Den Haag harder tegen Suriname over toescheiding

22

PARAMARIBO, 16 nov – Nederland gaat zich harder opstellen tegenover Suriname wat betreft naleving van de Toescheidingsovereenkomst. Dit zei de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, tegenover de Tweede kamer . Het wordt niet meer vragen, maar eisen. Paramaribo mag niet langer Nederlanders van Surinaamse afkomst discrimineren.

Volgens onder meer activist Mahinder Janki is er namelijk sprake van discriminatie. De overeenkomst uit 1975 zou Nederlanders van Surinaamse afkomst dezelfde rechten garanderen als Surinamers. Paramaribo ziet dat niet zo. Volgens een verslag van de Ware Tijd was Rosenthal aanvankelijk gematigd in zijn houding. Er zou gewacht moeten worden op Paramaribo als het op overleg aankomt. Maar volgens Harry van Bommel (SP) moeten de rechten van Nederlanders beschermd worden.

Dus mag Paramaribo best wat meer onder druk worden gezet. Rosenthal wil nu meer overleg en naleving afdwingen. De vraag is of dit veel resultaat zal opleveren. Vorige regeringen maakten ook geen haast met het uitvoeren van de overeenkomst. Het standpunt is dat mensen met een andere nationaliteit onmogelijk dezelfde rechten kunnen genieten als Surinamers. Zoals het kiesrecht. Volgens Rosenthal de gang naar internationale arbitrage weinig zin. Suriname zal dit wellicht als aanmoediging zien.

Bekijk ook:


22 REACTIES

 1. Krom!

  Hoe krom kun je als Surinaamse overheid al niet denken wanneer je de Kip met het Gouden ei discrimineert? Heel krom!

  Amerikanen, waar ter wereld, mogen gebruik maken van hun kies en stemrecht. Waarom kan een geboren Surinamer in Nederland dat niet?
  Of in de Verenigde Staten woonachtige Suri’s?

  Alles wat recht moet zijn in Suriname is krom. Wij willen steeds weer het wiel opnieuw uitvinden en denken dat we alwetend zijn. Maar is dat wel waar? Laat ik aan u over.

  Het respect voor de medemens of medeSuri waar ter wereld danook is verdrongen door blinde jaloezie en afgunst.
  Een pensionado die 35 jaar lang in weer en wind gezwoegd heeft voor zijn baas in Nederland wordt met de nek aangekeken in zijn geboorteland Suriname. Dan moet hij geen huis gaan bouwen want dat is pure opschepperij. Koopt hij een Mazda heel duur dan worden de ogen va de SuriSuri’s heel groot en rood. Hem zullen ze zeker beroven en misschien ook doden na marteling.
  Vergetend dat deze pensionado met zijn Euri´s de economie in Suriname een heel grote stimulans geeft of weet men dat niet?

  Soms vraag je je af of Surinamers het jaloerste volk ter wereld zijn en notabene naar de mensen toe die hen in moeilijke tijden met allerlei overlevingsmiddelen in leven hebben gehouden. Waar of niet waar?
  Je kunt het niet alle SuriSuri´s kwalijk nemen want er zijn een paar uitzonderingen.

  Surinamers waar danook, hebben het recht zich Surinamer te noemen en te voelen. Ik denk dat half economish Suriname ten onder gaat als Suri´s in het buitenland zich niet meer met Suriname bemoeien of bezoeken afleggen. SLM is de eerste struikelPiet, Buza, Surpost, Torarica, ´t Vat, Reisburo´s,
  Krasje, Vreemdelingendienst, waterkant, de toko´s te Blauwgrond en de vele, Marron uitgeholdeboomstammenkapiteins te Atjoni.

  Waar haalt men in Suriname het recht vandaan
  om geboren Surinamers in den vreemde gewoon te bediscrimineren?

  Jaloezie is troef in een land waar Eenoog koning is. Kan ook gebrek aan kennis zijn.


  Maak melding

 2. Het is een beetje oneerlijk dat Ned.juist nu de druk opvoert om dingen gedaan te krijgen.Nu de pres.ziek is.Maar aan de andere kant is het bouts verdiende loon.Want hij heeft nooit eerlijk gespeeld.

  Cobie.


  Maak melding

 3. Ach ja ze krijgen een toeristenkaart van 20 euro en ze zijn zo blij als een kind.
  Chinezen en brazilianen die niet in suriname zijn geboren krijgen meer voor elkaar dan de geboren surinamers rara hoe kan dat?


  Maak melding

 4. Ik ben zelf een Nederlander van Surinaamse komaf. Ik vindt het niet logisch dat ik en anderen in mijn situatie ook alle rechten van Surinamers hebben. Suriname heeft het recht daarover te beslissen zonder inmenging van Nederland. In Nederland hebben Nederlanders met een niet blanke huidskleur in de praktijk ook niet dezelfde rechten als blanke Nederlanders. (zie : anti zwarte piet demonstranten). DDB moet en zal niet zwichten..


