Debatavond: ‘Slavernij, verleden tijd?’

21

Bijna vier generaties terug – 150 jaar geleden – werd de slavernij op Nederlands grondgebied afgeschaft. In het leven van veel mensen speelt deze geschiedenis nog altijd een grote rol. Dinsdag 15 november vindt in De Nieuwe Liefde een avond plaats naar aanleiding van het verschijnen van het boek Meerstemmig verleden. Persoonlijke verhalen over (de omgang met) het Nederlandse slavernijverleden. (FOTO)

Tafelgesprek o.l.v. Paul Knevel, docent publieksgeschiedenis aan de UVA en co-auteur van het boek, over de beleving van slavernij in de voormalige koloniën. Tafelgasten zijn: hoogleraar en auteur van het boek en hoogleraar aan de UvA Paul Knevel, psychiater Glen Helberg, Colet van der Ven (auteur van Slagschaduwen) en Mercedes Zandwijken (initiatiefneemster van denktanks Sociale Cohesie in Amsterdam).

Na het tafelgesprek vindt de presentatie plaats van het boek Meerstemmig verleden, dat verschijnt bij KIT-publisher. Met muzikale bijdragen zijn er van zangeres Izaline Calister en gitarist Ed Verhoeff. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met de UvA en de stichting Kleurrijk Verleden.

Slavernij, verleden tijd?
Dinsdag 15 november, 20.00 uur
De Nieuwe Liefde
Da Costakade 102
1053 WP Amsterdam

Bekijk ook:


21 REACTIES

 1. slavernij of geen slavernij je bent en blijft een slaaf voor je zelf moet vrijwillig verplicht werken..

  kijk maar heden ten dage,de slaven nakommelingen doen niets anders dan arbeiden tegen een loon naar werken en men komt toch niet verder dan eind van de maand er naar uitkijken..

  over de hele wereld het zelfde verhaal,,

  terwijl de nakommelingen van de kontrakt arbeiders na 1873 hebben wereld wijdt alwaar zij terecht kwamen een welvarend bestaat opgebouwd zonder enige wrok naar het verleden,integen deel blij dat zij het moederland hebben verlaten..

  in sme zijn zij onmisbaar voor het land en volk de Aziäten zonder aanziens des persoon volkeren..

  de afrikanen zijn enkel en alleen mislukkelingen geworden wereld wijdt de goede nagelaten,het gros leeft aan de rand van de periferie,en hebben de grootste mond..

  en nu jouw beurt..


  Maak melding

 2. Wij Surinamers nemen ons slavernijverleden heel serieus. Calimerostan heeft een winst geboekt van 1200 miljard euro en we hebben daarvan geen cent gezien. Het achterstallig loon mag wel eens een keer uitbetaald worden. we zullen daarna graag vergeten en over de rente valt natuurlijk zinvol te onderhandelen.


  Maak melding

 3. Nr.1 henk ,
  Gisteravond herdachten nazaten en anderen die zich vewant voelen met het lot van de joden , van de gevolgen van de kristallen-nacht in de jaren veertig .
  “Hoe komt het over bij jouw als kind van foute ouders” ???
  Wat voor een gevoel krijg je ???
  Heb jij nog geen lering van het on-humane gepleegde feiten (historisch vast gelegd)kunnen trekken , dat met jouw christelijk moraal ???
  Vijf jaar onder het fascisme willen wij en zullen wij nooit en te nimmer vergeten en vastberaden zullen wij, met z’n allen ,die de mensheid en medemenselijkheid hoog achtend het fascisme blijven bestrijden !!!
  En jij vindt 300 jaren slavernij/kolonialisme
  onzin , die niet serieus genomen moet worden .
  henk handelt en onderneemt in Suriname .
  Welkom in SU , mijn mede-broeder Chin Ghie !!

  O ja , astronomische bedragen (belastings-gelden) worden overgemaakt naar de Grieken .
  Ga jij nog aandelen kopen en beleggen in Griekenland ???
  Wisselkoers van de Euro in SU is momemteel dalende , henk .
  Idem Dito op de zwarte-markt !!!
  henk , mal je molle-naar ….


  Maak melding

 4. Ga zo door!! voor de achteruitgang. Altijd terug kijken! en niet verder! wie over slavernij zeurt, wat heeft die te maken!1 het is de voorouders die dat mee heeft gemaakt.

