Wereldbank wil helpen bij ontwikkeling Suriname

18

PARAMARIBO, 8 nov – De Wereldbank is bereid te helpen bij Suriname’s verdere ontwikkeling. Dit zegt de directeur voor het Caribisch Gebied, François Clottes. Vooral de ontwikkeling op de lange termijn biedt mogelijkheden voor samenwerking. Het zou betekenen dat na ruim dertig jaar de draad weer wordt opgepaakt.

Net zo lang geleden verwaterden de relaties. Sinds kort is er sprake van een kentering. De bank werkt intussen al aan een Interim Strategy Note, ISN, voor Suriname. “We zijn blij om opnieuw relaties te onderhouden met Suriname en de ambitieuze ontwikkelingsstrategie van dit land te ondersteunen”, zegt Cottes tegenover de Ware Tijd. Vandaar ook het driedaagse bezoek van een delegatie. De bedoeling is zich ter plekke te oriënteren.

Onder meer zijn ontmoetingen gepland met de particuliere sector en leden van de regering. “Ik verheug mij op de ontmoeting met president Bouterse en zijn team om uit de eerste hand te vernemen hoe we als instituut een betere bijdrage kunnen leveren aan de langetermijnontwikkeling”, aldus Cottes. De ISN moet in dit licht worden gezien. De bedoeling is zo goed mogelijk aan te sluiten op het Meerjaren Ontwikkelingsplan van de regering. Het plan ligt nu bij het parlement.

Bekijk ook:


18 REACTIES

 1. Iedereen die bereid is te helpen bij Suriname’s verdere ontwikkeling is welkom.

  Iedereen met een beetje gezond verstand zal op deze goedlopende trein van de beste regering die Suriname ooit heeft gekend springen.

  Het voormalig moederland trekt zich terug en anderen komen voor in de plaats.
  De Nederlanders kennende met hun VOC mentaliteit zullen straks met hangende pooitjes terugkrabbelen, hebben ze eerder al gedaan in Indonesie zelfs de koningin is erheen gesneld.


  Maak melding

 2. Voorzichtigheid!

  Het is niet zo slecht dat dit staat te gebeuren maar voorzichtigheid is hier zeker geboden. Onderzoek eerst waarom er 30 jaar niet is samen gewerkt. Wat zijn of waren de obstakels en de kravanna’s. En dan met open vizier mikken.

  De wereldbank is ervan op de hoogte dat in 2015 de Nederlandse ondersteuning stopt. Dan heeft Suriname misschien de gretigheid om geld voor ontwikkeling bijeen te schrapen.
  En gretigheid is wat de wereldbank nodig heeft om slachtoffers te maken.
  Ik hoop daarom dat onze leiders heel goed opletten en zich niet laten bedonderen.

  Trouwens; als China al wil helpen getuige het onlangs grote bezoek, heb je de wereldbank niet nodig. Stuur ze maar naar Griekenland en Italie dan zal je horen wat ze zeggen: “van een kale kip kan je niet plukken!”


  Maak melding

 3. Geweldig te zien dat veel instellingen geloven in een duurzame ontwikkeling van Suriname. Natuurlijk kan dit allemaal op conto geschreven worden van de meest vooruitstrevende Surinaamse regering aller tijden. Een regering met visie en daadkracht. Voor de eerste keer in onze geschiedenis is lange-termijndenken een feit. De redimusukliek zal natuurlijk weer zuur kijken naar en reageren op dit heuglijke nieuws. Maar ja, dat zijn we inmiddels wel gewend van deze schurken. Let op de anti-Surinaamse reacties die ongetwijfeld zullen volgen.


  Maak melding

 4. We zijn blij om opnieuw relaties te onderhouden met Suriname en de ambitieuze ontwikkelingsstrategie van dit land te ondersteunen”, zegt Cottes tegenover de Ware Tijd. Wanneer Suriname deze koers blijf varen , wordt Suriname een rijk land met ongekende mogelijkheden. Het beleid van deze regering is ook daarop gericht om het land tot een rijk en welvarend land te maken . Verder wijzen alle teken erop dat het die kant op gaat , ondanks de stribelingen en verbazing van de tegenstanders van deze regering . Suriname gaat in rap tempo vooruit
  door nieuw beleid en ook gedeeltelijke voorzetting van het oude van EL Vene . Niemand zeg dat EX Predident Venetiaan alles Slecht heeft gedaan . Absoluut niet , maar zijn coalitie-genoten hebben aan zijn stoelpoten gezaagd . Daardoor kon hij zijn achterban niet bedienen . En nu is 4 zetels voor de NPS het trieste resultaat . Jammer voor Venetiaan .


