Surinamers mogen geen eigen rechter spelen

28

PARAMARIBO, 1 nov – Burgers mogen onder geen beding het recht in eigen hand nemen. Dit zegt minister Martin Misiedjan van Justitie & Politie na de gewelddadigheden in het weekend. Voor het corrigeren van foutief gedrag zijn er autoriteiten aangewezen. Mensen zullen vertrouwen moeten hebben in de politie. “Eigen richting is verboden.”

“Eigen richting, zo wordt het ook door de wet genoemd, mag niet”, zei Misiedjan tegenover Radio SRS. De politie zou de ruimte moeten krijgen zijn werk te doen. Tijdens het geweld viel ook een dode door een kennelijk verdwaalde politiekogel. Misiedjan waarschuwt ook tegen verkeerde conclusies: “Houd het hoofd koel. Laat u niet leiden door geruchten alsof de politie het gemunt heeft op binnenlandbewoners.”

Hij heeft intussen contact gehad met de familie van het slachtoffer. De winkelier waar het allemaal om begon, durft zijn zaak net open te doen. De man vreest voor wraakacties. Zijn zoon ging een man te lijf die stennis maakte om een aankoop. Uiteindelijk kwam de politie tussenbeide. Bij het afvoeren van de zoon werd de politiebus belaagd door een menigte.

Bekijk ook:


28 REACTIES

 1. Verdwaalde politiekogels bestaan er niet zo gauw je je schietwapen afdrukt gaat er een schot uit komen zo logisch is het.Misiedjan moet zijn mannetjes beter opleiden, men schiet niet op mensen.Dit noem ik moord en niets anders.Hier moeten woorden gebruikt worden in een conflicten en geen schietwapens.Misiedjan dit is nog het begin ik heb het zelf met eigen ogen gezien hoe de winkeliers hun klanten behandelen.


  Maak melding

 2. Burgers mogen onder geen beding het recht niet in eigen hand te nemen. Dit zegt minister Martin Misiedjan van Justitie & Politie na de gewelddadigheden in het weekend

  Jongie a mang dies law hatelijk. iemand die mijn vader een blauw oog slaat waar ik bij ben zal mij dan op zijn weg vinden.
  Wil deze Mi-sidjan dan ook hiermee de aktie van de djoekas goedkeuren?
  Ik heb hem niet gehoord tijdens maripaston.
  Misidjan zeg oom wat omtrent saramaccastraat iets zoal “mijn volk jullie zijn verkeerd jullie gedrag is niet te toloreren jullie wijze van gerechtigheid zoeken is verre van sociaal”
  Of is deze minister een andere mening is toegedaan?????????????


  Maak melding

 3. Enkele dagelijkse gevolgen van de keuze der moordenaaraanbidders, de oliedomme aanhangers…………De 29-jarige Melvin Nakchedie is zondag dood aangetroffen door familieleden in een visgat te Jagtlust, Commewijne. Sectie op het ontzielde lichaam heeft uitgewezen dat de man van dichtbij met een jachtgeweer is doodgeschoten. ……….zoals op 8 dec 1982 tegenstanders werden doodgeschoten, zo doen de aanhangers van lon en des dat.

  Ook is het lijk van een 54-jarige man in beslag genomen te Okrodam, echter zal obductie de doodsoorzaak moeten uitwijzen. Politievoorlichter Signa Sabajo zegt dat ..didibri e regeri

  .Agressieve menigte verstoorde Politieoptreden ….90% aanhangers van deze moordenaarsregering.

  Met onberechte moordenaars als leiders aan het bewind….komt er geen rust,vrede en voorspoed……….maar onrust,onvrede en armoede.


  Maak melding

 4. Mooie conclusie en het klopt ook Misiedjan.
  Wat ik wel heel erg vreemd is dat jou baas Megabenderleider DDB het niet anders doet en ook niet anders heeft voorgedaan hij is onder en boven de wet en dat is een verkeerd beeld naar de samenleving toe.


  Maak melding

 5. miesie je moet zorgen dat er orde rust is in het land..

  alle mensen moeten zich ten alle tijden veilig kunnen voelen..

  de poltie moet 1 x 24 uur bereikbaar zich baar zijn in het hele land..

  ik ben blij,dat je ingezien hebt dat de binnenland bewoners geen enkele recht meer bezitten dan alle andere personen..

  Wetten worden gemaakt voor het hele land/volk en niet voor bepaalde groepen,dus moeten die djoekaas marrons zich hieraan onderwerpen,goed dat jij het nupas door hebt.,,dat is en goed teken..

  Ik zou liever hebben dat jij miesie-djan op de t.v.een toespraak houdt met alle ins en outs,zodat de mensen kunnen inzien dat het nu menens is..


  Maak melding

 6. De minister heeft gesproken en dat vind ik goed,maar de politie heeft een kapitale blunder gemaakt bij het afvoeren van de verdachte,bij het constateren van een grote groep oproer kraaiers dient de politie eerst voor versterking te vragen en dan de verdachte veilig te begeleiden naar de politie bus,maar wat doen ze in suriname en 6 tal agenten denken rambo uit te hangen en hun macht te etaleren we moeten heelveel leren in Suriname om dit soort dingen te voorkomen.Wat zicht daar heeft afgespeeld keur ik pertinent af maar de agenten hadden de zaak anders moeten aanpakken.Waar heen in mijn gelief Suriname.


