‘President heeft conferentie zelf laten mislukken’

44

[INGEZONDEN] – Kunt u zich het volgende krantenbericht nog herinneren: “…..De kapiteins van de dorpen Apoera, Carlo Lewis, Washabo, Ricardo Macintosch en van Section, Nado Aroepa, voelen zich overgeslagen door president Desi Bouterse. Het staatshoofd gaat op werkbezoek in Apoera maar heeft het traditioneel gezag niet gemeld….”

Langzamerhand weet iedereen dat president Bouterse het niet kan verkroppen, als mensen hem openlijk tegenspreken of een andere mening verkondigen dan die van hem, vooral waar hij erbij is.

De persconferentie van de president waarvan ik verslag heb kunnen lezen, spreekt boekdelen. Lees met mij mee: ’’De gezamenlijke verklaring bleek geen ruimte te bieden voor verdere discussie, gezien de zware ondersteuning vanuit de zaal en de definitieve en principiële wijze waarop deze verklaring is voorgelezen. Tevens is gebleken dat men middels handopsteking geen werkgroepen meer wenste. Gelet op het feit dat nagenoeg bijna iedereen die in de zaal zat akkoord is gegaan met de gezamenlijke verklaring. De president heeft aangegeven dat de staande ovatie hem niet is ontgaan….

Ik concludeer hieruit dat de heer Carlo Lewis de president niet alleen verrast heeft met de nieuwe inhoudelijke eisen, maar meer nog met zijn populariteit onder de Marrons en Inheemsen in de zaal. Ik denk dat de president wat gebeurd is meer persoonlijk heeft opgevat, dan dat hij als president Suriname wil behoeden van een fout. In de ogen van Bouterse heeft Lewis zijn show gestolen en de battle gewonnen en dat gebeurd Bouterse bijna nooit. Daarom is hij zo teleurgesteld.

Ik heb de verklaring die op internet circuleert een paar keren gelezen, maar kan nergens lezen dat de Marrons en Indianen hebben geëist om eigendomsrechten te krijgen over alles EROP EN ERONDER en dat ze zelfbeschikkingsrecht willen. Maar al zou ze dat geëist hebben, dan toch is wat ze gepresenteerd hebben puur een wensenlijst en niet meer dan dat.
Ik noem het een wensenlijst niet om hun eisen te bagatelliseren, maar juist om aan te geven dat in een vergadering verschillende, soms absurde voorstellen op tafel kunnen komen en dat alleen goed doordachte en door de verschillende partijen geaccepteerde voorstellen zullen overblijven en worden aangenomen. Ik ben er trots op dat Marrons en Inheemsen op deze manier eenheid en saamhorigheid hebben gedemonstreerd. Dit zouden veel meer groepen moeten doen.

De president had na het voorlezen van de verklaring kunnen kiezen om de vergadering te schorsen en met zijn adviseurs afstemming te plegen over de aanvaardbare en onaanvaardbare punten uit de verklaring en daarna kon de vergadering gewoon voortgang vinden. De president kon met goede argumenten aangeven waarom de eisen onaanvaardbaar zijn en tegelijkertijd kon hij alternatieven aanreiken. Maar kennelijk heeft hij zich gekwetst gevoeld door de geniale zet van Lewis en onsportief zoals de heer Bouterse altijd is geweest heeft hij gemeend maar één oplossing te hebben en dat is de conferentie vroegtijdig beëindigen.

Ik wil iedereen vragen om de (originele)verklaring zonder vooroordeel te lezen. Zonder Lewis erbij te denken en zonder de gevoelens van president Bouterse mee te nemen, dan denk ik dat de eisen helemaal niet zo onaanvaardbaar zullen blijken te zijn.

Ik kan geen (krankzinnige) eisen in de verklaring terugvinden die niet al in het Saamaka vonnis waren verwoord. Dus dat er onaanvaardbare nieuwe eisen op tafel zijn gekomen, kan ik niet plaatsen. Ik heb niet in de verklaring kunnen lezen dat er wordt geëist dat de bodenschatten eigendom moeten worden van de binnenlandse bewoners. Maar erger nog ik heb nergens het voorstel van regering Bouterse voor het oplossen van de grondenrechtenproblematiek kunnen vinden. De verklaring van de Marrons en Inheemsen is overal te lezen. Maar wie kan mij helpen aan het voorstel van de regering. Want alleen dan kunnen wij vergelijken.

Zowel van de president als leden van zijn grondenrechtencommissie hoor ik een aantal gevaarlijke uitspraken. Ik vermoed dat deze mensen de andere bevolkingsgroepen willen ophitsen door zaken te benoemen die tegenstellingen kunnen aanwakkeren.
Er wordt nu naar voren gebracht dat Marrons en Inheemsen niet aan de andere bevolkingsgroep denken en dat door hun grondenrechten te eisen ze andere bevolkingsgroepen gaan benadelen, dat ze met hun eisen Suriname willen opdelen, dat ze alle bodemschatten voor zichzelf willen hebben, dat ze maar 17% van de totale bevolkingsaantal zijn, dat hun ‘onmogelijke’ eisen de Surinaamse natie zouden kunnen schaden.

Ik had mij juist voorgenomen om het begrip verdeel- en heers niet in dit artikel te gebruiken, maar dat kan ik niet volhouden, omdat nu al blijkt dat het bestuur van de Organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS) zich distantieert van wat ze nu noemen de resolutie van Vids en de Saamaka Gezagdragers.
Het heet niet meer de verklaring van de vertegenwoordigers van de Marrons en de Inheemsen, maar de resolutie van twee organisaties. Zie daar al wat ik niet wou bezigen.

Ik was niet aanwezig tijdens de conferentie en kan niet zeggen dat er niet gesproken is over ‘ongelukkige’ begrippen zoals zelfbeschikkingsrecht of eigendom op bodenschatten en ik heb ook niet de originele verklaring gezien. Maar wat gepubliceerd is, daar lees ik niks over de zaken waartegen president Bouterse zich keert.

Verder heeft president Bouterse gezegd dat hij zijn hoofd buigt voor het democratisch proces en als goed democraat de vergadering zal respecteren en de gezamenlijke verklaring mee heeft genomen om voor te leggen aan DNA. Ik vraag mij af of een regering een wensenlijst van een vergadering zo kan voorleggen aan DNA zonder zelf erachter te staan. Stel dat hij het echt doet en dat die verklaring wordt aangenomen door DNA. Wat gaat Bouterse doen? Gaat datgene wat in die verklaring is geëist uitvoeren?. Wie houdt wie nu voor de gek?

Ik wil tot slot president Bouterse vragen om zijn voorstel voor oplossing van de grondenrechtenproblematiek voor Marrons en Inheemsen met de Surinaamse gemeenschap te delen. Zo laat hij zien dat hij een oplossing wilt en dat zijn adviseurs een betere alternatief hebben uitgewerkt die tegelijkertijd de rechten van de Marrons en Inheemsen op hun leefgebieden formaliseert en ook niet in het nadeel zal zijn van Suriname als geheel.

Roël Lugard

Bekijk ook:


44 REACTIES

 1. ALS de inheemsen en marron de bodemschatten in het binnenland claimen moeten wij van district saramacca ook de aardolie uit de bodem ook claimen recht voor alleen zou het moeten zijn. Dat word de situatie straks, is het niet meer voor van ons allemaal in Suriname meer?


  Maak melding

 2. Wat mij betreft, mogen de inheemsen alle bodemschatten van het binnenland behouden, als ze dan allemaal uit de stad of uit het geciviliseerde deel van Suriname vertrekken, terug naar het binnenland.
  Zij willen alle bodemschatten, komen naar de stad om de hardwerkenden te beroven…

  Gebeurt dit niet, dan moeten bewoners van Saramacca alle olie (natuurlijke hulpbronnen) van Tamanredjoveld en Sara Mariah ook opeisen.