  Maak melding

 5. Wereldbank? NIET DOEN! Zij hebben geld geroken dat nodig is om de westerse economie staande te helpen houden. Kijk goed naar de gevolgen van hun bemoeienis in andere derdewereldlanden! Geef mij dan maar de Chinezen die ook van je profiteren maar tenminste je helpen je land op te bouwen, want hun motto is: voor wat hoort wat. Dat kan allerminst gezegd worden van de westerse instituten die enkel in eigen belang handelen en daar is de wereldbank een van.


  Maak melding

 6. Fout.Er ligt geen meerjaren ontwikkelingsplan bij het parlement maar een ontwikkelingsplan.In het plan van bout zijn er geen tijdslimiten en of jaren aangegeven[behalve tot 2016].De gelden om uitvoering te geven aan de plannen moeten uit donatie’s komen maar de gevers zijn er nog niet.Ook van de IDB horen we niets meer.Zij hadden toegezegd gelden ter beschikking te stellen voor het water gebeuren in Sur.Waarschijnlijk zijn ze geschrokken van de ontvanger.

  Cobie.


  Maak melding

 7. “We zijn blij om opnieuw relaties te onderhouden met Suriname en de ambitieuze ontwikkelingsstrategie van dit land te ondersteunen”, zegt Cottes tegenover de Ware Tijd.”

  Dat zelfs de wereldbank een strategie ziet van deze regering om Suriname te ontwikkelen en de fronters niet, moet ons niet verbazen.

  De fronters zijn bang dat ze nooit meer in het regeercentrum zullen komen vandaar dat ze tegenwerken, liegen en obstructie plegen.

  Zoals de President al zei, in geen 25 jaar zal front nog weer kunnen regeren. Ik hoop het van harte, Suriname moet nu eindelijk ontwikkeld worden en die corrupte front boeven mogen het niet weer verpesten.


  Maak melding

 8. En naruurlijk zal bouta geen neen zeggen, want jullie komen nu als geroepen!
  Ikben benieuwd of jullie het zullen kunnen opnemen met de chinezen die daar al miljarden hebben geinvesteerd.

  Ik ben benieuwd
  A tang so


  Maak melding

 9. De wereldbank heeft door dat er heel veel geld valt te verdienen in Suriname dus willen ze natuurlijk ook meedingen.
  Waar waren zij al die tijd toen het minder ging met ons moederland ?

  Anyway, onze regeringsonderhandelaars hebben intussen ook door dat het nu een buyers market is en dat niemand (geen IMF, Wereldbank, EU bank etc etc) ons de les komt voorlezen.

  We leven nu gelukkig in andere tijden waarbij al die de zogenaamde Westerse landen op dit moment in een underdog positie verkeren.
  Het ‘rijke westen’ gaat nu zelf geld lenen bij de armen (derde wereld)!

  Beste mensen, volgen jullie de zaak heel goed want, het kan verkeren !!!
  Onze bigi sma’s zeiden altijd van: grontapoe na asie tere, want ti de ai wai so, en tamara ai wai trafasi !!

  Think about that !


  Maak melding

 10. De wereldbank is gewoon de bank die o.a. gespecialiseerd is aan het lenen aan landen. Maar net als elke andere bank kijken ze krities naar de plannen en terugbetaal capaciteit.
  Met de huidige EU problemen zullen ze echt niet snel aan overheden lenen die al grote schulden hebben en ze zullen een hoge rente rekenen.


  Maak melding

 11. Noem mij een land,waar de wereldbank welvaart heeft gebracht.
  De frontregering heeft het IMF recept afgewezen en ze zijn in staat geweest onze goudvoorraad alook onze deviezenvoorrad gigantisch te vergroten.

  Deze regeerbende heeft geopperd dat ze onze grondstoffenreserve(lees bodemschatten als onderpand te geven bij het aangaan van heel grote leningen.
  Owee als dat mocht gebeueren.
  Suriname komt er nooit meer bovenop en wij worden armer dan Haitie.

