Graafwerk

12

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Vorige weekend trokken Jeroen (vriend en collega) en ik erop uit naar de goudvelden in district Brokopondo. We gingen mee in het kielzog van twee cultureel-antropologes die onderzoek doen naar de kennis van condoomgebruik en hiv onder ‘commerciële sekswerkers’ in Paramaribo en de goudvelden.

Zondagochtend werden we in Nieuw Koffiekamp, zwevend in de hangmat, al voor het krieken van het ochtendgloren gewekt door aanhoudend gelui van de kerk en gekraai van hanen. Het zaligmakende gevoel van ergens op aarde en toch in Suriname. De dag ervoor waren we om twaalf uur ’s middags aangekomen in Negikriki, nabij Brownsweg. Snikheet en nergens schaduw. Maar even later stond ik met laarzen in de rode bauxietblubber met mijn neus boven op het werk van onverschrokken goudzoekers, bewapend met camera, notitieboek en veel drinkwater. Toen wist ik het zeker: als journalist moet je in het roerige Suriname met je poten in de modder staan!

Er heerst nu letterlijk de goudkoorts met alle verhitting en dodelijke wildwesttaferelen van dien. We willen niet oordelen maar vooral weten wie, hoe, waar, wanneer en hoeveel in de goudbusiness. Het blijft natuurlijk schokkend om die natuurvernietiging te zien. Vervuilde kreken en gerooid oerbos. Afgravingen als een rode, open wond met opgetrokken huid. Je kan er heel moralistisch over doen, maar zoals die jongens en mannen in die felle zon en broeihitte zwoegen – ‘wonend’ in barakken van hout en zeil – dwingt alleen maar respect af. De geïmproviseerdheid van het geheel en hun avontuurlijke uitdossing in een decor van ravage, doen vermoeden dat je in de tijd van Mad Max bent beland. De geur van diesel, ronkende pompen en krachtige spuitslangen. Meters diepe afgravingen waar ze soms tot aan hun middel in het modderige water staan. Onder het loerende gevaar bedolven te kunnen worden.

“Dit werk is als een lotto”, zei een goudzoeker in Negikriki. Een andere: “Het is verslavend, net als drugs. Het is snel geld maken.” Op allerlei manieren wordt getracht ‘a moni’ te winnen: gebruikmakend van de schaal tot en met de gulzige graafmachine. Toch vinden deze ‘kleinschalige’ gelukszoekers dat niet zij de natuur vernietigen. “I am Gold, weet je hoe diep die gaat?”, werd retorisch gevraagd over de Canadese multinational. “Wij doen kleine dingen en hebben juist hulp nodig.” Ze voelen zich bedreigd door de ‘ordening van de goudsector’. “Vertel me waar ik in de stad werk kan vinden?” was een veelgehoorde klacht. “Hier worden criminelen nog beziggehouden. Als lanti de mensen hier weghaalt dan wordt het rumoerig in de stad.”

In Nieuw Koffiekamp kwamen we Renato tegen. Aan zijn vingers, verdeeld over beide handen, vijf massieve gouden ringen. De een van een grof klompje goud en de ander weer degelijk afgewerkt met edelsteentjes. Toen ik een van zijn handen wilde fotograferen, protesteerde hij: “Nee, nee, anders denken ze dat het goed met ons gaat!” Het gaat alles behalve goed in Nieuw Koffiekamp. “We mogen het geld niet meer zoeken in het gebied. I am Gold sluit al die plekken af waar het geld is en doet er niets mee”, klaagde Tayron. De porknokkers zoeken nu zo dicht bij hun dorp dat Nieuw Koffiekamp erbij ligt als een ‘eiland’, omringd door afgravingen. “Zo vernietigen we onszelf nu”, zei Renato over al die vervuilde kreken en verdwenen kost- en jachtgronden.

Kort voor vertrek bezochten we een enorme afgraving, die ‘Black Place’ heet. Nog even snel een kwartiertje foto’s maken . Terug bij de auto bleek een zijraampje verbrijzeld en waren onze tassen met kleding en hangmatten gestolen. Twee basja’s gingen nog goedbedoeld op onderzoek uit. Het was echter een illussie dat traditioneel gezag nog enig respect kan afdwingen in deze nieuwe werkelijkheid van ‘zelfvernietiging’. Jongemannen bleven onbewogen in hun hangmatten, lurkend aan hun marihuanajoints. Qua interviews, indrukken en foto’s keerden we met goud huiswaarts. Ondanks het prijskaartje smaakt dit graafwerk naar meer.

