‘Au! – Er tikt een tijdbom in het Surinaamse oerwoud’

5

Voor zijn nieuwe fotoboek ‘Au!’ reisde fotograaf Thijs Heslenfeld dwars door Suriname, om de pure schoonheid van het leven in het oerwoud vast te leggen. Het werd een prachtig beeldverhaal met een donker randje. Want al dit moois wordt ernstig bedreigd. Vrijwel het gehele binnenland van Suriname is nog bedekt met oerwoud: een wereldrecord. Maar er tikt een tijdbom in het bos. Houtkap en commerciële jacht vormen nog niet eens de belangrijkste bedreigingen. Er is een veel groter probleem. Diep in het oerwoud graven tienduizenden gelukzoekers naar de koning van de metalen. Chemisch symbool Au, atoomnummer 79. Goud.

In het Surinaamse oerwoud staat de klok al duizenden jaren stil. De indianen en marrons die hier leven, wonen vaak nog in traditionele dorpen en voeden zich met de opbrengst van kleinschalige (zwerf)landbouw, jacht en visvangst.Maar de goudzoekers gebruiken agressieve, nietsontziende methoden en vervuilen zowel het bos als de rivieren met kwik. Uit onderzoek blijkt dat veel bewoners inmiddels onaanvaardbaar hoge concentraties kwik in hun lichaam hebben, vooral als gevolg van het eten van verontreinigde vis. Als er niet heel snel en radicaal wordt ingegrepen, is hier geen toekomst meer voor de indianen en marrons. Want een schone rivier is de basis van hun bestaan.

Heslenfeld reisde drie maanden door het oerwoud om het leven in het binnenland in beeld te brengen – in het licht van de enorme bedreigingen die loeren. Het werd geen somber verhaal; eerder een ode aan de bewoners van het Surinaamse binnenland, hun unieke levenswijze en de fabelachtig mooie plekken waar zij leven.

Heslenfeld: “Suriname is één van de mooiste landen die ik ken, zowel qua natuur als qua mensen. Het toerisme staat nog in de kinderschoenen. Reizen is hier nog een echt avontuur en dat maakte dit project juist zo bijzonder. Ik heb gejaagd met de indianen, aap gegeten met de marrons, ik sliep wekenlang in een hangmat. Het is een manier van leven waarvan velen in onze wereld niet eens meer weten dat ‘ie nog bestaat.”

‘Au’ heeft een bijzonder omslag, want er staat geen tekst op. “Daar hebben we bewust voor gekozen. Het boek gaat nu juist over de puurheid van het bestaan. Die coverfoto vertelt dat verhaal helemaal – daar konden woorden niks meer aan toevoegen.”De foto’s van Heslenfeld worden afgewisseld met een persoonlijk dagboek, waarin de fotograaf verhaalt over zijn reizen en de talloze bijzondere ontmoetingen onderweg.

Tegelijk met de publicatie van het boek op 2 november exposeert Heslenfeld zijn Suriname-foto’s de hele maand november in Pakhuis De Zwijger aan de Piet Heinkade in Amsterdam.

Bekijk ook:


5 REACTIES

 1. Iedereen die beweert dat de goudwinning in Suriname milieuvriendelijk en duurzaam kan plaatsvinden en daarbij denkt dat de goudmijnbouw goed is voor een levensvatbare economische ontwikkeling van het land, helpt mee die tikkende tijdbom tot ontploffing te brengen.

  Gezien het korte termijn denken van de meeste Surinamers, zal het wel een vrome wens van mij blijven, maar ik zou eerlijk gezegd wensen dat de goudwinning in Suriname helemaal stopgezet werd. Het goud dat in de bodem van Suriname voorkomt zal op niet zo lange termijn een vloek in plaats van een zegen blijken te zijn.

  De werkelijke rijkdom van Suriname, namelijk ons, tot voor kort, ongerepte natuur wordt aan het goud opgeofferd.


  Maak melding

 2. I have a dream that one day all the people will be seen in the dark, the reason for this is that they all will have that much kwik in their body that no man can mis them in the night.
  I have a dream and for sure this will become reality.
  I have a dream.


  Maak melding

 3. Heslenfeld: “Suriname is één van de mooiste landen die ik ken, zowel qua natuur als qua mensen.

  mijn correctie : Suriname is een van de mooiste landen die ik ken, qua natuur, maar niet qua mensen.


  Maak melding

 4. Ik ben het volledig eens met Ba Anansi(no 1)

  Afgelopen zomer heb ik het genoegen gehad om met de eigenaar van een particuliere goudonderneming diep in het Surinaamse oerwoud de goudvelden te bezoeken. Hiervan heb ik een unieke foto- en filmreportage gemaakt, die binnenkort op You Tube geplaatst wordt.

  De titel van deze film van ca. 15 minuten is: “Goldrush, the destroying of the Amazone forrest”.

  De fotos die nu en dan te zien zijn geven maar een beperkt beeld van de grote schade die aangericht wordt, voor mens en natuur.

  Dit is korte termijn denken en gebaseerd op de “Hozzel-cultuur” die heerst in Suriname. Op de langere termijn heeft Suriname meer baat bij een ongerepte natuur, die nergens in de wereld volledig in tact is gebleven. Maar daarvoor zijn de Surinamers en de Surinaamse overheid zelf verantwoordelijk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.