  Maak melding

 3. Correctie, moet zijn Bewust laten mislukken!

  Was het niet deze zelfde bout die met veel bombarie verkondigde, dat het een ” klein indiaans jongetje” was gelukt om pres te worden?
  Welnu pres, de Inheemsen zijn trots op je, ze willen ook delen in jou “geluk en voorspoed”, je hebt hun bewustzijn (onbewust)aangewakkerd.
  Geef ze waarop ze recht hebben.

  Hetzelfde geld voor de marrons. Dankzij de marrons zit je nu op die plek. Bovendien stikt het van de marrons in de regering; ook een proces van verruiming.
  Geef deze mensen waarop ze recht hebben.

  Het nieuwe denken houdt in dat elke suri, ongeacht waar die zich bevind moet participeren
  in de opbouw van het land. Dit is de kans voor de binnenlandbewoners, zij willen ook meedoen.

  Eerst worden die mensen voor achterlijk uitgemaakt, en nu ze voor hun rechten opkomen
  is het ook niet goed, bout make up your mind.

  Helemaal mee eens dat de nog te bouwen huizen niet gratis zijn, maar geef deze mensen de gronden, waarop ze recht hebben, leg het grondwettelijk vast, compleet met bijbehorende Belastingen, klaar is klara.

  Of gaat het om heel iets anders…………………….goud ……..!!


  Maak melding

 4. OoOops het artikel “Melvin Linscheer en Gerold Dompig van de Commissie Ordening Goudsector leggen uit wat er zich te Maripaston heeft voltrokken.” hoort hier niet thuis.


  Maak melding

 5. ALs er Surinamers zijn die redelijkerwijs een claim mogen leggen dan zijn het de Inheemsen. Hun manier van leven met de natuur is niet wat je gaat kunnen begrijpen met vanuit de verwesterde Paramaribo. Veel mensen in de hoofdstad weten overigens niet dat Paramaribo en gebouwd is op wat ooit Inheemse (indiaanse) dorpen, belangrijke plaatsen voor de mystieke mens, begraafplaatsen. We mogen blijven waar we willen en we hebben elk recht onze eigen ontwikkeling te bepalen!


  Maak melding

 6. Familie King wil dat de regering antwoord geeft op de vraag waarom Rempzhery King is doodgeschoten op Maripaston zondag. Hoe moet het verder? Waarom is er geschoten op de ongewapende mannen? Zij waren goud aan het zoeken. Zij waren niet aan het stelen en zijn op heterdaad betrapt.

  ……..waarommis hij niet gewwon opgepakt en opgesloten, omdat sinds 1980 dit de stijl is van de ex dictator’s zijn discipelen….doden je tegenstander met of zonder kogel….dit is het begin van een zeer lange moeilijke weg, de tweede binnenlandse oorlog staat voor de deur. …..met onberechte warlords aan de macht gebracht door olie domme aanhangers vervalt dit land in grote ellende, zevenmaal erger dan in jaren tachtig….die stommelingen gaven deze kwade geesten lon en des de kans,leidt ons naar het surinaamse eden…..dankzij oliedomme stommelingen zijn we nu terug aan het begin van een tweede binnenlandse oorlog .back to the eigthies juuli 1986……met dank aan de ac en ndp ezels en ezelinnen.

  Journalisten werden maandag voor de tweede keer op Boxel ermee geconfronteerd dat de internetfaciliteit niet werkte. In de perskamer, speciaal ingericht voor journalisten, was er ook geen beeld om de zitting te kunnen volgen. De kantine waarvan publiek, pers en anderen die het strafproces bijwonen gebruik maken, was gisteren ook gesloten….
  …..hahahahahahaah……het is de kwade geesten gelukt om uit handen van vrouwe justitia te blijven…….de domme aanhangers hebben zich laten misleiden door hebzucht, gratis ete,drinke werke en spele…..het duister spel was na mei 2010 ten einde…nu zijn er geen spelletjes meer, maar scenario’s die worden uitgewerkt in de duistere criminele breinen van hen die de macht is gegeven door de oliedomme stommelingen die stemden bruns en des for pres. Het zal daarom ook eindigen met deze twee warlorslords, die dood en verderf zullen zaaien. Wie dit niet kunnen vatten, willen of geloven, de oliedomme aanhangers, die zullen de jaren tachtig wederom opnieuw beleven, zevenmaal erger, ..als wijze les….vertrouw op GOD en niet op duivels bezeten creaturen.

  De politie heeft een reeks arrestaties verricht in verband met de onrust te Maripaston. Volgens politiewoordvoerder Humphrey Naarden is een “grote groep” personen overgebracht naar Paramaribo. Vier zitten vast wegens plundering.

  Een aantal winkels zijn leeggehaald en de Chinese eigenaren zijn mishandeld. “De mensen zijn opgebracht voor verhoor”, zegt Naarden. Volgens de commissie Ordening Goudsector zijn ook geldkluizen meegenomen. De politie onderzoekt onder meer de omstandigheden die leidden tot de dood van een gouddelver. Minstens drie anderen raakten gewond tijdens de onlusten. De veiligheidsman die de fatale schoten loste is ook aangehouden.

  …….allemaal geboefte van afrikaanse afkomst..die het zeker niet hierbij zullen laten. Ook in afrika doen zich momenteel dezelfe taferelen voor, een ware oorlog in delfstoffen tussen regering,leger,politie en arme voor de gek gehouden domme aanhangers, dit is het begin van de werkelijke trailer…..straks komt de werkelijke film…

  De voorzitter van de commissie Ordening Goudsector, Gerold Dompig, moet weg. Dit zegt Ronnie Brunswijk, leider van coalitiepartner A Combinatie, AC. Brunswijk heeft het helemaal gehad met Dompig. “De klachten die we krijgen zijn genoeg.”

  ….kijk en luister naar deze onberechte bankrover, die een duister pact met zijn vroegere baas sloot…..samen delen en eten we uit de gegeven macht, alzo ook somo, de oliedomme aanhanhangers zullen het spoedig weten, het is allemaal eigen,partij,familie en vriendenbelang…erger dan tijdens front verwordt het…..maar de domme aanhangers verdienen deze ontwikkelingen.Niemand zal helpen.ba soekoe ba vinie ba tjarie…..
  twee warlords is de macht gegeven.Lon denkt op de presidentieele stoel te zitten…allemaal onberechte mensenrechten schenders,moordenaars,drugsbonzen,geweldenaars en bankrovers…die die land naar de verdoemenis helpen……maar de grootse schuldigen zijn degene die willens en wetens de leugens hebben geloofd van deze volkverlakkers…niet erg.zij zullen moeten helpen opbouwen.wat hun afgoden zullen vernietigen…….een beter SURINAME……na de les die ze zullen moeten leren, willen of niet.


  Maak melding

 7. @Roël Lugard

  Uitmuntend stuk. Sta ik volledig achter. Onbegrijpelijk dat er nog steeds mensen zijn die in de marchiavelistische pselletjes van deze intrigerende narcist tuinen.

  @Mike & Peter

  Jullie hebt het artikel duidelijk niet gelezen en zeker niet begrepen. Het enigste wat jullie lijkt te willen horen zijn de demagogische leugens van de populist DDB. Vandaar dat jullie zo snel kunnen reageren.


  Maak melding

 8. #1 en 2, hebben jullie wel begrepen waar dit stuk over gaat. Mijns inziens niet of gaat wat hier uiteen gezet is ver boven jullie niveau.
  Verder wil ik van dit stuk zeggen dat het mij niet verwonderd dat crimineel bouterse dat gedrag toonde.
  Deze crimineel weet niet wat discussieren is iedereen moet zich naar zijn pijp dansen, als dat niet gebeurt voelt hij zich gekwetst.

  Surinamers vergeet niet wat deze crimineel deed met C. Daal. C.Daal had met zijn vergadering qua massa de vergadering van bouterse gedecimeerd tot een bijeenkomstje.

