Wereldbank: zakendoen in Suriname nog moeilijker

25

PARAMARIBO, 31 okt – Het zal voor menigeen als een teleurstelling aankomen. Maar volgens de Wereldbank is het niet anders. Het is nog steeds lastig zakendoen in Suriname. erger nog, het is zelfs lastiger geworden. Suriname is gedaald op de Doing Business ladder.

Volgens het Doing Business rapport over 2012 gaat Suriname van de honderd en drieënvijftigste naar de honderd en achtenvijftigste plek. Dat is maar liefst vijf plaatsen achteruitgang. Nochtans claimt de regering Bouterse-Ameerali zich in te zetten voor vereenvoudiging van procedures. Zo is een reeks bedrijfsactiviteiten vergunningvrij verklaard. Ook het vestigen van een naamloze vennootschap moet nu makkelijker gaan.

De Wereldbank blijft erbij dat de aanvraagprocedure te lang duurt. Er worden ruim zeshonderd dagen voor berekend. In de rest van de regio is het gemiddeld iets meer dan vijftig dagen. Voor het opstarten van een bedrijf staat Suriname op de honderd en tweeënzeventigste plaats. Dat is een achteruitgang van één plaats. Opmerkelijk is ook de plaatsing voor kredietverlening. De nieuwe notering is maar liefst twintig plaatsen lager.

Bekijk ook:


25 REACTIES

 1. De wereldbank vertelt de keiharde waarheid, de regering strooit alleen zand in de ogen!

  Meevaller voor deze regering is dat zakendoen in Suriname al decennia bagger is.


  Maak melding

 2. Laat het maar zo blijven. We moeten niet in deze dingen trappen. ze rangschikken ons laag zodat we ons grondstoffen gratis kunnen vrijgeven. Het zijn de multinationals die ons gaan aanklagen. Als we een beter verdeling van de winst willen dan vinden ze dat we lastig doen.


  Maak melding

 3. De weg staat nu open om zaken te doen met schurkenstaten. Een jaar marionettenregering heeft de domme aanhangers geen rust, vrede en voorspoed gebracht, eerder onrust, onvrede en armoede.


  Maak melding

 4. Dit is een onverwachte trap tegen de pitjes van enkelen,die alle cotact met Sur.verloren hebben.Het na ijl effect van El Vene’s beleid begint te verminderen.Vaarwel beleid El Vene!,welkom Njang, drngi, plezirie en anarchie.

  Cobie.


  Maak melding

 5. Is wel heel erg suggestief en niet eerlijk.
  Bij dit artikel moet ook vermeld worden dat het cijfers gaat van vorig jaar en geeft dit wel een heel erg scheef beeld.
  ERG ONSPORTIEF EN NIET NETJES


  Maak melding

 6. Snap niks van dit bericht.
  twee weken geleden was ik op werkbezoek in suriname en bij de notaris en aanvraag voor vergunningen ging het zeer snel in vergelijking met het verleden. Dit is niet correct. weet dit uit persoonlijke ervaring dus wat negatievelingen ook zeggen “facts speak louder than words”.

  alhowel ik wat minder gecharmeerd ben over meneer DDB ben ik wel objectief en ga ik dus niet mee met berichten die in de realiteit niet kloppen.


  Maak melding

 7. wikkileaks

  Weer een kortzichtige reactie van jou. Totaal geen inhoudt en zeker niet constructief, maar meer destructief. Dat je niet moe wordt van je zelf.


  Maak melding

 8. dit is niet iets van 10 of 5 jaar geleden het is van eeuwen zo, de zelfde regels en wetten van 1402 gelden nog steeds daar ligt het aan,men maakte het zo moeilijk zodat iemand die een bedrijf wou beginnen wel jaren moest wachten voordat hij ik aanmerking kon komen .dus mens aub goed nadenken voor een ander de schuld te geven


  Maak melding

 9. nr3 ik vindt je wel een onredeljik persoon die alleen maar opuit is om haat te saaien onder de mensen je noemt ze dom omdat ze op een partij hebben gestemd wat ze niet daartoe heeft verplicht is dat geen democratie wat iedereen wil moet te we niet vrijzijn om onze leiders tekiezen zoals het in een democraties zameleving hoort, bezin u
  wij willen geen OVERHEERZER HETVOLK HEEFT GESPROKEN HET ZIJZO KRITIEK MAG JE LEVEREN EN HEBBEN MAAR HET MOET TOCH GOED ONDERBOUWT ZIJN


  Maak melding

 10. Blij?

  Met dit bericht mag en wil ik niet blij zijn. Om zelf zaken te gaan doen in Suriname heb ik niet de tijd om 600 dagen te verspelen. Wil deze regering een bijdrage leveren aan de economische ontwikkeling van Suriname dan zal men met meer daadkracht voor de dag moeten komen.

