woensdag, april 24, 2024
HomeNieuws uit SurinameKiesstelsel Suriname weerspiegelt wil kiezer niet

Kiesstelsel Suriname weerspiegelt wil kiezer niet

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 10 nov – Het kiesstelsel is geen weerspiegeling van de volkswil. Dit stelt Rabindernath Parmessar (Mega Combinatie/NDP). Van evenredigheid is absoluut geen sprake. Het is tijd om het roer om te gooien. Desnoods met een tussenoplossing. Een uitdaging voor Parmessar’s politieke huis, vindt de oppositie.

Want het was vooral de NDP die afgaf op het kiesstelsel. Dat was tijdens de laatste parlementsverkiezingen. Als het van Parmessar afhangt komt de verandering nu echt. Paramaribo en Wanica bergen samen ruim zestig procent van het kiezersvolk. Bij een eerlijker stelsel zouden de twee districten dus de meeste zetels in het parlement moeten hebben. Nu gebeurt het omgekeerde en moeten ruim tien keer zoveel stemmen worden uitgebracht per parlementszetel.

Dit dan in vergelijking met relatief dunbevolkte districten. Het binnenland met bij elkaar nog geen tien procent van de bevolking, heeft recht op tien zetels. Parmessar pleit dus voor een middenweg. Voor elk van de tien districten wordt één zetel beschikbaar gesteld. De overige één en veertig worden dan als het ware op de markt gegooid. Via evenredigheid wordt dan bepaald waar de meeste zetels naar toe gaan. De oppositie is lauw enthousiast. Parlementariërs van het binnenland morren nu al.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

14 REACTIES
  1. Degene die de huidige kiesstelsel heeft bedacht is een racist.
    Dat kan ik je nu al zeggen.
    Hoe kan een idioot dit stelsel bedenken dat waar er weinig mensen van een bepaalde soort wonen hun stem meer waarde heeft dan in dichtbevolkte gebieden.


    Maak melding
  2. gewoon landelijk evenredigheids stelsel en verder geen gedoe,dat is het meest eerlijke van het geheel..

    de president wordt dan door de twee grootste partijen die er zijn door een debat gekozen,de gene die het beste uitkomt en het meest geschikt is aanvaard door het volk.

    verder moeten alle kandidaten van het parlement een onbesproken gedrag hebben met minstens een goed opgeleidt ontwikkelings visie,met bestuurskunde recht en wet als hoofd vak..

    vergeet vooral niet,dat de oud gedienden zo snel het toneel verlaten na hun pesnioen gevorderde leeftijd..

    Elk ambtenaar moet maar één salaris krijgen en fool-tyme in dienst van de overheid zijn,iemand die een dubbel salaris toucheert,onmiddellijk de laan uitsturen..

    dat motiveert zeker de studenten hun best te doen..


    Maak melding
  3. Goed voorstel!

    Rabindernath nu doorzetten niet wachten tot 2015.
    Eindelijk een goed ndp-voorstel.

    Oppositie graag participeren dit is in jullie eigen belang.


    Maak melding
  4. Wie hebben deze kiesstelsel in het verleden omarmt. Politici. Het Front kon daarin verandering hebben gebracht, helaas. De bal is nuin eigen goal geschopt door Rabin. Zullen ze gehoor geven? Nee.


    Maak melding
  5. Het kiesstelsel van Suriname is erg ondemocratisch en moet zo snel mogelijk veranderen. Ik pleit voor een landelijke evenredigheidsstelsel waarbij alle stemmen even zwaar tellen. mensen die iets anders voorstaan,denken niet in nationaal belang.


    Maak melding
  6. De verdeelsleutel is, dat men in verhouding tussen de koppen omrekent.

    Parmaribo bezet vb 20 zetels met 40000 koppen.

    Brokopondo met 20000 koppen moet 10 zetels bezetten.

    Dunbevolkte districten minder zetels naar verhouding!!! lijk mij een eerlijke verdeling.


    Maak melding
  7. He,he,eindelijk wordt eentje wakker !

    Rabindernath Parmessar (Mega Combinatie/NDP)maak daadwerkelijk werk er van !Laat het géén losse flodders zijn van uw kant !Wat heeft u,tot nu toe gepresteert als parlementarier ???? O ja,ik hoop voor u,dat u Rembo kunt om praten (wijs maken) Succes !!!

    Groet,ram ram,goeda hafies(veel wijsheid)


    Maak melding
  8. Paarmeszaar luister goed ! nog één keer ! VHP wilde zelf niet mee.
    Daarom mogen zij nu maar gewoon nog 4 jaar wachten en hopen…Ma luku bun… zij moeten stoppen met verborgen of sluwe Verenigde Hindoe (Handelaren) Parij…….dus u kunt het nu ook begrijpen.
    Dat er ooit over alles nagedacht is.


    Maak melding
  9. Eindelijk wordt men wakker en begint men door te krijgen dat het huidige kiesstelsel nergens opslaat!!!! Tijd om de huidige kiesstelsel te renoveren en snel ook, liefs voor de volgende verkiezingen nog!!!!


    Maak melding
  10. Oppositie?

    Oppositie is lauw enthausiast. Mijn God! Wat willen ze nog meer? Eindelijk kunnen we het oude kiesstelsel vernietigen en ze zijn lauw enthausiast?
    Het zijn volgens mij geen politici met visie die hierover niet enthausiast zijn. Zakkenvullers! En die van het binnenland die morren denken alleen aan eigen zak.


    Maak melding
  11. Kondremangs,
    Dit huidig kiesstelsel is door niemand minder dan Jules Wijdenbosch ingevoerd bij de verkiezingen van 1987……er is jarenlang door het Front cq NF beloofd om de Grondwet(aangenomen bij referendum op 25 mei 1987)en het Kiesstelsel te veranderen; maar daar is niets van terechtgekomen.
    Dit vind ik een goed initiatief van de heer Parmessar.
    Time will tell,kondremangs!!!


    Maak melding
  12. Het door Bosje bedachte stelsel staat al lang terdiscussie maar elke nieuw stelsel vereist een 2/3-de meerderheid in de DNA wat aanpassing haast onmogelijk maakt, omdat de twee grote blokken elkaar waarschijnlijk nooit vinden op de details en de vertegenwoordigers van buiten Par’bo vanzelfspreken hun oververtegenwoordiging niet op willen geven.

    Dit wetende rijst de vraag waarom deze discussie nu weer wordt aangezwengeld? MC heeft haar huidige meerderheid juist te danken aan deze onevenwichtigheid?

    Lijkt er dan ook op dat het vooral bedoelt is als opmerking naar Bruns, etc. in de sfeer van “eigenlijk hebben jullie te veel vertegenwoordigers en dus moet je maar eens inbinden met je kritiek”.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES