BEP: Surinamer zijn geen absolute voorwaarde

14

PARAMARIBO, 11 nov – Het bezitten van de Surinaamse nationaliteit is en mag geen absolute vereiste zijn voor het vervullen van topfuncties. Dit stelt coalitiepartij BEP. Aanleiding is de commotie rond de vacature voor een directeurschap bij het Academische Ziekenhuis Paramaribo, AZP. The right (wo)man on the right place.

Dat is leidend principe bij de partij van Caprino Allendy. “Vanuit dit principe wordt bij de BEP de ratio gevolgd, dat alle daartoe geschikte mensen in Suriname, ongeacht hun ras, etniciteit of politieke kleur, een persoonlijke sollicitatie moeten kunnen doen naar vacante (directie)posten”, stelt de partij in een verklaring. De persoonlijke kwaliteiten moeten uiteindelijk de doorslag geven. In het geval van kandidaat Cynthia Allendy is het niet anders.

Allendy heeft de procedures doorstaan en wordt nu getipt als de nieuwe directeur Financiële Zaken. Dat mag dus geen pijn geven, ook al is ze Nederlandse. “Het is algemeen bekend bij het AZP dat er één of meer directieleden gewerkt hebben, die Surinamers zijn met de Nederlandse nationaliteit. De vertrekkende algemeen directeur bijvoorbeeld, heeft in zijn respectabele tienjarige staat van dienst, als Surinamer met een Nederlandse nationaliteit, op kundige wijze invulling gegeven aan deze functie, zo ook zijn voorganger. “

Bekijk ook:


14 REACTIES

 1. Ik ken er één, een loyaal, integer, vakbekwame en hardwerkende man, die bij Defensie een toppositie bekleedde, maar wel werd gelinched door de NPS vanwege zijn vreemde natio.


  Maak melding

 2. Het bezitten van de Surinaamse nationaliteit is en mag geen absolute vereiste zijn voor het vervullen van topfuncties. Dit stelt coalitiepartij BEP

  betekend dit nu zoiets als “in opstand komen tegen DDB?”

  want is niet door Ameeralie aangegeven dat een hoge functie alleen door Surinamers bekleedt mag worden (zie SLM en Telesur etc). Wordt door BEP nu ineens, daar het in hun eigen vaarwater komt, anders beweerd????
  NDP pas op dat je bondgenoot je niet bezig is stilaan te ondermijnen.
  “God behoede mij voor mijn vrienden want over mijn vijanden zal ik zelf waken”.


  Maak melding

 3. Je vraagt je af hoe nationalistisch deze bosnegers zijn. Allemaal duistere enge belangen worden gediend. Als het zo verwordt mag er een chinees als president dit land draaiende houden. En zeker weten dat binnen vijf jaren het beeld van dit land naar buiten en binnen toe positief zal veranderen. Met deze bosnegers verwordt het nog als Afrika.


  Maak melding

 4. Flauwekul!

  De best wo(man) op de juiste plaats is het beste wat we kunnen doen in Suriname. Al die flauwekul van je moet Surinamer zijn is een schijnheilige kwaal.
  We halen 10.000 Guyanezen of Haitianen om funkties te bekleden in de bouw. Moeten ze allemaal Surinamer worden?

  We leven in een land dat te vaak onderscheid maakt in hoge funktie op lage funktie en op rijk of arm. En dat is een neerbuigende kwaal
  die ons niet los laat.
  Zolang we niet inzien dat iedereen die ons land heeft verkozen om er te wonen even veel rechten heeft als ieder ander. We zijn te veel een volk dat niet vooruit wil maar stil wil blijven staan in de oertijd. Lekker gemakkelijk!


  Maak melding

 5. Het wordt een keer tijd om serieus na te gaan denken hoe de Surinamers all over the world in te schakelen in het ontwikkelingsproces van Suriname.

  Het blijven zeuren over een vreemde natio zet op den duur geen zoden aan de dijk. Daar kopen de huidige- en komende generaties geen sikkepit voor om op de bekende voet voort te gan.


  Maak melding

 6. Nationaliteit.
  Reeds jaren een issue. Natuurlijk heeft het iets van je lot verbinden aan het land of niet. En dat geldt in de meeste landen. Aan de andere kant ben ik de mening toegedaan dat, in aanmerking genomen de specifieke Surinaamse situatie, dat veel goed opgeleiden om allerhande redenen ooit het land verlieten en zich op een gegeven moment wel beschikbaar willen stellen om te werken voor het land maar daarbij om begrijpelijke redenen een slag om de amr wensen te houden.Helaas is het een feit dat het land de afgelopen 30 jaren niet kan bogen op stabiliteit. Het zal me niet verbazen dat onze directeur van de Centrale Bank niet de Surinaamse nationaliteit heeft. En zo ja dan zal dat zeker “pour la forme” zijn en heeft hij dan stilletjes een dubbele nationaliteit, waarvan de andere zijn zekerheid is. Al met al een lastig thema maar wel interessant om de discussie weer op te halen over de vraag waarom Suriname niet gewoon voldoet aan de voorwaarden van de toescheidingsregeling en zich openstelt voor dubbele nationaleit voor hen die voor 1975 geboren zijn in Suriname. het mooie van dit moddel is dat het op natuurlijke wijze ophoudt want tegen 2080 zal er waarschijnlijk niemand meer leven die voor 1975 werd geboren. Jammer dat de politicus Allendy zich thans inzet voor zijn zus ( nicht of dochter?)en niet eerder het licht zag. Dit verbaast niet echt want in Suriname is het gewoonte geworden de regels en normen opportunistisch aan te passen. En hoewel ik mw Allendy de job zeker gun, geloof ik wel dat we hieruit kunnen leren en misschien wel moeten gaan definieren wie onder de noemer Surinamer valt en elke baan of functie openstellen voor iemand door daaraan voldoet.
  Roy Bottse ( SuriCur)


  Maak melding

 7. In de bananenrepubliek suriname, is alles mogelijk,

  We hebben eerder een parlementarier gekend,die etterlijke jaren namens de VHP aktief heeft gediend, tot hij door de mand kwam te vallen.
  En mijnheer had notabene een eed afgelegd in handen van een moslimpriester.

  Suriname is er berucht om, dat ernstige misdrijven ongestraft blijven.

  Wee een volk dat zijn toekomst betegelt met niet afgestrafte misdaden en mistanden, tot grondwetschendingen toe.

  We zijn gewaarschuwd.


  Maak melding

 8. Stel maar de grenzen ook open voor de SuriNeds
  want ook zijn hebben recht op een terugkomst naar hun geboorte land.Ik geef de minister de garantie dat de sollicitanten uit deze groep nog betere papieren hebben dat de boven genoemde persoon.

  Cobie.


  Maak melding

 9. als jij je mensen maar kunt accomoderen z.a. baas dat zij..

  het doet verder niet toe., de geboren getogen hard werkende/studerende suris kunnen neer vallen voor hun geen toekomst..

  wat een opmerking ..


  Maak melding

 10. Ik neem aan dat sommige van jullie de deur niet uitgaan en blijf maar denken dat de wereld uit een ras of bevolkingsgroep bestaan,met het hokje denken word het samenleven niet beter het breng ons allemaal meer en meer ellende


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.