Buza Suriname: “Bij ons was dit al lang bekend”

16

PARAMARIBO, 8 nov – “Bij ons was dit reeds lang bekend.” Dit zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken na de Nederlandse onthulling over invasieplannen in 1986. De bevestiging van Den Haag wordt maar voor kennisgeving aangenomen. Voor Suriname is het verder business as usual.

Dat het Nederlandse parlement nu vragen stelt, doet niet ter zake. “Als men in de Tweede Kamer nog daarover wil praten, mag dat. Maar wij kijken naar de toekomst”, zegt Lackin tegenover de Ware Tijd. Hij verwacht ook geen gevolgen voor de relaties tussen beide landen. Aan een of andere protestactie, zoals een diplomatieke nota, wordt al helemaal niet gedacht. “We hebben momenteel goede relaties met Nederland en ook heel goede met het Nederlandse bedrijfsleven.”

Dat moet zo blijven ook. Voor de rest wil de regering het ingezette traject aflopen. “We zijn intensief bezig met onze regionale politiek”, aldus Lackin. Hij wijst er wel op dat de militairen al in 1986 waarschuwden tegen invasieplannen. “Maar toen geloofde men ons niet.” Volgens Den Haag waren er in 1986 ‘contacten’ met prominente Surinamers. Daarbij zijn “de wenselijkheid om burgers te beschermen en een verzoek om hulp aan de orde gekomen. “

Bekijk ook:


16 REACTIES

 1. Een goede en zakelijke reaktie van de Minister, helaas zijn er anderen die nu stil blijven.
  Succes met zaken zakelijk aanpakken en jullie niet laten afleiden, de ogen en oren zijn aanwezig!


  Maak melding

 2. Natuurlijk wordt er niet in eigen boezem gekeken, wie werkelijk degenen en veroorzakers zijn geweest van al het leed, moord, schaarste, onterechte opsluitingen, perscensuur noem maar op sinds 1980….de wreedheden die zichj hebben voorgedaan zullen zevenmaal erger worden ervaren en beleefd door de aanhangers van deze onberechte moordenaars. Is schuld van die dit dat, elk volk verdiend haar lijders.


  Maak melding

 3. Dit was bij iedereen bekend die het wilde weten of horen.

  Goede reactie, Surinamers zitten allang niet meer hiermee. het schijnen Nederlanders en de sommige zgn Suri-Neds die nog met een hebi rondlopen.

  In Suriname kijken we naar de toekomst en die ziet er inderdaad rooskleurig uit, we hebben geen tijd voor dit soort zaken. laten ze het in Nederland maar zelf rooien.


  Maak melding

 4. Oude Koeien!

  De helft van de militairen die deze inval moesten plegen is al dood. Ouderdom kierie dem!
  Laat deze oude Koe ook dan vredig rusten want het heeft geen ene zin om er over te praten.


  Maak melding

 5. Weer zo’n ndp randdebiel, indien er een invasie ophanden was, hebben wij het niet over 1982 maar over 1986. Vier jaren na de folteringen en moorden op mensen die de terugkeer van one man one vote wensten en niet een onderdrukking door drop-outs en ULO militairen, onder leiding van suppletie Redi Musu’s.

  Volgens deze ndp debiel hebben de moordenaars alvast mensen in 1982 vermoord, omdat er in 1986 een inval zou plaatsvinden.

  Get lost!


  Maak melding

 6. ik ben het er mee eens dat je vooruit moet kijken en denken.toen ik voor het eerst in suriname kwam schreef men allemaal negatiefe dingen over suriname in de telegraaf of op tv. maar ik zag dat dat niet waar was en toen wist ik pas hoe vies politiek kan zijn. alleen maar negatiefe dingen op rakelen geen positiefe, laat ze gewoon met respect elkaar helpen en lief hebben dan is het leven zo mooi, ik hou van suriname het mooie schone land.


  Maak melding

 7. Ja, soer roes, in 1982 zou inderdaad een buitenlandse invasiemacht Suriname binnevallen. Die invasie zou plaatsvinden in de kerstnacht. Oud-president Chin a Sen was hiervan op de hoogte en zou de nieuwe regering vormen samen met veel van de omgekomenen op 8 december. De vertrouweling van Chin a Sen, Roy Horb zou de coupplegers na aankomst in Suriname onderstenen.Door loslippigheid van Daal c.s. en de verradersrol van Fred Derby, kampt Suriname nog steeds met de gevolgen. Wat betreft Nederland en haar regering? Zoals gewoonlijk wast die weer haar handen in onschuld. Laten zij eens vrijgeven, wie of die plannen voor 1986 heeft gemaakt. Wil jij wedden dat het met uitzondering van enige details om hetzelfde plan uit 1982 gaat?


  Maak melding

 8. ik volg altijd het nieuws uit Suriname en de bijbehorende forums. En wat mij opvalt is dat er op die forums standaard een aantal mensen zijn zoals Neus, Determinist, Wikileaks en andere van dat soort gasten die alle forums voorbij gaan om Suriname maar in een kwaad daglicht te stellen. Het heeft allang niets meer te maken met de huidige regering en president. Zijn jullie je eigen kruistocht in naam van Holland aan het voeren?


  Maak melding

 9. Kijk ook naar de video over Erwin de Vries. Deze man “kunstenaar” verdient meer aandacht gezien zijn levens prestatitie. Een interessante video over hem als persoon. Dit soort news zou men moeten plaatsen dan alleen maar ellende.


  Maak melding

 10. neus op 9 , we begrijpen het, je staat totaal perplex. Zelfs nu nog is het een OCER leugen. Maak je niet druk in Suriname hebben we voor hetere vuren gestaan,zie de reactie van de minister, ze laten zich niet afleiden met prietpraat. Het liefst had je grote paniek willen zien toch.


  Maak melding

 11. De enige juiste reactie vanuit Suriname. De Nederlanders kunnen zich het beste bezighouden met de ineenstorting van Europa. Het opgepotte kapitaal verkregen door uitbuiting en kolonialisme is inmiddels op en er moet nu echt gewerkt worden. En dat valt natuurlijk niet mee voor de Europese volkeren die altijd te lui waren om te werken, en dus anderen het vuile werk lieten opknappen. Wat Suriname betreft: Suriname wacht een mooie toekomst en doet er helemaal verstandig aan zich op de regio te richten.


  Maak melding

 12. #7.

  De respectvolle en liefdevolle bijeenkomst in het Fort Zeelandia 1982, maakt voor u dat er in Suriname alleen positieve dingen plaatsvinden.

  Wat was het in Nederland toch gezellig tijdens de Duitse onderdrukking.
  De hongerwinter was zeer welkom, niemand hoefde zich in die periode druk te maken over zwaarlijvigheid. Kijk, dat is nu een positieve benadering.

  Grow up!


  Maak melding

 13. #15
  Prima verwoord.
  #7 ik vraag mij af hoe iemand positief kan zijn over de jaren 80, en over genocide pleger Bouterse.nog steeds hoor ik die Nederlanders aan die Duitsers vragen wanneer ze hun fiets terug brengen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.