  Bouterse voelde zich beledigd door Daal waarop crimineel bouterse zei ‘ik zal Daal betaald zetten’.Geen maand later liet hij of had zelf Daal op gruwelijke wijze geexecuteerd.

  Surinamers word wakker en laat deze topmoordenaar ons niet uitspelen ten eigener bate. Hij denkt in troebel water is het goed vissen.
  De geschiedenis herhaald zich maar laat dit aan het begin van 21 e eeuw niet met ons gebeuren.

  In Libie heeft men zich ontdoen van Gadhafi, een vriend van Bouterse, wanneer ontdoen wij ons van deze criminele moordenaar Bouterse.

  Suriname is beteraf met deze man.


  Maak melding

 9. eigenlijk hebben deze mensen deze gebeurtenis verdiend, door willens en wetens te stemmen op leugenaars in de hoop op gratis ete,drinke en spel plus gratis huisje en tuintje dat hun werd beloofd voor de verkiezingen.door deedeebee en co…90% zijn ze dus aanhangers van deze regering, waar de beide leiders en warlords, onberechte moordenaars zijn….deze oliedomme stommelingen zijn nu letterlijk en figuurlijk slachtoffer aan het worden van wat ze hoopten…rust,vrede en voorspoed van de kwade geesten.


  Maak melding

 10. De leefgemeenschappen in Suriname worden gevormd door:
  1. de tribale groepen en marrongemeenschappen,
  2. afstammelingen van gekoloniseerde boerengemeenschappen,
  3. afstammelingen van ex-slaven leefgemeenschappen,
  4. afstammelingen van geïmmigreerde Hindoestanen leefgemeenschappen,
  5. afstammelingen van geïmmigreerde Javaanse leefgemeenschappen en
  6. afstammelingen van geïmmigreerde Chinese leefgemeenschappen.
  De grote lijnen in de gebiedsindeling van Suriname wordt derhalve gevormd tussen bovengenoemde groepen, enerzijds door het publiek rechtelijk staatslichaam en anderzijds door de privaatrechtelijke lichamen van private personen of groeperingen.
  Domeingronden zijn de eigendomsgebieden van de staat, terwijl de private eigendomsgebieden toebehoren aan de private eigenaren.
  Leefgemeenschappen buiten de tribale en marron gemeenschappen om hebben -op basis van historische betrekkingen- rechten en plichten ten opzichte van de centrale overheid voor de leefgebieden.
  Hiertegenover staat dat de tribale en marron groeperingen op basis van gesloten verdragen bij oorlogsbestanden met de Surinaamse staat exclusieve traktaten daarmee wisten te sluiten, over de rechten en plichten op hun grondgebied en leefomgeving.
  Derhalve vallen deze groeperingen niet onder de jurisdictie van de centrale overheid. De redenen van de centrale overheid is en was om tribale en marrongroepen liever zover als mogelijk van de gefatsoeneerde stedelijke gebieden te houden, om zodoende gevrijwaard te blijven van hun hinderlijke plunderingen en brandstichtingen die door deze groepen werden gepleegd .
  Ook zijn aan diverse groeperingen na afschaffing van de slavernij door de overheid gebiedsdelen door wat voor reden doorverkocht, waarbij de overheid afzag van haar exclusieve naastingrecht bij doorverkoop van gebiedsdelen van buitenlandse plantereigenaren die geen domicilie in Suriname hadden. Veel geknoei dus!!!
  De soort gesloten contracten met de leefgemeenschappen zijn die:
  1. met of zonder exclusieve rechten,
  2. publieke eigendommen zijn( domeingrondeigendom),
  3. private eigendommen met of zonder naastingrecht( d.w.z. , zeggenschap hebben over hun grondgebied)
  Het verschil tussen een eigendom met recht van naasting en een eigendom zonder het recht van naasting is dat de overheid altijd haar recht van naasting kan doen gelden wanneer zij die rechten bezit, in het geval zij als overheid daarvan afziet dat recht te gebruiken of heeft kwijtgescholden, kan zij die niet doen gelden.
  De overeenkomst met de in tribale en marrongebieden gesloten verdragen en op de grondeigendom die aan private personen is doorverkocht met het kwijtschelden van het publieke naastingrecht ontneemt de overheid van dat recht gebruik te maken, van eerste rechthebbende op de grondtitel. Omdat de overheid dat recht heeft verspeeld of opgegeven.
  Om dit euvel op te lossen, kan de overheid wel pogen deze angel uit de politieke sfeer te halen en een publiekprivaatrechtelijke autoriteit vestigen en installeren die alle zakelijke rechten en alle kwesties aangaande de grondeigendommen oplost. Het moet niet de staatshoofd zijn die de eindbeslissing moet nemen voor het gunnen van concessies maar,een zakelijk privaatpubliekrechtelijk lichaam van grondeigenaren, waarin de staat zelf participeert als publieke eigenaar naast private eigenaren, als een teamspeler van het privaatpubliekrechtelijk ondernemen. Het uitgangpunt behoort altijd ten voordele strekken, zodanig dat zowel de staat als de grondbezitters en alle leefgemeenschappen garen erbij spinnen bij dit model.


  Maak melding

 11. Omdat er naast kritische geluiden ook oplossingen horen, bijt ik de spits af met mijn bedachte masterplan!!!
  Mijn uitgangspunten zijn gebaseerd op de steken die toenmalige Gouverneurs en Presidenten van Suriname hebben laten liggen, met als gevolg oorlog op oorlog met de tribale en marrongemeenschappen van de Surinaamse binnenlanden. Hierbij doe ik een poging de angel van de problemen weg te halen met mijn masterplan voorstellen. Het is een fingerspitzen gefull probeersel. Het zal niet voor honderd procent de lading dekken. Maar nieuwe oplossingen zie ik gaarne tegemoet boven de kritische noten!!!
  Hoe los je probleem van het grondrechtenvraagstuk op vraag ik mij retorisch af?
  Door mijn 8 punten masterplan voorstellen hieronder kan vanuit de centrale overheid dit voorstel integraal worden overgenomen ter oplossing van het grondrechtenvraagstuk voor het gehele Surinaamse volk!!!
  1. Gefaseerde afschaffing van de instituties van Granman en Kapiteins
  2. In de plaats Gramans en Kapiteins worden in het vervolg functionarissen benoemd die moeten voldoen aan de nieuw vereiste regionale maar professionele profielschets
  3. Via de nieuw benoemde functionarissen moet de centrale overheid vanuit Paramaribo zorgen voor de ruimtelijke inrichting van alle regionale dorpen en gemeenschappen in Suriname in de ruimste zin des woord, die voorzieningen moeten bevatten voor behoorlijke medische zorg(met apotheek en fysiotherapeutische voorzieningen) en bezetting, aanbod van voldoende en behoorlijke scholingsfaciliteiten, winkel en of supermarktinrichting met alle benodigde middelen, fatsoenlijke wegenaanleg voor auto, bromfietsers, fietsers en voetgangers, schone en gezonde drinkwatervoorziening, elektra, sportfaciliteiten, sociale voorzieningen en veiligheid. Dit allemaal als fungerende en uitvoerende kerntaken van de centrale overheid.
  4. Alle tribale groeperingen naar ratio van hun aantal, een overeenkomstige percentage gebied met de titel van grondeigendom toebedelen, met concessierechten op de grondeigendom.
  5. Toekenning van een rationele percentage van de winstmarge uit de meeropbrengst van de verhandelde grondstofprijs t.g.v. winbare grondstoffen uit de grondeigendom aan alle grondeigenaren van Suriname
  6. Een vastgestelde gehanteerde grondprijs, wanneer er grondstoffen aanwezig blijkt te zijn, worden door de centrale overheid belast als vermogensbelasting naar ratio. Hoe groter het gebied en de opbrengst hoe hoger de verdienste op de grondstofprijs en de winstmarge daarop, hoe groter de vermogensbestanddelen voor de staatsinkomsten genoteerd kunnen worden door de centrale overheid.
  7. Het aantal vermogensbelasting betalers derhalve zo groot als mogelijk uitbreiden dus. Dit is mogelijk door het aantal grondeigenaren van grondeigendommen te vergroten.
  8. Bij spreiding of verdeling van de concessierechten op de grondeigendommen hebben zowel de centrale overheid als de grondeigenaren veel te winnen. De concessiehouder wordt twee maal gepakt, door zijn vermogen 2 maal te belasten. Dat is belasten van de grondprijs en zijn verkregen winstmarge op de verhandelde grondstofprijs na ontginning van de grondstof bij een gestelde minumprijs, die de centrale overheid zo hoog mogelijk moet houden natuurlijk.
  Lijkt mij een mooi masterplan!!!


