Chaos Maripaston werk van gewelddadige groep

12

PARAMARIBO, 24 okt – De chaos te Maripaston is het werk van een gewelddadige groep gouddelvers. Dit zegt Gerold Dompig, voorzitter van de commissie Ordening Goudsector. Dat er een dode te betreuren valt en drie gewonden, is het resultaat van constante sabotage. De zogenaamde Mofo-groep weigert zich te onderwerpen aan plaatselijke regels.

De regels van staatsbedrijf Grassalco en afspraken tussen drie belangengroepen maken geen indruk op de groep. Leo Brunswijk, broer van politicus Ronny Brunswijk, werpt zich als leider op. Leden van de andere groepen worden bedreigd, er wordt illegaal gemijnd en machines worden gesaboteerd. “Dit gaat dag en nacht door”, zegt Dompig. Bij de onrust zondag zijn ook winkels en graafmachines in brand gestoken. Mensen zijn het bos in gevlucht. De schade wordt nog opgemaakt.

Politie en leger zorgen momenteel voor de beveiliging. “Het zal nog even duren voordat de zaak onder controle is. Het gaat om verspreide acties in een uitgestrekt gebied. Etnische en economische belangen spelen, dat maakt de situatie complex”, aldus Dompig. Bemiddelingswerk van de commissie bracht tot nog toe geen soelaas. Toch wordt de deur opengehouden. “De uitdaging is hoe deze groep te organiseren, te accommoderen en in het gareel te houden.”


12 REACTIES

 1. De Inheemsen als de Marrons claimen Maripaston als hun gebied dus maken ze beide aanspraak op het goud. Er zijn een paar maanden geleden al gevechten uitgebroken tussen deze twee groepen toen bleek dat een illegale delver een klomp goud had gevonden.

  Misschien een idee dat de commissie zich terugtrekt zodat de inheemsen en Marrons elkaar kunnen afmaken.


  Maak melding

 2. Ik zou adviseren de poot stijf te houden. De commissie is een door de overheid in het leven geroepen om ordening te brengen in dit gekke land waar de achterban van de Brunsies werkelijk alles in het werk stellen om de Surinaamse rijkdommen, die voor een ieder is, moet ten bate worden gebracht aan het land zelf on deze verder te ontwikklen. maar wat zien wij? Het lijkt weer uit te monden tot een soort jungle war gericht op goud. te djoeka sjie gowtoe deng mang law da neks no e jepie moro.
  Regering hou de poot stijf en doe wat gedaan moet worden.


  Maak melding

 3. Op den duur zullen deze jongemannen het aan den lijve ondervinden.

  Het zullen door kwik gebruik zieke mensen worden met achterlating van een verziekt milieu.

  Hebzucht en blindheid gaan klaarblijkelijk hand in hand.

  Alleen grote spelers zijn in staat om mens- en milieu vriendelijk te opereren.


  Maak melding

 4. Dompig is net zo onbetrouwbaar als de rest van de Bende waarmee hij samenwerkt.Hij is uit Curacao getrapt nu mag hij van crimineel Bouterse en zijn zoon Dino onze landgenoten komen onderdrukken en afmaken want daar zijn deze criminelen heel goed in. ikke ikke en de rest mag stikken zo denken deze criminelen die nu de macht hebben in het land.


  Maak melding

 5. Als woorden niet meer helpen dan maar de machts middelen van de staat gebruiken om eerbied voor het recht af te dwingen.Op deze manier blijft het maar brandjes blussen.Nu er bloed gevloeit is gaan de conflicten toch steeds escaleren.Dan maar de harde hand.

  Cobie.


  Maak melding

 6. Het credo van deze Mokko-groep (niet Mofo), met de gebroeders Brunswijk aan het hoofd is: “Wat van jou is is van mij, en wat van mij is blijf je af”. Drie groepen hebben al een contract getekend met Grassalco, die straks de concessie gaat beheren. Alleen deze Mokko-groep weigert zich vooralsnog te laten ordenen. De familie List en Bedrog steken hun hoofd vanzelf wel in de strop.


