Surinaamse parlementariër: Marronleiders laks

12

PARAMARIBO, 31 okt – Leiders van de Marron-gemeenschap moeten maar eens eindelijk hun verantwoordelijkheid kennen en leiding geven. Dit zegt parlementariër Ronnie Asabina (BEP) in de nasleep van recente onlusten. Er wordt maar niet gewerkt aan de achterstandspositie van de achterban. En te bedenken dat de politieke omstandigheden nog nooit zo gunstig waren.

Het zijn Marron-politici die de scepter zwaaien op de ministeries van Justitie & Politie, Sociale Zaken & Volkshuisvesting en Sport & Jeugdzaken. “We zien echter bitter weinig initiatieven”, zegt Asabina tegenover de Times of Suriname. De achterban is als het ware aan zijn lot overgelaten. En dat terwijl alle drie ministeries genoeg opening bieden om de achterstand ten minste te verkleinen.

Van een gezamenlijk optreden is al helemaal geen sprake. “De kiezers in het binnenland hebben hun hoop gevestigd op mensen die op hen lijken. Ik zie echter niet dat de leiders eensgezind met hun achterban optreden”, aldus Asabina. De verschillende incidenten waar Marrons bij betrokken zijn helpen bepaald het eigen imago oppoetsen. Asabina vindt generaliseren weliswaar gevaarlijk. Problemen en wrijvingen moeten samen worden aangepakt.

Bekijk ook:


12 REACTIES

 1. Wat doen de Marrons zelf aan hun positieverbetering? Niks.

  Geef een Marron 10.000 Euro en geef een Hindoestaan 10.000 euro.
  Hoeveel geld heeft de Marron na een jaar? Niks, wel schulden en meer vrouwen en kinderen.
  Hoeveel geld heeft de Hindoestaan naar een jaar? In ieder geval iets, als het niet meer is. Of hij heeft de studie van de kinderen bekostigd, welke op lang termijn zich terug verdient.


  Maak melding

 2. Hoe dan, deze misleiders zitten op de eerste plaats voor zichzelf, partij, de aanhangers, ach, laten we eerst onszelve behelpen, na zweef teki style, dan gaan we zien hoe we ze in het bos zoet gaan houden, dit is het gevolg van hun beleid naar hun achterban. Zoals het duo brunswijk….na oenoe belang, a no kondre of marronbelang…na oenoe wang…want if zoon foe baas mag, dang wi ooktoe mag…dang deng sma foe a kontrin no moes klets, we sjie en we tikie, zweef teki mentaliteit …kijk naar me …ikke hebbe veel misdaad op mij konto…ma toch hebbe vele mij als koning van marowijne gewild……op papastam hebbe me aanhangers choas veroorzaakt, ook op maripaston, en nog meerder plaatse ga het gebeure..als als als baas niet doe wat ik hem vraag…….misdaad hebt mij rijkdom,macht gebracht. Hhaahahahahahahhaha, en de olidomme aanhangers volgen zijn voorbeeld. Zie de vele mishandelingen,moorden,berovingen door de marrons.


  Maak melding

 3. Dus het is overduidelijke dat de marrons opkomen voor de eigen soort en what about die andere volken en de leiders van andere volken mogen niet voor de eigen soort opkomen want daar hebben de marrons de mond vol van. Verdeel het land ben je van dit gedonder af geef de marrons het binnenland met al haar rijkdommen en vraag ze het land brokopondo welvarend te maken?


  Maak melding

 4. asabina,,wat verwacht je van een ongeschoold ongeletert mens in de dna..

  ze weten al vrij weinig ,laatstaan van bestuurs zaken om niet te spreken over algemeen ontwikkeling van het lands bestuur..

  en dit zijn onze kruisdragers..erger dan schande kan het niet zijn..

  ze gaan dagelijks naar het buitenland op allerlei konverenties,maar nooit komen ze terug om uitleg te geven wat ze geleert hebben..