  Maak melding

 12. “Wie denkt dat wijsheid duur is, weet niet hoe duur domheid is,” luidt de keiharde boodschap die President Desi Bouterse 23-10-2011, gisteren onomwonden stuurde naar vertegenwoordiger Carlo Lewis, van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden (VIDS). Maar hoe duur of goed is de wissel tegen de Surinaamse grond en bodemschatten? Wat wordt hier bedoeld met domheid en waarvan, blijft dat in het ongewisse? Wat is de wissel tegen wijsheid en domheid? Waar ligt hier de kloof van de wissel tussen domheid en wijsheid? Wat is de kloof tussen droom van wijsheid en de werkelijkheid van domheid hier? Wie of wat is hier de wissel? Er gaat weliswaar een dreiging uit van die uitspraak ja!!! Moet er daarom de grond en bodemschatten voor een appel en een ei worden verkwanseld aan buitenlandse monopolisten? Moet daarom het Surinaamse volk daarvoor worden gegijzeld teneinde de eigen huid te redden in een buitenlandse gevang? Hoe duur is die domheid en wijsheid voor die wissel vraag ik mij retorisch af ja!!! Zijn wij dan niet beter af, door al dit gefröbel en gemanipuleer van een ongeschreven burgerlijk sociaalcontract tussen volksvertegenwoordigers en kiezersvolk? Er liggen gesloten verdragen met inheemsen en de marron gemeenschappen die onvervangbaar zijn door geen enkele nieuwe grondwettelijke tekst. Naar de letter van de gesloten verdragen dient worden gehandeld om het rechtvaardigheidsbeginsel te laten functioneren zonder de belemmering van een nieuwe grondwet. Er zal nog veel onnodig gespetter zijn, vandaar mijn optie is, dat er een begin gemaakt wordt met het vaststellen van een grondprijs (hoe hoger hoe voordeliger voor staatskas) voor een ton kubieke uitgeleverde grond aan de grondeigenaar door de concessionaris. Ook een procentuele winstmarge van de hulpbron uit de gewonnen grond moet toebehoren aan de grondeigenaren. Dat is de aanvulling die de grondwet behoeft, voor de rest kan alles bij het oude blijven. Wel dient gelijktijdig in de occupatie wet worden geregeld, dat occupatie van het grondgebied van de eigenaar door derden bestraffing wordt opgelegd bij overtreding daarvan!!!


  Maak melding

 13. Wat een ABSURD artikel!

  Groeperingen die staatsontwrichtende activiteiten ontplooien (tegen de grondwet) moeten niet worden aangemoedigd maar moeten worde uitgeroeid.

  Je gaat toch ook geen dieven aanmoedigen om te stelen?


  Maak melding

 14. Discussie!

  Voor sommige mensen is het woord discussie te lelijk om zich ermee bezig te houden.
  Schreeuwen zoals Desi gewoon deed in Ocer zal niet overal kunnen. In de gewone mensen wereld moet je de waarde van een eis (als die er is) ter plekke kunnen uitpluizen en het aan de vergadering vertellen. Simpel!
  Maar als je bij de eerste de beste tegenklank al je biezen pakt dan ben je de vergadering onwaardig.

  Acht maanden voorbereiding en een president die niet kan discussieren gooit dit hele voorbereidingswerk op de schroothoop. Ik ben benieuwd wat de kosten van de voorbereiding zijn en wie dat gaat betalen.

  Een groot deel van het Surinaamse volk houdt van schreeuwlelijkerds. Hoe groter de mond, hoe groter het woord en ja, hoe groter het bedrog.
  Wat je kiest zal je moeten verdragen, helaas.


  Maak melding

 15. @Determinist, the Devil is God himself. Masra gado poti yu ini wan klem nóh, tjé poti, tantiri yèrè mi boi, het is godswil”.

  Kortom; de heer Bouterse is nu president van Suriname en diens achtergrond is niet relevant. Zijn taak is om op te komen voor het Surinaamse volk en land. Hij doet gewoon zijn werk en ieder heeft een eigen werkmethode. De oprechte mensheid dient niet meer doemscenario’s en idiote dogma’s te hanteren zoals gebruikelijk is in Europa (de goden ontwikkelaars) waarin men er stelt „eens een dief / crimineel/ moordenaar of whatever is altijd een dief etc..“
  Neen.. geen gelovig geouwehoer meer! Ieder mens is een tweede eerlijke kans meer dan waard zonder vooroordelen ongeacht diens verleden en-of achtergrond.

  @Lugard fawaka baala, fu san ede yu é konkru soté baya“.
  Zie en lees het hiernavolgende dan kunnen we samen lachen Roël en denk erom begrijpend lezen deze keer en niet de zaak gaan kenteren, en mocht je moeite hebben met moeilijke woorden, houdt dan de dikke „Van Dale“ klaar voor raadpleging. Afgesproken!

  UNIVERSELE VERKLARING VAN DE RECHTEN VAN DE MENS;
  Artikel 21
  Een ieder heeft het recht om deel te nemen aan het bestuur van zijn land, rechtstreeks of door middel van vrij gekozen vertegenwoordigers.
  Een ieder heeft het recht om op voet van gelijkheid te worden toegelaten tot de overheidsdiensten van zijn land.
  De wil van het volk zal de grondslag zijn van het gezag van de Regering; deze wil zal tot uiting komen in periodieke en eerlijke verkiezingen, die gehouden zullen worden krachtens algemeen en gelijkwaardig kiesrecht en bij geheime stemmingen of volgens een procedure, die evenzeer de vrijheid van de stemmen verzekert“.

  Ik lees nergens iets over de ontoelaatbaarheid van moordenaars en genocide plegers en crimineel gespuis noch over drugsbaronnen. Eveneens lees ik niets over de verordening van wikkileaks of de wil van determinist of iets lasterlijks. De vroegere machthebbers waren misschien in jullie ogen geen criminelen, maar neem een tochtje in de Surinaamse geschiedenis en vertel eens eerlijk wat is Suriname tot voor de onafhankelijkheid daarmee opgeschoten? Het was zeker niet „Wees gerust alles komt terecht“!!

  Het was geven en honderden malen en meer terug pakken van arme weerloze mensen die net genoeg hadden om nog niet dood te gaan is een schanddaad wat met geen enkele biblios noch in naam van welke almachtige god dan ook goedgepraat kan worden. Derhalve zie ik geen termen aanwezig om ongerust over Suriname en Surinamers te zijn ten aanzien van haar huidige rechtmatig gekozen president..