  Maak melding

 7. Hoog en laag!

  Een distriktcommissaris, een direkteur van een bedrijf, een beroofde Chinees en een on-ontwikkelde Marron gemeenschap. Iedereen denkt het recht in eigen hand te mogen nemen.
  Hoe dat komt? En hoe je dat voorkomt?
  DUIDELIJKE REGELS!
  Maar meneer; als ze bij me komen inbreken om roofmoord te plegen knal ik ze wel neer hoor.
  Terecht?
  Hoog denkt dat het naar laag kan en laag denkt dat het naar hoog moet! Soms denk je, de gevallen van de laatste tijd in acht nemend, we leven in een land zonder respect, zonder regels, zonder gevoel of genade, ook geen mededogen voor wat een ander met heel hard werken heeft bereikt.
  Zelfrecht is geen recht! Dat is een recht dat in de wildernis geldt.


  Maak melding

 8. “Eigen richting is verboden.” Dit moet duidelijk zijn, nu ben ik benieuwd als die mensen te lelydorp die een dief hadden doodgeslagen zijn gearresteerd en berecht?


  Maak melding

 9. Ja hoor en wat lees ik hier.

  “Winkelier van kapincident Paramaribo, dat leidde tot oproer met dodelijke afloop door politiekogel, is na verhoor heengezonden ”

  Hoezo heengezonden? deze chinees moet gestraft worden voor zijn daad,. Het ging niet om diefstal want het is duidelijk dat er onenigheid bestond over kleingeld, het was ook geen zelfverdediging.

  Wat nu, want stel dat sommige mensen nu wraak gaan nemen. Laten we vooral niet met twee maten gaan meten. Want dit hele opstootje is begonnen omdat de omstanders vonden dat de politie die aanwezig was zich alleen maar zorgen maakte om de chinees en zijn verhaal alleen heeft aangehoord, de gewonde man werd duidelijk aan zijn lot overgelaten totdat de ambulance kwam.


  Maak melding

 10. Gewoon de ciminelen(in welk vorm dan ook) dood knuppelen en de beesten te dieretuin voeren!! en geen discussie over mogelijk!

  Klinkt hard maar de onschuldigen worden ook hard getroffen.


  Maak melding

 11. Hallo Afy Sensie.

  De Chinese winkelier heeft zich verdedigd tegen de agressie van zij Marron klant die zich al dagen misdroeg in zijn winkel.

  De wilde meute voor zijn deur bedreigde de winkel met de dood. Dom volk dat waarschijnlijk de kans wou grijpen om de winkel te plunderen.

  De politie heeft juist gehandeld tegen een hysterische menigte


  Maak melding

 12. De rovers, verkrachters en moordenaars mogen wel voor eigen rechter spelen. En ze vluchten gelijk richting Coronie etc.
  Als je een dief betrapt op je erf, knal hem neer. Hij staat ongevraagd en onaangekondigd op je eigendom. A ka scotoe verdwaal.


  Maak melding

 13. Wikkileak
  Een goed artikel.Deze ontwikkeling was te verwachten zoals de spanningen tussen de Chinezen en de Creolen zijn.Ik wil alle Chinezen niet over een kam scheren.Er zijn lui die de zelfde methoden toepassen op zwarte mensen zoals ze dat doen in China tegen de Afrikanen.


  Maak melding

 14. te Maripaston stond het volk te handjeklappen toen de chinezen beestachtig werden mishandeld!!
  het Saramaccastraat-incident bewoog dit VOLK wederom tot verkeerde AKTIE!!
  kortom,: bij sommigen ontbreekt elk fatsoen van norm,plicht,burgelijke gehoorzaamheid, sociale waarden en veelal ook iets MENSELIJKS!!
  het is goed mis als Cowboy Lonnie zijn achterban/soortgenoten moet vragen/verzoeken om niet het criminele pad op te gaan, omdat cijfers leren dat zij rijkelijk vertegenwoordigt zijn in HOTEL SANTO!!
  het is goed mis als Misidjan zijn kapselgenoten moet vragen eerbied te tonen voor WET & RECHT
  hebben de leiders van de overige groepen hun acherban OOIT tot orde geroepen??????

  !!!!!! HET IS GOED MIS MET SOMMIGEN!!!!!


  Maak melding

 15. Afu Sensie
  Joe dong no ka. Kun je niet lezen en ook niet luisteren (in de branding). Er is geen sprake van kappen maar een slag met een voorwerp.
  De chinees is heen gezonden omdat het slachtoffer of beter gezegd de dader zijn vader heeft aangevallen en een blauw oog heeft geslagen.
  Afu Sensie
  Joe sa mek a ka nanga mi en da mi sa de inderdaad a dader want mi e priet joe mars hatelijk. Dan zullen ze mij later wel straffen


  Maak melding

 16. Alleen gelovigen mogen zich niet verdedigen. Eerst moeten zij de linkerwang naar de aanvaller toekeren en als dit niet helpt dan de andere wang, en als dit ook niet helpt zijn ze verplicht om zich in de positie van mensenschending te blijven en zich daarin berusten en maar alles over zich heen laten komen. Ja toch? Zie het als een godsbeproeving welke alleen op gelovigen van toepassing is, je mag geen kwaad met kwaad vergelden, anders wordt je gestraft door God. Ja toch?

