Gouddelvers Maripaston bereiken werkakkoord

6

PARAMARIBO, 1 nov – De gouddelvers van Maripaston, in Para, hebben een akkoord bereid. Volgens Gerold Dompig, voorzitter van de commissie Ordening Goudsector, is een middenweg bewandeld. Ook de zogenaamde batéman (zelfstandige delvers) komen aan hun trekken.

Er is een noodoplossing bedacht voor deze groep, die een centrale vervulde bij de ongereldheden. “We hebben afgesproken om op ongeveer twee kilometer van de mijn een zone in te stellen”, zegt Dompig. De zone wordt een soort verzamelpunt van zand dat is afgegraven in het werkelijke mijngebied. Het is de batéman om dit zand gedaan. Ze kunnen er goud aan onttrekken. Het was precies de reden waarom zij het andere groepen gouddelvers lastig maakten.

Voor het geleverde zand zal wel betaald moeten worden. Volgens Dompig bestond het idee al geruime tijd. “Om allerlei redenen hebben we het niet kunnen uitvoeren.” In elk geval is er hoop dat de rust terugkeert. Chinese winkeliers die tijdens de ongeregeldheden hun winkels kwijtraakten, komen niet terug. Voorlopig komt er ook geen particuliere bewaking meer. Voor de beveiliging zorgen leger en politie. De onrust ontstond na het neerschieten van een batéman door een bewaker.

Bekijk ook:


6 REACTIES

 1. Weer zo’n briljante oplossing van de Surinaamse regering. Problemen voor je uit schuiven, daar is men goed in! Straks blijkt dat het zand niet genoeg goud bevat of is de voorraad op, dan beginnen we weer van voren af aan. Hier is slechts sprake van uitstel van executie.


  Maak melding

 2. Voor zo een zooitje ongeregeldheden politie en militairen opofferen terwijl de stad Paramaribo en omgeving onveilig is en daar dus juist politie en militairen nodig zijn.
  In Paramaribo en omgeving zijn het hoofdzakelijk deze mensen die de onveilige situatie teweeg brengen. Stelen, overvallen, moord, verkrachting en alles wat volgens de wet niet mag daar doen deze “beesten” zich tegoed aan.
  En als er weer eens wordt opgetreden dan lkomen ze met velen in opstand (saramaccastraat) en benadelen anderen.


  Maak melding

 3. Citaat uit No Spang±
  “Sneisi nanga Brasyon ini a busi e tya roof”, vindt de kapitein van het dorp nabij Maripaston. “We willen geen Chinezen meer in ons gebied”, zegt de kapitein.

  In een democratische staat mag dit kennelijk wel (de djoekas bepalen wat er in het binnenland gebeurt).
  Waarom zeggen de stadsmensen dan niet “djoeka nanga djoeka ini foto e tja roof nanga moord nanga verkrachting nanga soetoe nanga overval nanga dédé” stuur ze daarom terug waar ze thuis horen.

  Wie zijn deze”persnen die anderen het democratisch recht ontzeggen.
  Deze kapitein geeft de djoekas niet de schuld maar de arme chinees en braziliaan terwijl de djoekas de uitvoering doen van roof en overval en het toebrengen van lichaamlijk letsel
  Het schijnt dus nu de omgekeerde wereld te zijn.
  Ditr is om te huilen. Maar nu hoor de Misidjan en de brunsies dus niet hé. Suriname vervalt in een anarchie. Zometeen krijg je weer een jungle war maar dan geef ik de djoekas de schuld in deze


  Maak melding

 4. Werkelijk een afrikaans verworden gebied, waar straks de bom zal barsten. Met deze mensen gedreven door hebzucht zoals deze regeringsleiders, lon en co. is een ding komen vast te staan…….baas desi e bibber


  Maak melding

 5. Weg winkeliers!

  Alles wat er gaat lijken op enige vooruitgang in het binnenland wordt teniet gedaan door heethoofdige zelfrechters. Het plunderen van andermans goed en vernietigen van wat een ander heeft opgebouwd behoort tot de levensvreugde van sommige groepen.
  Een zootje ongeregeld noemt men dit soort samenlevingen. Komt het ooit nog goed?

  De Chinese winkelier komt niet terug dus wordt het tijd dat men zelf een winkeltje gaat runnen en dan wachten tot die geplunderd wordt. Of heeft men het alleen op de Chinees gemunt? Wel weet ik dat er in het binnenland al tal van kroeskoppige kinderen wonen met spleetogen. Is dat het?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.