  Bouterse is het beste wat Suriname ooit is overkomen en zijn voortvarendheid en liefde voor het Sranangvolk wordt met de dag groter en groter. Knoop dat maar in jouw hersenpan of jij dat wil geloven of niet determinist en aanhang. Waarom berust men niet in wat jullie heilige boek hierover staat geschreven?
  Lees dan hier een stukje uit Romeinen 12:1-13:14
  ….Iedereen moet het gezag van de overheid erkennen, want er is geen gezag dat niet van God komt; ook het huidige gezag is door God ingesteld. 2 Wie zich tegen dit gezag verzet, verzet zich dus tegen een instelling van God, en wie dat doet roept over zichzelf zijn veroordeling af. 3 Wie doet wat goed is heeft van de gezagsdragers niets te vrezen, alleen wie doet wat slecht is. U wilt niets van de overheid te vrezen hebben? Doe dan wat goed is en ze zal u prijzen, 4 want ze staat in dienst van God en is er voor uw welzijn. Maar wanneer u doet wat slecht is, kunt u haar beter vrezen: ze voert het zwaard niet voor niets, want ze staat in dienst van God, en door hem die het slechte doet zijn verdiende straf te geven, toont ze Gods toorn. 5 U moet haar gezag dus erkennen, en niet alleen uit angst voor Gods toorn, maar ook omwille van uw geweten. 6 Daarom betaalt u ook belasting en staat wie belasting int in dienst van God. 7 Geef iedereen wat hem toekomt: belasting aan wie u belasting verschuldigd bent, accijns aan wie u accijns verschuldigd bent, ontzag aan wie ontzag toekomt, eerbied aan wie eerbied toekomt.

  @determinist en comparanten, blijf maar kraaien over mensenrechtenschendingen door Bouterse of whatever, want lasteren en afbouwend kritiek leveren op het beleid van God is verfoeilijk in gods ogen en een grote gruwel voor zijn gebeente, daarom worden hiervoorgenoemde doemschrijvers ook spoedig door hem verwacht. En als het spoor u bijster wordt, geeft de hoop niet te snel op maar kom alstublieft gauw bij mij langs en help ik u subiet overeenkomstig de normale procedure. NIET zeuren dus, alles komt van God!

  By the way, ik ben geboren en getogen in suriname. Ik ben bruin van huidskleur wanneer ik vaak in de schaduw vertoef, maar ik wordt zwart wanneer ik dagen achtereen met mijn familie op de rijstvelden bezig ben in de felle zon. Discriminatie is een kerkelijke aangelegenheid en komt niet voor in mijn familie dictionaire. Maar ik was laatst nog geen paar meter van de ex-president Venetiaan verwijderd en ik keek bijna mijn ogen uit. Wat is die man zwart zeg, echt waar een pikzwarte creool, overschilderen met een andere kleur is zinloos, want zwart overheerst !! Tjonge tjonge, zwart van buiten kan ook zwart van binnen zijn hè, wit van buiten kan ook roetzwart van binnen zijn hè, en bruin of anderskleurig van buiten kan van binnen ook zwart zijn als de nacht hè. Onderschat niemand, ieder mens kan beslissen over leven en dood. Ook al wordt men zwaar bewaakt, maar wanneer de tijd daar is voor actie zal niets de wrekers tegen kunnen houden om hun lang beoogde doelen te bereiken. Wij zijn in wezen nooit nieuwsgierig maar wij zijn graag overal als de kippen bij om alles precies te weten om ervoor te zorgen dat verrassingen door criminelen zoals wikkileaks en consorten volledig uitgesloten zijn, want het heeft geen zin te wenen daar waar tranen verboden zijn.

  django


  Maak melding

 16. Redi Doti is nog vers in onze geheugen.
  Ram Sardjoe had gelijk dat hij met militaire sprak en niet met een president.
  Dit Stuk geeft precies weer hoe die incompetente bende die nu aan de macht zijn in elkaar zitten.


  Maak melding

 17. Dit artikel is een grote onzin, dit krijg je met mensen die vooringenomen zijn, hun verstand is dan ook uitgeschakeld.De schrijver zegt hij was niet aanwezig heeft de verklaring van de gemanupileerde VIDS ook niet gelezen, maar trekt zijn eigen conclusie en waar baseert hij dat op.

  “Ik concludeer hieruit dat de heer Carlo Lewis de president niet alleen verrast heeft met de nieuwe inhoudelijke eisen, maar meer nog met zijn populariteit onder de Marrons en Inheemsen in de zaal.”

  MAW Carlo Lewis had of heeft zijn eigen agenda gevoerd, hij wilde de President een hak zetten in Lugard zijn redenering.

  Nu een paar dagen later blijkt dat de meeste Inheemsen zich gemanupileerd voelen door de VIDS, die hele verlaring hadden ze niet gezien.

  “Inheemsen zeggen sorry tegen president 25 Oct, 22:00

  President Desi Bouterse, bijgestaan door minister Ramon Abrahams in gesprek met de Inheemse dignitarissen. (Foto: kabinet van de president) Inheemse gezagdragers hebben vandaag hun verontschuldiging aangeboden aan president Desi Bouterse. Een delegatie onder leiding van Orlando Sabajo legde uit dat door onwetendheid de slotverklaring die voorgelezen is op de grondenrechtenconferentie te Colakreek is ondertekend.

  De delegatie bestond uit granman’s van Lawa, Kwamalasemutu en Apetie evenals de kapiteins van de eerdergenoemde gebieden en de dorpen Tepoe, Apetiena en Koeroenie. ”

  ——————-
  Grondenrechten en delfstoffen: Babylonische spraakverwarring? 26 Oct, 21:40

  Grondenrechtenconferentie op Colakreek. (Foto: Ramon Keijzer) Nu het stof neer begint te dalen na de voortijdige beëindiging van de grondenrechtenconferentie in Colakreek, is het misschien goed om het cruciale geschilpunt tussen de regering en de vertegenwoordigers van de Marrons en Inheemsen (M&I) nog eens goed te analyseren. Dit geschilpunt betrof de eis tot eigendom van de natuurlijke hulpbronnen (waaronder ook delfstoffen).

  Breekpunt op de conferentie was vooral de presentatie van VIDS-vertegenwoordiger Ricardo Lewis, die namens M&I een duidelijke claim legde op de natuurlijke hulpbronnen: “Ons standpunt is dat we eigendomsrechten willen met alles erop en eronder”. Het waren met name deze woorden, die tot een grote spanning hebben geleid tussen de delegatie van de regering en die van de M&I. Overigens hebben verschillende granmans inmiddels alweer afstand genomen van de verklaring van Lewis.
  —————————–
  Lugard blijf maar lekker stikken in je vooringenomenheid, deze regering en eigenlijk geen enkele Surinaamse regering zal ooit met de eisen van die Lewis van VIDS (die gesubsidieerd wordt door Nederland en andere buitenlandse groepen) akkoord gaan.

  All grondstoffen horen de Surinaamse natie en al haar inwoners toe, dat hebben de andere gramangs en opperhoofden nu inmiddels begrepen. Lewis is een muis die deze President NOOIT een hak zal kunnen zetten, daar zijn de NDP’ers veels te veel strategisch intelligent voor.

  De President heeft met het volgende 100% gelijk.
  “Wie denkt dat wijsheid duur is, weet niet hoe duur domheid is,” de tegenstanders van deze President en de NDP zijn bewezen DOM.


  Maak melding

 18. @determinist

  De incompetente bende volgens jou is achteraf gezien toch volkomen competent en zelfs door de hoogste macht, door jouw god, aangesteld als de hoogste autoriteit in Suriname. Heb jij nu door hoe de machtsverhouding tussen jouw niet bestaande God en de gelovige- oftewel criminele bende waar jij het steeds over heb in elkaar zit? Dus wie is hoofd verantwoordelijk voor alle narigheden in Suriname en wie heeft de regels in de bijbel vastgelegd, wie heeft dat bepaald? Wie heeft de mensheid verziekt met haar theorieëen ? Ik zal u kort en krachtig antwoord op geven, het is niet Bouterse, VHP, NDP, Brunswijk of Django, maar het is „de kerk die de bijbel geschreven heeft“ en de goedgelovige mensheid is het slachtoffer ervan en van kinds af aan gebrainwashed door deze wereldwijde criminele organisatie.

  Ik weet dat jij gelovig ben als de kolere, maar vind jij niet dat het nu hoog tijd is dat de kerk wordt afgeschaft en de bijbel wordt verboden zoals met sommige boeken van bepaalde auteurs al het geval is, zodat kwaaddoeners in het algemeen geen misbruik meer kunnen maken van het kwaadaardig bestel uit de bijbel?

