Politie Suriname beter voorbereiden op onrust

10

PARAMARIBO, 9 nov – Het Korps Politie Suriname moet beter kunnen inspelen op onlusten en massahysterie. Dit concludeert zowel de korpsleiding als de politiebond. Met wat betere training en gepast materieel, kan het vuurwapen in de holster blijven. Aan beide schort het nogal.

Recente incidenten hebben dit euvel schreeuwend aan de dag gelegd. “Het zijn gevallen,waarbij je mogelijk traangas en wapenstok zou moeten hanteren”, zegt korpschef Humphrey Tjin Liep Shie tegenover de Times of Suriname. Maar zowel wapenstok als traangas is dun voorradig. De vakbond heeft al aan de bel getrokken. Met de ‘juiste’ middelen kan veel ellende worden bespaard. Ook het gericht trainen van het personeel mag wat meer aandacht.

Tijdens een recent incident in Paramaribo viel er één dode. Een politieagent loste een schot tijdens een schermutseling bij het afvoeren van een verdachte. Een menigte omsingelde toen een politiebusje en het fatale schot raakte een voorbijganger. Het korps betreurt het incident en verleent de nabestaanden bijstand. De vakbond neemt een trend waar van burgers die zich steeds agressiever gedragen tegen de politie. Die trend moet hoe dan ook gestuit worden.

Bekijk ook:


10 REACTIES

 1. Hahahahahahahahahahahahahahaha….de oledomme aanhangers zullen ervan lusten wanneer ze de straten op gaan….whoei,whaai.baas waar blijve je belofte,gratis ete,drinke, huisje, Grond, waar is de rust, vrede, en voorspoed gebleven. De oliedomme aanhangers vergeten dat ze zelfs deze ontwikkelingen verdienen door te hebben gestemd op onberechte moordenaars en wetverachters. Daarom geen rust,vrede en voorspoed in het verschiet.


  Maak melding

 2. Als je vroeger gedurende de opleiding laat op het centrum verscheen of een onvoldoende haalde voor deze of gene vak kreeg je als rekruut de meest k.karweitjes te doen. Louter om het besef bij te brengen. Je werd evenwel pas na 1 losgelaten in die gemeenschap.

  Met het modulair onderwijs staan die agenten binnen de kortste keren on duty met het bekend gevolg.


  Maak melding

 3. Prevention is better than cure.
  Voorkomen is beter dan genezen.
  Laat de politie zich beter verdiepen in de cultuur van de zich MARRONS noemende nazaten van de weggelopen slaven.

  De voorouders van deze mensen, hebben zich na de afschaffing van de slavernij opgehouden in het achterland van suriname.

  Ze hebben zich gehandhaafd in stamverbanden onder het traditioneel gezag.
  Granmans,kapiteins en bassias,
  Er golden daar specifieke boswetten.

  Ze hadden met het stadsbestuur helemaal geen rechtsverhouding.

  Geschillen werden vaak hardhandig beslecht(familie’s trokken tegen elkaar op) en soms trad het traditioneel gezag op en wist de ruzie te beslechten,

  Helaas is door de binnenlandse oorlog, dit tradioneel gezag ernstig ondermijnd.

  De nazaten van de marrons zijn gedwongen geurbaniseerd,
  Geen enkele overheid heeft strukturen opgezet,om deze mensen op te vangen en te begeleiden.Geen inburgerings begeleiding.

  Ze hebben zich gegroepeerd in de achterbuurten van paramaribo.En ghetto’s gevormd.Vallen noch onder het tradioneelgezag,noch onder de centrale overheid.

  De centrale overheid doet er goed aan om met deskundigen,programma’s op te zetten om deze groep alsnog te helpen INBURGEREN.

  Gebeurt dat niet dan vrees ik een grote ramp.
  Met harde middelen zoals bullepezen en traangas zal het de politie niet lukken, deze nazaten van de MARRONS te tuchtigen.

  Het was Desi Bouterse niet gelukt en zal de politie nog minder lukken

  TRANGA NO DE TYARI KAW GO NA PING.
  Met de harde hand zal het echt niet lukken!


  Maak melding

 4. –verwijderd–

  Aan: ‘determinist’ – je reacties die geen betrekking hebben op de inhoud worden niet geplaatst.
  Als je zo doorgaat met spammen wordt geen enkele reactie meer geplaatst.


  Maak melding

 5. Aan: ‘determinist’ – je reacties die geen betrekking hebben op de inhoud worden niet geplaatst.
  Als je zo doorgaat met spammen wordt geen enkele reactie meer geplaatst.  Maak melding

 6. “Politie Suriname beter voorbereiden op onrust”

  Wel jammer dat er eerst een onschuldige dode moest zijn alvorens tot die conclusie te komen.

  Maar goed, liever te laat dan nooit. Ook moeten de instructies duidelijk zijn hoe en wanneer een politieman een waarschuwingsschot moet lossen en waneer gericht mag schieten.


  Maak melding

 7. @bigi ede

  Ja zeker daar ligt het begin. Maar deze regerign is niet bepaald een regering die aan zelfreflectie doet of over empathische vermogens beschikt.

  Overigens de vlam sloeg in de pan door het doodschieten door een bewakingsdienst en onjuist/onbevoegd handelen van de Goudordeningscommissie. Lijkt mij toe dat je dan die zaken als eerste aanpakt.


  Maak melding

 8. Paramanpinto,
  Kan jij mij vertellen wanneer, en over welke vroeger jij het hebt.
  Zoals iedereen weet heeft ook de politie in suriname het heel zwaar verduren gehad onder het militaire bewind van dictator en massamoordenaar Desi Bouterse.
  Politiebureau werd met de grond gelijk gemaakt en de dader mag zich nu president noemen in suriname.Mijn gevoel zegt mij dat deze criminele regering een opstand verwacht in suriname, omdat de bevolking zich steeds bedrogen voelt.


  Maak melding

 9. een oud gezegde die in deze situatie van toepassing is luid “drieng dresie waktie siekie”. de politie moet zeker goed voorbereid zijn op mogelijke onrusten. de hulpdiensten moeten ook goed voorbereid zijn als bv 2 vliegtuigen tegelijk neerstorten. de kans op het laatste is natuurlijk heel klein maar de kans op die onrusten neemt alleen maar toe met die boeven regering. ordening goudsector betekend eigenlijk vriendjes aan goudconsessies helpen. die mensen die op die gebieden wonen accepteren het op enig moment niet. ook die beloofde luchtkastelen die uitblijven zijn een basis voor onrust.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.