  Maak melding

 5. Welk recht heb ik als surinamer in nederland,paspoort uitgereikt door de governeur, in 1974 nog steed behandeld het Korps mij als vuil.Dat alleen door een scheiding, het korps Hoofddorp zijn racisten en de burgemeester weet dat, officieren en hulpofficieren weten dat, de burgemeester van hoofddorp is een advocaat, gevestigd kruislaan, meent een mens te zijn hahahah Nederland ik ben zwart, maar dat zal ik blijven ook, en die behandeling zal ik steeds ondergaan slaaf zijn,vind niet erg.
  gestapomethode korps Hoofddorp daar werken racisten Wathet republiek Suriname onder druk zetten,wetende wat surinamers met nederlands nationaliteiten mee maken, je wilt het niet weten, we worden onder druk hier, slavernij Hiltler methode aan de orde van de dag,hele gezinnen worden kapot gemaakt, mij kinderen worden opzettelijk die richting gestuurd mens wordt wakker, we worden kapot gemaakt, surinaamse vrouw uit hoofddorp werkt er aan mee, mondhyginist,mens hahahah advocaat maakt maar kapot geld verdient hoeveel 10.000€ van mevrouw,het koprs hoofddorp beschermt je wel hahaha wel ik ga niks doen en alleen toe kijkken God Slaapt niet remmy


  Maak melding

 6. Paternalisme ten top !!!
  ” Het wordt niet meer vragen , maar eisen ” als mijn persoon de Ollandse minister van BuZa mag citeren .
  En mijn vraag luidt het volgende:”wat gaat er dan gebeuren meneer de minister indien de Ollandse eisen niet door Republiek Suriname worden gehonoreerd “???
  “Gaat Olland weer over tot het doen plegen van een staatsgreep of bondgenoten samen smelten voor het plegen van een militaire-invasie “???

  Olland heeft zich zelf buiten-spel gezet mede door het orkesteren van een staatsgreep
  , organiseren van tegen-coups ,faciliteren en financieren van criminele bende’s en het plannen van een militaire – invasie .
  Rest mij nog de vraag te stellen : Wie geeft Olland de vrijheid en waar haalt de Ollandse minister van BuZa het recht vandaan om heden , anno 2011 , eisen te komen stellen aan de Republiek Suriname ???
  In deze zou het openbaren van de gekluisde historische documenten van begin 80 hier op zijn plaats zijn !!!
  Op z’n surinaams ;”Bosse dat ding “, die beerput , terwille van de ” WEDERZIJDSE SAMENLEVING ” !!!

  Stre de fu stre
  Wi no sa frede
  Sranan sa wini !!!


  Maak melding

 7. Sorry maar Suriname mag niet toestaan dan de zgn. Surneds van twee walletjes gaan eten, maw geen stemrecht voor mensen met een nederlands paspoort ook geen grondaanvragen en dergelijke. Deze zaken zijn voorbestemd voor alleen mensen met enkel een Surinaams Paspoort.

  “Het standpunt is dat mensen met een andere nationaliteit onmogelijk dezelfde rechten kunnen genieten als Surinamers. Zoals het kiesrecht.”

  Bovenstaande klopt als een bus en is in vele landen hetzelfde.


  Maak melding

 8. Als nederland niet eens harder tegen de front regering kon zijn, hoe willen ze dat doen tegen de huidige regering.

  Nederland heeft nogsteeds niet door dat hun rol uitgespeeld is in Suriname, vroeger konden jullie dreigen met het stopzetten van ontwikkelingshulp, die is inmiddels op dus die stok kan niet meer gebruikt worden.

  VERDRAGEN WORDEN NIET eenzijdig verbroken en toch vinden Kamerleden die hun mond vol hebben van goed bestuur en naleving van verdragen dat zij geen rekening met het standpunt van Suriname hoeven te houden over de toescheidingsovereenkomst.

  Trouwens hoe zit het met al die overeenkomsten die Nederland niet nakomt of is nagekomen.

  Nederland heeft 300 jaar gehad om van Suriname een klein Nederland, Zwitserland of Singapore te maken, we mogen 10 keer raden waarom dat niet gebeurd is. Ik heb geen enkele hoop meer in goede bedoelingen van Nederland richting Suriname.


  Maak melding

 9. Met deze president en co. aan de macht verwordt dit land als vele afrikaanse landen waar onrust,onvrede,armoede, misdaad,berovingen,drugshandel,geweld,moord,schaarste, wapenhandel,smokkel, verder geestelijk en moreel verval aan de orde van de dag zijn. De politie komt handen te kort en zit vol rotte appels, zo ook zijn er creaturen die deze regerering op handen dragen om er zelfs rijk van te worden. Kondre klarie foe troe.