  Maak melding

 5. Asabina moet ophouden te kwetteren.Ook jij hebt de djoeka’s samen met jabini gouden bergen beloofd.Nu kan jij evengoed de leiding nemen over de djoeka’s.
  En als er een achterstand is in ontwikkeling t.o.v van de stad dan hebben de djoeka’s het aan hun zelf en hun granmans te wijten.Want toen J.A.Pengel de kleinere dorpen tot een geheel wilde voegen om hun beter onderwijs te kunnen geven en medicsche zorg,kozen de leiders liever voor zinkplaten en andere stads gebruiksgoederen dan samen voeging.Gazon was er fel tegen dat de djoeks wat zouden bereiken en zodoende zijn gezag niet meer zouden erkennen.En nu heeft hij zijn gezag en de djoeka’s verloren.

  Cobie.


  Maak melding

 6. Fout, het zijn Surinamers meneer, laten wij daar eens mee beginnen dan met al die etnische benamingen. Jullie zijn benoemd om de belangen van alle surinamers te behartigen en niet een bepaald doelgroep.


  Maak melding

 7. En gelijk heeft Asabina. Van de zogenaamde leiders van de boslandbewoners hoef je het niet te verwachten. Die Ronnie heeft het te druk met goudzaken en zelfverrijking, terwijl hun criminele achterban voor chaos en wanorde zorgt zoals op de goudvelden. Alice hangt de mooie meid uit en Paul kan nog steeds niet geloven dat hij minister is. Kijkend naar de escalaties op maripaston en de Saramaccastraat, ontkom ik niet aan de indruk dat het gecopieerd gedrag is van hun leiders, waarvan een deel niet weet hoe het hoort.


  Maak melding

 8. Kijk, ik heb het al eerder gezegd dat deze man sterk uit de hoek kan komen.
  Het enige smetje op zijn blazoen is zijn uitglijder over homofielen.
  Voor de rest vind ik dat hij elke keer de vinger op de etterende wond legt.


  Maak melding

 9. ‘Geen Brazilianen en Chinezen in ons woongebied’ dinsdag, 01 november 2011 02:57
  uit NoSpang.com

  Paramaribo – “De aanwezigheid van Chinezen en Brazilianen op de goudvelden brengt roof met zich mee.” Dit zegt kapitein Louis Pinas van Commissariskondre over de rellen, die ongeveer een week geleden hebben geresulteerd in een dode en vier gewonden. De aanwezigheid van Brazilianen en Chinezen op de goudvelden trekt volgens Pinas rovers aan, die ervoor zorgen …

  dat het Maripaston-gebied een slechte naam krijgt. “We willen geen Chinezen meer in ons gebied”, zegt de kapitein. Dit is besloten op een krutu van het dorp. Men hoopt dat met dit besluit het weer rustig wordt in dit gebied.

  Alle Chinese winkels dichtbij de mijn zullen worden gesloten en Brazilianen kunnen ervan uitgaan dat ze niet meer toegelaten zullen worden tot het gebied. “Sneisi nanga Brasyon ini a busi e tya roof”, vindt de kapitein van het dorp nabij Maripaston. Er is hulp toegezegd door het Nationaal Leger en de politie om de bewoners van het gebied te steunen in hun streven.

  Daarmee brengen de Chinese en Braziliaanse ondernemers zich ook niet onnodig in gevaar, vooral nu de gemoederen nog een beetje verhit zijn. Hun aanwezigheid zal alleen getolereerd worden op ruime afstand van de goudvelden. Daar kunnen zij winkels vestigen en vormen van dienstverlening aanbieden. De handel nabij de goudvelden zal overgenomen worden door de bewoners van Commissariskondre.

  BEREDENERINGSNIVO!!!!!!!!!


  Maak melding

 10. Ze zijn niet laks, maar ze doen gewoon wat ze van de fronters hebben geleerd, nl ‘ieder voor zich en God voor ons allen’. Die mindshift hebben ze nog niet gemaakt helaas, zoveel mogelijk vergaren is wat telt. Zie de reacties van de Brunswijks als het om hun goudbelangen gaat, hebben ze van zich laten horen als het om belangen van hun achterban gaat? natuurlijk niet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.