  Ieder kan dan persoonlijk verantwoordelijk worden gesteld voor zijn eigen daden waardoor berechtingen zonder gewetensbezwaren en met gewetenswroeging kan plaatsvinden. Maar zolang mensen door het kerkelijk gespuis nog geïnspireerd worden om God en de bijbel als leidraad te gaan gebruiken voor hun verdere leven en daardoor al hun misstappen afschuiven naar de wil van God, zal er nimmer harmonie, vrede en eenheid zijn op deze aarde.

  Of vertel eens, uit welke bijbel lees jij? Als jij het over de Katholieke bijbel heb en alle van daaruit voortvloeiende heilige schriften van alle volkeren mondiaal gezien tevens alle goden die onder aardse boeken vallen, dan gelieve alstublieft niet te reageren. Als het de mensen goed gaat, vragen ze te weinig van God en als het ze slecht gaat, te veel.

  Als ik jouw was zou ik op de eigen overlevings capaciteiten gaan vertrouwen, want als jij geen geld heb om boodschappen te doen, komt god dit niet voor je brengen en evenmin als jij de huur moet betalen, vooral wanneer je een maand achterstallig ben en de achterstand niet in 1-keer kan ophoesten. Dat kan ieder overkomen door omstandigheden dat de krapte toeslaat. Voor zover ik weet heeft niemand in probleemsituaties ooit een zak met geld uit de lucht toegeworpen gekregen van hun God.

  muriel leeflang


  Maak melding

 19. “Ik heb de verklaring die op internet circuleert een paar keren gelezen, maar kan nergens lezen dat de Marrons en Indianen hebben geëist om eigendomsrechten te krijgen over alles EROP EN ERONDER en dat ze zelfbeschikkingsrecht willen.”

  Bovenstaande volgens Lugar, alhoewel ik nogsteeds niet weet welke verklaring hij heeft gelezen.

  Nu ben ik benieuwd wat Lugar heeft te vertellen.

  Lees hieronder maar wat VIDS aanvankelijk eiste.

  ———
  Jose Artist van de VIDS zegt dat haar organisatie, ondanks alle kritiek vanuit de brede laag van de samenleving en politieke top, achter de inhoud van de resolutie staat.
  Hoewel het document in grote lijnen aanvaardbare zaken bevat, zijn eisen over ‘zelfsbechikkingsrecht’ (recht om te bepalen onder welke soevereiniteit zij behoren), en ‘eigendomsrecht’ op alles wat ‘boven en onder de grond’ is in hun leefgebieden, “een dreiging voor de natie” genoemd door Bouterse.
  Dergelijke eisen zouden voor tweedracht kunnen zorgen in het land dat gedeeld moet worden met meerdere ethnische groepen.
  Immers staan dergelijke eisen lijnrecht tegenover de Grondwet, die bepaalt dat alle natuurlijke hulpbronnen eigendom van de natie zijn. Verder is het Surinaams grondgebied ‘ondeelbaar’. Artist zegt dat VIDS dinsdag in beraad is geweest met vertegenwoordigers van inheemse en marron gezagsdragers, om de ontwikke- lingen en ontstane kritiek op de resolutie te bespreken. “Wij komen eind van de week uit met een verklaring”, aldus Artist.-.


  Maak melding

 20. Django en Muriel

  De onzin die jullie uitkraaien is het bewijs dat jullie gedachtenkronkels uit den boze zijn. Niet God,maar de duivel hebben jullie afgod didibri tot president van dit land gemaakt. Door verraad,omkoping en intriges hebben parasieten als jullie hem daar geplaats, jullie konden niet anders dan aan jullie afgods bevelen op de achtergrond te voldoen. Maak mij tot president anders…..jullie konden anders beslissen, maar door machtzucht ,hebzucht,geldzucht en ijdelheid gedreven moest kost wat kost je afgod president worden om dat de buitenwereld te tonen…de misleide aanhangers die jullie loze beloften en leugens voor ogen hielden wilden niets anders dan gratis ete,drinke en spele…jullie gekozen afgod is het gevolg van de keuze, door vrij wil, die jullie oliedomme misleide stommelingen hebben gemaakt. En dat dankzij de door God gegeven vrije wil.En zoals het altijd gebeurd, God laat het toe, wie zoekt die vindt wie klopt zal open gedaan worden, wie vraagt zal gegeven worden, goed of kwaad voor ogen houdende. Let op er komt geen rust,vrede en voorspoed, maar onrust,onvrede en armoede, allemaal dankzij de vrije keuze door oliedomme stommelingen die zeer graag de leugens van jullie parasieten als zoete koek eten, kijk straks maar naar het gevolg van hun keuze, en wanneer alles voorloopt zoals voorzegd, doe een ding niet, godlasterende idioten,geef God, de Schepper van het al en de sterren niet de schuld, maar gij zelve, dwazen verloren zielen.


  Maak melding

 21. Django

  Net zoals vele tirannen en aanhangers, als de maat vol is, en de toorn nabij, zla het volk voorgoed met jullie afrekenen. Voorgoed. Stelletje moordenaars.


  Maak melding

 22. Artikel 93
  Om tot president of vice president te kunnen worden gekozen moet een kandidaat;
  De Surinaamse Nationaliteit hebben.
  De leeftijd van dertig jaar.
  niet uitgesloten zijn van het passief en het actief kiesrecht;
  GEEN HANDELING HEBBEN VERRICHT STRIJDIG MET DE GRONDWET.
  Voorgaand aan zijn kandidatuur moet hij tenminste zes jaren woonplaats en hoofd/of werkelijk verblijf in suriname hebben gehad.
  Degenen die hier beweren dat Bouterse het beste is wat suriname is overkomen zijn naar mijn mening rijp voor een geestelijk gesticht.
  Iemand die met hulp van het buitenland de democratie van jou land naar huis heeft geschoten en genocide heeft gepleegd op zijn eigen bevolking is naar mijn mening een lafhartige moordenaar en landverrader.
  Kadhaffi dacht dat hij voor altijd aan de macht kon blijven met zijn groene Boekje.
  Django en Muriel ik kijk naar de feiten en die zijn niet in het voordeel van geen enkele dictator , moordenaar , leugenaar en genocide pleger. Idi Amin, Sadam. Mossulini, gadhafi,Nicolae Ceausescu,hitler allemaal dachten ze dat hun macht eeuwig zou duren.


  Maak melding

 23. @muriel

  Klopt het dat je reageert op de idiote posting #17 ??
  Zo ja die is van django en niet van determinist.

  @django
  Je posting is pure godslaster, blasfemie.
  Het is de goddeloze NDP aanhang die DDB heeft gekozen waardoor hij ongeveer 1/3 van de stemme had en vervolgens met sluwe streken en omkoperij een meerderheid kon realiseren.
  En ieder weldenkend mens kan je er van verzekeren dat DDB van binnen zwarter dan zwart is en straks eeuwig zal branden.


  Maak melding

 24. @tjauwa

  Je stuk is uitstekend omdat je als één van de weinigen lijkt te weten waarove je praat. Er zijn immers in het verleden volledige en exclusieve rechten aan groepen van binenlandbewoners toegekend. Belangrijk punt daarbij was dat feitelijk daarme staatjes binnen de staat erkent zijn en – erger nog – dat die staatjes nooit duidelijk begrenst zijn. Ook was er sprake van een dubbelzinnigheid in de sfeer dat de bewoners feitelijk zowel ingezetene van het grotere SME waren als van hun eigen “staatje”.

  Een historische fout die de oplossing van het probleem niet eenvoudiger maakt en waar de vorige regering een aanvang me heeft gemaakt door te starten met het begrenzen van de gebieden. Politiek gezien was deze regering dan ook veel slimmer bezig. Zorg eerst dat duidelijk is wat de omvang is van de leefgebieden en begin dan de discussie over de rijkwijdte van het eigendomsrecht.

