Een Surinaams patroon van gezag negeren

12

PARAMARIBO, 31 okt – Waarschijnlijk lastig te onderkennen, maar er ontwikkelt zich een gevaarlijk patroon in Suriname. Een fenomeen dat zo nu en dan de gruwelijke kop opsteekt en nu wel meer aandacht mag krijgen. Er zijn Surinamers die om één of andere reden niet het gevoel schijnen te hebben te behoren tot een samenleving.

Een samenleving van regels en normen, afspraken over hoe met elkaar om te gaan. Regels en normen die precies zijn uitgevonden om diezelfde samenleving bijeen te houden. En hoe krom of scheef en hoe onrechtvaardig ze soms ook mogen lijken, deze regels zijn er om het verval te voorkomen. Verval waar menigeen ongetwijfeld aan zal denken bij het aanschouwen van zekere taferelen. Suriname is zo langzamerhand voldoende ontsloten om de boodschap tot in de verste uithoek geleverd te krijgen.

Minimale informatie als wat een politieagent is en waar die voor staat, moet bij het gros toch wel ingebakken zijn. Nog zegt het hele meutes niets als een verdachte eenmaal in handen is van de politie. Getuige ook meerdere momenten van onrust in Albina, is het dan beuken met een angstwekkende hartstocht. Om één of andere reden zijn zekere Surinamers ervan overtuigd dat ze hun hartstocht zo mogen botvieren. Ongeacht de zelfs voor hen voorspelbare uitkomst. Mooie samenleving.

Bekijk ook:


12 REACTIES

 1. Dit fenomeen is op 25 feb 1980 door een stelletje landverraders in gang gezet in suriname,met uzi over hun schouder hebben ze de bevolking hun wil opgelecht,onderdrukt ,vermoord,geknecht.


  Maak melding

 2. Ben helemaal eens daarmee en wil het volgende toevoegen. Alleen een politieman weet hoe gediciplineerd en ruim zijn opleiding is. In dit geval treft de politie geen blaam vind ik of moest de politie de menigte zijn gang laten gaan?
  Zolang de politie met in achtneming van wettelijke bepalingen optreedt, dan is er geen vuiltje aan de lucht.
  De politie is mijn beste kameraad.


  Maak melding

 3. Suriname is van alle surinamers, ook het binnenland. Het gedoe met grondrechten moet echt opgelost worden. En de bosland bewoners moeten weten dat alles onder de grond de staat to behoort.


  Maak melding

 4. Alles zal uitkomen zoals voorzegd. En zal zevenmaal erger door de aanhangers van deze moordenaarsregering worden ervaren. Ze zullen zelfs zonder te begrijpen, waarom, slachtoffer worden van de stijgende misdaad, komende anarchie en chaos, die ze aan zichzelfs te danken hebben gehad door onberechte misdadigers als leiders te kiezen. Het deel van dit volk is de leiders gegeven die ze hebben gewild door op hen te stemmen. Het was hun vrije wil en oliedomme stomme keuze, de misdaadvloek boven hun hoofden te halen. Wie geloven dat de gekozen onberechte moordenaars rust,vrede en voorspoed zullen brengen zijn terecht oliedomme stommelingen, op de django parasieten en poepvliegen na die er baat bij hebben dat deze regering die ze hebben gevormd hun duistere belangen blijft behartigen.


  Maak melding

 5. Albina, Moengo en nu saramacastraat het blijven steeds dezelfde soorten mensen die steeds de hardwerkenden willens en wetens benadelen, beschadigen, angst aanjagen etc.
  Wanneer er hiertegen weerwoord gegeven in woord en gebaar (verdedigen van eigen haard en goederen) dan is er ineens saamhorigheid onder deze ellendelingen. Wanneer houdt het eens op met het geduld opbrengen voor dit gespuis?
  DDB doe er wat aan. Mensen in Suriname kom hiertegen op kom op voor de democratische rechten en normen en warden zoals wij die hebben geleerd van onze ouders. Laat ons niet verzuipen in degeen normen en waarden kennende samenleving. Indien dit wel het geval is dan horen dezen en genen niet in een sociale samen leving thuis doch eerder in het oerwoud waar de beesten regeren.


  Maak melding

 6. Op 25 febr 1980 is het gezag geweld aan gedaan door gewetenloze wetverachters, in mei 2011 hebben oliedomme stommelingen deze gewetenloze wetverachters als gezagdragers gekozen. Geen rust,vrede en voorspoed ligt in het verschiet, maar dezelfde gebeurtenissen als in jaren tachtig, zevenmaal erger.


  Maak melding

 7. Zoals ze zich in het bos gedragen, willen zij het ook in de stad komen doen, en dan telkens weer de verongelijkte uithangen en in een slachtofferrol kruipen. Verantwoording afleggen voor hun criminele gedrag, ho maar!! En dit geld uiteraard voor een klein deel van de Marrongemeenschap, die helaas telkens op de voorgrond treden en zo het beeld voor de hele groep bepalen.En aan deze groep zeggen mensen als Brunswijk dat het binnenland met al zijn rijkdommen van hun is, een gevaarlijke zaak uitspraak die je niet naar ongeletterden toe moet doen!!


  Maak melding

 8. De valse ndp profeten wrijven gretig de handen. We worden nog rijker,machtiger dankzij onze stemvee, de oliedomme aanhangers, help noh help nh bredi noh de, drinki na kwikwatra, faya….noh de….help……..aan dovemans oren.


  Maak melding

 9. baas is geen baas meer,totaal de kluts kwijt..

  weet niet meer wat er gaande is in het land..

  de verschillende leiders ook niet..,het land is afgezakt tot een vrije bende voor iedereen..recht en wet is verre van zoek..

  sme waarheen…hoe nu verder..waar zijn al de investeerders,,

  alle maties zijn goed gesitueerd een goede baan zonder kop zorgen en baas zit in de put..


  Maak melding

 10. @ lucien,
  Hoe verklaar jij het gedrag man iemand die op de TV verteld dat ze op de vlucht zijn doodgeschoten kan jij mij dat even uitleggen ? wat ik vindt jou reactie op nummer 7 hypocriet.


  Maak melding

 11. Wat je zaait dat oogst je als misdaad, moreel verval, moord , genocide en onderdrukking zaait kan je nooit vredelievende, fatsoenlijke burgers met normen en waarde oogsten.
  Voor de jaren 80 was het heel anders en ook beter in suriname wat ethiek, moreel , fatsoen , respect normen en waarden aangaat. Bouterse is hoofd verantwoordelijk voor het moreel verval in suriname deze Beest heeft suriname heel erg dip doen zakken het zal generatie duren voordat wij op het niveau van voor de staatsgreep komen. Er is een tijd geweest dat ik trots was op mijn landgenoten maar die tijd is nu ver achter mij, heel ver zelfs.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.