  Investeerders willen niet te lang wachten in de regio. Dan kiezen ze voor een ander land dichtbij want, wij zijn niet het enige land met groeimogelijkheden.


  Maak melding

 11. stoon op 3 goed gezien, zo werken dit soort instituten. Het onder druk zetten van regeringen die voor win/win situaties gaan zijn niet welgevallig.

  Hoe kan het anders als het oprichten van een NV nu minder tijd neemt of dat je voor het beginnen van sommige bedrijven helemaal geen vergunning meer nodig hebt.

  Of het zijn front cijfers die men hanteert.


  Maak melding

 12. In het licht van dit bericht lees hieronder maar wat voor een mammoet taak deze regering staat.

  Met onze wetgeving is duidelijk de afgelopen 10 jaar niets gedaan.

  Zelfs een wet van 1947 staat er nog.

  Trouwens voor de ezels die niet bekend zijn met dit soort rapporten er staat wel 2012 , maar dit rapport gaat over de periode 2010 natuurlijk. De zaken die er instaan worden weer getoets in 2012 vandaar die 2012.

  ———————————–

  CBvS heeft drie prioriteiten om crisis te doorstaan 02 Nov, 02:30
  De Centrale Bank van Suriname (CBvS) stelt drie prioriteiten om als kleine economie te overleven in crisistijden. Begrotingstekorten moeten worden teruggedrongen en er moeten reserves worden opgebouwd. Sociale vangnetten moeten worden versterkt om de meest behoeftigen te helpen. Structurele veranderingen moeten zorgen voor weerbaarheid op lange termijn.

  Deze prioriteiten presenteerde de president van de CBvS, Gilmore Hoefdraad, dinsdagavond tijdens de opening van het academisch jaar van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. De monetaire autoriteit wijst erop dat “als je niet in staat bent om overschotten te genereren gedurende de goede tijden, hoe zal je als klein en open land dat doen gedurende slechte tijden. Er moet een buffer gecreëerd worden om de slechte tijden op te vangen”. De CBvS verwelkomt de doelbewuste stap van de regering om een ‘Sovereign Wealth Fund’ op te richten.

  Diversificatie economie
  “De nodige diversificatie van de economie waar wij allen om vragen, lijkt op een ‘broken record’. We weten allemaal dat diversificatie groei met zich meebrengt en werkgelegenheid creëert en dat de vruchten zich niet slechts tot de reële sectoren zullen beperken maar ook zullen bijdragen aan bijvoorbeeld het verbeteren van het financieel klimaat”, meent Hoefdraad.

  De president van CBvS merkt op dat we meevallers hebben gekregen door hoge prijzen voor grondstoffen. Hiermee moet wijs worden omgesprongen. Macro-economische stabiliteit moet gegarandeerd worden. Er moet een spreiding zijn van welvaart en welzijn, waarbij transparantie belangrijk is. Generaties na ons moeten er nog van kunnen genieten. De CBvS zal ook een agressief beleid voeren in het kunnen propageren van Suriname als een goed land voor investeringen.

  Wetten klaarstomen
  Er zijn nog drie andere wetten die in principe af zijn en op korte termijn, na beoordeling binnen de gemeenschap met de relevante groepen, richting De Nationale Assemblee gaan. Het gaat om toezicht op het verzekeringswezen, de deviezenwet die de wet van 1947 moet vervangen, en de wet op de geldtransactie kantoren.

  De bank is volgens Hoefdraad ook druk bezig met het uitwerken van conceptwetten voor het instellen en doen functioneren van een krediet bewakingsbureau, een wet voor de geld- en kapitaalmarkt. Er wordt eerst binnenshuis gewerkt aan een model voor het verbeteren van het betaalverkeer in Suriname en het opzetten van een goed functionerend clearing house. Waar wetgeving nodig zal zijn zoals bij het elektronisch betaalverkeer zal eraan worden gewerkt. Het financieel wezen zal in 2012 via verschillende commissies hierbij worden betrokken.


  Maak melding

 13. Trouwens op de site van doing business staat dat je voor het beginnen van een bedrijf aanvragen van een vergunning 694 dagen nodig heb.

  694 dagen
  1 jaar heeft 365 dagen

  De huidige regering zit er precies 1 jaar en bijna 3 maanden, dus zeg maar 450 dagen.

  Met welke cijfers is men dus aan de slag gegaan, die van front of die van de huidige regering????

