Gebrek aan onderwijs basis misdaad in Suriname

16

PARAMARIBO, 12 nov – Gebrek aan onderwijs kan als belangrijke basis worden gezien van criminaliteit in Suriname. Dit stelt Ronny Brunswijk, leider van A Combinatie, AC. Menigeen zou geneigd zijn te zeggen dat een open deur wordt ingetrapt. Maar de voormalige rebellenleider is zowaar op pad geweest.

En dat om te doen wat eigenlijk al lang moest: de criminaliteit onder de loep nemen. Brunswijk heeft kosten noch moeite gespaard om maar zelf achter de kern te komen. En eigenlijk te schragen wat hijzelf beweert, namelijk dat de meeste gedetineerden van Marron-komaf zijn. En wat er ook gezegd mag worden van de kwaliteit, iemand heeft de stap durven maken. Het onderzoek strekt zich uit van ‘probleembuurten’ in Paramaribo en omgeving tot het binnenland.

Er zijn en worden gesprekken gevoerd met ouders en jongeren. Ook worden suggesties gedaan. “Een ieder die weet dat iemand een strafbaar feit heeft gepleegd, moet het kunnen doorgeven aan de politie. Desnoods anoniem”, zegt Brunswijk tegenover de Times of Suriname. De autoriteiten beveelt hij aan het onderwijs bereikbaar te maken. De meeste gevangenisgasten hebben niet eens de basisschool afgerond. Nu is het wel zo dat een groot deel in de periode opgroeide van het Jungle Commando.

Het was de periode waarin scholen in het binnenland niet fo nauwelijks draaiden. Leerkrachten voelden zich er niet veilig en trokken naar Paramaribo. Een hele generatie raakte zo verstoken van onderwijs. Brunswijk vindt niet dat met de vinger wijzen ook maar het minste nut heeft. Er kan liever worden gewerkt aan oplossingen. “We moeten met ons allen ervoor zorgen dat Suriname veilig blijft. We moeten ernaar streven dat we in de regio één van de veiligste landen zijn.”

Bekijk ook:


16 REACTIES

 1. ik heb altijd gezegd,dat ieder mens een slaaf is voor zich zelf..

  iedereen die de lagere school doorlopen heeft,kan zich zelf verder ontwikkelen door zelf studie te doen..,,je kunt zelf een werk leren en daarin specialiseren tot een waardig mens..

  vele miljonairs in b.v. Amerika zijn rijk geworden zonder enig vorm van onderwijs of in het westen..
  Als je alleen al kijkt naar de vodden boeren de ijzer handelaren in Europa/nederland,dan zijn de meeste van deze rijken ongeschoold ongeletterd miljonairs..

  Kijk zelf naar bala ronny totaal ongeschoold,maar door allerlei criminele aanpak is hij op één na de grootste lijder miljonair in surbo,betekent niet,dat jij het moet nadoen..


  Maak melding

 2. He he Ronny ben je eindelijk wakker;
  doe je best en zorg er voor dat er een inhaalslag gepleegd wordt.
  Maak het onderwijs toegankelijk voor deze mensen tot op alle nivo’s, laat scholen bouwen in het binneland, en geef ze waar nodig een push om deel te nemen.
  Slechts met goed onderwijs kunnen we de grote
  sprong voorwaarts maken.


  Maak melding

 3. He he Ronny ben je eindelijk eens wakker;

  Doe je best en zorg ervoor dat er een inhaalslag gepleegt wordt.
  Laat scholen bouwen in het binneland, spoor zowel de ouders als de kinderen aan om onderwijs te volgen, en let erop dat het onderwijs toegankelijk wordt voor allen tot op de hoogste nivo’s.

  Het is een noodzaak dat de mensen van goed onderwijs voorzien worden en er ook gebruik van maken.

  Laat dit het begin zijn van de grote sprong voorwaarts op weg naar succes.


  Maak melding

 4. Leri no e puru dong. Er zijn genoeg geletterden, die zich geen raad weten met hun gedragingen. Aan de andere kant zijn er genoeg ongeletterden aan wie geletterden een voorbeeld kunnen nemen.


  Maak melding

 5. Gebrek aan onderwijs kan als belangrijke basis worden gezien van criminaliteit in Suriname!!!!!!!!! ???????????

  Zulke debiele reacties kun je verwachten van personen, die beperkte denkvermogen hebben !!

  Mijn grootouders waren nooit naar school geweest,maar ze waren keurige hardwerkende mensen, die hielden zich aan simpele basis van waarden+normen -Je mag niet Roven en Moorden !!!
  Trouwens ik ken nog steeds behoorlijk veel mensen die analfabeet zijn en toch zijn ze zeker geen Criminelen, Maarrr ach ja, ik moet wel toegeven, dat deze keurige analfabeten Geen ..Marron-komaf zijn.

  Waarden en Normen leer je niet op school, die leer je van je ouders of opvoeders, die moeten het goede voorbeeld zijn voor de kinderen. De eerste vijf jaar van een kind is cruciaal en in die cruciale periode zijn de ouders verantwoordelijk voor hun kinderen en niet de onderwijs.


