Suriname ontvangt in 2015 laatste portie hulp

24

PARAMARIBO/DEN HAAG, 7 nov – Suriname ontvangt in 2015 zijn laatste portie Nederlandse ontwikkelingshulp. Dat is dan vijftigduizend euro, volgens de Nederlandse staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken. Het is dan voorgoed gedaan met het ontwikkelingsverdrag van 1975. Er is sindsdien ruim anderhalf miljard euro in Suriname gestopt.

Volgens een verslag van de Wereldomroep heeft Knapen uitgezocht wat er is gedaan met het geld dat Nederland uitkeerde als ‘officiële ontwikkelingshulp’. Hij deed dit op verzoek van de vaste commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer. De eerste conclusie is dat de hulp tussen 1975 en 2000 onvoldoende bijdroeg aan de ontwikkeling van Suriname. Pas na 2000 trad sterke verbetering op. “De relatie tussen beide landen bewoog zich van donor-ontvanger in de richting van een zakelijkere samenwerking tussen partners.”

Vanaf 2008 gold een langtermijnprogramma voor onderwijs, gezondheidszorg, landbouw, milieu (inclusief water), huisvesting en goed bestuur. Onder meer zijn de Nieuwe Haven en de Johan Adolf Pengel luchthaven gerehabiliteerd. Ook worden dijken aangelegd en zijn schulden aan Brazilië afgelost. Het laatste programma, Beheer en Toezicht Staatsfinanciën, loopt in 2013 af. In 2012 zal ruim twaalf miljoen euro overgemaakt worden en in 2013 zes miljoen.

Bekijk ook:


24 REACTIES

 1. Hoe schaamteloos kan een natie wel niet zijn.

  Een land dat stelselmatig met de voeten is getreden kan maar niet met rust worden gelaten.

  Kijk maar naar de verhouding en verschillen tussen de stads- en boslandcreolen, die ooit eens uit dezelfde gezinnen kwamen. Anno 2011 een permanent verscheurde groep!

  “Fok you” met jou restant-herstelbetaling.

  Typisch Holland!


  Maak melding

 2. Nog even en Suriname kan NL gaan helpen zaken op orde te krijgen, wij leven niet op schulden en zelfs de Moslim en de Jood bidden vreedzaam naast elkaar. Kunnen de Immams niet hier de inburgeringscursussen gaan doen ipv duur in NL? Werkelijk hier zeg je een vreemde gewoon goedemorgen op straat, ik weet dat dat niet meer kan in NL….


  Maak melding

 3. vijtigduizend euro??? Ben Knapem moet zich schamen om te vermelden over overgebleven ontwikkelingshulp. Die 1.5 miljard euro als ontwikkelings hulp was een lachtertje en Suriname is helemaal niet vooruit opgegaan. Wij Surinamers moeten eindelijk gaan beseffen dat we Nederland helemaal niet nodig hebben en in de nabije toekomst Suriname zelf Nederland moet gaan steunen.


  Maak melding

 4. He nogsteeds hulp?? Ik dacht dat Suriname totaal niets van Nederland wilde weten! waarom nu dan wel de Gelden accepteren! Geef het liever aan Haïti of Senegal die heeft het hard nodig.

  Bouta heb je beetje eigenwaarde, negeer het en geef aan de zojuist genoemde!!


  Maak melding

 5. hé hé eindelijk worden we echt zelfstandig en moeten leren zelf onze boontje te doppen na 37 jaar te bedelen..

  Maar wat hebben we zelf voor gedaan de afgelopen jaren van nemen en niks doen..

  Want nu moet het gebeuren het opbouwen van ons land..


  Maak melding

 6. “Vanaf 2008 gold een langtermijnprogramma voor onderwijs, gezondheidszorg, landbouw, milieu (inclusief water), huisvesting en goed bestuur. Onder meer zijn de Nieuwe Haven en de Johan Adolf Pengel luchthaven gerehabiliteerd. Ook worden dijken aangelegd en zijn schulden aan Brazilië afgelost.”

  Ja lezen jullie het nogmaals goed.

  front heeft geen jack zelf gedaan, geen schulden van wie dan ook afgelost, het is gewoon afgelost met ontwikkelingsgelden.

  De zgn stabiliteit van front dreef op een dikkelaag ontwikkelingshulp.


  Maak melding

 7. Op is Op!

  Toch zou ik adviseren om deze bedragen van 2012 tot 2015 op een spaarrekening te deponeren en in 2020 van de rente een project te verwezenlijken. En zo doen we dat dan om de 5 jaar zodat elke nieuwe regering alleen maar de rente mag uitgeven. Het spaarbedrag wacht dan op een groot uit te voeren plan dat via referendum wordt beslist.
  Een plan waar het volk er wat aan heeft.
  Want dan is op, niet echt op!


  Maak melding

 8. Alle politici hebben sinds de onafhankelijkheid behoorlijk misbruik gemaakt van deze gelden.Het restant komt nu toe aan degenen die demacht is gegeven door verraders en dommen, voor een gratis hapje met drankje plus dansje. Plaats: Ocer met medenemen van uw lidmaatschap.


