Bijklussen Surinaamse parlementariër is cultuur

20

PARAMARIBO, 2 nov – Het bijklussen van parlementariërs is zowaar verheven tot een cultuur. Deze praktijk is als het ware voor menigeen de reden het politieke slagveld op te zoeken. De beste getuigen zijn de dames en heren zelf. Gehoon en spot vielen parlementariër André Misiekaba ten deel toen hij het onderwerp aansneed.

Volgens Misiekaba is het meer uitzondering als parlementariërs er niet duizend en één andere baantjes op na houden. “U bent parlementslid, u bent beleidsadviseur, en u heeft ook nog vier concessies (voor het winnen van goud, hout, etc., red.).” De maandelijkse ‘vergoeding’ van een parlementariër loopt al tegen de tienduizend Surinaamse dollar (ongeveer vijfentwintig honderd euro) aan. Er is sprake van een vergoeding, omdat het lidmaatschap van het parlement geen voltijdse baan is.

Misiekaba vindt juist dit karakter leiden tot allerlei misstanden. Parlementariërs hebben nog nauwelijks tijd, en puf, om het echte werk te doen. Niet alleen vergaderingen moeten worden bijgewoond. Ook onderzoek en contact met regering en burger horen erbij. Dat schiet er dan ook schandalig bij in. De reacties waren niet van de lucht, hoewel bedekt. “Ja, we moeten ook leven”, riep er één. Misiekaba wil een discussie over voltijds lidmaatschap. Die discussie wordt al jaren beloofd.

Bekijk ook:


20 REACTIES

 1. Ik hoop dat misiekaba dit keer zijn poot stijf houdt en niet op het geringste gefluit van zijn baas kwispelend terug komt op wat hij gezegd heeft.Dit keer kunnen we dat bandje waarschijnlijk opvragen waarin hij vetelt wie er allemaal in de goudsector zitten.Bout,linscheer,dino,lonnie enz.Zij die de sector moeten ordenen,blijken belanghebbende te zijn.

  Cobie.


  Maak melding

 2. Recht voor zijn raap en een man met zijn hart op de juiste plek.

  Wat mij betreft de volgende President van Suriname.

  Het moet een keer ophouden met al die gelukzoekers in de politiek, landsbelang kan ze geen sier schelen enkel het eigen belang.


  Maak melding

 3. Tjonge tjonge, wat een geouwehoer alweer. Waarom mag iemand niet bijverdienen. Daarmee helpt iemand die de juiste connecties bezit ook andere medemensen. Denk aan de arbeiders die verlegen om werk zitten en een gezin hebben die gevoedt moet worden. Of geef jij hen iedere maand 400 euro om te leven of doet God dat in Suriname? Sinds wanneer?

  Ik zou hetzelfde gedaan hebben als ik wie dan ook was van de overheid of een functie bekleedde bij een organisatie met allerlei voordelen die alleen voor mij was weggelegd, of had ik mijn buurman moeten vragen die geen cent heeft om te investeren en daarbij ook de know-how niet bezit, of had ik er goed aan gedaan om een familielid te vragen die wel het geld ervoor heeft maar waarvan de animo daartoe compleet ontbreekt? In beide gevallen kom je niet verder dan faillissement verbonden aan een waslijst met gedupeerden.

  Dus gelovigen, hou op met het gezeik, laat het geld rollen en waar het vandaan komt mag geen naam hebben anders heb je straks ook geen middelen om voedsel aan te schaffen of pampers voor uw kind te kopen. Jij wil ook leven toch, of wil je vroegtijdig naar uw GOd? In dit laatste geval wil ik u heel graag een handje helpen volgens de normale procedure. Ik ben vredelievend en menslievend. Ik streef ernaar dat mensen krijgen wat ze graag zouden willen.