  Maak melding

 10. Amerikanen mogen overal ter wereld hun stem uitbrengen. Dat is zo, maar dan moeten zij wel in het bezit zijn van een Amerikaans paspoort. Surinamers met een Nederlands paspoort moeten hun stem maar in en voor Nederland uitbrengen. Dat is toch het land waar ze voor gekozen hebben? Ze willen wel de lusten maar niet de lasten!


  Maak melding

 11. Wordt het niet tijd dat de SuriNeds Suriname links laten liggen.Dan zal je zien hoe snel de aasgieren in Siriname toe zullen geven.

  Niet praten maar doen.
  En als er mensen zijn in Nederland die vinden dat Suriname gelijk heeft laat ze maar in Suriname gaan wonen.


  Maak melding

 12. Juistem, Anansi9.

  Indien sommige Surineds zo nodig dezelfde rechten. (maar vooral niet dezelfde plichten)moeten hebben…. neem dan de Surinaamse nationaliteit aan! Maar dat gaan ze natuurlijk niet doen omdat ze stiekumpjes toch wel weten dat ze meer zekerheid hebben met het NL-burgerschap dan het Surinaamse.

  Stelletje-van-2-walletjes-willen etende-huichelaars!


  Maak melding

 13. Nr 4) Je bent kortzichtig!!! Het TO is getekent in 1975 door beide landen was bedoelt om de surinamers die naar nederland in de periode van onafhankelijkheid en daarvoor ook rechten te geven!!! (heel veel surinamers waren het niet eens met de onafhankelijkheid)

  Sinds wanneer hebben gekleurde mensen in Nederland niet dezelfde rechten in nederland als de blanken????? Dat is nieuw, gim torie!!!


  Maak melding

 14. Nr.9 De-termietenest ,
  Wanneer denk jij op te houden met het propageren van jou doem-scenario’s en jouw alarmistische voorspellingen ???
  Aub , kijkt toch ff om je heen en wees oprecht , anders beschadig jij je-zelve !!!

  Krakti nanga Soso Lobi
  Sranan Sa Wini !!!


  Maak melding

 15. Ai mi ta ,
  Het orkestreren van een staatsgreep behoort waarschijnlijk ook tot het naleven van de toescheidingsovereenkomst .
  Waar hebben zij het over ???

  Republiek Suriname Voorwaarts !!!
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding

 16. Sempa op 14 die De-termietenest is al beschadigd, heb je het nog niet door dan.

  Die waanbeelden en doemscenario’s spelen zich alleen af in zijn leeghoofd.


  Maak melding

 17. Waar hebben we het eigenlijk over? Gaat de discussie nou over het naleven van, of over de inhoud van de TO? In mijn optiek moet een verdrag of overeenkomst door alle partijen worden nageleefd. Als de Surinaamse regering de overeenkomst om misschien begrijpende redenen niet wil naleven moet die de overeenkomst opzeggen of Nederland voorstellen de inhoud te wijzigen. Er zal dan opnieuw onderhandeld moeten worden.


  Maak melding

 18. @Musk,
  Ik krijg de zelfde verhalen te horen van Turkse,Marrokaanse enz enz collega’s te horen.
  Dus niet afgeven op Surinamers, afgunst komt overal ter wereld voor.


  Maak melding

 19. #1 Musk, helemaal mee eens.

  Behalve jaloezie speelt nog een ander punt.
  Stel nu dat de suri-neds dezelfde rechten krijgen, zoals bv het Kiesrecht, dan worden de paarsen in 2015 weggevaagd.
  Net een enkele uitkeringstrekker, en ‘verkeerd gegokte’ ondernemer,zullen op ze stemmen.
  De rest stemt massaal anders.

  Bout zal dit absoluut niet toelaten.
  Hij maakt wel gretig gebruik van de Nederlandse adviseurs, maar that’s it!
  Zijn hele familie is gecoverd in Nederland, ook die van de ndp-top,allen een Nederlands paspoort.
  Té you no sabie, you no sabie.

  Hoe zit het trouwens met die Nederlanders die het belastingstelsel zouden wijzigen?

  Bout je bent slim, mooie verdeel en heers tactiek.
  Laat die foetoeboi’s maar denken dat je de Dutchies haat, ze trappen er nog in ook,
  wij weten beter.
  Ach, Typical Dutch Strategy!


  Maak melding

 20. we moeten ook wel leren om bij de kern te blijven. het begint met to en 2 tellen later gaat het over sinterklaas en de slavernij. als er een overeenkomst ligt is het handig om te kijken naar naleving of herzien van die overeenkomst. dit is de reden waarom het steeds mis gaat. alle regeerders beloven met hun klauwen uit de snoeppot te blijven en aan het eind van de rit hebben ze allemaal volle zakken en niemand die ze aanspreekt op de overeenkomst


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.