  Dat DDB nu een andere ingang kiest lijkt vooral ingegeven door de lobby die uit is op lukuratieve consessie in die gebieden. Iets wat de bewoners duidelijk onderkennen en als grote bedreiging ervaren. In reactie op die wezenlijke bedreiging hebben ze echter niet zo slim gereageert.Ze hebben een eis gedeponeerd maaar hadden exact het zelfde punt kunnen scoren door gewoon naar oude verdragen te verwijzen. Door het als eis te formuleren streken ze de dictatoriale DDB tegen de haren en speelde ze DDB in de kaart die daarmee de zaak kon afdoen als of de binnenland bewoners onredelijk zijn.
  Maar laten we wel wezen. Er liggen historische rechten, er ligt een uitspraak van de OAS, er is zo iets als de rechten van de mens die leefgemeenschappen beschermt, etc. etc.

  Het was beter geweest als in deze het beleid van Vni voortgezet was waarin de demarcaties van woon- en leefgebeiden werd aangepakt en in een constructieve samenspraak de belangen van de bevolking van SME gediend werden. Nu ligt de nadruk uitsluitend op de belangen van de consessie houders en maximalisatie van de overheidsinkomsten uit de goud sector.

  Het geheel toont ook het verschil tussen de politicus Veni en de zakenman DDB. Maar in het geval van SME moet hier gezegd worden dat Veni mogelijk iets te politiek en te voorzichtig was. Ook moet gezegd worden dat de meer zakelijk aanpak van DDB voor vele als buitengewoon eenzijdig en respectloos over zal komen.


  Maak melding

 25. @tjauwa, jij bent feitelijk niet meer dan 25 gulden waard zoals u zelf aangeeft wat bij lange na niet voldoende is om zulke uitspraken te mogen doen. Buiten dat ben jij tegenwoordig niets waard want de guldentijd is voorbij. Dus houdt uw masterplan tegen het licht en vreet hem maar zelf lekker op.

  Jouw schrijfwerk lijkt op een sollicitatie naar de presidentschap. Wanneer er weer verkiezingen worden gehouden in Suriname geef je dan op als kandidaat voor het presidentschap, daar kunt u uw mooie praatjes proberen aan de man te brengen en dan maar zien hoe ver je met je masterplan komt. Houdt er rekening mee dat uw plan op ieder zijn lachspieren zal werken. U denkt zeker dat Surinamers debielen zijn of zoiets. Zeker net afgestudeerd en nu met allerlei bullshits komen aandragen, cq. het uitvinden van een 2de wiel, de uitvinder van het witte garen want het zwarte was er al. Wanneer je al weet dat „ wijsheid duur is en hoe duur domheid is,” en toch domheid uitkraamt, dan ben je dom dommer domst, wat in al jouw schrijven duidelijk naar voren komt. Blijf in Holland jouw masterplan raaskallen, want verraders zijn hier in Suriname al bij de vleet die weldra in contanten zullen worden uitbetaald.

  Wat wil je eigenlijk nou dat het in Suriname net zo wordt als in Nederland met zijn klote regeltjes en al dat gedoe. De Nederlanders met een kleine inkomen staan er net zo voor als in Suriname want ook daar kunnen ze straks geen goede zorg meer krijgen zoals het gaan naar de dokter. Dat heb je met al die fijne regeltjes zoals jij ze zou willen zien, dombo. Je kent deze zin „verbeter de wereld en begin bij jezelf”. Natuurlijk zijn er verbeterpunten maar dat zal in de toekomst ook aan gewerkt worden. Eén ding hebben wij als voordeel in Suriname, de warmte van de zon en de mensen, want in Nederland zijn er alleen maar koude kikkers. Laat de oprechte Surinamers toch met rust, en met het overige zal ik alles doen wat god behaagt overeenkomstig de normale procedure (=dat is kop eraf!), voor jouw valt dus geen eer meer te behalen, helaas.

  django


  Maak melding

 26. @determinist, hai man. Waar ben jij mee bezig, je lijkt me niet goed snik man. Ben jij altijd zo stom in jouw uitlatingen. Ongelooflijk! Denk eens aan de dingen die je beweerd, lijkt toch nergens op. Eerst denken dan schrijven lijkt mij een betere gang van zaken. Kijk eens in jouw spiegel en wat zie je dan? ÉÉN GROTE KLOJO en dit geldt ook voor Neus.


  Maak melding

 27. Gelovige mensen wat heb ik eraan. Ze beloven van alles, maar iets nakomen, ho maar. Ze beloven iets voor je te doen maar dat doen ze niet. Ze beloven je een bos bloemen, krijgen ho maar. Wat heb je aan dit soort mensen. Niets.

  Ik begrijp heel goed wat django bedoeld, het zijn mensen zoals Neus en Determinist, die alleen gelovig zijn wanneer het hen goed uitkomt en dit zijn diegenen die uitgeroeid zouden moeten worden.

  Ik ben voor django, want wreder dan God en Satan kan hij niet zijn, daar alle wreedheden op deze wereld reeds eeuwenlang uitgevonden zijn door gelovigen en de kerk. En god moeten we erbuiten laten, aangezien dat is een grote leugen en een enorme verzinsel van de kwaadaardige en jaloerse mensen.

  Het gevaar komt van- en door mensen zoals paraman, wikkileaks, Bouterse, Venetiaan (gelovigen) en niet van en door God, want nogmaals, god bestaat slechts in de geest van de slechte mensheid.


  Maak melding

 28. Blasfemie en Godslastering dat is ouderwets, niemand gebruikt die woorden meer. Het is gemeengoed en grote onzin. Maar je kan zien dat het Surinamers zijn. Ze zijn geloviger dan de pastoor zelf en het is niet eens hun God. Determinist, hou jij je maar bij jouw eigen winti-god, want je maakt de naam van onze blanke God slecht bij anderen en doen alsof het jullie bezit is. Jullie voorouders hadden geen god, maar waren slechts alleen goed voor de slavernij en zeker de gelovigen onder hen zoals Neus en Paraman. Wat is jullie achternaam Neus en de rest? Waarschijnlijk een Nederlandse. Zelfs dat hebben mijn voorouders voor jullie gedaan, elk een naam gegeven. Zo is het.

  @Django, ik kan je geen ongelijk geven in alles wat u schrijft kerel. Peace.


  Maak melding

 29. @ Django, het betreurt ons ten zeerste dat u God, de Bijbel en de kerken de schuld geef van het menselijk falen. Helaas kunnen wij niets ontkennen van wat u allemaal beweerd.

  Alles heeft een bedoeling van God. Het verleden heeft betrekking op het heden en dat is ook voor ons een klinkklare zaak. Maar ons verzoek aan u is heb toch erbarmen met de jeugd die er niets aan kan doen waarvan het leeuwendeel sinds jongs af aan erin geluisd is door hun goedgelovige familie. De jeugd is in feite onschuldig en daarom verzoeken wij u dat, wanneer de opschudding en wraak op de religieuze massa in Suriname aanbreekt, dat uw oordeel ten opzichte van jeugdigen milder wordt gestemd ten opzichte van de vromen, die bewust onschuldige Surinaamse medemensen veel kwaad hebben berokkend. Dank u.


  Maak melding

 30. @wikkileaks, het was mij al jarenlang duidelijk dat jij een dyslecticus ben.