  Maak melding

 9. Hulp, hulp en nogmaals hulp ! Nu blijkt dat men in Europa zelf hulp heeft want China en Brazilie hebben het IMF hulp aangeboden om de economie (inzake griekenland en evt Italie0in Europa te redden.


  Maak melding

 10. Ik zou de President willen adviseren om het bloedgeld niet aan te nemen. De samenwerking met China, Brazilie en India zet veel meer zoden aan de dijk. Geen geld aannemen van een volk dat ons dagelijks verkracht en aanrandt.


  Maak melding

 11. Tot “ziens” en wel bedankt meneer voor alles wat u heeft gedaan, maar ook wat u heeft nagelaten te doen.

  Dat restbedragje en die hele herstelbetaling staan in geen enkele verhouding tot de eeuwenlang toegebrachte materiele en imateriele schade.

  Dag Holland, ik ken je Holland en bedankt Holland zou Gerrit Barron hebben gezegd.


  Maak melding

 12. Mr Zuidoost: China heeft natuurlijk geen enkel bloed aan zijn handen. China is het toonbeeld van een staat die de grondrechten van haar eigen mensen respecteert……..zoals democratie en vrijheid van godsdienst.

  Maar Mr Zuid Oost heeft gewoon een haat tegen blanken en vooral Nederlanders . Maar Mr Zuidoost beschouwt zijn uitkering van natuurlijk niet als bloedgeld…….


  Maak melding

 13. Toch wel opvallen dat types als Paraman, Mr Zuidoost en Afu Sensie pas een grote mond hebben als er nog maat een schijntje door Nederland betaald moet worden. Toen de miljarden binnenkwamen in Suriname vanuit Nederland en Suriname het geld verbrastte hoorde je ze niet…. Typisch!!


  Maak melding

 14. @Paraman
  Man man man wat druipt het af van frustraties. Kennelijk wordt jij nog heden ten dage nog steeds achtervolgt door de waanzin van de dag “eeuwenlang toegebrachte materiele en imateriele schade” en doemdenkend dat hiertegenover een financieel bedrag tegenover.
  Andere volkeren / landen vieren een hoogtij ontwikkeling (India, China, Brazilië etc) door hun visie en ontwikkeling te richten op de toekomst maar zeer zeker het verleden niet vergeten.
  In Suriname denkt men nog steeds “die grote spaarpot” jaren geleden te hebben gespot en denkende dat daarin nog heel heel veel geld in zit.
  Come on leef bij de tijd mang en zuur verder niet.

  “Kijk maar naar de verhouding en verschillen tussen de stads- en boslandcreolen, die ooit eens uit dezelfde gezinnen kwamen. Anno 2011 een permanent verscheurde groep!”

  Daar zijn jullie allemaal debet aan dat jullie worden uitgekotst. Zie saramaccastraat waar er zogenaamd een opstand wordt georganiseerd met de gedachte “oenoe sa plunder a ka snesie ing supermarkt net lekie maripaston. Dang oenoe na foe pai djie neks”
  En denkende dat deze gedachte jullie welvaart zal brengen?
  Concludeer, dupliceer en onderneem aktie


  Maak melding

 15. @ Flexara
  “Die 1.5 miljard euro als ontwikkelings hulp was een lachtertje en Suriname is helemaal niet vooruit opgegaan.”
  En wie zijn schuld is dat, dat Suriname niet vooruit is gegeaan?
  Geef dit bedrag aan de Hindoestaan, de Chinees, de Jood, de libanees etc dan zal een ieder waarnemen dat er enige vooruitgang te bespeuren zou zijn.
  Geef het aan de personen als jezelf en paraman dan zal er achteruitgang te bespeuren zijn.
  Want achteruitgang is ook volgens jullie vooruitgang want er worden stappen gemaakt alleen in de negatieve richting.
  .Be wise en begin jezelf zodaing op te stellen dat je, zolang je leeft, wel enige vooruitgang boekt.


  Maak melding

 16. @Mr. Zuidoost
  Wordt niet moe van die onzin. Ja jaren geleden zijn je voorouders [b]mogelijk[/b] bestolen en/of verkracht en/of gemarteld en/of vermoord door de slavenmeesters. Maar het lijkt mij toch echt dat dit geen enekele reden is om enerzijds goed te praten dat de nakomelingen van de slaven dagelijks dezelfde misdaden begaan en anderzijds steeds geld te eisen voor het leed dat je voorouders [b]mogelijk[/b] is anngedaan.


  Maak melding

 17. Henk molenaar op 14 zegt
  “Toen de miljarden binnenkwamen in Suriname vanuit Nederland ”

  Henk me jongen, je zou toch moeten weten dat deze miljarden maar een schrijntje is van wat Nederland in 400 jaar uit Suriname heeft gehaald.

  Trouwens hoeveel van die miljarden is linea recta teruggekeerd naar Nederland of is al helemaal niet in Suriname aangekomen. Als je de werkelijke cijfers zou zien, zou je van schaamte dood willen vallen.