  DE BEJAARDE MANNEN DIE MET DE 65 JARIGE JONGE GRIJSAARD SURINAME WEDEROM IN HUN MACHT HEBBEN,GAAN HET DITMAAL GRONDIG PLUNDEREN,

  God zij met ons suriname.


  Maak melding

 12. Met onberechte moordenaars,drugsbonzen,bankrovers en mensenrechten schenders aan de macht, verwordt Suriname net als vele afrikaanse landen waar de oliedomme aanhangers van de gevallen de kruimels al vechtend onder elkaar mogen eten, drinke, gratis, want degenen die de macht is gegeven zullen zich gruwelijk verrijken. Maar de aanhangers verdienen de komende megaschuldenlast die ze zullen moeten aflossen, generaties lang, tot de laatste cent. Anderzijds komen vele delen van dit land in hun handen.


  Maak melding

 13. En ja, de wikkileakige determipessimisten spuien weer hun gif. Zielige loosers, doe aan een andere tak van sport zoals een wedstrijdje kruipen onder een grote steen, zijn we ook van jullie af.


  Maak melding

 14. Lees ook: http://www.waterkant.net/suriname/2011/11/09/suriname-krijgt-geen-leningen-van-wereldbank/

  “In deze fase wil de regering slechts technische assistentie bij de uitvoering van haar financieel-economisch beleid en uitvoering van ontwikkelingsprogramma’s”, zegt Lackin

  Lackin geeft daarmee eerlijk toe dat al die luchtkastelen van DDB nog steeds niet veel meer zijn dan luchtkastelen en dat ze geen idee hebben hoe ze welk project dan ook moeten initieren en realiseren.


  Maak melding

 15. ““In deze fase wil de regering slechts technische assistentie bij de uitvoering van haar financieel-economisch beleid en uitvoering van ontwikkelingsprogramma’s”, zegt Lackin ”

  Zwakzinnige neus dat je uit bovenstaande de conclusie trekt dat de regering niet weet hoe ze welk project dan ook moeten initieren en realiseren. Verbaasd ons niet, dit soort kronkels krijg je met mensen die totaal geen idee hebben waarover ze praten maar wel een grote muil opzetten.

  Feit is en blijft dat deze Superregering er alles aan zal blijven doen Suriname eindelijk duurzaam te ontwikkelen. De wereldbank is een organisatie bij uitstek die technische hulp kan verlenen, die ervaring hebben ze en daar moet Suriname gebruik van maken.

  Vergeet niet dat momenteel niet die front losers van je aan het bewind zijn die geen enkel ontwikkelingsplan of wat dan ook hadden. Bijdeze losers was alles ontwikkelingshulp, dus alleen Nederland kenden ze.


  Maak melding

 16. @ Lucien,
  Ik houd mij aan de feiten en die zijn niet in het voordeel van die criminele bende waar in jij jou hoop op hebt gevestigd.
  Meer als een jaar verkoopt deze criminele bende van massamoordenaar Bouterse alleen maar gebakken lucht en broodjeaapverhalen aan de samenleving.
  waar zijn die miljarden uit China?
  waar Zijn die Miljoenen uit India ?
  Waar zijn die geweldige Plannen Van Chavez?
  Hoe ver staat het met die duizenden huizen en driebaanswegen en diep zee haven.


  Maak melding

 17. @wikkileaks
  Dat je niet kan begrijpen dat zulke ambitieuze plannen niet in een jaar of twee kan worden realiseren is begrijpelijk. Maar dat je zulke plannen niet graag ziet komen omdat je geen geloof heb is triest. Wij moeten groot denken dan word we groot . je denkt zielig klein daarom man .
  Staats olie is nu de grootste deviezen verdiener dat is ook niet in een jaar of twee gebeurd . maar de aanzet is wel in 1980 gezet en zie daar het resultaat.
  de huizen die in twee jaar zij gebouwd 350 stuk is meer dan 10 jaren front nog geen 100 stuk.
  En weet je waarom omdat.
  Omdat ze klein denken en wachten op ontwikkelingshulp . ze hebben tien jaren over twee bruggen gedaan die niet zij afgerond maar zijn neergestort en door deze regering is afgebouwd in nog geen jaar. Deze regering is goed op weg een beter goud deal is op komst en ik zie al groots gebeuren de aanpak van de voedsel schuur van het Caraïbisch gebied . Visie en geloof moet ons uit de wortel van ongeloof en pessimisme halen .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.