Studenten gaan doceren op Surinaamse universiteit

11

PARAMARIBO, 29 okt – De vergrijzing en braindrain op de medische faculteit van de Surinaamse universiteit zijn zo nijpend, dat het tijd is voor noodmaatregelen. Volgens de Ware Tijd worden vijf en dertig studenten in rap tempo opgeleid tot docent. De opleiding vindt plaats in het buitenland.

De studenten vertrekken na het behalen van de bachelorsgraad. Het betreft vrijwilligers die willen helpen het ontstane gat op te vullen. De faculteit is er ook erkentelijk voor. “Het geeft moed en vertrouwen om te gaan naar een duurzame oplossing”, zegt decaan Glenn Oehlers. De aankomende docenten gaan vooral helpen bij specialistisch onderzoek. Ze mogen na terugkomst hun artsenopleiding vervolgen. Een alternatief is er niet bepaald.

De toenemende uitval trekt een zware wissel op de rest van het docentenkorps. Vooral de preklinische vakken lijden eronder. De noodmaatregel moet wat verlichting kunnen bieden. Als het van de regering afhangt mag de faculteit zich gereed houden voor een grotere studentenaanwas. Minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid vindt de dertig die jaarlijks toegelaten worden, veel te weinig. De zogenaamde numerus fixus zou de nood aan artsen alleen maar verergeren.

Bekijk ook:


11 REACTIES

 1. Iedereen kent de uitdrukking ‘de lamme leidt de blinde’, in Suriname wordt het langzamerhand ‘de blinde wordt door niemand geleid’. Misschien is het alternatief, ‘de half verlamde leidt de blinde’, misschien zo slecht nog niet.


  Maak melding

 2. De vergrijzing en braindrain op de medische faculteit van de Surinaamse universiteit

  Dit is niet vandaag aan de gang maar sedert 1975. Enkelen, waaronder ik zelf, hadden de illusie dat het vanaf 1980 goed zou gaan, zijn indertijd teruggekeerd maar met een illusie armer weer teruggekeerd naar het land waar zij voorheen zaten.

  En nog steeds durft men, ondanks de vele specialisten, de Surineds niet die toegang te verlenen in Suriname. Men denke steeds in 1 rtrichting ikke ikkke en dan zien we wel.
  Het komty wel goed stre de foe stre wi no sa frede mek deng kong we wakti deng.
  We hoeven niets van nederland wij doen alles zelf


  Maak melding

 3. nou nou nou,,waar blijft het intelect van deze regering..

  laat dddb zelf een paar uren van zijn vrije tijd op de universiteit doorbrengen met zijn geweldigie ontwikkelde vrouw eveneens zijn geestelijke begeleider,dan kunnen ze de studenten zeker verder ontwikkelen,vergeet zoon dino niet,die weet alles wat krime is ..

  zo wé strée go moro vara..


  Maak melding

 4. In Suriname weten ze niet waarmee ze bezig zijn.Deze regering heeft geen visie.Vind je het gek als je alleen maar dwazen in de regering zitten.De ontwikkeling blijft alleen maar achter.


  Maak melding

 5. Als ik de reacties lees dan komt in mij het volgende op; Beste stuurlui staan aan wal.
  Laat u zich goed informeren voordat u reageert.


  Maak melding

 6. @ oplettende burger

  Beste stuurlui staan aan wal.
  Ergens een kretologie gehoord en nu bezigen?

  Ik ben er zelfs geweest en wat heeft het mij opgeleverd? Neen ik heb niet aan de wal kant gestaan maar midden in de shit om te proberen er samen iets van te maken.
  maar na 8 jaar het geloof verloren in al die grote boeven niet alleen het NDP maar alle thans zittende politieke partijen.
  Dus probeer het met een andere kretelogie zoals “ik wil wel helpen maar ben niet bij machte in zo een grote strontbrei te participeren”


  Maak melding

 7. KonKroetoe tete
  Je schrijft het volgende ik citeer:” En nog steeds durft men,de Surneds niet die toegang te verlenen in Suriname” Persoonlijk ken ik vele Surinamers die terug zijn gegaan en goede banen hebben waaronder een die internist is.Als specialist in Europa wordt er je vele mogelijkheden geboden research te drijven dat niet het geval is in Suriname,verder gaat het om de inkomen,Suriname heeft het geld niet deze mensen te betalen laten we eerlijk zijn.Het gaat niet om de politiek,heb je een goede baan dan wil je het niet op geven voor een onzekerheid en nog als je kinderen hebt die op het gymnasium zitten.Waarom wonen er 300000 Surinamers in Nederland en wat denken ze er over om terug te gaan en hoe denken ze over hun toekomst in hun geboorteland?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.