  Henk je bent en blijft een hypokriet van de eerste orde, het zit gewoon in je DNA.


  Maak melding

 18. Beste Paraman:

  “Dat restbedragje en die hele herstelbetaling staan in geen enkele verhouding tot de eeuwenlang toegebrachte materiele en imateriele schade”

  En jij heb daar natuurlijk nog steeds ontzettend veel last van. Stumper. Jij pararsiteert op de ellende die jou voorouders is aangedaan. En die mentaliteit geef je waarschijnlijk ook weer door aan je kinderen. Hebben die ook weer een goed excuus om de schuld bij anderen te leggen. “How is that working for you so far: zou Dr Phill zeggen….


  Maak melding

 19. konkroe of wie je bent ,weet je waarover je praat geef het geld aan de hindoe of chinees
  …..het geld is aan de vhp en front gegeven wie zijn dat een stelletje boeven kijk maar bij OW&V wie was daar minister al die jaren michines en vrachtwagens inschrijven en geld bij de overheid opstrijken terwijl ze helemaal niet bestaan die machines waren het niet de mensen die op hun lijken wat je heb
  benoem als zijde de mensen die het land vooruit zouden helpen .Neer kijken en beschuldigen van mijn ras neem ik hoogop laten jullie mijn mensen met rusten, wij hebben genoeg geleden door het verleden


  Maak melding

 20. ik heb altijd gezegd,vanaf de lagere school Bernhardschool aan de Herenstraat,,,geef een hindoestaan een javaan een chinees honderd euro/srd en kom over vijf jaar terug en zie wat deze mensen hebben gedaan met dat geld,opgebouwd een welvarend bestaan goed leven hebben..

  geef een blakaa-mang/djoeka/indjie ook een honderd euro/srd en kom over vijf jaar terug en zie hoe zij pinaren en vragen om een tabaka (baas jeem wan soft no)leven in een krot vies vuil buurt roven moorden verkrachten..

  dit is geen joke maar de harde werkelijkheid die je dagelijks meemaakt..

  betaal je een zelfde djoekaa/balamang/indjie op vrijdag middag vijf uur zijn week loon,dan is hij maandag morgen op en top bloot..

  áls hij maandag op het werk komt,neemt hij alvast een voorschop voor het loon,dat hij nog vóór moet werken en op vrijdag bijna niks meer overhoudt..

  terwijl een hindoestaan/chinees.javaan netjes zijn werk doet en op vrijdag zijn week loon haalt ,intussen een auto rijdt een huis heeft gebouwd zijn zoon/dochter heeft getrouwd een goed leven heeft opgebouwd en die djoekaa/blakamang/indjie pinaart nog..

  er zijn natuurlijk slechterikken onder alle voor noemde volkeren,maar de goede nagelaten..

  mensen dit de harde werelijkeheid..

  vandaag de dag zijn de djoekaas in het binnenland druk doende met het GOUD bezig,maar hoeveel van hun heeft een bestaan opgebouwd een welvarend leven een goede huis een fatsoenlijk gezin gesticht..

  ik wens u allen een goed bestaan,met mij gaat het uitstéékend..

  tang-boengggg


  Maak melding

 21. @konkroe tete,

  Jou vooringenomenheid en domme simplisme zijn grenzenloos.
  Wat dat bertreft doe je je nick wel eer aan.

  Waarschijnlijk kost het je te veel moeite om rustig na te denken en je af te vragen waar dat geld aan besteed is; hoe de toekenning heeft plaats gevonden; wie de aanvragers waren en tenslotte wie de beleidmakers waren op de verschillende momenten vanaf 1975.

  Tegen de tijd dat je deze antwoorden bedacht heb zal je absoluut geen tijd en Moed meer hebben om de rotzooi met zware racistische ondertoon die je neergepend heb te herhalen.


  Maak melding

 22. En toch zijn we zeker dat als Nederland het visumbeleid afschaft, vandaag of morgen we terug zijn in de jaren tachtig, menig oliedomme aanhangers de biezen pakt….HOL LAND. Ook in de begin jaren van de mislukte revo kwamen er velen,om weer te vluchtten na 1987. Waar is Hardjop…en vele anderen…natuurlijk, in hol land die ze verguizen, die hypocrieten. Hahahahahaha


  Maak melding

 23. @stenaf
  Lees eens wat marcel schrijft. hetgeen marcel aangeeft staat verwoord bij hetgeen ik heb aangegeven.
  Ik kan en mag meepraten omdat ik repatrieerde naar Suriname maar was steeds een roepende in de woestijn denkende dat de revo tot een ander cultuur van de mensen zou leiden. Woeha Woeha Woeha het is een hele goede leerschool geweest want het overgroot deel van jouw soort hebben een krabben mentaliteit getoond zodat ervan vooruitgang geen sprake kon zijn. Gelukkig heeft een ton een bodem waardoor je niet lager kunt dat de opstap waar je bent begonnen.
  Think wise and be wise.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.