Onrust in Surinaams goudgebied eist slachtoffers

16

PARAMARIBO, 24 okt – In het Maripaston gebied, op zo’n vijftig kilometer ten zuiden van Paramaribo, is onrust uitgebroken. Volgens de eerste berichten viel er één dode. Ook raakten vijf personen gewond. Er zijn politie-eenheden gedirigeerd naar het gebied.

Volgens ooggetuigen staan groepen gouddelvers tegenover elkaar. Het gaat om een uit de hand gelopen conflict. Wrijving tussen bewoners van omliggende gemeenschappen zijn verergerd de afgelopen tijd. Partijen beschuldigen elkaar van grensoverschrijdingen. Volgens parlementariër en ondernemer Ronnie Brunswijk is de plek een tijdbom. De commissie Ordening Goudsector zou olie op het vuur gooien met zijn aanpak.

Brunswijk heeft de afgelopen week vaker aangedrongen op overleg met president Bouterse. Die zei tijdens een persconferentie zondag dat hij over Maripaston gesproken heeft met de politieke top van het land. “Brunswijk was niet aanwezig op het overleg”, zei Bouterse. Volgens Brunswijk maakt de commissie zich schuldig aan willekeur. Ook zouden functionarissen van de commissie er economische belangen hebben.

Bekijk ook:


16 REACTIES

 1. Weet die Brunswik niet wat taken zijn.
  Hij moet nog heel wat leren zo komt hij te dom over….mi boi houd je aan je taak en vooral als parlementarier……DUS NO DU DON.


  Maak melding

 2. Brunswijk is parlementarier voor geheel Suriname. Het is duidelijk waarom slechts dit gebied van alle perikelen in het land hem intereseert. De man is belanghebbende.

  Iedereen gaat voor het gemak eraan voorbij dat alle mineralen in de aardkorst de staat en alleen de staat Suriname toebehoren.

  Ja zelfs ook al wordt er op jou er een klomp goud van 10 kilo gevonden en of wordt er een gasspuiter ontdekt. A kwik o beet ding raaas!


  Maak melding

 3. CTU waar zijn jullie wanneer jullie ondersteuning & assistentie nodig is ???

  Eldorado, de tijden van weleer herleven in het Amazonewoud !!!
  Nu zijn het de Surinamers die elkaar afschieten in hun strijd wie als eerste het Parima meer weet te vinden.

  De gebroeders Brunswijk zijn zelf de oorzaak van deze onrust, en gooien zelf ook nog wat extra olie op het vuur.

  Eerst is Leo aktief als goudzoeker, die daarna te kennen geeft dat er problemen worden verwacht omdat hij tegen de ordening van deze sector is. Ook broer Ronnie helpt de onrust aan te wakkeren door eveneens te roepen dat de commissie ordening goudsector nicht richtig te werk gaat.

  Jullie moeten vooral zo doorgaan gebroeders Brunswijk !!!


  Maak melding

 4. Number one!

  Ongeorganiseerd, leiding van het land zoek en persoonlijke belangen spelen het spel.
  Net een riool met allerlei bacterien en enge ziektes is Suriname geworden. Misdaad loont en het recht van de sterkste is het produkt wat je krijgt met misdadigers aan de macht.
  Iedereen denkt recht op alles te hebben en maakt daar zijn eigen regels voor.
  De tijdbom van Ronny is al ontploft maar dat was een kleine.
  Straks gaan Inheemsen en Marrons een binnenlandse oorlog voeren welke al gauw zal overslaan naar Paramaribo. En dan staan Ronny en Desi weer als vijanden tegenover elkaar in het land van schurken en geboefte.


  Maak melding

 5. CITAAT:
  Brunswijk heeft de afgelopen week vaker aangedrongen op overleg met president Bouterse. Die zei tijdens een persconferentie zondag dat hij over Maripaston gesproken heeft met de politieke top van het land. “Brunswijk was niet aanwezig op het overleg”, zei Bouterse.

  Dit is zeer ernstig!!!
  Was Bruns niet aanwezig omdat hij dat zelf wilde. Dan duidt dit er op dat de regering aan het scheuren is omdat Bruns geen steun meer geeft aan en vertrouwen heeft in DDB.
  Was Bruns niet aanwezig omdat hij niet (tijdig) van het overleg wist. Dan is hier sprake van een buitengewoon ernstige tekortkoming van de kant van DDB dan wel een bewust opzet om Bruns van dat overleg te weren.

  Hoe het ook zij het toont dat het land stuurloos is en dat deze regering op bossen staat.

  DDB is redeloos, de regrign stuurloos en het land is reddeloos verloren.


  Maak melding

 6. Schande, schande en nog eens schande! laat bouta het nu oplossen door elkaar af te maken. stelletje hufters allemaal, geef aan de genenen wier de recht heeft. ik denk alle surinamers over het algemeen.