  Laat meneer de parlementariër daarom ook met rust en ga liever jullie eigen sores bediscussiëren. Gun een ander ook wat, ook al heeft hij meer poen dan jouw te besteden per maand, dat is zijn verdienste, het is zijn lot of hoe men dat ook noemen wilt. En volg jullie bijbel maar gerust voor wat betreft dat „het de wil van God is“ en maak daar nog iets goeds van, en mocht je op een keer zat zijn van jouw leven dan weet je wat je te doen staat, „Harakiri“. Dan zal je zeker gegarandeerd de rust vinden en ben je dan ook volledig verlost van alle aardse beslommeringen, want zoals Misiekaba de zaak oprekt en overdrijft dan mag je best alvast gaan nadenken over hoe jouw begravenis eruit moet gaan zien en waar je begraven wil worden.

  django


  Maak melding

 4. Paramaribo – De parlementariërs Andre Misiekaba (MC/NDP) en Carl Breeveld (DOE) komen tot de conclusie dat de Surinaamse gemeenschap verziekt is. “De politiek heeft de boel verziekt in dit land”, vindt Breeveld, terwijl Misiekaba opmerkt dat hebzucht een greep heeft op de maatschappij. “Vanaf de top tot zelfs in de kerk hebben we die hebzucht.” Het ambtenarenapparaat dat …

  intussen is gegroeid tot meer dan veertigduizend werkers, is volgens Breeveld een financiële last voor de Staat, terwijl het rendement uitblijft.

  “De politiek heeft mensen geleerd om bij Lanti te komen zitten”, zegt hij. Het kan bij de DOE-parlementariër niet in dat burgers werkzaam in de particuliere sector bereid zijn achteruit te gaan in salaris om in overheidsdienst te komen. Ook de hosselmentaliteit gaat zijn verstand te boven. “Mensen vragen je constant “Gi mi wan lekkers.”

  Mensen willen hosselen en geen belasting betalen.” Er is behoefte aan verandering van de algemene werkattitude in Suriname. In De Nationale Assemblee heeft Misiekaba de verzieking van de maatschappij in nog hardere bewoordingen uigedrukt. Die wordt door hem uitgedrukt als hebzucht en geldzucht.

  “Mensen hebben zeventien terreinen en ze zoeken nog drie. Mensen hebben drie concessies en ze zoeken nog tien.” De kerk zou in principe mensen moeten begeleiden om op het rechte spoor te komen, maar helaas is dat volgens de parlementariër, die voorganger is, in sommige gevallen ook daar zoek. “Het geld is niet het probleem, het probleem is die zucht. De bijbel zegt: “Geldzucht is de wortel van al het kwaad.”

  ————————————-

  Niets meer aan tioe te voegen. Dit is het hele probleem waar Suriname mee te kampen heeft. Jogi bijv. heeft honderden hectare grond gestolen maar steelt nogsteeds elke kavel die hij kan stelen. En dat is de reden waarom hij en anderen daar zitten.

  Wat moet Aboikoni doen, hard zwoegen voor een paar srd’s misschien??

  De fronter Jesurun is een grote man in de goudbusiness met consessies en al. Deze man die iedere keer weer schreeuwt dat het volk pienaart.


  Maak melding

 5. Politici – Mi siekie kaba
  Corruptie- Misiekikaba
  Vriendjes politiek – Misiekikaba
  Inflatie – Misiekikaba
  Goudkoorts – Misiekikaba
  Buitenvrouwen – mi no mang moro
  Tjoekoe – Misiekika


  Maak melding

 6. Liever bijklussen dan ook nog misbruik maken van jou positie om er zelf beter van te worden.

  Het betaald intervenieren in allerhande ambtelijke processen.

  Aanvraag grond, vergunningen etc.


  Maak melding

 7. Er staat van alles in de bijbel, maar nergens staat er de tekst “geloof niet alles wat je leest“. Alleen slechte mensen geloven in de bijbel en God omdat ze zelf slecht zijn in hart en nieren. “Soort zoekt soort” en “soort aanbidt soort” wat momenteel duidelijk te zien is in Suriname, zie de volgers van Bouterse.


  Maak melding

 8. Als de vos passie preekt boer pas op je ganzen.
  wanneer komt die anti corruptie wet??
  Naima El Bezaz heeft 25 oktober 2011 een mooie stuk geschreven in de spits, Marokko is als pan soep met ballen, Ik zeg suriname is een pan soep met ballen, hoe hard je er ook in roert, de balletjes blijven het zelfde of ze naar links of rechts gaan.Misiekaba jullie hebben de meerderheid in het parlement dien wetten in om dit te voorkomen dan pas ben jij goed bezig.


