Radiotherapeutisch Centrum Suriname operationeel

4

PARAMARIBO, 28 okt – Het Radiotherapeutisch Centrum Suriname, RTCS, heeft zijn eerste patiënt bestraald. De vijf en zestigjarige kankerpatiënt maakt groot kans zijn leven te verlengen. Thuis. En dat zijn de ingrediënten die lonen. Alle moeite sinds de eerste schreden in 2003, is precies daarom gedaan.

“Vroeger moesten patiënten naar Colombia”, zegt de eerste directeur Peter Nowak. Dat betekent alvast ver van huis. En flink wat kosten voor patiënten, familie en de overheid. De uitzending van patiënten loopt via het Armulov-programma met Nederland. Het is een afbouwprogramma voor de Nederlandse bijstand bij medische behandelingen in het buiteland. Dus is het centrum meer dan een uitkomst.

De uitzending naar Colombia kon om zoveel redenen ook niet meer zijn dan curatief. Meer dan behandeling van het ergste zat er niet in. Dat kan nu juist wel met de twee versnellers die het centrum rijk is. “We hebben nu genoeg capaciteit voor bestraling in Suriname”, zegt directeur Eduard Joemankhan van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, waar het centrum bij hoort. Zoveel capaciteit dat ook de regio geholpen kan worden. “We beginnen met Curaçao en Aruba.”

Bekijk ook:


4 REACTIES

 1. Goed zo, Suriname voorwaarts.

  Beetje bij beetje komen we er, ondanks de anti’s die graag hadden gezien dat Suriname in chaos en isolatie zou vervallen, waarbij zelfs Haitie een paradijs zou blijken te zijn.

  Ze worden iedere keer weer gelogenstraft.


  Maak melding

 2. Eindelijk! Gefeliciteerd!
  Nu kunnen Bouterse,Abrahams,Lackin en anderen zich in Suriname laten bestralen. Geen dure Cuba reisjes meer op kosten van de staat.


  Maak melding

 3. Suriname kon veel en veel verder zijn dan het nu, maar door een paar schaapachtige padvinders die dachten dat je met een uzi onder de arm een land tot ontwikkeling kan brengen zijn wij als natie geremd in onze ontwikkeling nu zitten wij als samenleving met de gebakken peren sterker nog bij een deel van samenleving denken ze dat je met geweld alles kan bereiken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.