken naar mogelijkheden nog meer voordelen uit Suriname te halen. De grootste Nederlandse ambassade ter wereld staat niet voor niemendal in Paramaribo. Nederland is net een parasiet, die zal blijven zuigen aan het bloed van Surinamers. Maar nu zijn daar alternatieven voor…antibomlogica.Weg met die k.t Holland, waar elk pedofiel netwerk zijn oorsprong vindt.


  Maak melding

 8. Nederland, weet dat het 6 maanden heeft geduurd voordat Libie bevrijd werd.Suriname is maar een kleine bananen republiek.Hier heb je maar een halve dag nodig.Het volk hier verlangt echt naar bevrijding.Post alle surinamers die daar uitslapen en van de steun genieten.Het zijn deze mensen die de paarsgetinte ezels aanhangen, maar hier terugkomen en keihard werken zullen ze nooit.
  Zijn we na augustus 2010 vooruit gekomen?
  Alleen maar corruptie, vriendjes en familieregelarij, dieven, berovingen, drugs,
  en leugens.Is dat nou vooruitgang?Hoe kan men zo een president aanhangen?Hebben jullie oog- en oorkleppen?

  Danitia


  Maak melding

 9. Een samenleving die de belangen van een moordenaar en drugs veroordeel crimineel voor de belangen van hun land, vooruitgang en ontwikkeling zetten is naar mijn mening een dom en achterlijke samenleving. A.U.B Mr.Zuidoost


  Maak melding

 10. Ik vind het opvallend dat onze Mr Zuidoost nooit aangeeft waar hij woont. Blijknaar met zijn luie reet in Amsterdam waar hij geniet van een uitkering die hij vindt dat hij verdiend omdat zijn voorouders 300 jaar geleden zo slecht door de Nederlanders zijn behandeld.
  Als hij een beetje eergevoel in zijn donder had verlaat hij het land waaraan hij zo”n enorme hekel aan heeft en vertrekt naar Suriname om daar een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling.

  Maar dat is hij te laf en te lui voor.

  Lekker blijven schelden op de Nederlanders en SuriNed die waarschijnlijk al 20 jaar zijn uitkering betalen.


  Maak melding

 11. Musk op 10 zegt
  “Zijn presidentschap staat een mooie, grote samenwerking in de weg ”

  Nu mag Musk ons vertellen waarom we die mooie groete samenwerking de afgelopen 10 jaar tijdens Vene niet hebben gezien. Wat voor excuus was er, vertel ons hoor.


  Maak melding

 12. De bewering zou de waar zijn en de grondslag hebben bevat van geloofwaardigheid ,indien men het anders had geformuleerd;
  Het is een feit dat de geschiedenis van de Republiek Suriname ” onlosmakkelijk ” is verbonden met het Koninkrijk Der Nederlanden
  Dat de relatie tussen beide landen heden , anno 2011 , het predikaat ” verweven ” toe bedeeld krijgt van de minister van BuZa ,van de huidige Ollandse Regering ligt in het feit dat de vorige Ollandse Regeringen zich schuldig hebben gemaakt met hun “Super-wave” (kronkelingen)!!!

  Republiek Suriname zit niet te wachten op een vis cadeau van Olland ennnnnn
  Vervaardigen eigen-visnetten en vishengels , laten zien hoe je zelf moet en kan vissen .
  Het is altijd beter dan een vis cadeau krijgen .
  Boevendien hebben wij dat al eeuwen mogen beleven/constateren dat het niet voor niets is ,dat de die hand geeft boven staat van de hand die ontvangt .

  Nieuw Portret , Nieuwe Orde , De Nieuwe Weg
  Republiek Suriname Voorwaarts !!!
  Voorwaarts richting het geluk en de overwinning !!!
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding

 13. ” De hand dat geeft staat niet voor niets boven de hand die ontvangt ”
  Hopelijk komt het overduidelijk over !!!

  Moro e doro !!!

  Krakti nanga Soso Lobi
  Sranan sa wini !!!


  Maak melding

 14. Wel, “ik woon en werk in Suriname en ben de mening toegedaan dat wij voorbij moeten gaan aan al dat gelul daar aan de Noordzee”.

  Wij doen hier en nu ons ding!

  Wij liggen er toch ook niet wakker van dat Argentijnse massa-killers post hebben gevat te Soestdijk en zo aanstonds zelfs mede jullie baas gaat worden?


  Maak melding

 15. Niet alleen Zuidoost is achterlijk en dom die hele horde die op dit net aan de kant staan van die criminele massamoordenaar DDB.
  @ paramanpinto, probeer als het kan de publieke debatten hier in dit land te volgen dat zal jou algemene kennis wat opkrikken dan kan misschien mijn viervoeter voorbij streven. Jou killer valt zogenaamd van de trap , jammer dat hij het heeft overleeft.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.