Staking energiebedrijf legt dilemma pijnlijk bloot

4

PARAMARIBO, 11 nov – Pompen of verzuipen. Het oude dilemma bij energiebedrijf EBS wordt weer eens pijnlijk blootgelegd. De arbeiders hebben spontaan het werk neergelegd om looneisen. “Maar het geld is er niet”, zegt de directie. En waarom niet?

Energie is een product dat vrijwel elke huishouding nodig heeft. De oprukkende modernisering maakt energievoorziening tot voorwaarde in zelfs de laatste uithoek. Aan afzet geen gebrek dus en als de klagers onder de consumenten gelijk hebben, is er zelfs een schaarste. Toch heeft EBS geen geld. Het koppig afhouden van de werkelijkheid wreekt zich weer eens. Uit de woorden van de directie valt niet op te maken dat de looneis onterecht of onredelijk is.

Er klinkt wel wanhoop door. Dat EBS geen geld heeft komt door het gebrek aan daadkracht bij opeenvolgende regeringen. Kennelijke angst om de ‘sociale gevolgen’. Wat gedaan moet worden, wordt maar niet gedaan. De energietarieven moeten omhoog. Er is geen ontkomen aan. Maandtarieven van soms wel tien euro per huishouding, waar ter wereld vind je dat nog? Of het beleid van subsidie moet maar doorgaan. Extra subsidie, want hogere lonen. Tenzij Suriname in het duister wil tasten.

Bekijk ook:


4 REACTIES

 1. Failliet!

  Weer zo’n semi-overheidsbedrijf waar het geld op is. De SLM heeft geen geld, de EBS heeft geen geld, de KSVB heeft geen geld, er is geen geld in overheidskas om de plannen te financieren, kortom: we zijn failliet!

  De enigen die geld hebben zijn de DNA leden en de regeerders met hun aanhang. De een nog meer dan de ander en dat laat men ook zien met die dikke, vette auto’s en paleizen.
  Niemand geeft om het land zelf, iedereen denkt aan zijn eigen zak. Vraag in de top van de EBS hoe hoog hun salarissen zijn dan snap je het direkt.
  Maar men verzuimt zijn/haar werk naar behoren te doen getuige de ontwikkeling dat men 10 jaar geen gelden heeft geind bij de gebruikers te Afobakka. Zakkenvullers!


  Maak melding

 2. Nutsvoorzieningsbedrijven moeten gewoon marktconform gaan om zodoende in staat te zijn om goede lonen uit te betalen, moderniseren en op tijd vervangings investeringen te kunnen plegen.

  Wie niet werkt of het niet kan betalen maakt er blijkbaar ook geen aanspraak op.

  Te veel leeg- en landlopers beschikken over allerlei geneugten.

  Bij een marktconforme heffing kan de kwaliteit van de stroom ook aanmerkelijk worden verbeterd.


  Maak melding

 3. Als je als land niet voor je eigen stroom voorziening kan zorgen en je de landbouw verwaarloost dan ben je niet meer te redden. Sur is hard op weg om te verzuipen.Letterlijk en figuurlijk.Want dertig jaren inhalen zie ik nog niet gebeuren met onze instelling.Wij zijn niet eens bereid een minuutje extra te werken laat staan 16 urige dagen maken.De innovatie is ons voorbij gegaan zonder dat we het gemerkt hebben.

  Cobie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.