Decembermoorden: geheugenverlies steekt kop op

30

PARAMARIBO, 12 nov – Het geheugenverlies is weer goed terug. De vermogens van de krijgsraad zijn weer danig op de proeg gesteld bij de voortzetting van het strafproces rond de Decembermoorden. “Het kan zijn dat mijn geheugen me in de steek laat. Als ik moet antwoorden, blijven de woorden soms steken.” Voormalig onderofficier Ernst Gefferie (69)heeft er behoorlijk last van.

Hij was één van de drie getuigen en verdachten die gehoord moesten worden. Moesten, want dat lukte slechts gedeeltelijk. Geen van de drie verhoren is voltooid. Zoals eerder gebeurde, bleken belangrijke details vervlogen. Gefferie blijft erbij niet in het Fort Zeelandia te zijn geweest ten tijde van de executies. Getuigenverklaringen geven het tegendeel aan. Gefferie zei een dokter nodig te hebben. Die was er niet. “De bezuinigingen”, zei auditeur militair Roy Elgin.

Iwan Dijksteel, voormalig lijfwacht van verdachte Desi Bouterse, bleek zelfs vergeten te hebben te eten. Hij gaf honger en slaap op als reden voor zijn vergeetachtigheid. Voormalig legerofficier en diplomaat Stephanus Dendoe werd niet eens verhoord. Volgens zijn advocaat was de dagvaarding laat ontvangen. Voorbereiden was niet goed mogelijk geweest. Iets meer dan een handjevol nabestaanden woonde de zitting bij. Het proces wordt voortgezet op negen december.

Bekijk ook:


30 REACTIES

 1. Raar.Ze vergeten zelfs te eten.Maar hun bezoekjes aan de massage salons vergeten ze nooit.Wel,laat de auditeur-militair ze opnemen in een gesticht onder zware bewaking.Want door hun vergeetachtigheid beginnen ze een gevaar te vormen voor de gemeenschap.Met vergeetactige moord verdachten in de buurt voel ik me niet veilig.

  Cobie.


  Maak melding

 2. Dat hebben ze dan goed geleerd van de blanke overheersers,die niets anders gedaan hebben dan dood en verderf gfezaaid over de gehele wereld.En die hebben een enorm geheugenverlies,schrijven jullie daar maar 1x over.


  Maak melding

 3. Als Bouterse de strafzaak tegen hem negeert wat verwacht je dan van zijn mededaders?
  Men moet overgaan tot het opsluiten van deze meedogenloze beesten tot dat ze hun verstand terug krijgen, dan zal je zien hoe snel ze hun verstand terug krijgen.Deze criminele bende hebben onze landgenoten geterroriseerd, onderdrukt vernederd, verkracht, en afgeslacht en nu zijn ze vergeten wat ze allemaal hebben misdaan. Een land die criminelen die misdaden tegen de menselijkheid hebben gepleegd niet kan berechten in gedoemd te mislukken in zijn streven naar ontwikkeling en vooruitgang.
  Wie zich afvraag waarom een deel van de surinaamse bevolking geen respect heeft voor wetten orde,recht en gezag moet ik verwijzen naar de jaren 80, en hoe misdadigers, moordenaars, drugshandelaar, genocide pleger de hoogste banen in het land nu mogen bekleden, en sterker nog, een deel van de surinamers zijn er trots op.Nou hoe ver kan een samenleving nog zakken.


  Maak melding

 4. Moet kunnen. Hou toch op met dat idiote gedoe dat de staat handen vol geld kost alleen maar om Nederland tevreden te stellen. Waar gehakt word vaal er spaanders. De zogenaamde slachtoffers hebben gegokt en verloren. Als de familie daar nog steeds moeite mee heeft kunnen ze een enkeltje Nederland kopen en daar hun recht gaan halen. Laat Suriname nu vooruit denken en gaan.We zijn zat van dit gedoe.


  Maak melding

 5. Er dient met goed fatsoen niet te worden meegewerkt aan de verdere opvoering van deze soap serie.

  What about de doden, die prominenten onder deze nabestaanden fysiek teweeg hebben gebracht middels het ontketenen van een binnenlandse oorlog?

  Of zag ik werkelijk spoken bij dag en nacht te Stoelmanseiland, Patamakka en of Moengo?

  Wij moeten niet proberen te zoeken naar schuldigen die er defacto niet zijn.

  Dit gaat op termijn verkeerd uitpakken.

  Dat slavenschip werd willens en wetens onder water gezet.

  Wij van dze tijd verzetten ons met alle ons ten dienste staande middelen tegen de samenspanners die deze wantoestanden in stand willen houden.

  Time will tell!!!


  Maak melding

 6. Ach! dat was en is te verwachten!!!

  Vraag maar hoeveel geld hij heeft, dan weet hij het wel!!

  Geef ze dik pak rammel dan zie je wel hoe die gaat dansen en de oude liedjes zingen en praten!!!