  Zie hier Artikel 93 van de Surinaamse grondwet;
  Bij de installatie leggen de President en de Vice-President ten overstaan van De Nationale Assemblée, in handen van de voorzitter, de volgende eed of verklaring en belofte af:
  ”Ik zweer (verklaar), dat ik middellijk noch onmiddellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, in verband met mijn verkiezing tot President (Vice-President) van de Republiek Suriname aan iemand, wie hij ook zij, iets heb gegeven of beloofd, noch zal geven of beloven.
  Ik zweer (beloof), dat ik, om iets hoegenaamd in dit ambt te doen of te laten, van iemand hoegenaamd enige belofte of geschenken zal aannemen, middellijk of onmiddellijk.
  Ik zweer (beloof), dat ik bij de vervulling van het Presidentieel (Vice- Presidentieel) ambt, de belangen van het land en volk met al mijn vermogen zal voorstaan, waarnemen en bevorderen.
  Ik zweer (beloof), dat ik de onafhankelijkheid en het grondgebied van de Republiek Suriname naar mijn vermogen zal verdedigen en bewaren; dat ik de algemene en bijzondere vrijheid en de rechten van allen zal beschermen en tot de instandhouding en de bevordering van de algemene en bijzondere welvaart alle middelen zal aanwenden, welke de wetten en de omstandigheden te mijner beschikking stellen, gelijk een goed en getrouw President (Vice-President) verschuldigd is.
  Ik zweer (beloof) gehoorzaamheid aan de Grondwet en aan alle andere wettelijke regelingen. Ik zweer (beloof) trouw aan de Republiek Suriname. Zo waarlijk helpe mij God Almachtig. (Dat verklaar en beloof ik!)”

  Daar heb je het al Determinist en Neus. Bouterse heeft voor God gezworen en is vanaf dien in dienst van God. Wikkileaks Jij bevestigd met artikel 92 alleen maar hetgeen ik bedoel, want art.92 is op Bouta van toepassing en hij voldeed aan alle normen om als president te worden aangesteld. Wat lul je nou jongen? Ben jij soms geestelijk gestoord?????

  Artikel 92
  Om tot President of Vice-President te kunnen worden gekozen moet een kandidaat:
  de Surinaamse nationaliteit bezitten;
  de leeftijd van dertig jaren hebben bereikt;
  niet uitgesloten zijn van het passief en het actief kiesrecht;
  geen handelingen hebben verricht strijdig met de Grondwet
  Voorafgaand aan zijn kandidatuur moet hij tenminste zes jaren woonplaats en hoofd- of werkelijk verblijf in Suriname hebben gehad.

  Boute is door de meerderheid van het Surinaamse volk een rechtmatig gekozen president omdat hij voldoet aan alle regels van art. 92. van de Surinaamse grondwet. Wat een querulant en vervloekt personage ben jij. Zo probeer jij met jouw idioterieën de onwetende massa op een dwaalspoor te brengen!! De kogel is nu door de Kerk.


  Maak melding

 31. @ Roël Lugard,

  Ik ken Nederlandse eiken en Amerikaanse eiken, uit deze bomen vallen de eikels, maar ik wist niet dat er ook Surinaamse eikels bestonden. Oké, het spreekwoord is “je hoeft geen eikel te zijn om aan een boom te hangen”. Dat blijkt maar weer. Langzamerhand zie ik door de bomen het bos niet meer.

  Inmiddels weet iedereen dat Roél Lugard het niet kan verkroppen, als mensen hem openlijk tegenspreken of een andere mening verkondigen dan die van hem, vooral in zijn bijzijn. Lugard voelt zich verslagen door president Desi Bouterse, daarom is hij teleurgesteld. In de ogen van Lugard heeft Bouterse zijn show gestolen en de battle gewonnen.

  Kennelijk heeft hij zich gekwetst gevoeld door de geniale zet van Bouterse en onsportief zoals de heer Roél Lugard altijd is geweest heeft hij gemeend maar één oplossing te hebben en dat is krompraat in zijn ingezonden stuk. Veel geschreeuw en weinig wol, allemaal onzinnig.

  De heer Lugard geeft zelf aan de conferentie niet te hebben bijgewoond, maar waar lult die Surinaamse eikel eigenlijk over? Wie houdt wie nu voor de gek? Die Surinaamse eikel Roël Lugard!!

  Ik wil tot slot Lugard vragen om zijn voorstel voor oplossing van zijn krompraat problematiek met de Surinaamse gemeenschap te delen. Zo laat hij zien dat hij een oplossing wil voor problemen die hem in het geheel niet aangaan. Daar hebben we tenslotte een rechtmatige regering voor met een president aan het hoofd.

  Jammer hè, dat jij dat niet bent, “de President”, dan had jij nu nog veel meer onheil aangericht.


  Maak melding

 32. @ Neus,

  Jij draagt die nicknaam onterecht, maar ik snap wel waarom jij dat niet inziet, daar heb jij gewoon geen neus voor. Ik weet niet anders dat jij altijd jouw eigen gedrag projecteert op andere mensen.

  De vraag is , wie heeft jouw niet door?


  Maak melding

 33. arnold snijder = klaas-jan = G. Genootschap = Esmee = een idioot met een MPSyndroom en gefrusteerde gelovige. Vandaar dat er enkele volkomen uitwisselbare postings geplaatst zijn.

  Zelfs het LPI functioneert niet meer sinds DDB aan de macht is. 🙁


  Maak melding

 34. Die paarsen worden met de dag triester.

  Nu willen ze ook nog voor je bepalen welk geloof je wel of niet mag aanhangen.
  Jullie brengen het hoor in dat land, a son faya of wat…?

  Je kunt brullen wat je wilt.
  De paarsen met brains zijn wakker.
  Die geloven niet meer in die troep van die wannabe ingie.
  En wat doet wanted, die gaat vrolijk naar het buitenland.
  ‘t bedoelt dus te zeggen; case closed, I don’t care, I already got your vote.

  De paarsen met brains die springen voortijdig, van de denderende, doelloze ontspoorde karavaan.

  wie volgt!


  Maak melding

 35. @ Neus,

  Jij draagt die nicknaam onterecht, maar ik snap wel waarom jij dat niet inziet, daar heb jij gewoon geen neus voor. Ik weet niet anders dat jij altijd jouw eigen gedrag projecteert op andere mensen.

  De vraag is , wie heeft jouw niet door?
  arnold snijder.

  @ Django. Daar ben ik het helemaal met je eens. Neus schrijft wat hijn zelf doet en is. hahahahahaha
  esmee


  Maak melding

 36. @pieter janssen.

  Ik ben het met jouw eens…….Blasfemie en Godslastering dat is ouderwets, niemand gebruikt die woorden meer. Het is gemeengoed en grote onzin. Maar je kan zien dat het Surinamers zijn. Ze zijn geloviger dan de pastoor zelf en het is niet eens hun God. Determinist, hou jij je maar bij jouw eigen winti-god, want je maakt de naam van onze blanke God slecht bij anderen en doen alsof het jullie bezit is. Jullie voorouders hadden geen god, maar waren slechts alleen goed voor de slavernij en zeker de gelovigen onder hen zoals Neus en Paraman. Wat is jullie achternaam Neus en de rest? Waarschijnlijk een Nederlandse. Zelfs dat hebben mijn voorouders voor jullie gedaan, elk een naam gegeven. Zo is het.

  @Django, ik kan je geen ongelijk geven in alles wat u schrijft kerel. Peace.
  Pieter Janssen

  Ook Peace van mijn kant
  vidasha


  Maak melding

 37. @ Neus

  Jij slaat de plank alweer mis zoals gewoonlijk. Eerst was het Bouterse en Sempa die samenheulen en nu heb jij weer iets anders gevonden?? Helaas voor jouw heb ik mijn eigen mening. Ga geen dingen schrijven die jou aangaan.

  Ik heb sowieso een hekel aan jou, want jij voel je meer dan een ander. Ga alvast jouw medemens maar leren te accepteren zoals die is, jij idiote homohater. Daar heb je wel geen neus voor, maar wel voor jouw eigen stommiteiten. “Onzin” is your first name!


  Maak melding

 38. @Neus

  Het is mij een hele eer om in één lijn getrokken te worden met Django. Wie django ook is, hij is een man naar mijn hart. En jij zit alleen maar jouw wonden te likken die nimmer zullen helen. Jij bent de konoe van jouw eigen soort en men doet er beter aan om jouw te dumpen, want met de onzin die jij rondbazuint kom je geen stap verder, maar je bevindt je nu in de stenentijdperk. Maar daar heb je geen Neus naar.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.