Iwan Brave

12 REACTIES

 1. Goed zo Iwan!
  Nu nog even onderzoeken waarom steeds meer “blauwe penningen voor prive-gebruik worden gesignaleerd”. Mind you, “het aantal staats voertuigen met een geel kenteken is niet van de lucht”. Daar erger ik mij mateloos aan.


  Maak melding

 2. wikileak en jij bent zwaar getraumatiseerd.

  En sinds 25 mei 2010, is jullie trauma nog erger geworden, als je nu geen hulp gaat zoeken vrees ik het ergste. Want deze superregering zit er om de eerst komende 10 jaar Suriname duurzaam te ontwikkelen, dus life with it.


  Maak melding

 3. Iedereen die jullie een spiegel voorhoudt heeft in jullie ogen een trauma, afu sensie jij lijdt aan het stockholmsyndroom.
  Een super regering die bakken met geld uitgeeft aan dure ambassade, feesten , snoep-reizen en Ingrid B om die haverklap in het buitenland is terwijl de bevolking in diepe armoede leeft subsidies die niet worden betaald, beloftes die niet worden waargemaakt.Mohammar Kadafi en zijn pers chef deden het zelfde wat Afu sensie nu doet uiteindelijk lag hij met zijn zoon in een koeling. als je begrijpt wat ik bedoel?


  Maak melding

 4. Iwan,

  Prachtig stukje, heerlijk geschreven.

  Inkoppertje; waren jij en Jeroen de “proefkonijnen” van het cultureel-antropologisch onderzoek, hahahaha..

  Ben benieuwd naar de samenvatting van jullie materiaal.
  Gaan deze goudzoekers naar Paramaribo met hun vondst, of naar Fr Guyana voor de euries?
  Best wel spannend. Hoe zit het met de toeristische plekjes in het binnenland, veilig of niet?

  Doe maar next, een goedoe-pá verslag, krijg je veel meer reacties.

  Mazzel


  Maak melding

 5. Jongen hoe kan je mij nou een spiegel voorhouden als je overduidelijk niet alles op een rijtje heb.

  He die bakken vol geld, daar zit geen cent van je bij, je betaald geen belasting in Suriname, je bent daar niet woonachtig, je bezit niet de nationaliteit, je vliegt alleen KLM, je veracht duidelijk alles Surinaams. Waar maak je je dan druk over.

  Misschien is het een idee om je eens af te vragen waarom je belastingcentjes met bakken richting Griekenland gaat.

  Doe wat aan die trauma, een bezoek aan de psycholoog zou al wonderen kunnen verrichten, gek.


  Maak melding

 6. @Wikileaks

  Over de feiten mogen we blijkbaar geen onthullingen doen als die ons niet zinnen. Jij bent een gevaarlijk mannetje, die jouw persoonlijke vendetta tot een probleem van alle Surinamers maakt, ten koste van alles.

  Gevaarlijk ben je.


  Maak melding

 7. @ afu sensie, paraman-pinto, blakaboy.
  Het gaat om beschaving, normen en waarden, moraal, fatsoen. jullie keuze is duidelijk tegen deze omgangsvormen omdat jullie aan de kant staan van de moordenaar van zwangere vrouwen kleine kinderen, onschuldige burgers van ons land en leden van pop groep in Nederland te rijswijk.De aanbidders van massamoordenaar Bouterse zijn tegen de beschaving ze verkeren in de morele staat van ontbinding, lager kunnen jullie niet meer zakken.


  Maak melding

 8. Als ik dit zo lees denk ik aan het nummer.

  Mi ati e kre.

  Ik denk dan na.
  Besef dan dat over een jaar of 10 weinig meer van de natuur over is.

  Maar de vraag wat is er tegen te doen.
  Weinig .. Corruptie .. is moeilijk aan te pakken.

  Wanneer het te laat is zal men het beseffen.

  Maar dan is het te laat en kan de schade niet meer hersteld worden.

  Zal een zware les zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.