  Maak melding

 7. Districtscommissaris Harriet Ramdien zegt dat “hebzuchtige criminelen Coronie vernietigen voor een beetje geld”. Ondanks diverse maatregelen gaan de illegale zandafgravingen nog steeds door. Deze illegale praktijken vinden in de vroege ochtenduren of in de late avond plaats.
  ……………….probleem is het gezag dat deze regering uitstraalt naar haar onderdanen….zo leiders.zo volk

  Afgelopen zaterdag is opnieuw een bejaarde overvallen en mishandeld. Dit gebeurde in het district Coronie. Het slachtoffer is eigenaar van een winkeltje en heeft rake klappen moeten incasseren.

  Hij was er naar verluidt, zo zwak aan toe om hulp te roepen. Buurtbewoners hebben pas de volgende dag, het slachtoffer in zijn benarde positie aangetroffen. Het is niet de eerste keer dat seniorenburgers worden overvallen.

  Alsof dat niet genoeg is worden ze ook nog mishandeld en zijn ze bezweken aan de opgelopen verwondingen. Dat was afgelopen woensdag ook al het geval te Leiding. Een 84- jarige man moest zijn mobiele telefoon afstaan en klappen incasseren.
  ……..mini ster misidjan …help help help, seniore burgers worden wekelijks nu het slachtoffer van uw mis-beleid..heeelllllppppp….opmerkelijk dat de rover op hem gelijken

  Traditioneel gezag voelt zich beledigd …afrikaanse wantoestanden op komst…..zie het begin te maripaston….precies hetzelfde gebeurd nu in vele afrikaanse landen, waar warlords de macht is gegeven. De strijd voor werkelijke opbouw van dit land is met dit gebeuren nog ver weg te zoeken. terwijl hindoestanen,chinezen,javanen en stadsnegers hard werken voor een eerlijke boterham wordt het leven voor hen steeds onveiliger door de djoeka’s.

  Traditioneel gezag voelt zich beledigd …duistere afrekeneingen
  Dit land verwordt nog als vele afrikaanse landen waar de wet van de sterkten gelden….

  een jaar regering heeft de oliedomme aanhangers slechts een vreugde kreet gebracht…..we stree oe no sa fredi….ddb na oeng fisimang……tringtring…halloooooo….mogen we dezichzelfs ijdele bisschop bellen voor gebed en advies……haaallllllloooooooo..in geen velden of wegen te bekennen.miscchien naarstig opzoek naar nog meer tienden.


  Maak melding

 8. determinist,

  Je gaat blood diamond toestanden krijgen zoals in sierre leone wacht maar.
  Geef deze mensen een goudmijn en vraag ze om het land welvarend te maken???
  Na een decennia zijn ze op hetzelfde niveau of nog erger gebleven.

  leonardo di caprio


  Maak melding

 9. Deze aanhangers van de moordenaarsregering olv des en lon waren gewaarschuwd. Stem nooit op onberechte moordenaars. Fam.King zijn aanhangers die graag rust,vrede en voorspoed willen, maar ze stemden op moordenaars. Zie het gevolg.


  Maak melding

 10. Als de Regering toestaat wat de inheemsen willen is het hek van de dam.deze mensen gebruikten wild en vis planten voor de voeding .wat hout cassave etc.
  Bauxiet en goud werden voorheen weinig  gedaan .
  Als  zij ook nou de delfstoffen opeisen kan straks het land verdeeld worden in vele delen voor elke etnische groep die dat eist.waar is het gezag van de centrale overheid .laten wij stoppen met moeilijk doen in dit klein landje met nauwelijks 500.000 inwoners .wij komen niet vooruit omdat we altijd moeten dwarsliggen .en de opinie van de surinamers die zich schuilhouden in nederland heeft voor ons in suriname  geen waarde . Sorry dan moet je maar terug naar suriname en hier werken . Als straks elke bevolkings groep deze eisen stelt dan hoeven wij ook geen regering meer te hebben en wordt het land in stukjes verdeeld .verenigde  staten van suriname eventueel .
  Willen   wij  dat echt .?
  .misschien moeten wij wat fantaseren  , nickerie voor de
   hindostaan (rijst) en de oostgrens ,  para voor de paraan cassave en een airport  ,      saramacca voor de javaan (staats olie) en ga zo maar verder .wie krijgt marowijne met de westgrens ??? en dan nog een visumplicht voor elkaar instellen. 
  .ha ha ha dat hou je dan van over. Niet vergeten de paspoorten voor elk distrikt.
   Suriname zo prachtig.     


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.