  Maak melding

 6. Zo zie je, zo hoor je, maar Front had in het verleden meer moeten doen.
  Dus het is nu een inhaalrace geworden…hopelijk zal het werken.
  Maar komt de naam Marron ook door weinig onderwijs, men moet jouw niet een naam geven en als ezel de hond het zomaar overnemen….zijn mensen soms ook nog wilde beesten.
  WILDE BEESTEN SNEL EN VLUG OPSLUITEN.(sleutel weg gooien)


  Maak melding

 7. Haaahahahahhhhha laat me toch niet lachen lonny!
  Jij bent degene die de jeugd zover heeft gebracht.
  Trouwens je beweert dat je 125 kinderen hebt rondlopen.
  Wat is volgens jou dan een goede voorbeeld.
  Ik vraag me af of jij ze kan verzorgen.
  President zul je nooit worden lonny, als je denkt met deze stunt aan de macht te komen.
  A tang so


  Maak melding

 8. En het beste bewijs voor zijn eigen stelling is Brunswijk zelf. Kan hij enig diploma overhandigen of een opleiding noemen die hij heeft gevolgd…..?


  Maak melding

 9. Leiden 13 november,

  Het lijkt erop dat sommige DNA Leden te veel naar de fabeltjeskrant kijken.

  De oorzaak van criminaliteit ligt in sociale als ook biologische factoren.

  Het gebrek aan onderwijs kan altijd tot op relatief hoge leeftijd worden ingehaald.

  Er heerst onder de surinamers een sfeer dat alles mag. Vandaar de hoge en harde criminaliteit. Het tegengaan van die sfeer is prioriteit no 1 van het parlement. Schreeuwen van de daken en slechts aantekenen, that’s all.

  Wat dachten de heren van het omhoogschroeven van programma’s om de mensen op het juiste pad te brengen. Een gecombineerde aanpak met kerncijfers van het waarom, en dat ligt echt niet alleen aan het onderwijs en of het verleden is het enigste model.

  Ik heb al vaak gewezen op een inactief DNA.
  De Pres die kan niet alles, het parlement moet nu wetgeving gaan produceren.

  In Sur. heerst de sfeer dat alles mag. Niet alleen de vele geweldsdelicten, maar ook de witte boorden criminaliteit bepalen de sfeer. Ook politici van front frauderen massaal. Het feit dat Santhoki ongestraft met de smokkel van cocaine weg kan komen tijdens zijn bewind als min ven justitie spreekt boekdelen. Die vervolging moet het Om als nog oppakken. Ik vraag mij af waar het hoofd van de hindoestaan zit om zo iemand te kiezen als voorzitter van de VHP.

  De chinees die de aanleiding was van de dood van iemand enkele weken terug, dient zeer zwaar te worden bestraft. Eigenrichting en zo extreem mag niet. In mijn ogen is hij de dader en niet agent zozeer, als blijkt dat die fout heeft gehandeld wordt hij apart gestraft.

  Ik pleit voor strafverzwaring van delicten en het invoeren van de doodstraf in Sur..

  Ik hoop dat de Surinamers nu eens beseffen dat etnisch denken en het enkel nastreven van winstbejag niet passen in een niet westerse maatschapppij als Suriname is.

  Mr. Roy Siwpersad
  Jaihint@hotmail.com


  Maak melding

 10. Niet gebrek aan onderwijs, maar gebrek aan verantwoordelijkheid te beginnen bij de ouders. Zijn witte boordcriminelen geen drs,mr.prof.ig. Kijk maar naar het ndp kader elite. Maar neem de onderzoeker zelfs. Zijn eigen lerares zeide nog in de jaren zestig, jij groeit op voor galg en rad. Het probleem met de vele jongere misdadigers is dat ze Lon aanzien als voorbeeld. Misdaad loont. Er zijn vele gevallen waarom jongeren de school niet afkamken. Problemen thuis, daar begint het. Een vader die zijn kroost verraad voor een andere vrouw. En deze bij verstek veroordeelde drugscrimineel moet de laatste zijn, hij is de eerste rebel, terrorist, bankrover en geweldenaar die door zijn baas, soort zoekt soort wanneer het gaat om de grote buit ( het land en volk beroven ) als onderbaas is gemaakt. De domme aanhangers verdienen de stijgende misdaad.


  Maak melding

 11. Een aantal dingen op een rij.
  1) wie heeft die spiegel voor Brunswijk gekocht.
  2)Dit zijn de gevolgen van die misdadige revolutie.
  3) vreemd dat figuren als brunswijk , bouterse de moraalridder uithangen .


  Maak melding

 12. Het is goed dat Dhr.Bravo dit probleem aankaart. Aangezien iedereen alleen maar te melden heeft dat boslandcreoolse mensen slecht zijn. Deze mensen zijn decennia lang verstoten van het beste wat het land te bieden heeft. Dus voor je wijst dat hun slecht zijn,moet je ook kijken waardoor bepaalde zaken zich voordoen. Nogmaals gelijke kansen en gelijke rechten. Dat is een fundamentele wet die voor elke bevolkingsgroep gelt. ook voor donkere mensen.


  Maak melding

 13. Gebrek aan onderwijs basis misdaad in Suriname.

  Alsof hij onderwijs heeft genoten of gedoceerd.

  Hij heeft nooit een schoolstoel verwarmd in zijn leven rara hoe is deze “einstein van de marrons” miljonair geworden??????


  Maak melding

 14. Een leraar op de Muloschool had mij(ons) in Suriname,in 1986 al voorspeld .Dat een dag zou komen in Suriname,dat de ongeletterde mensen(Marrons vooral) op een verkeerde manier de aandacht zouden gaan trekken . Helaas worden woorden de waarheid !

  Groet,ram ram,goeda hafies,(Veel wijsheid)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.