  Wees blij dat je in Sme bent en wie weet wat je zou uitvreten in het land van afkomst! Misschien was jij er dan niet. Hou toch eens een keer op!!!

  telkens! Slavernij, slavernij en weet niet nog hoeveel jaren verder.

  Heb je niets beters te doen! stelletje zeurpieten.


  Maak melding

 5. Hallo Semmpa en Anna_Z

  “Get a life”

  “Het achterstallig loon mag wel eens een keer uitbetaald worden”

  Blijf daar maar lekker op wachter terwijl andere bevolkingsgroepen jullie door hard werken aan alle kanten voorbij rennen. De eerste de beste Chinees die 3 weken in Suriname is, presteert beter dan dan sommigen groepen in Suriname die wachten op het achterstallig loon en de rente.

  “” And how is that working for you so far? ”

  Kansloze mentaliteit die de slavernij troefkaart tot in 2350 blijft uitspelen dan dan nog steeds tot de onderklasse van alle landen in de wereld behoort, inclusief Suriname.


  Maak melding

 6. Over mentaliteit gesproken. Waar gebeurd! Jongeman, 23 jaar, gevraagd waarom hij niet werkt. Zegt hij: Mijn betbetbetbetovergrootvader en betbetbetbetovergrootoeder hebben voor mij gewerkt en zijn geschopt, geslagen en vernederd. Daarom werk ik niet. Ik deal in weed.

  Als dat de mentaliteit is van de huidige generatie jonge Surinamers, dan hou ik mijn hart vast. Slavernijverleden of niet. Vanavond (10-11-2011) mocht ik in het programma Panorama de heer Armand Zunder weer zijn idioterie aanhoren. Trauma’s van het slavernijverleden? Give me a break. Niemand, maar dan ook niemand van de huidige generatie in Suriname is slachtoffer van de slavernij, want ze hebben het niet meegemaakt. Maar het zijn vooral die overgesubsidieerde malloten uit Nederland, die zich zo graag wensen te wentelen in hun zogenaamde slachtofferrol. Hou nou toch een keer op met die idioterie. En vooral Nederland: Draai die subsidiekraan dicht! Schuld bekennnen, excuses aanbieden, herstelbetalingen, enfin, ik denk dat iedereen zo’n beetje weet hoe meneer Zunder in elkaar zit. Zonde van de zendtijd.


  Maak melding

 7. anna_z op 6,

  Dus jij wilt geld voor het leed dat je voorouders is aangedaan?
  Ik denk dat je voorouders zich in hun graf aan het omdraaien zijn.

  In feite ben je je voorouders diep aan het beledigen.

  Geld kan nooit immens geleden leed vergoeden.
  Vergeten kan je pas als je in staat bent te vergeven.
  Jij wilt vergeten als geld met rente aan jou wordt betaald.
  Heb jij wel een zuiver innerlijk?


  Maak melding

 8. Zal het nog een keer herhalen gedenken een goede zaak maar blijft de slavernij niet als een kapstok zien. Ontwikkel jezelf blijf niet achterom kijken, laat zien wat je competenties zijn probeer mee te gaan met de tijd en met de ontwikkelingen heden ten dage.
  Want als je terug kijkt wordt je geconfronteerd met de tijd van spiegeltjes en kraaltjes laat gaan aub.


  Maak melding

 9. Het ergste wat een zwarte man of vrouw kan doen is een slaaf worden van zijn eigen slaafse mentaliteit.5 dec is in aantocht dan krijgen we ook dat erbij.
  Sempa ik benieuwd wat jij ga doen op 8 dec 2011
  Ik brand een kaars voor degene die hun leven hebben gegeven voor de terug keer van de democratie in suriname.Sempa jij bent hypocriet tot en met, die fascist is nu jou president die genocide pleger die jij aanbid en verheerlijk.


  Maak melding

 10. Het zijn altijd de nazaten van de slavendrijvers, hun broers of zusters die ten alle tijden zullen roepen dat er niet omgekeken moet worden, dat er niet gezeurd worden, of dat je je maar in je slachtoffer rol wentelt,

  MENSEN MAAK JE DAAR MAAR NIET DRUK OM .

  Zodra je dat weer hoort of leest denk dan maar bij je zelf daar heb je weer zo een ex koloniaal of zn handlanger.

  Hou het vuur brandend en eens zal de rekening vereffend worden.