  Mijn naam is ook Haas.

  en ano fu


  Maak melding

 7. Een ding is zeker, elke dag, bij opstaan, tijdens de dag door, bij het naar bedgaan en ook in hun slaap worden ze achtervolgd door de beelden die voor eeuwig staan gegrift in hun geweten, getuige of medemoordenaar. De moordenaars lijden ook nog het meest in hun geest. Het is hun dagelijkse kommer en kwel. Straks valt voor deze moordenaars voorgoed het doek. Dan krijgen ze loon naar werken. En gaan ze de geschiedenis in als slechte voorbeelden voor de mensheid. Alleen domme mensen gaan met ze in zee om zelfs rijker van te worden, misleidt door de gedachte if you can’t figtht the beast, join him. Ook zij worden meegesleurd in zijn val. Want die komt wis en zeker.


  Maak melding

 8. Wat is dit voor en proces, de getuigen hebben allen een zeker geheugenis verliest.Dit noem ik “Bullshit”,ze liegen.Ik geef de schuld voor de mislukking van dit proces aan de gewezen president van Suriname.Het proces zou voor tien jaren geleden van stapel gegaan zijn.


  Maak melding

 9. netals baas zelf zegd,dat hij niet meedoet met die poppenkast zo ook zijn ondergeschikten..

  ze hebben ineens allemaal die onder de paraplu zitten last van hun geheugen denk vermogen..

  binnen kort zal het hele land/volk ook lijden aan geheugen verlies naar mate de tijd nadert,de tijd van het ouder worden is een dagelijks ritueel geworden,waardoor men gefrusteerd rond loopt..

  je ziet nu al geen enkele minister top ambtenaren kunnen neutraal nadenken,laatstaan doen wat van hun verwacht wordt..

  ze zijn aan handen voeten gebonden voor een loon,maar werken kunnen ze niet mond-dood verklaart ..bang dat ze zijn..

  de parlementariërs lopen voor spek en bonen met een goed gevulde loonstrook..

  in het land der blinden is één oog koning kijzer admiraal..


  Maak melding

 10. 1e:+++++++++++++++ 081282

  2e:++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  +++++++++++++++++++++++++++++++++juli 1986.

  Two wrongs dont’t make 1 right!!!

  De eerste groep gevallenen waren mensen en de tweede groep hadden geen ouders???


  Maak melding

 11. Typisch,

  maar men was niet vergeten de trekker over te halen.

  ik geloof wel in “vergeven en vergeten” maar niet in “vergeten om niet hoeven vergeven of toegeven”


  Maak melding

 12. Dit overkomt een ieder, door zaken in een verkeerde volgorde in woord uit te brengen uit echt verleden gedachten.
  Einde van de rit kan het zo zijn dat jij je lelijk zat te vergissen…..a tori oru tumcie…jouw geheugen gaat echt niet goed meer werken om zaken met 100% zekerheid terug te kunnen verwoorden.


  Maak melding

 13. hahahahahahaha
  Geef hen een uzi en breng hen naar Fort Zeelandia en vraag hem tegen de muur plaats te nemen en vraag dan of hij dit kan herinneren. baj niemand weet meer wat.
  geef hen immumiteit en laat ze dan praten.


  Maak melding

 14. Verlies!

  Het verlies van een dierbare is ondraagbaar soms, maar gaat en komt.

  Het verlies van een dierbare is zeer ondragelijk wanneer de schuldigen nog onbestraft zijn.

  Het verlies van een dierbare is emotioneel tastbaar en heeft soms goede en veel vaker slechte herineringen.

  Het verlies van een dierbare staat vastgegrift in je geheugen en laat nooit los.

  Het verlies van het geheugen van de vele verdachten in deze zaak doet telkens weer pijn omdat bedrog,lafheid en onmenselijkheid
  de wonden steeds weer heropent. VERLIES!


  Maak melding

 15. I know : “Dat hebben ze dan goed geleerd van de blanke overheersers,die niets anders gedaan hebben dan dood en verderf gfezaaid over de gehele wereld”

  Hoe verzin je het……..


  Maak melding

 16. Mr. Zuidoost:

  “het enige dat ik de voormalige leiders verwijt, is dat ze niet alle collaborateurs hebben opgeruimd”

  En hier komt de ware aard van Mr Zuidoost eindelijk naar buiten…..

  Dank daarvoor.


  Maak melding

 17. Mevr. Krijgsraadspresident;

  Als u bovenstaande reacties en de reacties in onderstaand berichtje goed doorneemt,
  http://www.waterkant.net/suriname/2011/11/08/nederland-en-vs-overwogen-militaire-inval-in-suriname/

  dan zitten er best wel een aantal potentiële getuigen van de jaren 80 ertussen.
  De één weet het nog beter dan de ander.
  Deze groep lijd absoluut niet aan geheugenverlies.

  Ik zeg:opvragen die ip-nrs en dagen om te getuigen, het HGR zegt ja…


  Maak melding

 18. Wat mij op valt van deze reacties is dat niemand refereert naar Argentinie. In dat land deden de leiders van de dictatuur ook heel arrogant en denigrerend jegens de nabestaanden van de slachtoffers.

  Erger nog hadden deze misdadigers allerlei amnestieregelingen voor zichzelf afgevaardigd.
  Wat is nu gebeurd, al die criminele voormalige moordenaars presidenten moeten nu hun verdere leven in de gevangenis slijten.
  In Argentinie heeft men ingezien dat misdaden gepleegd tegen de eigen landgenoten door die militaire criminelen niet ongestraft kan blijven.Ex-presidenten Fidela en Galthierie samen met hun handlangers zitten nu voor goed achter de tralies.En nog zoekt men naar de medestanders van lagere rangen.
  Ik ben er zeker van dat ook topcrimineel, moordenaar D. Bouterse zijn straf niet zal ontlopen en dat hij ook op gegeven moment zijn verdere leven achter de tralies zal doorbrengen.
  Hij mag president spelen en het straf proces frustreren maar zijn straf zal hij niet ontlopen dat staat vast, zie voorbeeld van Argentinie.
  Niemand ontloopt zijn straf hoe machtig die ook is, kijk naar Bouterse’s voormalige vriend Muammar Gadhafi.
  Er zijn tal van voorbeelden en dat weet onze topcriminele moordenaar Desi Bouterse heel goed en nog meer sinds de levenslange gevangenisstraffen van Fidela en Galthierie in Argentinie.

  D. Bouterse is een topcrimineel, moordenaar met veel bloed aan zijn handen. Zijn aanhangers kunnen dit niet weerspreken.Hij waant zich boven de wet maar zijn tijd komt met rasse schreden.
  Het bewustzijn van de Surinamers wordt met de tijd groter en groter.

  Ik durf zelfs te wedden dat straks een minister Bouterse publiekelijk zal uitmaken van moordenaar. Hij heeft geen gezag want een paar ministers ziet hem als een criminele moordenaar.

  Surinamers wij zijn beteraf zonder deze topcrimineel, hij staat de vooruitgang van ons land in de weg.


  Maak melding

 19. #6.

  Een rechtstreekse bedreiging a la 1982.
  Geestlijkgeestoord?! Of! Tijd voor een pil?!

  U begint zo zoetjesaan veel, heel veel op te biechten. Was u ook in Moengo Tapu aanwezig?

  #11.

  Stuur deze posting naar uw medeplichtige keizer Bigi Mofo I.

  De door u en de uwen gepleegde staatsgreep daags voor de verkiezingen (maart 1980) in opdracht van de werkgever der Redi Musu’s valt in de categorie “actie, reactie”.

  #13.

  Deze reactie is zeer welkom, een ieder weet nu waarom deze MOORDENAAR nooit, maar dan ook nooit en te nimmer president had mogen worden.


  Maak melding

 20. Ik denk dat Suriname meer aan een waarheidcomité zou hebben als jij nagaat dat Suriname de hoofdverdacht als president heeft gekozen dan heeft het volk zijn haar menig duidelijk gemaakt.hoe erg het ook bij de nabestaanden overkomt maar Suriname kan dit nu niet gebruiken.


  Maak melding

 21. straaks weet desie ook niet meer of hij in die tijs 8 december 1982 nog opperbevelhebber was van het leger..

  of hij in sme was, over geheugen verlies gesproken..


  Maak melding

 22. Henk molenaar, hoe durf je te beweren dat het een verzinsel is van ,i know,?
  De blanken hebben niets anders gedaan dan dood en verderf gezaaid,uitmoorden van hele volksstammen,slavenhandel,piraterij en ga zo maar door.Hebben ze ooit spijt betuigd? Neen dus,tot nu toe doen ze alsof het de gewoonste zaak van de wereld was.Jonge go sribi jere nanga ding koeterwals wat je hier komt verkondigen.


  Maak melding

 23. Degene die een meedigeloze massamoordenaar aanbidden moet hun grote snuit houden over fatsoen, want fotsoenlijke mensen plegen geen genocide op hun landgenoten.
  Bouterse is president geworden door koehandel en handje klap dus klets niet uit jou nek dat het de wil van de bevloking is .
  Suriname zet zich te kijk in de wereld met een gewetenloze massamoordenaars als president en een van drugs veroordeelde crimineel.Laat mij dit zeggen Bouterse en zijn aanhangers zijn een grote schande voor suriname.


  Maak melding

 24. Beste Tallie: “De blanken hebben niets anders gedaan dan dood en verderf gezaaid,uitmoorden van hele volksstammen,slavenhandel,piraterij””

  De Afrikanen waren lieverdjes. Volgens mij werden nog geen 15 jaar gelden 1 miljoen Tutisi door Hutu’s vermoord in Ruwanda.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.