  Maak melding

 7. Goud gowtoe if deng mang sjie gowtoe deng mang e law keba ondanks dat de overheid om welke reden dan ook zogenaamd regulerend wilt optreden.
  Ma deng inheemsen denken dat ze alles mogen. jaren in het binnenland geleefd en nooit en te nimmer van werken en of delven gehoord.
  Nu er goud wordt gevonden willen ze allen ineens graven om goud.
  Boi zo zie je weer dat de inheemsen heel snel rijk willen worden en dat blijkt uit hun gedrag in de hoofdstad Paramaribo en nu in de buitenwijken waar zij weten dat de burgers daar geen bescherming genieten van de overheid.


  Maak melding

 8. Als niet snel een ommekeer komt in deze goudkoorts zal Suriname op termijn kampen met een batterij aan zieke mannekes als gevolg van het kwikgebruik en erbarmelijke werk omstandigheden en anderszins op de goudvelden.

  Ik was er een paar uur op inspectie, maar was blij om weer te Zorg & Hoop te landen.


  Maak melding

 9. Er komen nog meer slachtoffers, niet allen op goudvelden maar ook in de stad, duistere creaturen zullen van deze situatie misbruik maken en nog meer gaan roven,stelen,moorden en onschuldige slachtoffers maken. Wie dachten, met onberechte warlords zal dit land een voorspoedige tijd meemaken zullen van intzetting hun ogen opensperren, waaai, fa dang, hoe is dat mogelijk, GOD help…..Surianem , bescherm ons….maar zijn het niet dezelfde mensen die krijsten en beslisten door hun eigen vrije door de Rechtvaardige God gegeven wil……voor onberechte misdadige creaturen die in de jaren tachtig hebben bewezen waar toe ze in staat zijn en overige deel van land en volk tot een woestenij hebben gemaakt. Ze krijgen wat ze verdienen. Geen rust,vrede en voorspoed, maar onrust,onvrede en armoede. Op de inmiddels rijk geworden parasieten die alle belang hebben dat deze hele zaak escaleert. Want wie anders is mozart security…een werkarm van de ndp en co. Dus…..jij mag wel en wij niet, dan maar oorlog. Dit allemaal mogelijk dank zij alle aanhangers van AC en Ndp…die oliedomme stommelingen die denken dat alles gratis is. Kondre klarie …djoeka e bar bakka…..op naar het nieuwe goudland….Suribabwe.


  Maak melding

 10. Ik ben benieuwd wat justitie in suriname gaat doen, en of ze bevoegd zijn om een onderzoek in te stellen.De onder wereld en de boven wereld in Suriname zij verweven met elkaar dat hebben wij te danken aan de zogenaamde revolutie er is een belangen verstrengeling gaande in suriname die zijn weerga niet kent. deze criminele regering is debet aan de problemen in het land hun zijn de veroorzaker omdat ze incompetent en dom zijn.


  Maak melding

 11. Jou eigen landgenoten kan je doodschieten onderdrukken vernederen.
  Die brazilianen blunderen al jaren onze bossen die guyanesen houden tig jarenlang onze grond daar hoor je deze criminele benden niets van zeggen.


  Maak melding

 12. Combineer de tekst van 8 ( Neus) en 11 (Paraman) en je kan conclusies trekken.
  Op korte termijn zal het tot een uitbarsting komen tussen Bouterse en Brunswijk. Macht en geld. Oude haatgevoelens komen weer naar boven
  Het volk zal hieronder lijden. Angst, het buitenland zal haar afspraken -zo die er zijn-niet langer nakomen en Suriname mijden.
  Lege schappen in de winkels.
  Op lange termijn zal onafhankelijk van wie de machtstrijd/het gevecht wint het volk de dupe zijn. De winnaar zal heel snel, voordat hij weer verdreven wordt, Suriname leeg plunderen.
  Aangezien de meningen op deze site welke regering goed was respectievelijk minder slecht erg verschillen, wordt het tijd voor een overheid met een vrouw als president.
  Roverheid wordt dan hopelijk eindelijk overheid.


  Maak melding

 13. Beste mensen,

  Jaren heeft men Nederlanders uitgemaakt voor uitbuiters.
  Maar wie buit suriname nu uit¿¿¿¿¿
  Als men geen kaas heeft gegeten om een land te besturen geef het dan terug en zeg eerlijk wij hebben er een zooitje van gemaakt.
  Toen de onafhankelijkheid werd afgekondigd werd er flink gefeest en gebeest maar men is vergeten dat er gewerkt moet worden.
  En kennelijk denkt men dat het leven bestaan uit feesten en beesten, no go wroko, go nakie sking dang pas you money abie zegie ma no go foroe, roof, dies nanga datie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.