  De VN heeft deze geschiedenis niet voor niets als een Misdaad tegen de Menselijkheid bestempeld.

  reactie 4

  Het verbaaast niemand meer dat de hindustaan er op vooruit is
  gegaan in suriname, we weten ondertussen wel in wat voor toestand hij verkeerde in zijn land van oorsprong en ook in wat voor situatie hij zich nu nog zou bevinden als hij niet richting Su of waar dan ook heen gegaan was.

  Pakweg 2 maanden geleden was er nog een voorpagina artikel in dagblad de Pers, je zal het vast wel weten.


  Maak melding

 11. Jammer dat het postkoloniaal syndroom bij veel Sranangmangs nog alom aanwezig is. Men is nu al zover dat men analyse en herdenking van de slavernij gezeur noemt. Men kakelt de witte Nederlander na en geeft daarmee aan, mentaal nog steeds slaaf te zijn. Het enige gezeur is zeuren dat we de slavernij moeten vergeten en vooruit moeten kijken. Hoe populistisch en simplistisch is deze ondoordachte stellingname. Mensen die zeuren dat er niks geeist moet worden vind ik nogal kortzichtig. Laat Nederland het achterstallig loon eens een keer uitbetalen. 1200 miljard euro!!!!


  Maak melding

 12. #7 Sempa.

  Je hebt één punt.
  “Gisteravond herdachten nazaten en anderen die zich vewant voelen met het lot van de joden , van de gevolgen van de kristallen-nacht in de jaren veertig .”

  Voor zover ik mij ken herinneren hebben de nazaten van de Slavernij, nooit een herdenkingsdienst, ter nagedachtenis van hun voorouders gehouden.
  1 juli is een feestdag, terecht, maar zoals je ziet werkt dit niet.
  Velen zitten nog steeds met onverwerkt verdriet.

  Rouwen, met respect terugdenken, heeft meer effect dan njang dringie prisierie, sorry!
  Mss handig om eerst te herdenken en daarna te feesten.

  Hetzelfde geld voor de 8dec overledenen.
  Nooit en nimmer ene dienst behalve privé door de nabestaanden.

  Als jij na 300jaar nog steeds verdriet of trauma’s hebt te verwerken, kun jij je dan voorstellen, wat de nabestaanden van de 30jr geleden overledenen nu meemaken?
  Ik wil wedden van wel.

  Dat is de Main Reason waarom suri geen rust kent en niet verder ken.
  Heel apart voor een land met zoveel gelovigen en bijgelovigen.

  Zie maar 4mei en 5mei, mooi voorbeeld!

  En voor de golddiggers, geld is handig maar maakt niet gelukkig!


  Maak melding

 13. Een reactie op de recente documentaireserie, waarmee een vorm is gevonden om de schuld te bagatelliseren en van ons af te schuiven, in plaats van erkennen.
  Een slavernij die ruim 200 jaar heeft geduurd, 14 generaties lang bij een gemiddelde moederschapsleeftijd van rond de 17.

  Aanzienlijk langer dan de Jodenvervolging, die “slechts” 13 jaar duurde en wereldwijd tot afschuw leidde. Nu we het over die vergelijking hebben: Op een plantage met namen als Ascension (hemelvaart) zetten slaven zich 14 generaties in terwijl hun eigenheidskaarsje langzaam uitging.
  En wij al die jaren maar niet snappen dat de duitse bevolking aangaf “wir haben es nicht gewust”. Het zal wel tijdsbeeld zijn.

  De documentaire beschrijft berusting en acceptatie onder slaven. De Oorzaak? Een eerste generatie roofdier in gevangenschap laat zijn eigenheid nog zien; draagt het over aan zijn jongen die het niet meer kunnen ervaren, en dus steeds minder doorgeven. Verklaarbaar dus ook dat in 14 generaties slavernij weerbaarheid af-, en berusting toenam, eenvoudigweg door niet beter meer weten. En ach, de vergelijking tussen roofdier en slaaf? In het tijdsbeeld geplaatst was het roofdier waarschijnlijk voor een eigenaar waardevoller. Ik bedoel maar.

  Kennis gaat verder dan weten; vaardigheden als begrijpen en inleven verdiepen iemands inzicht. Hoe kan het dat we nog zo veel te zeggen hebben over de Jodenvervolging door een ander, terwijl we wij onszelf nu gaan schoonpraten voor een slavernijverleden nu we het niet meer kunnen ontkennen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.