  Feit is en blijft dat de huidige regering op de goede weg is wat betreft het drastisch verminderen van de 694 dagen en het afschaffen van vergunningen voor het starten van sommige bedrijven.

  Helaas moet ik de negatievelingen weer teleurstellen, kijk naar de feiten en laat het dom emotioneel geklets achterwege.


  Maak melding

 14. Ik ken familieleden die 7 jaar hebben gewacht voordat ze vergunning kregen. Dit komt vooral omdat de aanvrager geen genoeg tjoekoe kon betalen. Lang leve de vooruitgang in SR.


  Maak melding

 15. En zoals ik al eerder zei, oude frontcijfers.

  Maar niet geweend volgend jaar gaan wij met sprongen omhoog, dat staat als een paal boven water.

  ————————-

  Ameerali:
  ‘Doing Business nam verbeterpunten niet mee’

  Geplaatst: 02/11/2011

  Paramaribo – Het oprichten van een nv duurt geen 694 dagen meer. Het aantal is teruggebracht naar 14 dagen. De Wereldbank heeft in haar rapportage de punten die de Surinaamse overheid heeft verbeterd, niet meegenomen. Dat legt Robert Ameerali uit.

  De vicepresident zegt dat Doing Business in juni haar rapportage afrondt. De regering begon in maart te werken aan het terugbrengen van het aantal dagen om een nv op te richten. In juni werd dit afgerond. Doing Business nam dit niet mee. ‘Er is opgenomen dat het nog steeds 500 dagen duurt voor het oprichten van een nv. We hebben statistieken dat het eind oktober tot 14 dagen is gebracht. We hebben statistieken dat het binnen 10 dagen zelfs kan.’

  Ameerali geeft echter ook toe dat er punten zijn waaraan ons land hoegenaamd niets heeft gedaan. En stilstand betekent ook achteruitgang, als blijkt dat andere landen wel stappen voorwaarts maken. Er wordt nu een scenario uitgewerkt, waarin aan doingbusiness.org wordt gevraagd welke plek ons land zou bezetten, indien de verbeterpunten worden meegenomen. De vicepresident weet echter nu al te vertellen dat voor volgend jaar de rating van Suriname sprongen omhoog zal maken.

  Intussen blijkt dat ons land, vergeleken met Caribische en Zuid-Amerikaanse landen, op de twee voor de laatste plaats bengelt. Alleen Haïti en Venezuela doen het slechter dan ons. Om een bedrijf hier op te zetten, bengelen we helemaal onderaan. Alleen in Haïti moet je langer op de nagels bijten.


  Maak melding

 16. Ik wordt moe van jou en de rest van die volgelingen, want als het slecht nieuws is dan is het de schuld van de vorige regering en de cijfers kloppen niet, maar als het goed nieuws is dan komt dat door jullie MEGA Misleider DDB.


  Maak melding

 17. Die Chinees krijgt binnen de kortste tijd alles voor elkaar in suriname zonder één woord surinaams, nederlands te kunnen spreken of lezen rara hoe kan dat ????
  @ Afu Sensie jou reactie hebben allemaal een OCER gehalte .


  Maak melding

 18. Ik wordt moe van jou en de rest van die volgelingen, want als het slecht nieuws is dan is het de schuld van de vorige regering en de cijfers kloppen niet, maar als het goed nieuws is dan komt dat door jullie MEGA Misleider DDB.

  wikkileaks

  Jij hebt nog een heel lange weg te gaan.
  Wij zijn niet van plan om in te binden!!!


  Maak melding

 19. @Afu Sensie

  Volgens mij is de duur van een aanvraag voor een NV zo sterk teruggelopen omdat haast niemand nog een aanvraag doet en eerdere aanvragen zijn ingetrokken waardoor er nagenoeg geen werk meer is voor die afdeling.

  En hoe rijmt het advies van de Centrale Bank van Suriname om het begrotings tekort terug te dringen met de steke stijging daarvan onder DDB en zijn continue pogingen om het kredietplafond omhoog te krijgen?? En de kreet ‘Sovereign Wealth Fund’ slaat ook nergens op als je daarnaast giga bedragen gaat lenen.

  En wat doet DDB aan Diversificatie economie, en wanneer heeft de NDP voor het laats een wet “klaargestoomd” (dus hele traject vanaf opstellen tot publicatie in staatsblad) ?

  Volgens mij is het enigste waarop bezuinigd wordt het staatsblad: deze regering doet immers niets dus er is ook nooit wat te publiceen, behoudens de consessies die aan matie worden uitgegeven.

  De NDP aanhang is een mislukt kruising tussen een cowfoetoe-vogel en een raaf die alles na papagaait.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.