  Ik hoef mij niet aan de regels van de bijbel noch van welke GOd dan ook te houden, ik mag alles doen wat ik wil met mijn aanvaller of met mijn vijand om op basis van mijn Natuurgeloofsovertuiging de agitator te overleven. Deze zal het nimmer meer na kunnen vertellen. Dat is iets wat vast staat, want wie niet wil dat het hen geschiedt, doet dat ook een ander niet!

  Menselijkerwijs is het volslagen absurd dat burgers geen eigen rechter mogen spelen. Dus wat had het slachtoffer dan moeten doen wanneer hij/zij al zwaar gewond of dood is??? De Natuurwet schrijft als volgt voor: Geen enkel levend wezen heeft het recht om een ander zijn leven te schenden, te ontwrichten en te ontnemen zonder dat daartoe gegronde redenen voor aanwezig zijn, zoals hiervoor genoemd, doe een ander niet aan wat men zelf ook niet zou wilen meemaken. Dus politie van Suriname, schiet niet de verkeerde persoon neer, want de term „per ongeluk“ heet in de meeste gevallen bij ons „expres”, dat betekent dan ook het einde van al uw dromen. Je weet nooit wie de verkeerde is, dus schiet ook nooit op een menigte waartussen uw verdachte zich mogelijk bevindt, want wie naar het pistool grijpt, zal door het pistool omkomen!

  django


  Maak melding

 17. Afu Sensie ,

  Snap je het niet ???? Het Surinaamse volk,is al die kwaaie daden van de Marrons(djoeka`s) dom weg zat !!!!!!!Waarom willen jullie het niet zien ???? Durf één keer man en paard te benoemen !!! Die gasten verzieken het al jaren voor iedereen.

  Groet,(Veeeel wijsheid!!! )


  Maak melding

 18. Aldus de geestelijk Lijder Van DDB op nummer 20. BESTE DJANGO Jou (vredelievende)criminele president heeft op 8 dec 1982 en 29 nov 1986 laten zien in wat voor morele staat van ontbinding suriname verkeerd.
  Wie naar UZI grijpt, zal door UZI omkomen!


  Maak melding

 19. Bosr zie hier de andere kant van het verhaal.

  http://www.apintie.sr/vidi.php?vid=3449

  Nu blijkt dus dat die jongeman ook een aanklacht had ingediend en het zou niet de eerste keer zijn van die chinees. Ben je nogsteeds van mening dat die chinees zonder meer vrijgelaten mocht worden.

  konkroe tete verzuip lekker in die beerput waarin je zit. Dat je reactie door de moderator kwam is ook veelzeggend.

  Henk molenaar zegt “De Chinese winkelier heeft zich verdedigd tegen de agressie” omdat hij het zegt. Nu kebnnen wij het verhaal ook van die jongen, wat nu?

  De gebrekkige opleiding van de politie is in deze zaak tentoongespreid dat is mijn mening. De politie was met te weinig man en hadden de zaak niet onder contrrole. Hun calculatie van de situatie was verkeerd en dat moet men nu ook in de opleiding nemen.

  Cobie jij ontbreekt elk vermogen mij dom te kunnen noemen.

  Ach Lalbhadoer ik doe niet mee met het dom racistisch gezwets van sommige Surinamers. Wie bedoel je precies met het volk van Suriname? Behoren de Marrons daar niet meer bijn?

  Waarom heeft het Surinaams volk waar jij het over hebt, nooit de achterstelling van de Marrons aan de kaak gesteld of wat aan gedaan. Was dat gebeurd, zaten we in Suriname nu niet met dit probleem, het is maar wat je zaait dat je ook zal maaien.

  Feit is en blijft dat het gros van de Marrons een wezenlijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Suriname, velen werken dagelijks aan het wegwerken van hun achterstelling. Voor de rest moet dit maatschappelijk probleem structureel opgelost worden, met onderbuik gevoelens en emotionele reacties wil ik dus niets te maken hebben want daarmee zal het probleem zich alleen maar verergeren.


  Maak melding

 20. Deze marron die in de winkel zich misdragen heeft en de vader van de winkelier mishandeld heeft moet berecht worden. Het is zijn schuld, door zijn handeling is een onschuldige burger doodgeschoten de marron gemeenschap op de saramaccastraat die zijn woede richte op die chinees is onterecht.
  Als deze marron zich netjes had gedragen in de winkel was het niet zo ver gekomen.
  Deze marron moet levenslang krijgen.


  Maak melding

 21. Geen enkel surinamer mag eigen rechter spelen,maar jullie kiezen wel de man die de doodstraf geeft aan zijn tegenstanders, hij executeert een gewonde militair op een brandcard, hij haalt iemand uit de gevangenis om hem dood te martelen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.