  Maak melding

 9. Woorden zonder daden 🙁

  Er moeten gewoon een aantal zaken geregeld worden ipv steeds maar weer die tories:
  -1- een wettelijke plicht dat alle DNA leden, etc. jaarlijks opgeven welke inkomsten ze het afgelopen jaar hadden en het volgende jaar zullen hebben ( waar blijft die Anti corruptie wet toch?? 🙁 )
  -2- binnen de partijen moet er zelf een goede discussie zijn over wat hun leden wel of niet voor relaties mogen onderhouden, etc.
  -3- het moet voor de kiezers transparant zijn wie welke relaties onderhoud. De media spelen daarin een essentiele rol. Ook moeten registraties zoals kadaster en lijsten van uitgegeven consessies goed toegankelijk zijn voor iedereen. Media moeten meer aan onderzoek doen ipv spreekbuis voor een politicus te spelen.


  Maak melding

 10. Verstrengeling!

  Vaak is belangenverstrengeling bij bijklussende politici niet te voorkomen. Het gebruik van tijd en materiaal of personeel voor het bijklussen op eigen terrein is vaak bewezen.
  Ook het niet meewerken of verhindering van vergunning aan een concurent in de branche komt voor. Voortrekkerij, vriendjespolitiek of vertragingspolitiek is vaker gebruikt.

  Bijklussende DNA leden dienen zich af te vragen of ze voldoende tijd steken in het dienen van de belangen van het volk. Hun salaris is ruim en toch lopen ze gaten te dichten voor een ander die ook een gezin heeft te verzorgen. Hoe meer de politici bijklussen, hoe meer ze het volk benadelen want ze lopen een andere ondernemer of klusser gewoon in de weg. Hebzucht zoals Breeveld het omschrijft is nog zacht uitgedrukt.
  Een men durft nog te zeggen: “wij moeten ook eten!” Hoeveel wil je dan eten? Onverbeterbare schurken noem ik hen omdat ze egoistisch te werk gaan. Meer!Meer! en Meer!

  Het politieke klimaat in Suriname verdient ordening waarbij bijklussen van DNA leden moet verdwijnen. Machtsmisbruikis danook een middel om de eigen zaak te bevoordelen.
  De hebzucht en neemzucht onder politici moet stoppen want zien doen, laat doen!


  Maak melding

 11. Maar Paraman/Pinto,
  het bijklussen van onze leden van de assemblee
  bestaat veelal ook uit het verlenen van hand en spandiensten voor een tiende.
  Ik ben voor een paar dagen op Curacao geweest heb nagenoeg alle statenleden van het eiland gezien,gesproken en of ben op de foto met hun geweest gewoon op straat.Onze parlementariers kan je pas zien als je met een pak bankbiljetten zwaait en de mindere goden wat hebt toegestopt.

  Cobie.


  Maak melding

 12. algemeen bekend is..,,zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten..

  ddb is iemand die niemand vertrouwd en hebzuchtig z.a. hij is,zal hij het niet nalaten zijn stempel te drukken..

  denk maar aan die ponton op de stuwmeer waarvan hij de eigenaar is onder een ander zijn naam natuurlijk..

  liegen en bedriegen is zijn domein daar moet je niet aankomen.

  jammer voor het stemvee de movinas die tot vandaag niet hebben begrepen dat zij in de maling zijn genomen..

  volgende verkiezing lopen ze weer in de zelfde val en zo blijven ze levenlang in die stront zitten dus armoede lijden ..


  Maak melding

 13. Cobie,
  Wat moeten die parlementariers doen om niet gezien te worden op zo’n piep kleine eiland?

  Als ik ze hier nodig heb weet ik ze wel te vinden.

  Tot op dit moment heb ik mijn problemen altijd zelf opgelost.

  Geen gedoe met krakkemikkige kruiwagens.


  Maak melding

 14. Daar heb je het al. Django heeft gelijk! Er rust een vloek op de bijbel en gelovige mensen zetten deze vloek voort. Hoe meer men bidt, des te erger de situatie, hoe meer men preekt des te meer ellende. Na so a dé.


  Maak melding

 15. @rapp

  Jij denkt dat je de leukste thuis ben nòh. Wel mi boi, ik ga wiepding voor je zeggen hoor, want dan krijg jij pai-pai. Mo lafoe tok, mo pier mi tifi en ik ben dan ook zeer benieuwd of die heilige misiekaba ook graag naar Sion wilt. Er is genoeg plek in Golgotha misiekaba en eerdaags zal jij met alle plezier door jouw eigen toehoorders genageld worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.